Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Orhidee: tipuri, ingrijire, inmultire

Actualizat: 10.11.2023 / Publicat: 15.09.2022 / Timp lectură: 6 min
Orhideele sunt printre cele mai frumoase si populare flori, potrivite atat pentru infrumusetarea gradinii, cat si a locuintei. Iata care sunt cele mai apreciate tipuri si cand si cum se planteaza! In plus, descopera sfaturi pentru inmultire si ingrijire, precum si curiozitati despre aceste specii deosebite!

Cuprins

Tipuri de orhidee

Florile orhideelor sunt intens colorate, iar petalele sunt delicate si elegante. Cu toate ca provine, de multe ori, din zone tropicale sau subtropicale, familia acestui tip de plante cuprinde numeroase genuri si specii care traiesc in zonele temperate.

In continuare, iti prezentam 5 dintre cele mai comune si apreciate genuri de orhidee:

Orhidee Phalaenopsis
Orhidee Phalaenopsis

Se numara printre cele mai populare plante pentru apartament si este disponibila sub o multitudine de culori - alb, roz, mov, galben, alb cu roz sau cu mov si diferite combinatii de nuante. Este daruita adesea ca un simbol al dragostei si fertilitatii. Mai mult, poti gasi orhidee albastra sau in alte culori neobisnuite.

Orhidee Cypripedium

Orhidee Cypripedium

Este o orhidee de gradina, rezistenta la temperaturi scazute. Poate fi intalnita sub denumirea de „papucul doamnei” sau „papucul lui Venus” si are o forma aparte, usor de recunoscut. Prefera lumina indirecta si infloreste atat iarna, cat si vara.

Orhidee Cattleya

Orhidee Cattleya

Florile acestui tip de planta sunt parfumate, cu nuanțe vivante și margini ușor încrețite, insa nu rezista la fel de mult ca la alte genuri si soiuri de orhidee. Are nevoie de lumina din abundenta pentru a inflori, dar trebuie sa o feresti de soarele direct al amiezii.

Orhidee Cymbidium

Orhidee Cymbidium

Are frunze sub forma de sabie si flori numeroase, cu diverse culori si modele. Are nevoie de multa lumina si de temperaturi moderate. Daca este ingrijita corespunzator, va avea inflorescente bogate. Din acest gen fac parte specii de orhidee standard si miniaturale.

Orhidee Dendrobium

Orhidee Dendrobium

Perioada de inflorire este din februarie pana in iunie, iar florile se dezvolta pe tije si rezista 1-2 luni. Culorile si forma petalelor pot varia si, mai mult, unele specii sunt parfumate. Acest tip de orhidee are inflorenscente bogate primavara si vara. Iarna, are nevoie de o perioada de repaus, timp in care ghiveciul poate fi pus in locuri cu temperaturi mai scazute si cu mai putina lumina.

Cand se planteaza orhideele?

Perioada ideala de a planta orhideele este dupa ce planta a inflorit si cand produce radacini noi, de 1-2 centimetri. In acest fel, cresti sansele ca soiul sa se dezvolte si sa infloreasca anul urmator. De asemenea, este recomandat sa tai tijele, la 2 noduri de la baza plantei, si sa indepartezi radacinile putrezite sau bolnave.

Cum se planteaza orhideele?

 Cum se planteaza orhideele in ghiveci?

Orhideele se pot planta din seminte, insa trebuie sa stii ca perioada de crestere este indelungata. Poti opta pentru plante mature, care se pot transplantate usor in gradina sau intr-un ghiveci.

Ce pamant se pune la orhidee?

Orhideele nu se dezvolta in pamant obisnuit, ci este necesar sa adaugi un substrat special, cu scoarta de copac sau alte imbunatatiri - rolul este, in principal, de sustinere a radacinilor. 

Cand replantezi florile, indeparteaza cu atentie pamantul vechi din jurul radacinilor! Ulterior, asigura-te ca umpli bine ghiveciul cu noul amestec de scoarta de copac, chipsuri de cocos si alte produse care au rolul de a mentine suficient aer in apropierea radacinilor si de a preveni scurgerea apei!

