Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down

Cu ocazia 1 Mai și a Sărbătorilor de Paște, programul magazinelor MatHaus și al depozitelor Arabesque este modificat. Vezi programul.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Risc seismic: clase de risc seismic, recomandari pentru locuinte sigure

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 27.03.2023 / Timp lectură: 5 min
Urmeaza sa construiesti o cladire, detii sau vrei sa achizitionezi o locuinta intr-o zona care poate fi afectata de cutremure? Afla care sunt clasele de risc seismic si cum poti verifica starea unei constructii! De asemenea, descopera mai multe recomandari pentru case sigure si alegerea materialelor rezistente!

Cuprins

Informatii despre cutremure

Cutremurele sunt fenomene naturale cu un posibil impact major asupra cladirilor si sigurantei locatarilor. Acestea nu pot fi inca anticipate cu exactitate si ar putea avea loc oricand si oriunde, fara ca specialistii sa poata oferi un avertisment. Daunele produse de seismele cu magnitudini mari sunt imense. 

Potrivit Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, cea mai intensa activitate seismica si cel mai mare potential distructiv sunt intalnite in regiunea Vrancea. Alte zone in care pot aparea cutremure de o importanta mai mica sunt Fagaras, Campulung, Banat, Crisana, Maramures, Oltenia s.a.

Vezi si: Case pe structura metalica: avantaje si dezavantaje - acestea pot rezista la cutremure puternice.

Ce trebuie sa stii despre cutremure?

Descopera, in continuare, notiuni si informatii utile despre cutremure:
●    unde seismice cutremure - reprezinta vibratiile unui seism care se propaga in toate directiile; practic, se produce o reactie in lant;
●    magnitudine - se refera la energia eliberata in focarul seismului, sub forma undelor seismice; in Romania, ultimul cutremur foarte puternic, de 7,4 grade pe scara Richter, a avut loc in 1977 si a avut un impact negativ major;
●    intensitatea unui cutremur - se refera la modul in care a fost simtit cutremurul intr-o anumita zona si la efectele produse;
●    cauzele cutremurelor - acestea apar din cauza miscarii placilor tectonice in zonele de margine ale acestora (se pot departa una de cealalta sau intra in coliziune), dar se pot produce si la nivel de intraplaca (roci care nu sunt situate la marginea placilor tectonice, dar sunt supuse unor forte de compresiune);
●    efecte - urmarile negative ale unui cutremur depind de magnitutidea acestuia, distanta la care se afla o zona de epicentrul seismului, adancimea la care se produce si de conditiile geologice.
In cazul unui cutremur puternic, efectele pot fi devastatoare, asa cum s-a putut observa in Romania, in 1977 sau in Turcia si Siria, in 2023. Din acest motiv, sunt foarte importante masurile de informare a populatiei, consolidarea cladirilor cu risc seismic si construirea unor case sigure.

Ce este riscul seismic?

casa miniatura - rosc seismicRiscul seismic este un indicator al gradului de degradare si de avariere anticipat, care poate afecta o cladire situata intr-o anumita zona. Acesta se determina intr-un interval de timp dat si in functie de recurenta cu care au loc seismele. In acelasi timp, clasa de risc seismic in care se incadreaza o constructie se stabileste printr-o expertiza, in care este luat in considerare un numar mare de factori de diferite naturi. 

De ce este necesar sa afli in ce clasa de risc seismic se incadreaza cladirea in care locuiesti sau pe care vrei sa o achizitionezi? Vei sti, printre altele, care sunt efectele probabile asupra locuintei tale in cazul unui cutremur, daca sunt necesare masuri de interventie pentru consolidarea constructiei si cat de urgent trebuie realizate acestea. 

Care sunt clasele de risc seismic?

Cladirile care se afla intr-o zona cu risc seismic pot fi incadrate in 4 clase, potrivit Normativului de Proiectare P100-92 din 1996:
●    clasa R(s) I - cladirile au un risc ridicat de prabusire la cutremurele cu intensitatea corespunzatoare zonelor seismice de calcul; pot avea bulina rosie pentru atentionare; de asemenea, sunt mai multe site-uri si aplicatii unde poti vedea liste sau harti cu spatiile de locuit, comerciale sau publice incadrate in aceasta clasa de risc;
●    clasa R(s) II - probabilitatea de prabusire a cladirilor in cazul unui cutremur este redusa, insa sunt anticipate degradari structurale majore;
●    clasa R(s) III - cladirile pot avea degradari structurale mai putin semnificative pentru siguranta, insa se preconizeaza degradari importante ale elementelor nestructurale;
●    clasa R(s) IV - efectele cutremurului asupra cladirii sunt reduse, la fel cum este anticipat raspunsul seismic in cazul constructiilor noi, care respecta normele in vigoare.

