Ce este o rindea electrica?
Rindelele electrice sau masinile de rindeluit sunt produse profesionale sau semiprofesionale, folosite in prelucrarea lemnului. Acestea se impart in 2 categorii:
- rindea electrica de mana - poate fi cu acumulator sau cablu de alimentare si usureaza procesul de rindeluire manuala;
- rindea electrica stationara - se monteaza pe bancul de lucru si este utilizata pentru prelucrarea cantitatilor mari de lemn; este recomandata pentru uz profesional.
Ce poti face cu o rindea electrica? Aceasta masina poate fi folosita pentru slefuirea si indreptarea suprafetelor, pentru realizarea de caneluri cu scop ornamental sau de falturi pentru imbinarea elementelor si nu doar atat.
Cum se utilizeaza o rindea electrica?
Pentru a utiliza in mod corect si in siguranta o masina de rindeluit de mana:
- echipeaza-te cu manusi de protectie si ochelari, astfel incat aschiile de lemn care sar in urma procesului de rindeluire sa nu intre in piele sau in ochi;
- regleaza adancimea de rindeluire, prin rotirea butonului central - pentru finisare si aschiere se recomanda o adancime mica, iar una mare este potrivita pentru corectarea denivelarilor sau subtiere;
- in prima faza, aplica o presiune mai mare pe partea din fata a rindelei electrice;
- ulterior, exercita o presiune egala si constanta pe partea din fata si pe cea din spate a rindelei;
- pentru canelare, faltuire sau sanfrenare, foloseste-te de canalul de pe talpta rindelei si mentine masina in unghi pe toata lungimea bucatii de lemn.
Iti recomandam si: Tratarea lemnului: importanta, metode de protejare si etape de lucru
Avantaje rindea electrica
- Rindelele electrice au o latime de lucru mai mare decat cele manuale.
- Masinile de rindeluit, fiind scule electrice, au rolul de a usura procesul de prelucrare manuala a lemnului. De asemenea, timpul necesar pentru slefuire sau faltuire este mai scurt.
- Rindeluirea cu o masina electrica se poate desfasura cu o exactitate in executie mai mare decat in procesul manual.
- O rindea electrica este potrivita chiar si pentru lemnul de o calitate mai slaba sau cu margini abrazive si dificil de slefuit.
Dezavantaje rindea electrica
- Costul este mai mare decat pentru o rindea manuala. Poate ajunge la cateva sute de lei pentru o masina de mana sau la cateva mii de lei pentru una profesionala de banc, insa investitia este avantajoasa pe termen lung.
- Depinzi de lungimea cablului sau de durata de functionare a acumulatorului.
- Are dimensiuni si greutate mai mari decat o unealta manuala si poate fi mai dificil de manuit.
Ce este o rindea manuala?
O rindea manuala este o scula pentru prelucrarea lemnului, utilizata prin aplicarea fortei cu ambele maini. Este potrivita atat pentru profesionistii din atelierele de tamplarie, cat si pentru incepatori sau pasionatii de bricolaje si proiecte individuale.
Cand alegi o rindea manuala pentru lemn, acorda atentie: materialelor din care sunt realizate lama, manerul si carcasa, latimii lamei si domeniului de utilizare (profesional, hobby).
Cum se utilizeaza o rindea manuala?
Iata cateva sfaturi pentru folosirea unei rindele manuale:
- tine o mana pe manerul din spate, numit si calcai, iar pe cealalta aseaz-o pe butonul din partea din fata a rindelei, cunoscut si ca nas; astfel, te asiguri ca ai suficienta stabilitate si aderenta pentru rindeluirea lemnului;
- ajusteaza inaltimea si unghiul lamei;
- foloseste atat forta bratelor, cat si a intregului corp in timpul procesului de rindeluire.
Citeste si: Metode de imbinare a lemnului
Avantaje rindea manuala
- Unul dintre avantajele sculelor de mana, asa cum este si rindeaua manuala, il reprezinta costul accesibil, de doar cativa zeci de lei.
- O rindea manuala ocupa un spatiu mic si poate fi depozitata sau transportata cu usurinta.
- Nu depinde de o sursa de alimentare cu energie electrica.
- Nu este dificil de utilizat si exista un control mai mare asupra rezultatului, astfel incat poti prelucra uniform suprafata si marginile lemnului.
Dezavantaje rindea manuala
- Este necesar efortul fizic pentru manuirea rindelei.
- Lama are, in general, o latime de lucru mai mica decat a rindelei electrice, asa cum am mentionat anterior.
Lucrezi intr-un atelier de tamplarie sau iti place sa construiesti, sa repari ori sa recondizionezi obiecte din lemn? Nu trebuie sa iti lipseasca o rindea manuala sau electrica. Vezi oferta disponibila pe MatHaus.ro si comanda online produsele de care ai nevoie.