Cum se planteaza orhideele in gradina?

Pentru a planta orhideele in gradina, ai nevoie de specii rezistente la variatii de temperatura si potrivite pentru exterior, precum: 

  • Dendrobium - prefera zonele semi-umbrite si rezista la temperaturi ridicate; 
  • Cymbidium - trebuie plantata in zone insorite;
  • Cattleya - se dezvolta cel mai bine in locuri semi-umbrite;
  • Phaius - are nevoie de umiditate si poate fi plantata in zone umbrite sau cu semi-umbra;
  • Paphiopedilum - aceste soiuri de orhidee sunt ideale pentru partile umbrite ale gradinii.

Iti recomandam si: Amenajare curte si gradina: Idei, modele si sfaturi de design exterior

Cum se planteaza orhideele in ghiveci?

Odata la 12-24 de luni, orhideele trebuie transplantate: se schimba substratul si se muta intr-un ghiveci nou, mai mare. In acelasi timp, trebuie taiate tijele si indepartate frunzele ingalbenite. Clateste radacinile cu apa calduta pentru a indeparta surplusul de minerale!

Orihideele se planteaza in ghivece transparente, astfel incat radacinile aeriene sa beneficieze de suficienta lumina. Totodata, trebuie sa aiba gauri de scurgere a surplusului de apa. In cazul orhideelor de apartament, se poate folosi doar scoarta de copac sau muschi.

De asemenea, poti utiliza substrat special pentru acest tip de plante.

Citeste si: Flori de apartament - Ghid util de ingrijire, poze si denumiri, plante exotice sau rezistente

Ingrijirea si inmultirea orhideelor: sfaturi practice

Ingrijirea si inmultirea orhideelor

Recomandarile pentru ingrijirea orhideelor pot fi diferite pentru fiecare tip si trebuie sa urmezi indicatiile potrivite soiului cumparat sau primit. Pentru a-ti veni in ajutor, ti-am pregatit cateva sfaturi generale:

  • inmultirea orhideelor - se poate realiza fie prin seminte si bulbi, fie prin pui. Mai exact, tija florala trebuie taiata cu o foarfeca de gradina, la cativa centimetri de la baza. Aceasta actiune se realizeaza dupa perioada de inflorire, ceea ce faciliteaza formarea puilor. Cand acestia au radacini mari, se pot planta in alt ghiveci sau in gradina;
  • stimularea infloririi orhideelor - in perioada de inflorire, aceste plante pot fi stimulate prin fertilizare cu acid succinic pentru orhidee sau alte substante benefice, expunerea la o temperatura mai joasa in timpul noptii si taierea tijei la al doilea ochi (nod), pentru facilitarea unei noi infloriri;
  • ingrijirea radacinilor aeriene - daca s-au uscat, trebuie taiate sau indepartate cu totul. Putrezirea radacinilor poate fi un semn al daunatorilor. In acest caz, schimba substratul si aplica tratamentele potrivite;
  • ingrijire orhidee uscata - daca radacinile si frunzele incep sa se usuce din cauza ca planta nu a avut suficienta apa, revino la un program de udare normal si asigura-te ca toate conditiile de mediu sunt prielnice! In cazul in care problema persista, poti inmuia radacinile si substratul (amestecul cu scoarta de copac) timp de 10-15 minute intr-un recipient mai mare cu apa. Scurge bine surplusul de apa inainte de a pune planta inapoi in ghiveciul decorativ;
  • temperatura potrivita si lumina - locul ideal pentru ghiveciul cu orhidee este pe pervaz, unde beneficiaza de lumina abundenta, dar ferita de razele directe ale soarelui. Expusa la soarele puternic, planta este afectata si frunzele se ingalbenesc. Temperaturile trebuie sa varieze usor, in functie de soi;