Recomandari pentru locuinte sigure

recomandari pentru locuinte sigureCladirile nou-construite trebuie sa respecte regulamentul local de urbanism, normativele in vigoare in Romania si la nivelul Uniunii Europene, cum ar fi Legea 10/1995 privind calitatea in constructii, cu modificarile ulterioare si Codul de proiectare seismica, indicativ P100-1/2006. 
In caz contrar, nu se pot obtine autorizatiile si avizele necesare pentru functionare. Fiecare etapa este importanta pentru a realiza o casa sigura in caz de cutremur, de la proiectare la alegerea materialelor potrivite si executia lucrarii.

Cum alegi materialele de constructii rezistente la cutremur?

Cladirile antiseism pot fi proiectate in 2 directii: 
●    sa reziste la cutremure puternice - sa nu aiba avarii si, implicit, sa protejeze viata celor care se afla in cladire;
●    sa salveze vietile oamenilor - constructia va avea un anumit grad de degradare nestructurala, insa structura de rezistenta nu va fi afectata, ceea ce face posibila adapostirea in siguranta in timpul cutremurului.

Astfel, proiectarea si elementele de rezistenta ale unei cladiri au o importanta majora. In plus, trebuie alese materiale de constructii adecvate, care sa faca fata vibratiilor si tensiunilor din timpul unui seism, asa cum sunt otelul si lemnul. In plus, te invitam sa afli mai multe despre rolul etrierilor in structurile de beton armat

Conform normelor de proiectare seismica din Romania, rezistenta la compresiune a elementelor strucutrale de zidarie trebuie sa fie de cel putin 7,5 N/mm². Verifica acest aspect in fisa tehnica a materialelor: cu cat valoarea este mai ridicata, cu atat va fi mai mare rezistenta acestora. 

In cazul elementelor de zidarie destinate peretilor nestructurali, rezistenta la compresiune a materialelor folosite trebuie sa fie de cel putin 5 N/mm². Spre exemplu, caramida cu goluri are o valoare mult mai mare, de aproximativ 10-15 sau chiar 20 de N/mm² (caramida portanta), iar acest fapt o face o alegere potrivita pentru constructia cladirilor din zone cu risc seismic.

Inovatii in constructii care pot reduce daunele unui cutremur

Ai auzit despre aliaje cu memoria formei? Acestea au capacitatea de a rezista la compresiune puternica si de a reveni la forma initiala. Oamenii de stiinta incearca sa realizeze noi materiale de constructii, care sa faca fata mult mai bine unui cutremur si sa reduca riscul de prabusire sau avariere a cladirilor in urma activitatilor seismice. 

Citeste si: Top 5 lucruri de stiut despre caramida cu goluri

Verificarea periodica a riscului seismic al cladirilor

Daca locuiesti intr-o zona cu risc seismic sau vrei sa achizitionezi un imobil dintr-o locatie predispusa cutremurelor, ar fi bine sa ceri o expertiza tehnica asupra cladirii. In cazul in care a trecut o perioada indelungata de la ultima verificare sau observi fisuri si alte tipuri de deteriorari in elementele structurale sau nestructurale, este timpul sa ceri din nou o evaluare din partea unui expert. 

De ce este important sa verifici riscul seismic inainte de planificarea unei constructii?

Mai multe zone din Romania se afla in categoria de risc seismic, printre care: Bucuresti, Ploiesti, Vrancea, Buzau, Galati si Iasi. Cutremure de suprafata pot avea loc in Timisoara, Satu Mare, Constanta etc. Trebuie sa cunosti in ce categorie se afla locatia in care planifici sa ridici o cladire, pentru a achizitiona materialele de constructii adecvate.

seismograf

Ai nevoie de ajutor pentru alegerea produselor potrivite proiectului tau de constructii? Apeleaza la consultantii MatHaus pentru informatii suplimentare despre articolele disponibile pe site-ul nostru, sfaturi pentru alegerea si utilizarea acestora, precum si pentru calcularea necesarului de materiale. Comanda tot dintr-un singur loc!

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.