Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Rindea electrica si rindea manuala: avantaje si dezavantaje

Publicat: 30.05.2023 / Timp lectură: 3 min

Esti mester sau pasionat de tamplarie? Rindeaua, indiferent ca este manuala sau electrica, nu trebuie sa lipseasca din atelierul tau. Aceasta este necesara pentru prelucrarea si finisarea lemnului, astfel incat obiectele sa fie netede, cu margini si suprafete perfecte. 

Iata prin ce se caracterizeaza rindeaua electrica si cea manuala, dar si care sunt diferentele dintre acestea. Astfel, vei putea face cea mai buna alegere pentru proiectele tale de realizare a obiectelor din lemn.

Cuprins

Ce este o rindea electrica?

Rindelele electrice sau masinile de rindeluit sunt produse profesionale sau semiprofesionale, folosite in prelucrarea lemnului. Acestea se impart in 2 categorii:

  • rindea electrica de mana - poate fi cu acumulator sau cablu de alimentare si usureaza procesul de rindeluire manuala;
  • rindea electrica stationara - se monteaza pe bancul de lucru si este utilizata pentru prelucrarea cantitatilor mari de lemn; este recomandata pentru uz profesional.

Ce poti face cu o rindea electrica? Aceasta masina poate fi folosita pentru slefuirea si indreptarea suprafetelor, pentru realizarea de caneluri cu scop ornamental sau de falturi pentru imbinarea elementelor si nu doar atat.

Cum se utilizeaza o rindea electrica?

rindea electrica slefuire

Pentru a utiliza in mod corect si in siguranta o masina de rindeluit de mana:

  • echipeaza-te cu manusi de protectie si ochelari, astfel incat aschiile de lemn care sar in urma procesului de rindeluire sa nu intre in piele sau in ochi;
  • regleaza adancimea de rindeluire, prin rotirea butonului central - pentru finisare si aschiere se recomanda o adancime mica, iar una mare este potrivita pentru corectarea denivelarilor sau subtiere;
  • in prima faza, aplica o presiune mai mare pe partea din fata a rindelei electrice;
  • ulterior, exercita o presiune egala si constanta pe partea din fata si pe cea din spate a rindelei;
  • pentru canelare, faltuire sau sanfrenare, foloseste-te de canalul de pe talpta rindelei si mentine masina in unghi pe toata lungimea bucatii de lemn.

Iti recomandam si: Tratarea lemnului: importanta, metode de protejare si etape de lucru

Avantaje rindea electrica

  • Rindelele electrice au o latime de lucru mai mare decat cele manuale.
  • Masinile de rindeluit, fiind scule electrice, au rolul de a usura procesul de prelucrare manuala a lemnului. De asemenea, timpul necesar pentru slefuire sau faltuire este mai scurt.
  • Rindeluirea cu o masina electrica se poate desfasura cu o exactitate in executie mai mare decat in procesul manual.
  • O rindea electrica este potrivita chiar si pentru lemnul de o calitate mai slaba sau cu margini abrazive si dificil de slefuit.

Dezavantaje rindea electrica

  • Costul este mai mare decat pentru o rindea manuala. Poate ajunge la cateva sute de lei pentru o masina de mana sau la cateva mii de lei pentru una profesionala de banc, insa investitia este avantajoasa pe termen lung.
  • Depinzi de lungimea cablului sau de durata de functionare a acumulatorului.
  • Are dimensiuni si greutate mai mari decat o unealta manuala si poate fi mai dificil de manuit. 

Ce este o rindea manuala?

rindea manuala slefuinre

O rindea manuala este o scula pentru prelucrarea lemnului, utilizata prin aplicarea fortei cu ambele maini. Este potrivita atat pentru profesionistii din atelierele de tamplarie, cat si pentru incepatori sau pasionatii de bricolaje si proiecte individuale. 
Cand alegi o rindea manuala pentru lemn, acorda atentie: materialelor din care sunt realizate lama, manerul si carcasa, latimii lamei si domeniului de utilizare (profesional, hobby).

