Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Gradina urbana: concept si idei pentru amenajare

Actualizat: 15.05.2023 / Publicat: 10.05.2023 / Timp lectură: 3 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/he9/h75/h00/9541508988958.jpg
Conceptul de gradina urbana prinde din ce in ce mai mare popularitate in Romania, deoarece ofera posibilitatea de a te bucura de natura chiar daca stai in oras, fie la apartament sau la casa. O curte mica, o terasa ori un balcon pot fi transformate usor intr-o oaza cu plante decorative sau legume pentru consum. Descopera  in continuare cele mai importante aspecte despre acest subiect. 

Cuprins

Ce este o gradina urbana?

O gradina urbana poate fi amenajata in curtea casei tale de la oras, a blocului sau a complexului rezidential in care locuiesti. De asemenea, ghivecele si jardinierele cu plante pot fi asezate pe acoperisul de tip terasa ori chiar pe balcon. 

Amenajarea gradinii urbane presupune crearea unui spatiu verde in interiorul orasului, unde sa diminuezi agitatia citadina, sa te relaxezi si sa te bucuri de un colt de natura, sa petreci timp de calitate cu familia sau prietenii si chiar sa cultivi plante de consum.

Reguli generale pentru amenajarea unei gradini urbane

Reguli generale pentru amenajarea unei gradini urbane

Pentru a amenaja cu succes gradini urbane, tine cont cel putin de urmatoarele repere generale:

  • expunerea plantelor la soare - in functie de soi (lumina directa 6-8 h/zi, zona umbrita etc.);
  • maximizarea spatiului disponibil - spre exemplu, in balcon se poate amenaja o gradina verticala;
  • inaltimea vaselor - in functie de tipul de radacini ale plantelor;
  • udare si drenare - seceta afecteaza plantele, dar nici prea multa apa in sol nu este benefica.

Citeste si: Amenajare curte si gradina: idei, modele si sfaturi de design exterior

Lucruri de care ai nevoie pentru amenajarea unei gradini urbane

Lucruri de care ai nevoie pentru amenajarea unei gradini urbane

Daca optezi pentru gradini amenajate simplu, nu ai nevoie de prea multe lucruri. Te poti descurca doar cu plante si pamant de calitate buna, ghivece sau recipiente si cateva unelte de gradinarit. Iata mai multe detalii in cele ce urmeaza. 

Plante

Gradinile urbane pot fi adaptate usor spatiului pe care il ai la dispozitie si preferintelor tale. Astfel, principalele categorii de seminte, bulbi, rasaduri sau puieti de care ai nevoie sunt:

  • plante decorative - arbori ornamentali, plante verzi si flori; infrumuseteaza spatiul de relaxare, creeaza umbra, actioneaza ca o bariera impotriva prafului si zgomotului si, eventual, emana mirosuri placute;
  • legume si ierburi aromatice - sunt cultivate in curte, pe acoperis, pe balcon sau chiar pe un pervaz, cu scopul de a fi consumate.

Ghivece si suporturi

Plantele pot fi puse direct in pamant sau in suporturi/paturi inaltate de gradina, confectionate din lemn, metal, beton, plastic, ardezie si zidite cu piatra naturala sau caramida. Pentru valorificarea spatiului, foloseste straturi ridicate cu forma patrata sau dreptunghiulara.

Totodata, poti alege ghivece si jardiniere pentru aranjamentele gradinilor de pe balcon sau terasa: asezate pe pardoseala, pe pervaz si pe un suport vertical, agatate de balustrada si suspendate.

Unelte

Pentru amenajarile gradinilor ubane, ai nevoie de mai multe unelte de gradinarit, in funtie de dimensiunile spatiului, de suporturile utilizate si de plantele cultivate. Iata principalele obiecte care iti pot fi utile:

  • sapa sau sapaliga;
  • plantator de rasaduri si pentru bulbi;
  • scormonitor sau extractor pentru ruperea si aerarea solului;
  • lopata sau lopatica;
  • foarfeca pentru crengi;
  • grebla pentru frunze;
  • burghiu manual pentru a face gauri in pamant.

