Ce este planseul fara grinzi?
Planseul fara grinzi este o solutie moderna in constructii, care ofera o alternativa la structurile traditionale cu grinzi. In acest sistem, placa de beton armat este mai groasa si se reazema direct pe stalpi sau pereti, eliminand necesitatea grinzilor intermediare.
Caracteristici tehnice:
- grosime marita a placii: pentru a prelua sarcinile, placa de beton are o grosime de aproximativ 220 mm, comparativ cu 150-160 mm pentru placile conventionale;
- armare complexa: atat placa, cat si stalpii necesita o armare mai densa si mai complexa pentru a asigura rezistenta structurala. Stalpii au dimensiuni mai mari (de exemplu, 350x800 mm) si o armare cu bare de diametru mai mare (14-18 mm);
- deschideri medii: planseele fara grinzi sunt potrivite pentru deschideri de pana la 9 metri.
Proiectarea si calculul unui planseu fara grinzi sunt sarcini complexe, care necesita experienta si cunostintele unui inginer. Procesul de proiectare trebuie sa ia in considerare diverse aspecte, cum ar fi evaluarea incarcarilor, stabilirea combinatiilor de incarcari, predimensionarea grosimii placii si a sectiunilor transversale ale stalpilor, evaluarea actiunii seismice si multe altele.
Recomandari pentru armare
Procesul de armare implica adaugarea de armaturi in beton cu scopul de a imbunatati rezistenta acestuia. Iata cateva recomandari utile in acest sens.
- In zonele de rezemare a dalei pe stalpi, in zonele solicitate de incarcari concentrate si in zonele de moment maxim, distanta maxima intre armaturile de rezistenta este recomandat sa nu depaseasca valoarea smax,slabs = 1,5d ≤ 250 mm. In restul zonelor, aceasta distanta trebuie limitata la valoarea smax,slabs = 2d ≤ 350 mm.
- Tine cont este ancorarea armaturilor perpendiculare. Acestea trebuie sa fie ancorate corespunzator pe marginea planseului-dala. De-a lungul marginii libere, este necesar sa fie dispuse cel putin 2 bare. Acest lucru asigura o rezistenta suplimentara in cazul incarcarilor concentrate.
- Trebuie sa te concentrezi pe armarea placii in dreptul stalpilor interiori. Cel putin 50% din aria de armatura totala necesara pentru preluarea momentului incovoietor negativ se va dispune in interiorul unei fasii de latime egala cu 1/4 din suma deschiderilor adiacente stalpului. Acest lucru asigura o rezistenta optima in cele mai solicitate zone.
Daca vrei planseu fara grinzi ai nevoie de multi pereti?
Atunci cand alegi un planseu fara grinzi, va trebui sa introduci elemente verticale suplimentare. Aceasta necesitate vine din faptul ca planseele fara grinzi nu ofera cladirii o rigiditate foarte mare. Deplasarile de nivel pot fi mult mai mari decat in cazul unei cladiri cu un sistem clasic de grinzi. Astfel, pentru a mentine cladirea in limitele de deplasari admise, este nevoie sa introduci elemente verticale suplimentare sau cu dimensiuni mai mari.
Forma cladirii poate si ea influenta decizia de a utiliza plansee fara grinzi. Exista forme de cladiri, precum cele in forma de U, casale in L sau sistemul tub in tub, care nu permit implementarea planseelor fara grinzi fara a avea si grinzi in zonele critice.
Etape de proiectare a constructiilor cu plansee dala la actiuni seismice
Proiectarea unei constructii cu plansee dala, in special in zone seismice, este un proces complex care necesita o analiza detaliata si respectarea unor norme specifice.
1. Evaluarea incarcarilor verticale
Se calculeaza greutatea placilor, a stalpilor, a peretilor si a altor elemente componente ale structurii. Se considera incarcarile provenite de la utilizarea cladirii (mobilier, echipamente, persoane) si se evalueaza incarcarile suplimentare care pot actiona asupra structurii (zapada, vant).
2. Evaluarea actiunii seismice
Se utilizeaza hartile de hazard seismic pentru a determina acceleratia maxima a terenului (ag) si perioada fundamentala a solului. De asemenea, se calculeaza fortele seismice echivalente care actioneaza asupra structurii, in functie de masa acesteia, de rigiditate si de parametrii seismici.
