Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 29 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cel mai bun boiler pe lemne: Criterii de alegere, caracteristici de care sa tii cont

Actualizat: 29.08.2023 / Publicat: 03.02.2022 / Timp lectură: 5 min
Boilerul pe lemne poate fi o investitie buna pentru o casa din zona montana, o cabana sau o locuinta de vacanta, astfel incat sa fie asigurat consumul necesar de apa calda. Iata care sunt caracteristicile si criteriile de care sa tii cont pentru achizitionarea celui mai bun boiler pe combustibil solid. 

Cuprins

Ce este un boiler pe lemne si cum functioneaza?

Un boiler pe lemne este un sistem format din doua componente, soba si cazanul propriu-zis, folosit pentru producerea de apa calda menajera.

Caldura generata prin arderea combustibilului solid (lemne, brichete, rumegus etc.) trece printr-o teava de evacuare a gazelor aflata in interiorul boilerului care incalzeste apa. 

Acesta este conectat la reteaua de apa a casei si asigura consumul necesar de apa calda, cat timp arde focul in boiler. In plus, trebuie montat un cos, astfel incat fumul sa fie evacuat in siguranta.

Boiler pe lemne: Caracteristici principale

Specificatiile boilerului pentru apa calda fac referire la modul de alimentare (simplu sau cu surse alternative de energie), capacitatea cazanului de apa, focarul, materialul din care este realizat, izolatia termica, accesorii etc. 

Tipuri de boilere pe lemne

●    Cu focar simplu 
Boilerul are un mecanism simplu si functioneaza doar cu lemne. Reprezinta o varianta rentabila pentru incalzirea apei menajere. In plus, exista optiunea de achizitie doar a cazanului de apa, care va fi atasat unui focar (unei sobe).

Costul poate varia, in functie de capacitatea cazanului, materialul din care este realizat, dimensiunile focarului, accesoriile incluse, daca este cazul, si de producatorii de boilere pe lemne. 

●    Alimentare cu lemne si energie electrica
In plus fata de modelul simplu, acest boiler este echipat cu o rezistenta electrica si cu termostat. Poate functiona independent fie prin arderea combustibilului solid in focar, fie cu ajutorul energiei electrice. 

Termostatul opreste rezistenta electrica in momentul in care apa ajunge la temperatura setata. De regula, acest tip de boiler are un led de sesizare, care se aprinde cand apa este incalzita prin sistemul de energie electrica. De asemenea, o alternativa accesibila sunt boilerele electrice, pentru locuintele din zone care nu pot fi alimentate eficient cu lemne sau cu alti combustibili solizi.  

●    Pe lemne, cu serpentina
Boilerul pe lemne poate fi prevazut cu serpentina, o teava in forma de spirala amplasata in interiorul cazanului cu apa. Serpentina este conectata la o sursa alternativa de energie, cum ar fi la centrala termica sau la panoul solar, si incalzeste apa din jurul ei. 

boiler pe lemne

Capacitate

Volumul boilerului este cuprins, in general, intre 70 si 150 de litri. Capacitatea cazanului trebuie sa acopere nevoia de consum pentru apa calda a membrilor familiei. 

De exemplu, un boiler de 80 de litri este potrivit pentru doua persoane, in timp ce unul de 120 de litri poate asigura necesarul pentru patru persoane. Desigur, conteaza si obiceiurile de consum: frecventa utilizarii apei calde, cantitatea folosita de fiecare membru etc. 

Totusi, ia in considerare ca un boiler cu volum mai mare poate avea un pret mai ridicat, necesita mai mult timp pentru a incalzi apa si o cantitate mai mare de combustibil solid. Astfel, trebuie sa estimezi eficient capacitatea cazanului, pentru a mentine un echilibru intre nevoile familiei, costuri si timpul de obtinere a apei calde. 

Material

Sunt disponibile boilere pe lemne din tabla de otel sau din inox. Cele din otel sunt avantajoase financiar, iar cele din inox au rezistenta buna la coroziune si durabilitate extinsa. Pentru achizitia unui boiler, tine cont de raportul calitate-pret. 

Izolatie termica

Unele boilere pot avea izolatie termica, pentru a creste eficienta acestora. Apa pierde mai putina caldura si ramane la o temperatura ridicata mai mult timp. Izolatia termica asigura o economie la energie si poate fi realizata, spre exemplu, din vata minerala acoperita cu un strat de folie de aluminiu.

