Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 37 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ce este si cum se calculeaza un metru ster de lemne?

Actualizat: 05.03.2024 / Publicat: 05.12.2022 / Timp lectură: 3 min
Cantitatile mari de lemne de foc se calculeaza, in general, in metri steri. Afla ce inseamna aceasta unitate de masura, care este formula de calcul, cum se poate echivala cu un metru cub si la ce sa fii atent inainte de a achizitiona o stiva de lemne pentru centrala termica!

Cuprins

Ce este un metru ster?

Metrul ster este o unitate de masura folosita pentru stivele de lemne de foc. In schimb, produse din lemn pentru constructii, netaiate, sunt calculate in metri cubi. Intr-un metru ster se tine cont si de spatiul ramas dupa stivuire. Astfel, este calculat volumul unor cantitati mari de produse lemnoase, fara ca rezultatul sa fie influentat de lungimea si grosimea bucatilor sau de modul de aranjare a acestora, asa cum este cazul pentru un metru cub de lemne. 

Mai exact, o stiva de un metru ster ocupa acelasi volum ca o stiva de un metru cub, insa cantitatea de lemne este mai mica in prima situatie, din cauza modului in care au fost aranjate bucatile taiate si spatiului ramas intre produse. 

Daca achizitionezi un palet cu lemne subtiri, curbate si cu multe defecte, calculat in metri steri, cantitatea de produse poate fi mai mica si cu 40% decat a unui metru cub de lemne normale. Din acest motiv, pretul unui metru ster de lemn pentru foc poate fi semnificativ mai mic decat pentru un metru cub.

Iti recomandam si: Brichete din rumegus vs lemne - care este cel mai bun combustibil lemnos pentru incalzirea casnica

Un metru cub de lemn cati metri steri are?

stiva de lemne de foc taitate​​​​​​​

O stiva de lemne de 1 metru ster este echivalenta cu 1 metru cub, doar daca lungimea bustenilor este de 1 metru si acestia sunt aranjati paralel, cat mai ordonat. In schimb, cu cat scade lungimea bucatilor de lemn, cu atat mai bine va fi ocupat spatiul si metrul ster nu mai poate fi egalat cu metrul cub. Orientativ, tine cont de urmatoarele relatii:

  • O stiva de busteni de 1 m lungime: 1 metru ster ↔ 1 metru cub;
  • O stiva de busteni de 0,5 m lungime: 1 metru ster ↔ 0,8 metri cubi;
  • O stiva de busteni de 0,33 m lungime: 1 metru ster ↔ 0,7 metri cubi;
  • O stiva de busteni de 0,25 m lungime: 1 metru ster ↔ 0,6 metri cubi.

Cum se calculeaza un metru ster de lemne?

Pentru a afla cati metri steri are o stiva de lemne, masoara lungimea, latimea si inaltimea acesteia, apoi inmulteste valorile. Spre exemplu, L = 2 metri, l = 1,5 metri, iar h = 1,67 metri. In acest caz, vorbim de aproximativ 5 metri steri de lemne de foc (2 x 1,5 x 1,67 = 5,01). Totodata, daca vrei sa transformi rezultatul in metri cubi, inmulteste valoarea cu:

  • 0,68 pentru lemnul de calitate I (mai drept, mai gros si cu defecte putine, care ocupa mai bine spatiul si, astfel, ramane mai putin aer intre lemnele taiate si stivuite) - 5 metri steri x 0,68 = 3,4 m³;
  • 0,62 pentru lemnul de calitatea a II-a (mai stramb, mai subtire si cu mai multe defecte) - 5 metri steri x 0,62 = 3,1 m³.

Cate kilograme are un metru cub de lemn?

lemne de foc in brate​​​​​​​Greutatea totala a unei stive de lemn depinde de esenta lemnoasa. Un metru cub de lemn uscat de esenta tare (carpen, fag, frasin, nuc, prun, stejar etc.) are, in general, intre 750 si 850 de kilograme. Un metru ster de lemn uscat poate cantari in jur de 450-580 de kilograme, in functie de esenta lemnoasa si de calitatea bustenilor. 

Daca un comerciant vinde lemnul la kilogram, tine cont ca cel ud cantareste mai mult decat cel uscat si, prin urmare, pretul de achizitie va fi mai mare in primul caz pentru o stiva cu acelasi volum. 

La ce trebuie sa fii atent cand cumperi lemne pentru foc?

lemne de foc langa soba cu semineu

Inainte de a achizitiona lemne de foc, trebuie sa tii cont cel putin de esenta lemnoasa, umiditatea lemnului si modul de stivuire, astfel incat sa poti compara corect diferite oferte. 

Esenta lemnoasa

Puterea calorifica a lemnului (caldura degajata prin ardere) difera in functie de esenta lemnoasa, dar si de alti factori. Lemnul de esenta moale (pin, molid, brad, cedru etc.) are o putere calorifica mai mica decat a esentelor lemnoase tari (nuc, stejar, fag etc.). 

Citeste si: Cel mai bun boiler pe lemne: criterii de alegere, caracteristici de care sa tii cont

Umiditatea lemnului

Daca umiditatea lemnului la taiere si/sau la momentul arderii este mare, puterea calorica este mai mica in comparatie cu produsele uscate. Mai mult, esentele lemnoase umede ard mai greu, degaja mai putina caldura si mai mult fum. In timp, deterioreaza cazanele termice si cosurile de evacuare. De asemenea, lemnul umed cantareste mai mult si influenteaza pretul cantitatilor comercializate la kilogram.

Stivuirea lemnelor

Cand vrei sa achizitionezi un metru ster de lemne de foc, acorda atentie modului in care sunt stivuite acestea. Cu cat sunt aranjate mai dezordonat sau bucatile sunt mai strambe si cu mai multe defecte, cu atat mai mare va fi cantitatea de aer dintre lemne. 

Descopera mai multe articole pe blogul MatHaus: despre cum se calculeaza necesarul de materiale, care sunt etapele de lucru pentru diferite proiecte de constructii, renovari si reparatii, ghiduri de cumparaturi, dar si multe alte subiecte!

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.