3. Stabilirea combinatiilor de incarcari
Se definesc combinatiile de incarcari care produc efecte maxime asupra structurii (de exemplu, incarcari permanente + incarcari variabile) si incarcarile care pot produce stari limita de serviciu (de exemplu, deformatii excesive, fisuri).
4. Predimensionarea grosimii placii si a sectiunilor transversale ale stalpilor si ale peretilor structurali
Se aleg dimensiuni preliminare pentru grosimea placii si pentru sectiunile transversale ale stalpilor si peretilor, in functie de estimarile eforturilor interne.
5. Analiza structurala
Se creeaza un model al structurii in software de analiza structurala (ANSYS, SAP2000, etc.) si se aplica incarcarile calculate la modelul structural.
6. Verificarea deplasarilor laterale ale structurii la starea limita de serviciu (SLS) si la starea limita ultima (ULS)
Se verifica daca latimea fisurilor este in limitele admisibile si daca sagetile maxime ale placilor sunt in limitele admisibile, pentru a evita probleme estetice si functionale.
7. Determinarea grosimii minime a stratului de acoperire cu beton (cmin)
Se alege o valoare a lui cmin suficienta pentru a proteja armatura impotriva coroziunii.
8. Determinarea eforturilor secţionale (MEd, VEd) in secţiunile critice ale placii
Se identifica sectiunile in care se produc momentele incovoietoare si fortele taietoare maxime. Apoi, se calculeaza valorile exacte ale momentelor incovoietoare si fortelor taietoare in sectiunile critice.
9. Dimensionarea armaturilor longitudinale ale placii
In aceasta etapa se verifica daca armatura longitudinala este suficienta pentru a rezista la momentele incovoietoare si la fortele taietoare.
10. Verificarea deformaţiilor (sageţilor) placii
Se verifica daca sagetile totale ale placilor sunt in limitele admisibile.
11. Verificarea rezistenţei la strapungere a placii
Se verifica daca placa este suficient de armata pentru a rezista la eforturile de strapungere in zona de rezemare pe stalpi.
12. Dimensionarea armaturii de strapungere a placii daca aceasta este necesara
Daca este necesar, se adauga armatura de strapungere pentru a mari rezistenta placii la acest tip de efort.
13. Verificarea pentru asigurarea integritaţii structurale
In final, se verifica daca detaliile constructive ale imbinarilor dintre placi, stalpi si pereti asigura o buna transmitere a eforturilor si o integritate structurala corespunzatoare.
Avantajele planseului fara grinzi
Planseul fara grinzi ofera numeroase avantaje, de la estetica si confort, la eficienta si economie de spatiu:
- lipsa grinzilor vizibile ofera un aspect estetic placut si nu limiteaza optiunile de amenajare. Te poti bucura de libertatea de a-ti amenaja spatiul in functie de gusturile si nevoile tale, fara a fi restrictionat de elemente de constructie inestetice;
- obtii un tavan neted si uniform. Aceasta caracteristica este deosebit de apreciata in cazul proprietatilor cu stil modern sau minimalist, unde orice element inutil poate perturba armonia spatiului;
- fara grinzile vizibile, tubulaturile pot fi montate direct pe tavan, fara necesitatea unor lucrari suplimentare pentru a le ascunde;
- tot din punct de vedere al designului, eliminarea grinzilor duce la un aspect superior al casei. Un tavan mai inalt si mai uniform creeaza o senzatie de spatiu aerisit si deschis, care contribuie la crearea unui mediu placut si confortabil;
- planseul fara grinzi poate contribui la economisirea spatiului. Fara sa te preocupi de adaptarea mobilierului la grinzile existente, ai mai multa libertate in alegerea si plasarea mobilierului.
Planseul fara grinzi, o solutie constructiva moderna, ofera avantaje semnificative in ceea ce priveste designul si functionalitatea spatiului. Cu toate acestea, pentru a beneficia de toate aceste avantaje, este necesara o planificare riguroasa in etapa de proiectare si realizare a planseului.
Pe mathaus.ro, gasesti materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice alt proiect de bricolaj. Comanda online rapid si economiseste timp pentru alte activitati!