Ce este mecanica pneumatica?
Pneumatica este o parte a stiintei si a tehnologiei care se ocupa cu studiul si utilizarea aerului comprimat. Altfel spus, domeniul pneumaticii se refera la cercetarea si folosirea gazului (precum aerul sau azotul) aflat sub presiune ridicata, cu scopul de a produce energie mecanica. Practic, aerul comprimat alimenteaza uneltele si le ofera putere de functionare.Cum functioneaza sculele pneumatice?
Spre deosebire de sculele si uneltele mecanice, electrice sau hidraulice, cele pneumatice sunt mai usoare si mai rapide, au o putere foarte mare si un raport bun intre costuri si beneficii.
Functioneaza pe baza unui compresor de aer pentru scule pneumatice sau a unui rezervor cu gaz comprimat. Dupa ce furtunul este conectat la compresor, supapa elibereaza aerul sau gazul aflat la un nivel constant de presiune si alimenteaza unealta cu o forta mare.
Pentru a asigura o functionare optima, furtunul trebuie sa fie de o calitate superioara si diametrul acesta sa se potriveasca perfect cu echipamentul. Mai mult, aerul utilizat pentru alimentare trebuie sa fie uscat, lubrifiat si filtrat, pentru a se evita deteriorarea uneltelor.
Ca masuri de siguranta, verifica daca accesoriile sculelor pneumatice sunt atasate corespunzator, poarta echipament de protectie: casca, ochelari, manusi si bocanci de lucru.
De asemenea, zgomotul poate fi puternic, asa ca este necesara si protectia fonica. In plus, este util sa semnalizezi zona atunci cand lucrezi cu astfel de unelte, pentru a impiedica producerea unor accidente.
Tipuri de scule pneumatice si utilizarile acestora
Iata care sunt sculele pneumatice profesionale utilizate cel mai des in constructii, tamplarie, dulgherie, domeniul auto s.a. Toate aceste unelte functioneaza cu ajutorul aerului sau gazului comprimat. Pentru alegerea unui compresor de aer potrivit, consulta acest ghid de cumparare.
Pistoale pneumatice de suflat
Acestea reprezinta un accesoriu care se conecteaza la compresorul de aer si sunt utile pentru curatarea prafului si a mizeriei din zonele greu accesibile sau de pe suprafete extinse din atelierele auto, cele de tamplarie, din jurul casei sau de pe terasa. Pistoalele de suflat folosesc un jet de aer puternic pentru a indeparta murdaria si reziduurile.
Capsatoare pneumatice
Sunt folosite pentru prinderea tapiteriilor sau pentru lucrarile de dulgherie, datorita rapiditatii si puterii acestora. Multe dintre modele functioneaza cu capse si cuie de diferite lungimi.
Ciocan pneumatic
Faciliteaza prinderea secventiala sau in serie a unui numar mare de cuie. De asemenea, pot permite inlocuirea capului cu dalti de diferite dimensiuni, pentru a separa, a taia sau a perfora metalul, lemnul, zidaria sau alte suprafete.
Aparate de vopsit pneumatice
Acestea sunt utile pentru vopsirea unor suprafete mari, precum acoperisul sau peretii. Vopseaua este distribuita uniform la o presiune mare a aerului si astfel de aparate permit acoperirea unei arii extinse intr-un timp scurt.
Bormasini pneumatice
Masinile de gaurit sau bormasinile pneumatice pot fi folosite pentru suprafete dure, datorita fortei date de aerul comprimat. Pentru gaurirea peretilor, metalelor, lemnului si a altor materiale, efortul depus este minim, cu o eficienta mare.
Echipament pneumatic pentru sudura
Polizoarele, clestii si aparatele de sudura alimentate cu aer sau gaz comprimat au o putere si o autonomie mare. Sunt ideale pentru sudura in puncte sau pentru slefuirea si finisarea suprafetelor.
Clicheti si surubelnite pneumatice
Acestia sunt utilizati in special in domeniul auto sau pentru ansamblarea de mobilier industrial, insa pot fi folositi si cu scop semi-profesional, pentru lucrari de mici dimensiuni din gospodarie.
Pistoale pneumatice pentru umflat pneuri
Se conecteaza la compresorul de aer si la supapa cauciucurilor. Pot fi prevazute cu manometru, pentru a monitoriza si a controla eficient presiunea aerului din pneurile autovehiculelor.
Avantajele sculelor pneumatice
Uneltele pe baza de aer sau gaz comprimat sunt utile atat intr-un cadru industrial, cat si pe langa locuinta. Descopera principalele motive pentru care merita sa investesti in scule pneumatice.
Manevrare comoda
Sunt usor de manevrat datorita dimensiunilor reduse si greutatii scazute, ceea ce permite utilizarea indelungata, fara un efort mare. Echipamentul pneumatic nu are nevoie de acumulator si, astfel, volumul si greutatea sunt mai mici decat in cazul sculelor electrice.
Intretinere usoara
Mecanismele uneltelor pneumatice sunt mecanice, iar costurile de intretinere si de reparare sunt reduse. De asemenea, inlocuirea pieselor defecte se face usor si rapid.
Rezistenta mare
Sculele alimentate de aer sau gaz comprimat au o durata de functionare extinsa. Se uzeaza mai greu, daca sunt utilizate corespunzator, si remedierea stricaciunilor este facila si ieftina.
Functionare indelungata si puternica
In comparatie cu echipamentul pe baza de acumulatori, sculele pneumatice pot functiona o perioada indelungata, fara pauze si cu un cost mai mic. De asemenea, in plus fata de uneltele mecanice, acestea au o forta mai mare.
Interventii rapide
Datorita puterii mari date de alimentarea cu aer comprimat, timpul de actiune se scurteaza si, astfel, sculele pneumatice sunt potrivite pentru interventii rapide sau pentru remedierea unor avarii.
Uneltele pneumatice functioneaza cu ajutorul unui rezervor de gaz comprimat sau a unui compresor de aer. Pentru a beneficia cat mai mult in urma achizitiei, descopera in acest ghid modurile in care poti utiliza compresorul de aer acasa.
Iti doresti sa fii pregatit pentru orice situatie neprevazuta sau ai nevoie de scule pneumatice pentru un santier? Achizitioneaza una potrivita pentru nevoile tale. Compara diferitele produse disponibile la MatHaus si alege cea mai buna si mai avantajoasa varianta pentru tine.