Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

25 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tipuri de becuri: avantaje si dezavantaje

Publicat: 02.08.2023 / Timp lectură: 3 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/h5b/h1b/h00/9556773142558.jpg
Esti in cautarea unor surse de iluminare eficiente? Afla care sunt tipurile de becuri disponibile pe piata si ce avantaje, respectiv dezavantaje are fiecare. Mai mult, descopera o serie de sfaturi care sa te ajute sa faci alegerea corecta in functie de situatie.

Cuprins

Informatii generale despre becuri

Sursele de iluminat au evoluat considerabil de-a lungul timpului, de la primele becuri cu incandescenta inventate de Thomas Edison in 1879, care se ardeau in cateva ore, la tehnologia moderna a becurilor LED, care rezista 25 000 de ore - pana la 3 sau 6 ani de utilizare, in functie de obiceiurile de consum. 

Totodata, unele surse de iluminare LED functioneaza 100 000 de ore, ceea ce inseamna ca pot fi utilizate cel putin 20 de ani. Nu a fost imbunatatita doar durata de viata a becurilor, ci si eficienta energetica a acestora. In plus, a fost redusa cantitatea de caldura emisa in procesul de transformare a energiei electrice in lumina. 

Becuri cu incandescenta

bec cu incandescenta

Becul clasic sau cu incandescenta functioneaza prin trecerea curentului electric printr-un filament metalic subtire, care se incalzeste pana produce lumina. Acesta avea, in 1879, o durata de viata de 14 ore si jumatate. 

Avantaje

Datorita luminii calde si placute pe care o emite si pretului scazut, becul cu filament a fost mult timp in preferintele consumatorilor. De asemenea, se aprinde imediat dupa actionarea intrerupatorului si furnizeaza un flux luminos puternic.

Dezavantaje

Chiar daca durata de viata a becurilor cu incandescenta este astazi de aproximativ 1 000 de ore, acestea se ard mult mai repede decat alte tipuri de surse de iluminare. Nici din punct de vedere energetic nu exceleaza: aproximativ 90% din energia electrica pe care o utilizeaza este transformata in caldura si se pierde si doar 10% se converteste in lumina.

Becuri cu halogen

bec cu halogen

Spre deosebire de becurile incandescente, sursele de iluminare cu halogen contin un bulb din sticla de cuart umplut cu halogen, care imbunatateste eficienta, fluxul luminos si durabilitatea. Sunt folosite in special in iluminatul auto si peisagistic, unde este nevoie de o lumina puternica si clara.

Avantaje

Lumina emisa de becurile cu halogen este cu 30% mai alba si mai puternica in comparatie cu sursele clasice de iluminat, iar dimensiunile produselor sunt mult mai mici. Intensitatea luminii nu este diminuata de-a lungul timpului, asa cum se intampla in cazul LED-urilor.

Dezavantaje

Durata medie de utilizare a surselor de iluminat cu halogen este de 2 500 de ore, ceea ce poate reprezenta un avantaj fata de becurile cu incandescenta si un dezavantaj fata de cele LED. In acelasi timp, produc o cantitatea foarte mare de caldura si emit radiatii ultraviolete. 

Becuri economice

becuri economice

Sursele economice de iluminat sunt cunoscute si sub denumirea de becuri sau tuburi fluorescente (CFL). Cand curentul electric trece prin tuburile umplute cu vapori de mercur si gaz, sunt emise radiatii invizibile ultraviolete. In contact cu invelisul fluorescent, produc lumina vizibila alba.

Avantaje

Sunt numite becuri economice pentru ca au un consum de electricitate mai mic cu 60-80% fata de sursele clasice de iluminat, iar durata de viata este de aproximativ 10 ani. Astfel, vei economisi resurse financiare importante in timp. 

Dezavantaje

Nu pot fi utilizate pentru iluminatul exterior sau pentru incaperi neincalzite iarna, pentru ca nu functioneaza cand temperaturile sunt joase. Totodata, aprinderea si inchiderea lor in intervale mai mici de 15 minute va determina scurtarea duratei de viata. 

Becuri LED

becuri cu led

Cele mai populare sunt becurile, tuburile sau benzile LED (dioda emitatoare de lumina), datorita avantajelor multiple pe care le ofera. Curentul electric trece printr-un circuit realizat din materiale semiconductoare si genereaza lumina.  

Avantaje

Sursele de iluminat LED sunt recunoscute pentru eficienta lor energetica superioara. Acestea consuma cu pana la 80-90% mai putina energie decat becurile traditionale. In plus, au o durata de functionare mult mai lunga si nu emit aproape deloc caldura. 

Dezavantaje

Unul dintre dezavantajele becurilor LED este costul initial, insa acesta se va amortiza rapid. Totodata, sursele de iluminat cu diode sunt sensibile la temperaturi ambientale inalte si fluxul luminos se diminueaza spre finalul duratei de functionare. 

Alte tipuri de becuri

bec cu descarcare de gaze

Pe piata exista si alte tipuri de becuri, mai putin cunoscute sau utilizate pe scara larga:

  • becuri cu descarcare in gaze - lumina este produsa prin descarcarea electrica dintre 2 electrozi, care are loc intr-un bulb cu gaz ionizat;
  • becuri cu infrarosu - sunt folosite pentru panourile radiante pentru incalzirea locuintelor, serelor sau pentru cresterea animalelor;
  • becuri fara curent - funtioneaza pe baza de acumulatori sau baterii.

Citeste si: Becurile ecologice - Criterii de alegere si avantaje pentru intreaga familie

Sfaturi utile pentru alegerea becurilor

Pentru a alege becurile potrivite pentru tine, ia in considerare urmatoarele criterii de selectie:

  • puterea si eficienta energetica - alege becuri cu un consum redus de electricitate, comparativ cu puterea acestuia si cu fluxul luminos pe care il produce;
  • fluxul luminos - inlocuieste vechile becuri cu unele care au aceeasi intensitate a luminii, dar o putere mai mica; sursele de iluminat ecologice folosesc mult mai putina energie pentru a genera o cantitate de lumina similara;
  • temperatura de culoare - becurile cu lumina neutra sunt recomandate pentru zonele de lucru, bucatarie si baie, iar temperatura de culoare calda este indicata pentru dormitor si spatiile destinate relaxarii;
  • tipul de dulie si forma - asigura-te ca becurile alese de tine sunt compatibile cu plafonierele si corpurile de iluminat din locuinta ta.

Fiecare tip de bec are avantaje si dezavantaje, referitoare la costul initial, eficienta energetica, durabilitate, claritatea fluxului luminos, caldura emisa si nu doar atat. Tine cont de toate aceste caracteristici, pentru a face o alegere potrivita in functie de situatie. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.
Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca poate fi gasita intr-o gama variata de nuante si modele, este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.