Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Brichete din rumegus vs lemne - care este cel mai bun combustibil lemnos pentru incalzirea casnica

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 18.10.2020 / Timp lectură: 4 min

Exploatarea sistemelor de incalzire pe baza de combustibil lemnos - sobe, cazane, hote, semineuri, sobe - este recomandata in cazul in care:

  • Locuinta respectiva este izolata de reteaua publica de gaz;
  • Pretul pentru achizitia combustibilului lemnos este extrem de convenabil;
  • Spatiul permite construirea unei camere de ardere la parametri optimi.
  • Printre cei mai utilizati combustibili lemnosi se numara: lemnul si brichetele din rumegus. 

Cuprins

Ce sunt brichetele din rumegus?

Brichetele din rumegus reprezinta un combustibil lemnos, utilizat din ce in ce mai des in gospodariile neracordate la reteaua de gaz.

Sunt obtinute prin presarea rumegusului la o temperatura foarte mare, fara a se utiliza in acest proces alte substante chimice.

Brichetele din rumegus genereaza de 2-3 mai multa caldura decat lemnul, eliminand o cantitate minima de dioxid de carbon. Sacii cu brichete din rumegus ocupa mai putin spatiu decat o cantitate de cativa metri cubi de lemn.

Cum se utilizeaza brichetele din rumegus?

In cazul unei centrale termice pe baza de combustibil lemnos, brichetele din rumegus se introduc in cazanul acesteia, asigurand o ardere curata, datorita umiditatii scazute.

Intial, se aseaza 2-3 brichete in compartimentul de ardere al centralei termice si apoi se aprind.

Arderea brichetelor necesita foarte mult aer, de aceea, valvele de admisie a aerului trebuie sa ramana deschise, pana cand brichetele se vor aprinde. Dupa aprindere, admisia de aer se poate reduce treptat.

 

Care sunt principalele diferente dintre brichetele din rumegus si lemne?

Iata principalele diferente dintre cei doi combustibili lemnosi:

 diferente dintre brichetele din rumegus si lemne​​​​​​​

1. Brichete din rumegus vs lemne: umiditatea continuta

Brichetele din rumegus contin o umiditate mult mai scazuta decat lemnele - aproximativ 90% substanta uscata.

Umiditatea din interiorul brichetelor din rumegus inregistreaza o medie cuprinsa intre 6-8%.

Acest lucru determina o ardere mult mai buna, cu o putere calorica net superioara celei rezultate din arderea lemnului.

Incalzirea cu brichete din rumegus determina o reducere cu pana la 30% a cheltuielilor pentru procurarea combustibilului lemnos.

2. Brichete din rumegus vs lemne: capacitatea calorica

Puterea calorica a unui combustibil lemnos este determinata de gradul sau de umiditate. In cazul lemnului verde, umiditatea crescuta din interiorul sau determina:

  • O incalzire slaba;
  • O ardere grea;
  • O cantitate de fum mare;
  • O deteriorare in timp a cazanului de fum si a cosului.

In schimb, brichetele din rumegus au un continut extrem de redus de umiditate, fapt ce determina o ardere de lunga durata si cu o putere calorica mult mai ridicata.

Studiile arata ca:

  • Arderea unui kilogram de lemn, cu un continut de apa de 12-20%, determina o putere calorica de aproximativ 4 kWh/kg;
  • Arderea unui kilogram de lemn, cu un continut de apa de aproximativ 50%, determina o putere calorica de doar 2 kWh/kg;
  • Arderea unui kilogram de brichete din rumegus determina o putere calorica de aproximativ 4.6 - 5.6 KW.

3. Brichete din rumegus vs lemne: impactul ecologic

Cantitatea de cenusa ramasa

  • Spre deosebire de lemn, brichetele din rumegus ard cu un continut redus de cenusa, raportat la volumul de combustibil utilizat;
  • Asadar, curatarea sistemului de incalzire se va face mult mai simplu.

Mirosul si fumul pe care il degaja

  • Datorita umiditatii extrem de mici, focul rezultat din arderea brichetelor din rumegus nu elimina decat o cantitate infima de fum. Nu acelasi lucru se poate spune despre arderea lemnelor, mai ales daca in sistemul de incalzire al locuintei se introduc lemne verzi;
  • Brichetele de lemn, cu toate ca necesita un timp de ardere de 2.5 mai mare, comparativ cu un volum asemanator de lemne pentru foc, elimina o cantitate mai mica de fum;
  • DE RETINUT: in cazul arderii brichetelor din rumegus, pot aparea probleme in cazul in care nu exista suficient aer in camera de ardere; in aceste conditii, poate rezulta un fum negru cu miros puternic, in urma caruia rezulta depuneri de funingine.

Efectul de incarcare a cosului de fum

  • Cand se utilizeaza un sistem de incalzire pe baza de combustibil lemnos, se asigura in permanenta buna functionare a cosului de fum, pentru a se evita astfel blocarea acestuia si riscul axfisierii;
  • Cum spuneam si mai sus, brichetele din rumegus elimina o cantitate foarte mica de fum, micsorand riscul de infundare a cosului;
  • De aceea, curatarile periodice nu vor mai fi necesare, asa cum se intampla in cazul locuintelor in care se utilizeaza lemne de foc.

Bricheta rumegus

4. Brichete din rumegus vs lemne: transport si depozitare

  • Acest mod de compactare a rumegusului poate reduce costurile de transport, stocare si manipulare de 10 ori;
  • In schimb, formele regulate ale lemnelor de foc determina o ocupare dezordonata, in masinile de transport. De obicei, lemnul de foc este platit per masina, sau per caruta, asadar cumparatorul risca sa plateasca si pentru spatiile libere dintre bucatile de lemn;
  • Datorita umiditatii scazute, brichetele din rumegus se vand la kilogram, acestea avand o masa stabila. Lemnele de foc, pe de alta parte, isi pierd pierd 30-40% de masa, in primul an depozitare; Acest fapt este cauzat de uscarea in timp a lemnelor;
  • Datorita formei specifice, brichetele din rumegus se pot stivui fara mari probleme;

 

  • Mai mult decat atat, utilizarea brichetelor ii scuteste de proprietari de timp si efort, pierdute cu spargerea lemnelor pentru foc;
  • Brichetele din rumegus trebuie sa fie ferite de umezeala, de aceea, se recomanda depozitarea acestora in sacii de provenienta;
  • Depozitarea acestora in dreptul  acestora in dreptul permite optimizarea intregului proces.

Brichete rumegus

Verificăm întotdeauna cu specialiștii MatHaus pentru a-ți prezența cele mai bune și concrete informații în articolele noastre. Mai mult, dacă ai în desfășurare un proiect similar sau te pregăteșți să începi unul, nu uită că poți oricând să comanzi produsele necesare online.

Astfel economiseșți timpul petrecut în trafic și în magazine. Noi putem livra orice tip de material la tine acasă sau direct la șantier. Indiferent de greutatea sau cantitatea comenzii, venim fie prin flota noastră de camioane specializate și dotate cu braț mecanizat pentru descărcat sau prin curierii parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.