Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Compresoare de aer: ghid complet de cumparare

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 09.03.2021 / Timp lectură: 3 min
https://mathaus.ro/medias/sys_master/images/ha0/h52/h00/9580806701086.jpg

Compresoarele de aer pot fi folosite o varietate de lucrari, de la umflarea anvelopelor pana la actionarea pistoalelor pneumatice. In acest ghid, iti prezentam aspectele principale pe care trebuie sa le stii pentru a alege un model potrivit nevoilor tale.

Cuprins

Cum functioneaza compresorul de aer?

Compresoarele de aer cu o treapta pot avea unul sau mai multe pistoane si sunt cele mai comune modele pentru uz casnic, fiind potrivite pentru majoritatea proiectelor din gospodarie sau atelier. Un motor electric sau un motor pe benzina actioneaza pistoanele, care comprima aerul si il imping intr-un rezervor.

Pe masura ce pistoanele imping mai mult aer, presiunea aerului creste. Odata ce aceasta presiune atinge un anumit nivel, compresorul se opreste. Pe masura ce utilizezi aerul stocat pentru a alimenta un aparat, compresorul reporneste pentru a creste inapoi presiunea aerului.

Compresoarele cu doua trepte au doua pistoane. Primul comprima aerul si il impinge printr-o supapa de retinere la cel de-al doilea, care-l comprima mai departe si il transfera in rezervor.

Aceste compresoare sunt de obicei modele pentru uz comercial si industrial, care pot livra un volum mai mare de aer. Sunt potrivite pentru utilizarea continua in magazine sau pentru a alimenta mai multe aparate simultan.

Compresor aer

 

Tipuri de compresoare de aer

Destinate aplicatiilor industriale, compresoarele de aer stationare sunt dispozitive mari, concepute pentru a fi plasate intr-un magazin, hala sau garaj. Acestea sunt modele cu putere mare, cu rezervoare de stocare voluminoase, pentru a permite perioade lungi de utilizare neintrerupta. De obicei, au un design vertical pentru a nu ocupa foarte mult spatiu.

Compresoarele de aer portabile (mai putin cele auto, care nu sunt prevazute cu butelie) au rezervoare de depozitare mai mici si manere sau roti care-ti permit sa le muti cu usurinta in diferite zone de lucru. Sunt potrivite pentru lucrari simple, precum aerografierea sau alimentarea pistoalelor de vopsit. Compresoarele portabile sunt mai compacte decat modelele stationare si sunt disponibile intr-o varietate de forme si dimensiuni.

Cele mai mici au buteliile de pana la 25 de litri sunt foarte usor de manevrat, instalat si transportat. Sunt alimentate de curent electric monofazat si recomandate pentru aplicatii casnice, cum ar fi umflarea piscinei sau a cauciucurilor.

Compresoarele cu butelii de 50-500 litri pot fi cu una sau doua trepta de compresie, doua trepte fiind utile atunci cand e nevoie sa functioneze neincetat pentru o perioada indelungata de timp. Acestea sunt alimentate cu energie electrica, monofazata sau trifazata si pot alimenta mai multi consumatori, ori chiar un atelier de mici dimensiuni, precum o statie de vulcanizare sau un spatiu prelucrari mecanice.

In aceasta categorie intra si motocompresoarele, echipamente montate pe o remorca si care sunt actionate de un motor termic. Acest tip de compresoare de aer sunt create pentru lucrul pe santier, unde lipseste alimentarea cu electricitate, iar debitele de aer necesare sunt mari.

Compresor portabil

 

Cum se alimenteaza compresorul de aer?

Compresoarele electrice sunt cele mai populare. Intretinerea lor este mai simpla decat cea a modelelor alimentate cu benzina, sunt mai silentioase si functioneaza in orice spatiu uscat, unde se gaseste o sursa electrica.

Compresoarele electrice sunt potrivite pentru utilizarea in spatii inchise. Cele mai multe aparate de acest fel functioneaza pe curent de 230 volti.

Un compresor electric portabil necesita un prelungitor adecvat, care ii limiteaza mobilitatea. In functie de model, compresoarele se conecteaza la o priza de 230 volti sau la o priza auto de 12/24 volti.

Compresoarele de aer pe benzina sunt o alegere buna pentru lucrarile in aer liber, in zone unde electricitatea este limitata sau indisponibila. De obicei, sunt mai puternice decat modelele electrice, asadar pot genera o presiune mai mare.

Cum se alimenteaza compresorul de aer?

 

Specificatiile compresorului de aer

Valoarea CP (cai putere) a unui compresor indica puterea acestuia. O putere mai mare creeaza o presiune mai puternica a aerului scos, presiune care este masurata in bari. Cu cat presiunea maxima (bar) este mai mare, cu atat mai mult aer poate stoca dispozitivul in rezervor, permitandu-ti sa folosesti aparatele alimentate pentru mai mult timp.

Debitul de aer este exprimat in litri/min sau in m3/min si descrie volumul de aer pe care un compresor il livreaza la niveluri specifice ale presiunii. Debitul de aer se modifica in functie de presiunea maxima (bar). Un compresor cu un debit de aer ridicat poate furniza mult aer si este potrivit pentru aplicatii grele, cum ar fi actionarea cheilor pneumatice.

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.