cum se uda orhideea

  • udarea orhideelor - aceste plante sunt iubitoare de umiditate, insa nu au nevoie de apa in exces, pentru ca radacinile pot putrezi. Daca te intrebai de ce se ingalbenesc frunzele la orhidee, unul dintre motive poate fi modul gresit de udare; 
  • cat de des se uda orhideele - timpul de udare difera - de 2-3 ori pe saptamana sau mai rar vara si o data pe saptamana sau mai rar iarna. Toarna apa in ghiveci, fara a uda frunzele si florile, dupa care elimina surplusul din farfurie! O alta metoda este scufundarea radacinilor aeriene intr-un vas cu apa pentru 10-15 minute;
  • cand se schimba pamantul la orhidee - pentru a creste o planta sanatoasa, este recomandat sa inlocuiesti substratul la fiecare 1-2 ani sau cand radacinile sunt prea inghesuite si ies prin orificiile ghiveciului;
  • cu ce se sterg frunzele de orhidee - pentru a curata frunzele si a le mentine stralucitoare poti folosi cateva picaturi de lamaie, lime, otet, alcool, detergent de vase bland sau sampon pentru bebelusi, toate diluate cu apa; pentru a fi sigur ca tipul de orhidee reactioneaza bine la solutia preparata de tine, este indicat sa stergi o singura frunza si sa observi ce se va intampla in urmatoarele 24 de ore. 

Cand infloresc orhideele?

Orhideele au perioade diferite de inflorire, in functie de specie. Astfel, poti avea plante cu flori in orice anotimp. Multe au inflorescente bogate toamna, iarna sau primavara. Cele care infloresc vara au nevoie de o perioada de repaus in sezonul rece. Totodata, petalele pot rezista 1-2 luni sau chiar mai mult. 

Curiozitati despre orhidee

  • Sunt printre cele mai mari si vechi familii de plante care infloresc - sunt in jur de 850-900 de genuri si peste 27.000 de specii.
  • Florile orhideelor sunt simetrice si pot avea de la dimensiunea unui ban la cea a unei palme. Ba mai mult, exista specii cu petale care ajung pana la 90 de centimetri.
  • Orhideele pot rezista pana la 100 de ani.
  • Dupa faza de germinare, prima inflorire are loc dupa 5 ani sau chiar mai tarziu de atat.

Orhideele sunt printre cele mai populare plante pentru apartament, insa pot fi plantate si pentru infrumusetarea gradinii. Daca sunt intretinute corespunzator, infloresc o perioada indelungata, iar florile sunt bogate si intens colorate.

Te-ar putea interesa și:

Absolut orice spatiu poate fi transformat intr-o veritabila oaza de relaxare, atat timp cat ai la indemana resursele necesare pentru amenajarea sa - sfaturi si recomandari utile, materialele de constructie potrivite, precum si o echipa de specialisti, capabili sa duca la bun sfarsit acest proiect personal. Asadar, vom discuta in randurile de mai jos despre amenajarea curtilor si a gradinilor.
Iti doresti sa transformi un balcon de doar cativa metri patrati intr-un loc dedicat relaxarii? Poti recurge la o serie de trucuri menite sa iti garanteze un confort deplin chiar si in cele mai inguste spatii. Iata mai multe reguli, sfaturi practice si idei care sa te ajute in proiectul tau de amenajare!
Patio provine de la cuvantul latin patere, care inseamna expus. Originar, acest termen era folosit in legatura cu arhitectura spaniola, mai precis pentru a descrie un spatiu exterior fara acoperis (desi uneori poate sa aiba). In timpul secolului al XV-lea, in Spania devenise popular asa numitul patio, in forma patrata, inconjurat de galerii si porti. Familiile se retrageau aici pentru a avea intimitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial aceste patio s-au transformat in curti interioare decorate cu piatra, ceramica, mozaic sau caramida.
A sta la casa si a avea curte implica si avantajul unei gradini de legume. Daca ti-ai propus sa te bucuri de o recolta de rosii, castraveti, ceapa, ardei si nu numai, va trebui sa urmezi cateva etape. Pana la plantarea propriu-zisa este necesara atentia acordata organizarii viitoarei tale gradini de legume.