Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 2 MINUTE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Gradina in spatii mici si restranse: solutii pentru balcon sau curte

Actualizat: 22.06.2023 / Publicat: 21.06.2023 / Timp lectură: 3 min
Amenajarea unei gradini intr-un spatiu restrans poate fi o provocare, insa reprezinta si o oportunitate de a folosi balconul, terasa ori curtea mica in moduri utile si creative. Pentru a veni in ajutorul tau, am pregatit cateva reguli generale si idei de design, insotite de fotografii, pentru un plus de inspiratie.

Cuprins

Reguli generale pentru amenajarea unei gradini in spatii mici

Planificarea este una dintre cele mai importante etape din amenajarea unei gradini mici. Iata cateva recomandari:

  • maximizeaza spatiul - adauga ghivece suspendate, suporturi verticale, paturi inaltate s.a.;
  • nu aglomera balconul sau gradina - cu alte cuvinte, lasa plantelor loc pentru a creste;
  • tine cont de tipurile de plante alese (decorative, legume, fructe) - perioada de plantare, sol, cantitate optima de apa si lumina etc.

Citeste si: Gradina de legume - idei de amenajare, imagini, combaterea buruienilor, procesul de plantare

Materiale si unelte necesare pentru amenajarea unei gradini mici

materiale unelte amenajare gradina mica

Pentru amenajarea unei gradini mici nu ai nevoie de foarte multe produse, insa acest fapt depinde mult de tipurile de plante pe care le vei cultiva si de recipientele pe care le vei folosi. Lista de cumparaturi poate cuprinde:

  • unelte de gradinarit - sapa sau sapaliga, extractor, lopata larga pentru plantarea rasadurilor sau replantare, grebla evantai etc.;
  • ghivece, jardiniere, paturi pentru cresterea legumelor si fructelor;
  • pamant, tratamente pentru plante si combaterea daunatorilor;
  • stropitoare sau un sistem de udare;
  • seminte, bulbi, rasaduri, plante la ghiveci etc.

Iata care sunt top 10 unelte pe care trebuie sa le ai pentru amenajarea unei gradini in curtea casei tale

Idei de amenajare gradina mica in balcon

Chiar daca spatiul din balcon este unul restrans, il poti folosi pentru a amenaja o gradina de mici dimensiuni: pentru cultivarea legumelor si fructelor sau pentru crearea unui spatiu de relaxare cu flori si plante ornamentale. Descopera 3 idei din care sa te inspiri. 

Ghivece suspendate si jardiniere pentru balustrada balconului

ghivece suspendate

O modalitate prin care poti maximiza spatiul din balcon sau de pe terasa este adaugarea de ghivece suspendate si jardiniere agatate de balustrada. Pentru un design deosebit, foloseste plante curgatoare, cum ar fi: iedera, feriga, crinul de iarba (Chlorophytum Comosum) si cactusul de padure (Lepisimium Bolivianum).

Suport vertical pentru ghivece

idei amenajare gradina balcon suport vertical ghivece

Pentru a folosi in mod inteligent spatiul restrans din balcon, alege un suport vertical pentru agatarea ghivecelor, cu montaj fie pe pardoseala, fie pe perete. Acesta poate fi achizitionat ca atare sau construit in regim DIY, in nenumarate feluri creative: din lemn si recipiente metalice, dintr-o scara veche, dintr-un dulap cu rafturi pe care nu-l mai utilizezi si nu doar atat. 

Paturi inaltate pentru plante

idei amenajare gradina balcon

Daca vrei sa cultivi in balcon plante de consum, poti opta pentru suporturi inalte si paturi verticale: ghivece care se pot stivui, jardiniere atipice sau un butoi din metal ajustat pentru cresterea ierburilor aromatice, capsunilor si altor legume si fructe. Asigura-te ca alegi pamant de calitate foarte buna si ca plantele au suficient loc sa se dezvolte. 

Idei de amenajare gradina in curti mici

Indiferent de dimensiunile curtii casei sau complexului de apartamente in care locuiesti, se pot face amenajari spectaculoase, care sa-ti asigure un loc ideal pentru relaxare si socializare, dar si pentru realizarea unor paturi cu seminte de legume/fructe si plantarea unor copaci sau arbusti.  

