Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

26 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Rondurile de flori din piatra: Idei de infrumusetare a gradinii

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 17.05.2022 / Timp lectură: 4 min
/medias/sys_master/root/h0b/h9e/h00/9469519462430/ronduri-de-flori.jpg

Gradinile cu flori si pietre au un aspect natural, ingrijit si chiar elegant. Rondurile cu plante dau impresia unei curti ordonate si pot avea forme clasice sau creative. Creeaza un aranjament care sa se potriveasca amenajarii exterioare a locuintei tale. In plus, gradinaritul poate fi un mod minunat de petrecere a timpului liber si iti poate imbunatati starea de bine. 

Daca ai neglijat aspectul curtii in ultima perioada sau iti doresti o schimbare, ti-am pregatit mai multe informatii si fotogarafii pentru inspiratie. Iata cum sa iti infrumesetezi gradina cu ronduri de flori din piatra. Descopera sfaturi utile si idei usor de pus in practica. 

Cuprins

Ronduri de flori din piatra in gradina: Sfaturi practice

Stratul de flori ridicat deasupra terenului din jur are mai multe beneficii:
●    Solul se incalzeste mai repede de la soare, ceea ce poate determina un sezon mai lung de crestere a plantelor;
●    Daca pamantul este pregatit corespunzator, rondurile asigura un drenaj al apei mai bun;
●    Piatra delimiteaza stratul de flori si impiedica mult mai bine raspandirea buruienilor;
●    In cazul rondurilor inalte, pot fi folosite flori curgatoare;
●    Spatiul este bine delimitat, in asa fel incat solul nu este calcat si persat in afara sezonului de crestere a plantelor.

Pentru a realiza cat mai usor un rond de flori, tine cont de urmatoarele sfaturi generale. De asemenea, poti gasi mai multe informatii utile pentru proiectele tale de gradina aici

Delimiteaza rondul si pregateste solul

Primul pas este alegerea locului in care vei amenaja stratul de flori, dimensiunea si forma rondului. Cum spuneam, acesta poate avea un design clasic sau modern: rotund, patrat, dreptunghiular, cu margini neregulate s.a. Mai mult, pietrele pot fi de diferite marimi. 

De exemplu, rondul poate fi delimitat de pietre de dimensiuni mari, asezate direct pe sol. In acelasi timp, o idee actuala de aranjament este zidirea unui perimetru si placarea cu piatra naturala. Daca iti doresti sa obtii un aspect ingrijit, poti adauga pietricele decorative pe sol, in jurul plantelor. 

Dupa ce ai facut un plan sau o schita, delimiteaza zona provizoriu cu tarusi de lemn sau cu pietre. Indeparteaza iarba si buruienile cu o sapa. Daca vrei sa impiedici cresterea plantelor daunatoare, poti pune o folie de protectie speciala. 

Stratul de pamant suplimentar poate avea doar cativa centimetri inaltime sau 20-30 de centimetri, in functie de aspectul pe care vrei sa il obtii. Acesta poate fi drept, uniform, sau mai ridicat in partea din mijloc. In plus, asigura-te ca folosesti substrat sau pamant adaptat tipurilor de flori pe care le vei planta. 

Delimiteaza stratul de flori cu pietre, dupa cum preferi. Daca ai nevoie de inspiratie, iti recomandam mai jos cateva idei de amenajare. Pana atunci, vom vorbi despre cum aranjezi plantele. 

Alege florile si planifica aranjamentul

Ai la dispozitie o multime de optiuni pentru rondurile de flori in gradina. Poti amenaja spatiul cu plantele tale preferate sau tine cont de mai multe aspecte, precum: 
●    Perioada de inflorire - recomandarea este sa alegi flori care infloresc pe toata durata unui an sau care au o perioada de inflorire indelungata. De asemenea, poti combina mai multe tipuri de flori. Astfel, amenajezi gradina cu flori de primavara, de vara si de toamna. Acestea iti vor infrumuseta curtea pe rand;
●    Culorile florilor - alege flori cu nuante care se completeaza si iti creeaza o stare de armonie. Poti planta flori cu petale de culori asemanatoare (rosu, fucsia, corai s.a.). Pentru o amenajare deosebita, alege aranjamente de lalele in diferite culori sau infrumuseteaza-ti gradina cu plante de acelasi tip, dar cu petale in mai multe nuante;
●    Inaltimea tulpinii si marimea frunzelor - ia in considerare ca plantele se dezvolta si au nevoie de spatiu suficient. Aranjeaza florile si in functie de inaltimea la care cresc si de cat loc ocupa frunzele acestora. In plus, poti folosi plante curgatoare, care sa acopere laturile rondurilor inalte.

