Ce presupune sistemul de irigare prin picurare?
Este singura metoda de irigare ce presupune o automatizare totala a procesului, prin:
- Reglarea precisa a debitului de apa si a presiunii acesteia;
- Optimizarea timpilor de irigare, pe baza datelor obtinute de senzori, cu privire la: temperatura (°C), umiditatea inregistrata atat in aer, cat si la nivelul solului.
Este o tehnologie ce are ca principal scop stropirea culturilor agricole cu o cantitate controlata de apa, picatura cu picatura, tinandu-se cont de absorbtia inregistrata la nivelul radacinilor si de evapotranspiratie (procesul de transformare a apei in vapori, prin procese fizice si biologice).
Care avantaje ofera irigarea prin picurare?
- Este o tehnologie ce permite dozarea precisa a debitului de apa, in diferite faze de dezvoltare si in functie de tipul culturii; fiecare planta primeste astfel exact necesarul de apa de care nevoie;
- De asemenea, garanteaza dozarea precisa a cantitatii de ingrasamant utilizat, in functie de tipul plantei si stadiul de evolutie al acesteia;
- Prin utilizarea tehnologiei de irigare prin picurare, se inregistreaza reduceri semnificative ale cantitatii de apa - un debit mai redus cu pana la 20-40%;
- Solul este udat direct, la radacina plantei, fara umezirea corpului de vegetatie; astfel, se impiedica aparitia daunatorilor si inmultirea unor boli specifice;
- Datorita scaderii acestor factori de risc, se poate reduce cantitatea de insecticide utilizata pe suprafata agricola. Asadar, riscul de poluare a culturii respective poate scadea semnificativ;
- Fiind o picurare controlata, straturile dintre randuri vor fi mereu uscate. Acest lucru permite realizarea lucrarilor agricole specifice, in conditii optime;
- Implementarea si utilizarea tehnologiei de irigare prin picurare nu presupune cooptarea unui personal calificat;
- Poate asigura o crestere a productivitatii cu pana la 100%, reducand in acelasi timp costurile de exploatare (apa mai putina, cantitate de insecticid mai mica etc)
Pentru ce culturi se utilizeaza irigarea prin picurare?
Principalele culturi potrivite pentru astfel de sistem sunt cele horticole:
- Culturile de legume plantate pe camp;
- Culturile din sere, gradini, solarii;
- Culturile de porumb.
Irigarea prin picurare - inovatie in agricultura
Aceasta tehnologie a introdus in agricultura moderna un concept nou, denumit “fertiirigatie”, ce presupune actiunea simultana a doua procese benefice pentru cultura respectiva: fertilizarea si irigarea.
In acest sens, se utilizeaza substante fertilizante solubile, ce au ca suport apa picurata. Acesti fertilizatori sunt conceputi astfel incat sa poata fi picurati prin acelasi sistem de irigare prin picurare.
Acesti nutrienti sunt administrati la radacina plantei, concomitent cu apa de irigare, fiind dozati in cantitati precise, in functie de datele furnizate de senzorii sistemului.
Pentru ca tehnologia prin picurare poate gestiona cu exactitate necesarul de ferilizant, pentru un anumit tip de cultura, costurile finale reprezinta 25% din cele ale unei fertilizari clasice.
Cu MatHaus poți oricând să începi un proiect nou de construit, renovat sau amenajat fără a avea problema drumurilor lungi și dese la magazine. La noi găsești disponibile pentru comenzi online o gamă foarte variată de produse din zona materialelor pentru construcții.
Vizitează magazinul online, alege-ți localitatea de livrare și noi ne ocupăm de transport fie prin flota noastră de camioane specializate în transportul produselor grele sau prin curierii parteneri.