Supapa de protectie

Pentru a evita o explozie, trebuie montata la boilerul pe lemne cel putin o supapa de siguranta, dupa indicatiile producatorului. Cand presiunea apei din interiorul cazanului depaseste valorile specificate (aproximativ intre 3 si 6 bari, in functie de boiler), supapa de protectie se declanseaza si elibereaza apa sau aburi, pentru a regla presiunea.

Vas de expansiune

Cand apa trece prin procesul de incalzire, isi mareste volumul. Pentru a evita o presiune mare asupra instalatiei si aparitia unor defectiuni, se poate monta un vas de expansiune, care preia volumul suplimentar de apa. Acesta trebuie sa aiba cel putin 5-10% din capacitatea boilerului, pentru a fi eficient. 

defectiuni boilere pe lemn​​​​​​​

Cel mai bun boiler pe lemne: Criterii de selectie

Achizitia unui boiler pe lemne trebuie facuta in functie de buget si de specificatii: capacitatea cazanului, dimensiunile focarului si puterea calorica, durabilitate si accesorii incluse. 

Volum de apa

Boilerul pe lemne trebuie sa aiba un volum al cazanului suficient de mare, care sa asigure necesarul de apa calda pentru locuinta. Dupa numarul de oameni care utilizeaza frecvent apa calda la chiuveta sau la dus, optiunile sunt cuprinse intre 70-80 de litri (pentru doua, maximum trei persoane) si 120-150 de litri (pentru patru sau mai multe persoane adulte)

Focarul

Suprafata si volumul focarului, debitul caloric (kW), temperatura la care poate ajunge apa calda si presiunea maxima a boilerului (bar) trebuie adaptate nevoilor si asteptarilor tale referitoare la timpul si puterea de incalzire a apei. 

De asemenea, tine cont ca volumul boilerului si combustibilul folosit influenteaza timpul de obtinere a apei calde, care poate fi cuprins intre 40-50 de minute sau poate depasi chiar si o ora din momentul aprinderii focului. 

Accesorii

Unele boilere pot avea incluse anumite accesorii in pachete promotionale: supape de protectie, termostat, termometru, vas de expansiune, cos de fum etc. Un kit poate fi convenabil ca pret si te ajuta sa economisesti timp, pentru ca nu mai trebuie sa cauti componente compatibile cu boilerul pe lemne ales de tine.

Montarea boilerului pe lemne

Montajul trebuie facut doar de personal calificat si autorizat, cu respectarea normelor de siguranta pentru instalatiile termice, electrice si hidraulice. Boilerul pe lemne se poate amplasa doar in camere cu ventilatie corespunzatoare: poate fi pus in baie, de exemplu, daca aerisirea este eficienta. 

Mai mult, specialistii verifica presiunea apei pentru alimentarea boilerului si monteaza un reductor de presiune, daca este cazul. Apa rece este racordata la stutul de culoare albastra, iar cea calda la stutul de culoare rosie.

  • Urmatorul pas este conectarea la cosul de fum, izolat si impermeabil, in conformitate cu reglementarile in vigoare. Diametrul trebuie sa fie potrivit tipului de boiler, astfel incat sa se asigure un tiraj optim. 
  • Suplimentar, pot fi montate supape de protectie, robinet de golire si vas de expansiune. Se poate realiza racordarea electrica si impamantarea, in cazul boilerelor pe lemne si curent, sau conectarea la centrala termica, respectiv la panoul solar, pentru boilerele cu serpentina. 

Intretinerea boilerului pe lemne

Pentru functionarea eficienta a boilerului si evitarea defectiunilor sau accidentelor, sunt necesare mai multe actiuni de ingrijire, realizate periodic.

  • Astfel, se curata in fiecare zi tava cu cenusa si gratarul focarului. 
  • In plus, reziduurile ramase dupa ardere trebuie indepartate saptamanal si, o data pe luna, trebuie curatat cu atentie atat focarul, cat si cosul de evacuare al fumului.

Pentru informatii suplimentare despre cum alegi boilerul potrivit pentru casa ta si despre criteriile esentiale de selectie, citeste acest articol.

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.