Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Case pe structura metalica: Avantaje si dezavantaje

Actualizat: 01.10.2021 / Publicat: 27.07.2021 / Timp lectură: 6 min
In ultimii ani, casele pe structura metalica au cunoscut o dezvoltare serioasa, acestea fiind din ce in ce mai populare si mai utilizate, in detrimentul clasicelor cladiri din caramida sau lemn. Iti prezentam in continuare avantajele si dezavantajele caselor pe structura metalica, durata de viata a acestora si tipurile principale de case pe structura metalica.

Cuprins

Avantajele unei case pe structura metalica

Cand vine vorba de casele pe structura metalica, parerile pozitive ale specialistilor sunt bazate pe numeroasele avantaje ale acestor structuri.

Rezistenta la foc

Fiind rezistente la foc, casele pe structura metalica nu ard atat de usor, asa cum se intampla cu structurile din lemn. Acestea sunt, asadar, mai sigure, iar grinzile de otel nu contin adezivi sau chimicale si nici nu necesita aplicarea unui tratament.

Siguranta sporita

Structura de otel este legata direct de sol, acest lucru permitandu-i sa actioneze ca un paratrasnet, conducand curentul electric rezultat din fulgere direct in pamant. De asemenea, structura din otel conduce spre sol curentul rezultat din scurgerile electrice care au loc atunci cand cablurile gaurite sau deteriorate “elibereaza” electricitate in cladire.

Sustenabile si prietenoase cu mediul inconjurator

​​​​​​​Otelul se numara printre cele mai reciclate materiale, iar produsele din otel pot fi reciclate in proportie de 100%. In plus, pentru constructia unei case cu perete din structura metalica nu este nevoie sa se taie copaci, ci se folosesc profile laminate, tevi si profile pentru constructii (cum sunt tevile si profilele LBC) si alte materiale prietenoase cu mediul inconjurator. Pe de alta parte, pentru constructia unei case din lemn de marime medie este nevoie de aproximativ 50 de copaci.

Rezistenta la diversi factori

Poate cel mai important avantaj al caselor pe structura metalica este rezistenta otelului. Spre deosebire de lemn, otelul nu se deformeaza, nici nu se dilata. De asemenea, acesta nu putrezeste si este foarte rezistent la ciuperci, nefiind afectat nici de apa. 

Termitele, furnicile si alte insecte care se hranesc cu lemn nu vor ataca structurile de metal. Mai mult, cadrele din otel pot rezista la cutremure puternice, de pana la 9 grade si la viteze ale vantului de peste 240 km/h.

Prin urmare, integritatea structurala a cladirilor creste semnificativ atunci cand se foloseste o structura de otel.

integritatea structurala a cladirilor​​​​​​​


Versatilitate si posibilitate de extindere

O casa pe structura metalica poate fi proiectata in aproape orice forma si, daca este nevoie, poate fi extinsa prin adaugarea de cadre, panouri aditionale si alte elemente de constructii. Asadar, daca vrei sa iti maresti locuinta sau sa o transformi intr-un sediu pentru firma, poti face acest lucru daca optezi pentru o structura din otel.

Timp scurt de construcite

O casa cu pereti pe structura metalica nu se ridica pana ce planurile nu au fost finalizate. Odata fabricate elementele structurii, acestea vor fi testate de producator si supuse procesului de control al calitatii si sigurantei inainte de a ajunge pe santier. Asta va scurta considerabil timpul de constructie, deoarece tot ce ramane de facut este asamblarea elementelor.

Dezavantajele unei case pe structura metalica

In ciuda numeroaselor avantaje, exista si cateva dezavantaje ale caselor pe structura metalica.

Eficienta energetica

Otelul conduce caldura de 300 - 400 de ori mai repede decat lemnul, reducand cu pana la 60% proprietatile izolante ale sistemului de termoizolatie a peretilor. Asta se intampla din cauza unui fenomen cunoscut ca punte termica sau punte rece care duce la o pierdere necontrolata a caldurii. 

Pe langa asta, puntea termica poate provoca aparitia unor pete inchise la culoare pe portiunile reci ale peretilor. Aceste probleme pot fi evitate si combatute prin folosirea unui strat suplimentar izolator sau a materialelor izolatoare foarte eficiente, cum este vata minerala.

Conductivitate mare a caldurii

Rezistenta la foc este un avantaj al cadrelor metalice, insa conductivitatea mare a caldurii reprezinta un dezavantaj. Pe durata lunilor calduroase de vara, elementele din otel vor absorbi caldura de afara, iar in interiorul casei temperatura poate creste semnificativ. Si in acest caz, termoizolarea locuintei este modul de prevenire si rezolvare a problemei.