Cum alegi plantele potrivite pentru gradina urbana?

Cum alegi plantele potrivite pentru gradina urbana

Daca esti incepator, este recomandata plantarea rasadurilor sau a plantelor mici achizitionate la ghiveci. Ulterior, cand vei avea mai multa experienta, poti opta pentru cultivarea din seminte si bulbi, deaorece este nevoie de mai multa atentie.

In acelasi timp, trebuie sa tii cont de: perioada de plantare, tipul de sol potrivit si inaltimea necesara a stratului, conditiile optime de lumina si umiditate, inaltimea si diametrul la care cresc plantele etc.

Vasele potrivite pentru amenajarea unei gradini urbane

Indiferent de locul in care pui bazele gradinii urbane, este important sa alegi recipiente incapatoare, potrivite cu tipul plantelor pentru care optezi. Spre exemplu, tine cont de lungimea radacinilor, astfel incat sa selectezi vasele cu inaltimea potrivita. In plus, nu trebuie neglijata partea estetica. 

Ce pamant alegi pentru plantele din gradina ta urbana?

Pamantul sau substratul potrivit pentru gradini urbane sau solarii trebuie sa fie nutritiv, sa creeze un mediu adecvat pentru cresterea si dezvoltarea plantelor, sa asigure aerisirea corecta a solului si sa retina o cantitate optima de apa. Amestecurile contin, de cele mai multe ori, turba, nisip, humus din scoarta si materie organica.

Sfaturi pentru intretinerea gradinii urbane

Sfaturi pentru intretinerea gradinii urbane

Ai decis sa amenajezi o gradina urbana? Ti-am pregatit o serie de sfaturi practice pentru ingrijirea acesteia:

  • pune etichete pe vase, pentru a sti ce seminte sau bulbi au fost plantati si a organiza mai usor gradina;
  • cand temperaturile sunt ridicate, uda plantele dimineata si, daca este nevoie, repeta actiunea seara; tine cont ca udarea excesiva dauneaza plantelor;
  • indeparteaza periodic buruienile;
  • insepteaza plantele inainte de replantare, pentru a nu aduce in gradina unele infectate sau bolnave;
  • leaga tulpinile plantelor inalte de araci sau de o plasa de sustinere, pentru a preveni ruperea si a asigura o crestere dreapta.

Pune bazele gradinii urbane cu seminte, bulbi, substrat, ghivece si jardiniere, unelte de gradinarit si alte produse utile disponibile pe mathaus.ro. Creeaza un colt de natura in inima orasului!

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Absolut orice spatiu poate fi transformat intr-o veritabila oaza de relaxare, atat timp cat ai la indemana resursele necesare pentru amenajarea sa - sfaturi si recomandari utile, materialele de constructie potrivite, precum si o echipa de specialisti, capabili sa duca la bun sfarsit acest proiect personal. Asadar, vom discuta in randurile de mai jos despre amenajarea curtilor si a gradinilor.
Iti doresti sa transformi un balcon de doar cativa metri patrati intr-un loc dedicat relaxarii? Poti recurge la o serie de trucuri menite sa iti garanteze un confort deplin chiar si in cele mai inguste spatii. Iata mai multe reguli, sfaturi practice si idei care sa te ajute in proiectul tau de amenajare!
Patio provine de la cuvantul latin patere, care inseamna expus. Originar, acest termen era folosit in legatura cu arhitectura spaniola, mai precis pentru a descrie un spatiu exterior fara acoperis (desi uneori poate sa aiba). In timpul secolului al XV-lea, in Spania devenise popular asa numitul patio, in forma patrata, inconjurat de galerii si porti. Familiile se retrageau aici pentru a avea intimitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial aceste patio s-au transformat in curti interioare decorate cu piatra, ceramica, mozaic sau caramida.
A sta la casa si a avea curte implica si avantajul unei gradini de legume. Daca ti-ai propus sa te bucuri de o recolta de rosii, castraveti, ceapa, ardei si nu numai, va trebui sa urmezi cateva etape. Pana la plantarea propriu-zisa este necesara atentia acordata organizarii viitoarei tale gradini de legume.