Informatii generale despre becuri
Sursele de iluminat au evoluat considerabil de-a lungul timpului, de la primele becuri cu incandescenta inventate de Thomas Edison in 1879, care se ardeau in cateva ore, la tehnologia moderna a becurilor LED, care rezista 25 000 de ore - pana la 3 sau 6 ani de utilizare, in functie de obiceiurile de consum.
Totodata, unele surse de iluminare LED functioneaza 100 000 de ore, ceea ce inseamna ca pot fi utilizate cel putin 20 de ani. Nu a fost imbunatatita doar durata de viata a becurilor, ci si eficienta energetica a acestora. In plus, a fost redusa cantitatea de caldura emisa in procesul de transformare a energiei electrice in lumina.
Becuri cu incandescenta
Becul clasic sau cu incandescenta functioneaza prin trecerea curentului electric printr-un filament metalic subtire, care se incalzeste pana produce lumina. Acesta avea, in 1879, o durata de viata de 14 ore si jumatate.
Avantaje
Datorita luminii calde si placute pe care o emite si pretului scazut, becul cu filament a fost mult timp in preferintele consumatorilor. De asemenea, se aprinde imediat dupa actionarea intrerupatorului si furnizeaza un flux luminos puternic.
Dezavantaje
Chiar daca durata de viata a becurilor cu incandescenta este astazi de aproximativ 1 000 de ore, acestea se ard mult mai repede decat alte tipuri de surse de iluminare. Nici din punct de vedere energetic nu exceleaza: aproximativ 90% din energia electrica pe care o utilizeaza este transformata in caldura si se pierde si doar 10% se converteste in lumina.
Becuri cu halogen
Spre deosebire de becurile incandescente, sursele de iluminare cu halogen contin un bulb din sticla de cuart umplut cu halogen, care imbunatateste eficienta, fluxul luminos si durabilitatea. Sunt folosite in special in iluminatul auto si peisagistic, unde este nevoie de o lumina puternica si clara.
Avantaje
Lumina emisa de becurile cu halogen este cu 30% mai alba si mai puternica in comparatie cu sursele clasice de iluminat, iar dimensiunile produselor sunt mult mai mici. Intensitatea luminii nu este diminuata de-a lungul timpului, asa cum se intampla in cazul LED-urilor.
Dezavantaje
Durata medie de utilizare a surselor de iluminat cu halogen este de 2 500 de ore, ceea ce poate reprezenta un avantaj fata de becurile cu incandescenta si un dezavantaj fata de cele LED. In acelasi timp, produc o cantitatea foarte mare de caldura si emit radiatii ultraviolete.
Becuri economice
Sursele economice de iluminat sunt cunoscute si sub denumirea de becuri sau tuburi fluorescente (CFL). Cand curentul electric trece prin tuburile umplute cu vapori de mercur si gaz, sunt emise radiatii invizibile ultraviolete. In contact cu invelisul fluorescent, produc lumina vizibila alba.
Avantaje
Sunt numite becuri economice pentru ca au un consum de electricitate mai mic cu 60-80% fata de sursele clasice de iluminat, iar durata de viata este de aproximativ 10 ani. Astfel, vei economisi resurse financiare importante in timp.
Dezavantaje
Nu pot fi utilizate pentru iluminatul exterior sau pentru incaperi neincalzite iarna, pentru ca nu functioneaza cand temperaturile sunt joase. Totodata, aprinderea si inchiderea lor in intervale mai mici de 15 minute va determina scurtarea duratei de viata.
Becuri LED
Cele mai populare sunt becurile, tuburile sau benzile LED (dioda emitatoare de lumina), datorita avantajelor multiple pe care le ofera. Curentul electric trece printr-un circuit realizat din materiale semiconductoare si genereaza lumina.
Avantaje
Sursele de iluminat LED sunt recunoscute pentru eficienta lor energetica superioara. Acestea consuma cu pana la 80-90% mai putina energie decat becurile traditionale. In plus, au o durata de functionare mult mai lunga si nu emit aproape deloc caldura.
Dezavantaje
Unul dintre dezavantajele becurilor LED este costul initial, insa acesta se va amortiza rapid. Totodata, sursele de iluminat cu diode sunt sensibile la temperaturi ambientale inalte si fluxul luminos se diminueaza spre finalul duratei de functionare.
Alte tipuri de becuri
Pe piata exista si alte tipuri de becuri, mai putin cunoscute sau utilizate pe scara larga:
- becuri cu descarcare in gaze - lumina este produsa prin descarcarea electrica dintre 2 electrozi, care are loc intr-un bulb cu gaz ionizat;
- becuri cu infrarosu - sunt folosite pentru panourile radiante pentru incalzirea locuintelor, serelor sau pentru cresterea animalelor;
- becuri fara curent - funtioneaza pe baza de acumulatori sau baterii.
Citeste si: Becurile ecologice - Criterii de alegere si avantaje pentru intreaga familie
Sfaturi utile pentru alegerea becurilor
Pentru a alege becurile potrivite pentru tine, ia in considerare urmatoarele criterii de selectie:
- puterea si eficienta energetica - alege becuri cu un consum redus de electricitate, comparativ cu puterea acestuia si cu fluxul luminos pe care il produce;
- fluxul luminos - inlocuieste vechile becuri cu unele care au aceeasi intensitate a luminii, dar o putere mai mica; sursele de iluminat ecologice folosesc mult mai putina energie pentru a genera o cantitate de lumina similara;
- temperatura de culoare - becurile cu lumina neutra sunt recomandate pentru zonele de lucru, bucatarie si baie, iar temperatura de culoare calda este indicata pentru dormitor si spatiile destinate relaxarii;
- tipul de dulie si forma - asigura-te ca becurile alese de tine sunt compatibile cu plafonierele si corpurile de iluminat din locuinta ta.
Fiecare tip de bec are avantaje si dezavantaje, referitoare la costul initial, eficienta energetica, durabilitate, claritatea fluxului luminos, caldura emisa si nu doar atat. Tine cont de toate aceste caracteristici, pentru a face o alegere potrivita in functie de situatie.