Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 29 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Montare boiler electric: 5 aspecte pe care sa le ai in vedere

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 14.02.2023 / Timp lectură: 6 min

Boilerele electrice functioneaza intr-un mod similar celor pe gaz, dar utilizeaza electricitate pentru a realiza incalzirea apei. Prin urmare, genereaza mult mai putine emisii de carbon comparativ cu variantele pe gaz. Totodata, impresioneaza cu o rata de eficienta mai mare, fiind disponibile intr-o diversitate de stiluri si dimensiuni compatibile cu toate tipurile de locuinte. Beneficiile continua si in ceea ce priveste montarea boilerului electric. Nu va fi necesar un spatiu separat sau un cos de fum, deci intregul proces de instalare este mai simplu. 

Daca esti interesat de achizitionarea si utilizarea zilnica a unui boiler electric, poti descoperi in continuare detaliile de care ar trebui sa tii cont atunci cand este necesara efectuarea montajului. 

Cuprins

Care sunt cele mai importante reguli de care sa tii cont?

Inainte de a te ocupa de montarea propriu-zisa a boilerului, trebuie sa decizi daca il vei utiliza numai pentru prepararea apei calde menajare sau si pentru incalzirea locuintei. In acest mod, vei putea lua deciziile potrivite atat in privinta capacitatii, cat si a tipului de boiler electric ales. Spre exemplu, modelele care pot fi conectate inclusiv la o centrala pe lemne si utilizate pentru circularea apei in calorifere dispun si de o serpentina.  

In ceea ce priveste montarea boilerului electric, ar trebui sa ai in vedere urmatoarele reguli importante:

  • asigura-te ca tensiunea de lucru a boilerului achizitionat este compatibila cu reteaua electrica existenta;
  • dimensioneaza corect siguranta electrica utilizata pentru a evita declansarea sa in timpul functionarii boilerului. Este recomandata conectarea directa la tabloul de siguranta, utilizand un circuit separat. cel mai probabil va trebui sa te adresezi unui electrician;
  • rezerva un spatiu liber de 5 cm intre corpul boilerului si pereti, de 80 cm fata de tavan si de 50 cm fata de pardoseala atunci cand este necesara suspendarea sa;
  • mentine panoul frontal accesibil pentru operatiuni de mentenanta viitoare;

De ce scule si unelte ai nevoie pentru montarea boilerului electric?

Pentru a putea realiza montarea boilerului electric in conditii adecvate, vei avea nevoie de:

  • scara pentru a putea lucra la inaltimea potrivita;
  • bormasina pentru realizarea gaurilor;
  • ruleta pentru a realiza masuratorile necesare;
  • creion pentru a marca pozitia suruburilor implicate de sistemul de prindere al boilerului;
  • trusa sudura PPR pentru realizarea imbinarilor dintre tevi (in caz ca instalatia este realizata cu tevi si fitinguri din PPR );
  • clește reglabil;
  • ciocan; 
  • autofiletanta sau anumite surubelnite pentru strangerea și securizarea suruburilor utilizate;
  •  Boloboc (nivela)  pentru a te asigura ca boilerul este montat cat mai drept.

Pot fi necesare si anumite materiale suplimentare care nu sunt incluse in pachetul standar al boilerului la achizitie precum:

  • un cablu de alimentare adecvat;
  • robinetii necesari;
  • sistemul de prindere, inclusiv suruburile si diblurile pentru montarea sa;
  • anumite racorduri flexibile;
  • tevi si fitting-uri PPR sau cupru;
  • banda de teflon utila pentru a evita picurarea apei in zona imbinarilor;
  • kitul pentru montarea supapei de siguranta. 

Montarea boilerului electric

montarea boilerului electricProcesul de montare a boilerului electric presupune cinci pasi si un nivel de cunostinte adecvat, atat in ceea ce priveste sistemul electric, cat si realizarea instalatiilor de apa. Nu uita sa verifici si schita pentru montarea boilerului electric furnizata de producator!

1.    Amplasarea boilerului

In primul rand, trebuie sa decizi in ce zona a casei este necesara montarea boilerului. De cele mai multe ori, sunt preferate baia si bucataria, principalele incaperi care implica un consum ridicat de apa calda. Daca boilerul este utilizat ca parte componenta a unui sistem de incalzire care include o centrala si calorifere, va fi necesara instalarea sa in camera tehnica. 

