Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum se realizeaza irigarea prin picurare si care sunt avantajele unui astfel de sistem

Actualizat: 27.07.2022 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 2 min

Irigarea este o masura de lucru hidroameliorativa, ce presupune o administrare controlata a debitului de apa, independent de apa cazuta peste sol, in conditii naturale. Sistemele automate de irigare permit udarea plantelor intr-un ritm controlat si constant, intretinerea gradinilor devenind astfel o sarcina mult mai facila, iar timpul economisit fiind unul substantial.

Alegerea sistemului potrivit de irigare tine cont de o serie de factori:

  • Dimensiunea suprafetei de vegetatie stropita;
  • Tipul solului de pe suprafata respectiva;
  • Plantele din acea arie si repartizarea lor.

Automatizarea acestor sisteme se poate realiza printr-un soft electronic, presetandu-se astfel parametri optimi cu privire la:

  • Pornirea si oprirea stropitorilor;
  • Timpul optim de stropire;
  • Cantitatea de apa utilizata;

Principalele sisteme automate de irigare pentru gradini sunt:

  • Sistemul de irigare la suprafata;
  • Sistemul de irigare ingropat;
  • Sistemul de irigare prin aspersie;
  • Sistemul de irigare prin picurare.

Cuprins

Ce presupune sistemul de irigare prin picurare?

Ce presupune sistemul de irigare prin picurare

Este singura metoda de irigare ce presupune o automatizare totala a procesului, prin:

  • Reglarea precisa a debitului de apa si a presiunii acesteia;
  • Optimizarea timpilor de irigare, pe baza datelor obtinute de senzori, cu privire la: temperatura (°C), umiditatea inregistrata atat in aer, cat si la nivelul solului.  

Este o tehnologie ce are ca principal scop stropirea culturilor agricole cu o cantitate controlata de apa, picatura cu picatura, tinandu-se cont de absorbtia inregistrata la nivelul radacinilor si de evapotranspiratie (procesul de transformare a apei in vapori, prin procese fizice si biologice).

Care avantaje ofera irigarea prin picurare?

Care avantaje ofera irigarea prin picurare

  • Este o tehnologie ce permite dozarea precisa a debitului de apa, in diferite faze de dezvoltare si in functie de tipul culturii; fiecare planta primeste astfel exact necesarul de apa de care nevoie;
  • De asemenea, garanteaza dozarea precisa a cantitatii de ingrasamant utilizat, in functie de tipul plantei si stadiul de evolutie al acesteia;
  • Prin utilizarea tehnologiei de irigare prin picurare, se inregistreaza reduceri semnificative ale cantitatii de apa - un debit mai redus cu pana la 20-40%;
  • Solul este udat direct, la radacina plantei, fara umezirea corpului de vegetatie; astfel, se impiedica aparitia daunatorilor si inmultirea unor boli specifice;
  • Datorita scaderii acestor factori de risc, se poate reduce cantitatea de insecticide utilizata pe suprafata agricola. Asadar, riscul de poluare a culturii respective poate scadea semnificativ;
  • Fiind o picurare controlata, straturile dintre randuri vor fi mereu uscate. Acest lucru permite realizarea lucrarilor agricole specifice, in conditii optime;  
  • Implementarea si utilizarea tehnologiei de irigare prin picurare nu presupune cooptarea unui personal calificat;
  • Poate asigura o crestere a productivitatii cu pana la 100%, reducand in acelasi timp costurile de exploatare (apa mai putina, cantitate de insecticid mai mica etc)

Pentru ce culturi se utilizeaza irigarea prin picurare?

Pentru ce culturi se utilizeaza irigarea prin picurare

Principalele culturi potrivite pentru astfel de sistem sunt cele horticole:

  • Culturile de legume plantate pe camp;
  • Culturile din sere, gradini, solarii;
  • Culturile de porumb.

Irigarea prin picurare - inovatie in agricultura

Irigarea prin picurare - inovatie in agricultura

Aceasta tehnologie a introdus in agricultura moderna un concept nou, denumit “fertiirigatie”, ce presupune actiunea simultana a doua procese benefice pentru cultura respectiva: fertilizarea si irigarea.

In acest sens, se utilizeaza substante fertilizante solubile, ce au ca suport apa picurata. Acesti fertilizatori sunt conceputi astfel incat sa poata fi picurati prin acelasi sistem de irigare prin picurare.

Acesti nutrienti sunt administrati la radacina plantei, concomitent cu apa de irigare, fiind dozati in cantitati precise, in functie de datele furnizate de senzorii sistemului.

Pentru ca tehnologia prin picurare poate gestiona cu exactitate necesarul de ferilizant, pentru un anumit tip de cultura, costurile finale reprezinta 25% din cele ale unei fertilizari clasice.

Cu MatHaus poți oricând să începi un proiect nou de construit, renovat sau amenajat fără a avea problema drumurilor lungi și dese la magazine. La noi găsești disponibile pentru comenzi online o gamă foarte variată de produse din zona materialelor pentru construcții.

Vizitează magazinul online, alege-ți localitatea de livrare și noi ne ocupăm de transport fie prin flota noastră de camioane specializate în transportul produselor grele sau prin curierii parteneri. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.