Pentru mai multa inspiratie, citeste si: Flori de gradina - care infloresc tot anul, perene, pitice sau cataratoare

ingrijire flori de gradina​​​​​​​

Nu uita sa uzi florile din rond

Dupa ce ai plantat florile, asigura-te ca acestea se vor prinde si vor creste intr-un mod armonios. Toarna o cantitate suficienta de apa in jurul tulpinei fiecarei plante si repeta procesul la cateva ore distanta sau a doua zi. Totodata, uda florile in perioadele cu putine precipitatii si adauga ingrasamant

Pentru un aspect placut, seamana gazon in restul curtii si mentine spatiul ingrijit cu utilaje pentru gradina. In plus, termina mult mai usor proiectele tale cu unelte de gradinarit adecvate.

Idei de infrumusetare a gradinii

Se pot face numeroase aranjamente pentru curtile cu flori si piatra. Iti prezentam 5 idei simple de infrumusetare a gradinii, usor de pus in practica, dar de efect. Pentru a te bucura pe deplin de rond si de amenajarea exterioara, completeaza spatiul cu mobilier de gradina. Relaxeaza-te si admira florile plantate de tine. 

Iti recomandam si: Amenajare curte si gradina: Idei, modele si sfaturi de design exterior

Amenajarea rondurilor pe langa peretele casei sau gard

Daca nu dispui de mult spatiu in gradina, poti amplasa straturile de flori pe langa casa, terasa, foisor sau gard. O mica portiune cu plante verzi sau colorate poate schimba in bine amenajarea exterioara. 

Rondul poate fi delimitat de piatra naturala sau poate fi placat cu placi decorative de exterior, potrivite cu stilul fatadei sau al gardului. 

rond de flori delimitat de piatra

Ronduri de flori cu linii curbe

O idee ingenioasa de aranjament poate fi rondul cu margini neregulate. Liniile curbe dau eleganta gradinii si reprezinta un element creativ. Pentru a contura cat mai bine rondul, foloseste piatra cu o latime mai mare. De asemenea, poti suprapune mai multe ghivece intr-un mod inedit, pentru o piesa centrala care sa atarga atentia. 

 rond de flori curbat
Ronduri de flori pe mai multe niveluri

Un alt mod creativ de a amenaja un rod de flori este in trepte. Acest tip de aranjament pe mai multe niveluri iti poate lua un timp mai lung si necesita o cantitate suplimentara de pamant, insa nu este greu de realizat. Rondurile din piatra ies mult mai bine in evidenta si efectul este spectaculos. 

 rond de flori pe niveluri
Amenajare rustica a rondului cu flori

Aranjamentele rustice sunt potrivite in curtea unei cabane, pe marginea unui lac si nu numai. Rondurile cu pietre mari, de diferite dimensiuni, se integreaza mult mai bine intr-un cadru natural. Astfel, curtea are un aspect ingrijit, dar fara a fi evidentiata interventia ta. 

 rond de flori rustic
Alei delimitate de ronduri de flori

O curte ampla poate fi impartita in mai multe zone cu alei, delimitate de ronduri de flori. Pastreaza aceeasi forma, pentru a crea un sentiment de ordine si armonie. In acelasi timp, alege aranjamente diferite de flori si plante, pentru a nu obtine un spatiu monoton si lipsit de personalitate. 

alee printre ronduri de flori

Achizitioneaza produsele necesare pentru amenajarea curtii si gradinii. Petrece cat mai mult timp in aer liber si bucura-te de fiecare proiect. 

Te-ar putea interesa și:

Absolut orice spatiu poate fi transformat intr-o veritabila oaza de relaxare, atat timp cat ai la indemana resursele necesare pentru amenajarea sa - sfaturi si recomandari utile, materialele de constructie potrivite, precum si o echipa de specialisti, capabili sa duca la bun sfarsit acest proiect personal. Asadar, vom discuta in randurile de mai jos despre amenajarea curtilor si a gradinilor.
Iti doresti sa transformi un balcon de doar cativa metri patrati intr-un loc dedicat relaxarii? Poti recurge la o serie de trucuri menite sa iti garanteze un confort deplin chiar si in cele mai inguste spatii. Iata mai multe reguli, sfaturi practice si idei care sa te ajute in proiectul tau de amenajare!
Patio provine de la cuvantul latin patere, care inseamna expus. Originar, acest termen era folosit in legatura cu arhitectura spaniola, mai precis pentru a descrie un spatiu exterior fara acoperis (desi uneori poate sa aiba). In timpul secolului al XV-lea, in Spania devenise popular asa numitul patio, in forma patrata, inconjurat de galerii si porti. Familiile se retrageau aici pentru a avea intimitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial aceste patio s-au transformat in curti interioare decorate cu piatra, ceramica, mozaic sau caramida.
A sta la casa si a avea curte implica si avantajul unei gradini de legume. Daca ti-ai propus sa te bucuri de o recolta de rosii, castraveti, ceapa, ardei si nu numai, va trebui sa urmezi cateva etape. Pana la plantarea propriu-zisa este necesara atentia acordata organizarii viitoarei tale gradini de legume.