Arcade, semi-arcade si spaliere metalice pentru gradina

Arcade, semi-arcade si spaliere metalice pentru gradina

Cand curtea pe care o ai la dispozitie este de dimensiuni reduse, trebuie sa folosesti la maximum spatiul vertical. Monteaza semi-arcade pentru vita de vie, arcade pentru trandafiri cataratori si diferite suporturi de gard sau perete, pentru ghivece si plante agatatoare. 

Afla mai multe: Flori de gradina - care infloresc tot anul, perene, pitice sau cataratoare

Paturi de legume si fructe pentru curte mica

Paturi de legume si fructe pentru curte mica

Un colt din curtea ta poate fi transformat intr-o mica gradina de legume si fructe. Construieste sau achizitioneaza paturi pentru cultivarea plantelor si organizeaza cu mare atentie spatiul. Daca vrei sa protejezi recolta de animalele de companie sau de copiii curiosi, realizeaza un gard provizoriu.

Iti recomandam si: Rondurile de flori din piatra: idei de infrumusetare a gradinii

Sera mica pentru gradina

Sera mica pentru gradina

Iti doresti o recolta timpurie sau vrei sa prelungesti pana toamna tarziu perioada de strangere a legumelor si fructelor? Poti construi sau amplasa o sera/ un solar de dimensiuni reduse chiar si intr-o gradina mica. Aceasta poate fi realizata din folie, policarbonat sau sticla, cu un cadru metalic, din lemn sau din teava PPR.

Greseli de evitat in amenajarea gradinilor in spatii mici

Amenajarea gradinilor mici reprezinta o adevarata provocare si se pot face multe greseli, cum ar fi:

  • grabirea procesului de amenajare;
  • alegerea unor plante nepotrivite climei sau anotimpului;
  • plantarea in locuri prea umbrite;
  • neglijarea creararii unui sistem de drenare a apei sau de irigare;
  • aglomerarea ghivecelor sau paturilor pentru plante;
  • crearea unui design nepotrivit cu stilul de amenajare a locuintei.

Profita de spatiul disponibil in balcon sau in curte si amenajeaza o gradina de mici dimensiuni. Bucura-te de un loc perfect pentru petrecerea timpului liber sau pentru cultivarea plantelor de consum. Vezi toata gama de produse pentru gradinarit pe MatHaus.ro si nu ezita sa ceri ajutorul consultantilor nostri pentru alegerea materialelor si uneltelor potrivite.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Absolut orice spatiu poate fi transformat intr-o veritabila oaza de relaxare, atat timp cat ai la indemana resursele necesare pentru amenajarea sa - sfaturi si recomandari utile, materialele de constructie potrivite, precum si o echipa de specialisti, capabili sa duca la bun sfarsit acest proiect personal. Asadar, vom discuta in randurile de mai jos despre amenajarea curtilor si a gradinilor.
Iti doresti sa transformi un balcon de doar cativa metri patrati intr-un loc dedicat relaxarii? Poti recurge la o serie de trucuri menite sa iti garanteze un confort deplin chiar si in cele mai inguste spatii. Iata mai multe reguli, sfaturi practice si idei care sa te ajute in proiectul tau de amenajare!
Patio provine de la cuvantul latin patere, care inseamna expus. Originar, acest termen era folosit in legatura cu arhitectura spaniola, mai precis pentru a descrie un spatiu exterior fara acoperis (desi uneori poate sa aiba). In timpul secolului al XV-lea, in Spania devenise popular asa numitul patio, in forma patrata, inconjurat de galerii si porti. Familiile se retrageau aici pentru a avea intimitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial aceste patio s-au transformat in curti interioare decorate cu piatra, ceramica, mozaic sau caramida.
A sta la casa si a avea curte implica si avantajul unei gradini de legume. Daca ti-ai propus sa te bucuri de o recolta de rosii, castraveti, ceapa, ardei si nu numai, va trebui sa urmezi cateva etape. Pana la plantarea propriu-zisa este necesara atentia acordata organizarii viitoarei tale gradini de legume.