Cum se utilizeaza o rindea manuala?

Iata cateva sfaturi pentru folosirea unei rindele manuale:

  • tine o mana pe manerul din spate, numit si calcai, iar pe cealalta aseaz-o pe butonul din partea din fata a rindelei, cunoscut si ca nas; astfel, te asiguri ca ai suficienta stabilitate si aderenta pentru rindeluirea lemnului;
  • ajusteaza inaltimea si unghiul lamei;
  • foloseste atat forta bratelor, cat si a intregului corp in timpul procesului de rindeluire.

Citeste si: Metode de imbinare a lemnului

Avantaje rindea manuala

rindea manuala sflefuind lemn

  • Unul dintre avantajele sculelor de mana, asa cum este si rindeaua manuala, il reprezinta costul accesibil, de doar cativa zeci de lei. 
  • O rindea manuala ocupa un spatiu mic si poate fi depozitata sau transportata cu usurinta.
  • Nu depinde de o sursa de alimentare cu energie electrica.
  • Nu este dificil de utilizat si exista un control mai mare asupra rezultatului, astfel incat poti prelucra uniform suprafata si marginile lemnului.

Dezavantaje rindea manuala

  • Este necesar efortul fizic pentru manuirea rindelei.
  • Lama are, in general, o latime de lucru mai mica decat a rindelei electrice, asa cum am mentionat anterior.  

Lucrezi intr-un atelier de tamplarie sau iti place sa construiesti, sa repari ori sa recondizionezi obiecte din lemn? Nu trebuie sa iti lipseasca o rindea manuala sau electrica. Vezi oferta disponibila pe MatHaus.ro si comanda online produsele de care ai nevoie. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Iti doresti sa sudezi un gard metalic, sa realizezi obiecte de decor din fier forjat sau sa faci reparatii prin curte? Utilizarea unui aparat de sudura cu flacara necesita pregatire temeinica si indemanare, insa dupa ce vei exersa vei putea obtine rezultate durabile si estetice. Descopera in acest articol informatii de baza despre gazele de sudura si tehnicile utilizate.
Compresorul de aer este un utilaj multifunctional ce isi poate dovedi utilitatea intr-o gama variata de proiecte casnice, dar poate fi utilizat cu succes si in activitati specifice unui atelier de mecanica. Un compresor utilizat sporadic in regim DIY, poate sustine doar realizarea unor activitati cu un grad redus de dificultate,cu o serie de caracteristici tehnice precum: Putere a motorului mica - pana in 6 CP Greutate redusa si dimensiuni ergonomice Usor de transportat - compresoarele casnice dispun de maner si roti Usor de conectat cu alte scule ce functioneaza prin presiunea de aer: pistoale, capsatoare, ciocane pneumatice etc.
Polizorul unghiular este un instrument de nelipsit pentru orice iubitor de proiecte DIY si poate fi folosit intr-o varietate de aplicatii, pentru a taia, a slefui, a indeparta rugina sau chiar pentru a ascuti. Prin urmare, datorita diferitelor discuri care se ataseaza, polizorul unghiular (cunoscut sub numele de flex) are mai multe intrebuintari decat pare la prima vedere. Cu fir sau cu acumulator (pentru o buna libertate de miscare), polizorul unghiular poate avea puteri diferite ale motorului, pentru a indeplini sarcini cu dificultati variate, de la cele de tip hobby pana la cele profesionale. In cazul in care ti-a atras si tie atentia polizorul unghiular, ai vrea sa iti cumperi unul si te intrebi la ce se foloseste, iti dezvaluim in acest articol.
Proiectele de constructii, amenajari, ori simplele reparatii in gospodarie implica folosirea unei game variate de scule. Indiferent ca esti mester profesionist sau amator, urmatoarele 20 de scule nu trebuie sa lipseasca din trusa ta.