Flexibilitate scazuta pe santier

Unul dintre avantajele structurilor din lemn este abilitatea lor de a fi ajustate pe santier. Un element din lemn poate fi taiat, fixat si modificat chiar pe locul unde locuinta urmeaza sa fie ridicata. Acest lucru nu este, insa, posibil in cazul otelului, ceea ce reprezinta o problema a caselor pe structura metalica.

Masuratorile elementelor din otel trebuie sa fie atent calculate inainte, deoarece acestea vor fi fabricate si livrate pe santier in forma lor finala, gata sa fie asamblate. 

Asta scurteaza timpul de ridicare a constructiei, insa daca se intampla ca masuratorile pentru unul dintre elemente sa nu fie exacte, proiectul poate intarzia pana elementul respectiv este ajustat de producator. Astfel de situatii pot fi evitate prin realizarea atenta a masuratorilor.

Rugina

Un alt dezavantaj al caselor pe structura metalica este acela ca otelul poate rugini. Asadar, cadrul metalic poate fi slabit, iar riscul producerii altor deteriorari creste.

Care este durata de viata a unei case pe structura metalica?

In conditii normale de exploatare, durata de viata a unei case pe structura metalica poate ajunge pana la 150 de ani.

case pe structura metalica​​​​​​​

Cat dureaza ridicarea unei case pe structura metalica?

Ridicarea unei case pe cadru metalic dureaza mai putin decat constructia unei cladiri din caramida. Executia fundatiei dureaza in jur de o saptamana, la fel si montarea structurii. De asemenea, inchiderile se realizeaza in aproximativ o saptamana, pe cand partea de instalatii poate fi gata in cam doua saptamani. Pentru finisaje va fi nevoie de inca trei, cel mult patru saptamani, ceea ce include toate montajele. 

Prin urmare, timpul propriu-zis de ridicare a unei locuinte pe structura metalica este de aproximativ trei luni.

O cladire din caramida este gata in cel putin 5 luni, asadar, cand vine vorba de durata constructiei unei case pe structura metalica vs. caramida, prima varianta este cea mai rapida.

Unde se pot ridica cladirile pe structura metalica?

Datorita rezistentei ridicate a otelului din care este realizat cadrul, casele pe structura metalica pot fi ridicate oriunde, chiar si in zone afectate de cutremure. In orase sau in zone rurale, aceste cladiri sunt potrivite si se pliaza pe mediul ambiant.

Cand se pot ridica cladirile pe structura metalica?

Casele pe cadru metalic pot fi ridicate oricand. Este, insa, recomandat sa se evite construirea lor pe santier in miezul iernii, din cauza confortului termic ce trebuie asigurat echipei de muncitori. Altfel, nu exista impedimente care sa impuna o perioada de ridicare. In cazul caselor din panouri sandwich ce se asambleaza in ateliere, se poate opta pentru orice perioada a anului.

Care sunt principalele tipuri de casa pe structura metalica?

La fel ca in cazul caselor din caramida si lemn, si in ceea ce priveste cladirile pe structura metalica exista cateva tipuri mai des intalnite.

Case pe structura metalica usoara

Casele pe structura metalica usoara se ridica direct pe santier. Iata pasii ce trebuie urmati dupa intocmirea proiectului si obtinerea autorizatiei de constructie.

●    Executarea fundatiei.
●    Montarea structurii metalice si placarea exterioara. Cadrul este format din profile metalice U si C, iar pe exterior si pe acoperis se monteaza placi rezistente la foc si apa.
●    Instalarea invelitorii pe acoperis. Se alege invelitoarea in functie de preferinte, tigla fiind varianta cea mai des folosita.
●    Montarea instalatiilor sanitare si electrice. Se introduc cablurile electrice si tevile pentru instalatii in interiorul peretilor.

Case pe structura metalica asamblate din panouri prefabricate

Cladirile din panouri de tip sandwich sunt realizate in ateliere specializate. Dupa ce s-a ales proiectul, va trebui sa se urmeze in ordine cronologica etapele descrise mai jos.

●    Scoaterea extraselor de material si depunerea lor pe laminor.
●    Realizarea panourilor. Panourile sunt facute din placi interioare si exterioare de OSB, intre ele fiind introdus un strat de vata minerala.
●    Instalarea panoului. Aceasta este faza in care are loc si montarea termosistemului pe exterior, precum si a finisajului atat la exterior, cat si in interior.

Avantajul princial al unei astfel de case este evitarea unui santier murdar, insa si posibilitatea de a ridica cladirea in orice anotimp al anului, indiferent de temperatura sau fenomenele meteo de afara.

Ne dorim sa iti fim de ajutor si cu sfaturi si cu unelte si materiale, acum sau pe viitor. Cu MatHaus poti ridica o constructie de la fundatie pana la acoperis doar cu produse comandate online, fara sa mai pierzi timpul prin magazine.

​​​​​​​Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.