In al doilea rand, trebuie sa tii cont si de recomandarile din manualul boilerului, acestea putand varia de la model la model. Totodata, nu neglija nici distanta pana la priza pe care o vei utiliza si pana la punctul de consum al apei calde preparate. In acest fel, vei putea mentine pierderile de caldura inevitabile la un nivel minim printr-un traseu cat mai scurt. 

2.    Montarea propriu zisa a boilerului electric pas cu pas

Daca inlocuiesti un boiler existent, vei putea probabil utiliza sistemul de prindere deja existent. Prin urmare, vei putea ignora unii dintre pasii urmatori. Iata ce trebuie sa faci daca realizezi montajul de la zero:

  • pasul 1: stabileste care va fi pozitia boilerului pe perete si efectueaza masuratorile impuse de natura sistemului de prindere utilizat;
  • pasul 2: marcheaza pozitia gaurilor care vor fi necesare pentru montarea sistemul ales de perete;
  • pasul 3: realizeaza gaurile dorite cu precizie, tinand cont de grosimea si lungimea diblurilor utilizate, dar si de tipul de perete;
  • pasul 4: utilizeaza un ciocan pentru a stabiliza prin lovituri usore diblurile in perete, dupa care poti infileta suruburile necesare si realiza ancorarea efectiva a sistemului de prindere in perete;
  • pasul 5: in functie de dimensiunile si greutatea boilerului, impreuna cu o alta persoana sau mai multe, te poti ocupa de fixarea aparatului pe sistemul de prindere. Verifica apoi, utilizand un boloboc, ca pozitia asigurata este cat mai dreapta; 
  • pasul 6: acum poti stabili traseul tevilor de apa calda si apa rece pentru a putea conecta boilerul la instalatia termica sau sanitara deja existenta. Nu uita sa prevezi robinete, importante pentru intreruperea alimentarii cu apa in cazul unei defectiuni si golirea boilerului;
  • pasul 7: stabilieste si lungimea cablului de alimentare in functie de distanta pana la priza utilizata. De regula, sunt prezente trei fire in acest cablu de alimentare: impamantarea, nulul si faza. Trebuie sa conectezi in primul rand impamantarea, in functie de instructiunile din manualul de utilizare al boilerului ales. 

Nu uita: toti acesti pasi pot varia in functie de schema de montare a boilerului electric, inclusa de producator in ambalajul produsului.

3.    Montarea supapei de siguranta a boilerului electric  

Supapa de siguranta este o componenta esentiala a unui boiler electric pentru ca poate preveni deteriorarile provocate de variatiile neasteptate de presiune. Totodata, asigura o directie corecta a fluxului de apa. Instalarea se realizeaza de obicei la nivelul tevii care asigura alimentarea cu apa rece, fiind o procedura complexa care trebuie executata cu precizie. Din acest motiv, pentru montarea supapei de siguranta a boilerului electric este important sa recurgi la expertiza unui instalator cu experienta. Acelasi lucru este valabil si atunci cand doresti sa montezi un boiler pe lemne potrivit pentru nevoile tale.

4.    Conectarea la sistemul hidraulic

Pasul presupune conectarea tevilor de apa rece si calda care asigura functionarea boilerului. Totodata, tot acum trebuie avuta in vedere instalarea acelui furtun flexibil care asigura traseul scurgerilor aferente supapei de siguranta. Poti utiliza si nipluri electroizolante care montate atat la teava de apa rece, cat si la cea de apa calda pot ajuta la prevenirea coroziunii. 

Ia in considerare si utilizarea unei vane anti-oparire pentru ca temperatura apei calde care iese din boiler sa nu depaseasca o anumita temperatura pe care o consideri sigura chiar si in eventualitatea unei defectiuni. Totodata, nu uita sa conectezi teava de apa calda a boilerului la toate punctele de consum de interes. Pentru ca toate aceste imbinari sa fie etanse, utilizeaza suficienta banda de teflon. 

5.    Testarea boilerului

testarea boilerului electric​​​​​​​

Daca ai parcurs deja toti pasii anteriori, te poti ocupa acum de testarea boilerului electric montat pentru a te asigura ca functioneaza corect. In primul, va trebui sa deschizi alimentarea cu apa rece pentru a umple boilerul, dar si robinetul care permite utilizarea apei calde rezultate. Il al doilea rand, il poti conecta la priza si utiliza termostatul pentru a stabili o anumita temperatura de incalzire a apei. In functie de capacitatea boilerului si performantele sale, apa se va incalzi dupa un anumit timp. 

In mod ideal, vei obtine temperatura dorita si montarea boilerului electric achizitionat se va dovedi un succes. Daca acest lucru nu se intampla, exact ca in cazul constatarii unor defectiuni la centrala termica, poti utiliza manualul aparatului pentru a descoperi cele mai comune cauze ale unei functionari anormale si solutiile disponibile.  
Notă: Nu băga niciodată în priză un boiler care nu este racordat la rețeaua de apă (plin cu apă), deoarece rezistența electrică a acestuia se va arde.

Cum se intretine corect un boiler electric?

mentenanta boiler electric​​​​​​​

Pentru a beneficia de boilerul electric montat pentru cat mai mult timp si in cele mai bune conditii, ar trebui sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

  • daca planuiesti sa nu utilizezi boilerul pentru cateva saptamani sau luni, este ideal sa il golesti de apa si sa intrerupi alimentarea cu energie electrica;
  • nu utiliza materiale abrazive sau solutii de curatare care contin clor sau anumiti solventi pentru a igieniza invelisul exterior al boilerului;
  • verifica starea anodului de magneziu si a rezistentei de incalzire a boilerului la intervale regulate pentru a evita problemele de coroziune si a mentine nivelul de eficienta al boilerului la un nivel adecvat;
  • asigura-te ca toate cablurile electrice utilizate raman in stare perfecta de functionare;
  • examineaza tevile de apa regulat pentru a evita inundatiile;
  • in momentul in care constati anumite anomalii de functionare, nu ezita sa consulti un specialist;
  • intrerupe alimentarea cu energie electrica de fiecare data cand doresti sa asiguri curatarea boilerului. 

Montarea unui boiler electric este o operatiune simpla atunci cand dispui de toate materialele necesare. Daca vrei sa demarezi proiectul tau cat mai curand posibil, nu ezita sa beneficiezi de expertiza MatHaus si de livrarea asigurata oriunde pe teritoriul Romaniei. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Mascarea caloriferelor din locuinta reprezinta o solutie convenabila pentru probleme privind: estetica - respecta unitatea stilului de amenajare a intregului spatiu; eficienta - creeaza spatii noi pentru depozitare sau asezarea unor articole cu rol decorativ; protectia - joaca rol de bariera intre cei mici si elementii fierbinti sau muchiile acestora. In loc de a achizitiona masti de calorifere gata facute, multe persoane prefera sa le realizeze in regim DIY. Nu ai nevoie de multe materiale, costurile sunt mici si nici nu trebuie sa fii mester profesionist pentru un astfel de proiect. In acest ghid, iti explicam care sunt motivele pentru care sa faci un grilaj pentru mascarea caloriferului si etapele realizarii sale.
Tevile din PVC se gasesc usor si au un pret accesibil. Pe langa intrebuintarile lor principale (instalatii de diferite tipuri), aceste tevi pot fi folosite si pentru realizarea unor diferite obiecte si sisteme utile in gospodarie. In acest articol, iti prezentam cateva proiecte DIY practice pe care le poti realiza folosind tevi PVC.
Amenajarea sau renovarea baii reprezinta de multe ori o provocare, dat fiind spatiul restrans, cum este cazul multor apartamente vechi. Daca te afli in plin proces de refacere a baii, indiferent ca este mica sau mare, cel mai probabil iti doresti sa beneficieze de ultimele tendinte din piata. Vasul de toaleta suspendat inlocuieste cu succes vechiul model cu picior pe podea. Acesta dintai creeaza un aspect modern, datorita designului minimalist, in plus ocupa mult mai putin spatiu (nu are picior pe sol, iar rezervorul este incastrat in perete). Astfel, ofera incaperii un spatiu aerat, fiind ideal pentru baile mici sau pentru amenajarile moderne. Daca si tu te-ai decis asupra unui vas de toaleta suspendat, mai mult decat atat, ti-ai propus ca instalarea lui sa fie urmatorul tau proiect DIY, noi iti venim in ajutor. Mai jos iti prezentam 5 pasi simpli ca sa montezi un vas de WC suspendat.
Un sistem de canalizare este realizat dintr-un ansamblu de conducte subterane, avand rolul de a colecta apele menajere si cele reziduale dintr-un imobil. Iata care sunt principialele tipuri de canalizare, cum se proiecteaza, ce pasi trebuie sa urmezi pentru instalare si care sunt materialele de care ai nevoie!