Avantajele izolarii subsolului
Investitia pentru izolarea subsolului este amortizata de avantajele oferite:
- Reducerea costurilor pentru incalzire sau racire, prin diminuarea pierderilor de caldura si prin mentinerea unei temperaturi interioare constante;
- Reducerea umezelii si aparitiei mucegaiului, precum si producerea infiltratiilor;
- Limitarea riscului de inghet al tevilor si al conductelor.
Diminueaza pierderile de caldura
Pierderile de caldura se realizeaza prin fundatie si prin peretii neizolati ai subsolului. Scapa de facturile mari pentru incalzirea locuintei prin izolarea exterioara si interioara a subsolului. Mai mult, daca ai nelamuriri legate de termoizolare, iata raspunsurile pentru cateva intrebari frecvente.
In plus, prin izolare beneficiezi de mentinerea unei temperaturi constante atat pe timpul iernii, cat si vara.
Reduce umezeala si elimina infiltratiile
Izolarea subsolului are rolul de a reduce umezeala si, implicit, riscurile de producere a condensului, a mucegaiului si a altor microorganisme. De asemenea, un planseu izolat eficient elimina infiltratiile in pardoseala locuintei si, astfel, impiedica degradarea structurii. Un alt avantaj este mentinerea calitatii aerului din subsol.
Limiteaza riscul de inghet al conductelor
Conductele si tevile care trec printr-un subsol neizolat, cu variatii mari de temperatura in lunile reci, prezinta riscul de inghet. Pentru a evita o defectiune la sistemul de apa sau de incalzire, izoleaza subsolul si, suplimentar, tevile si conductele.
Izolarea subsolului: Materiale necesare
Pentru o izolatie eficienta trebuie sa alegi in primul rand materiale de calitate superioara, adaptate nevoilor locuintei tale si bugetului. Daca te intrebi cu ce izolezi subsolul blocului sau casei, iata principalele produse necesare.
Polistiren extrudat
Poate fi folosit pentru izolarea exterioara a fundatiei, a peretiilor interiori sau a planseului. Polistirenul extrudat pentru subsol are o rezistenta mare la compresiune si la umezeala, iar placile sunt usor de montat. De asemenea, are avantajul ca nu mucegaieste.
In plus, afla diferentele dintre polistirenul extrudat si cel expandat, astfel incat sa faci alegerea ideala. Tine cont de caracteristicile fiecaruia si de tipul de izolatie de care ai nevoie.
Vata minerala
Un subsol cu un grad scazut de umezeala poate fi termoizolat cu vata minerala. Aceasta poate fi montata in interiorul unor structuri de lemn sau de metal si asigura o buna izolare termica, in functie de specificatiile tehnice. De asemenea, poate fi acoperita de placaje din lemn sau cu placi de gips carton.
Ti-am pregatit in acest ghid o comparatie intre vata minerala bazaltica, cea din fibra de sticla si polistiren. Descopera informatiile de care ai nevoie pentru a alege materialul termoizolator potrivit.
Spuma poliuretanica
Este rezistenta la umiditate, ofera izolatie termica si are putere mare de expansiune. Spuma poliuretanica este folosita pentru umplerea golurilor, pentru etansare sau pentru montarea ferestrelor, usilor si panourilor termoizolante.
Produse hidroizolante
Pentru o protectie eficienta impotriva apei se pot folosi fie la interior, fie la exterior diferite produse hidroizolante: membrana lichida sau flexibila, solutie bituminoasa, mortar care protejeaza impotriva coroziunii, pasta pentru etansare, membrana bituminoasa, impermeabila s.a.
Adeziv
Placile de polistiren extrudat si vata minerala pot fi montate cu ajutorul adezivilor pentru lipirea acestor materiale. Fiecare tip de termoizolatie poate fi aplicat direct pe perete sau pe tencuiala cu un produs special, care trebuie ales in functie de caracteristicile tehnice.
Unelte
Realizarea izolatiilor si montarea stratului termoizolant necesita folosirea unor scule si unelte, adaptate materialelor alese si stilului de lucru: cutter, fierastrau de mana, ruleta, mistrie, gletiera, pistol de lipit, ciocan, bormasina s.a. In plus, ai nevoie de echipamente de protectie, precum casca si manusi.
Cum se face izolarea subsolului?
Izolarea subsolului se poate realiza fie din interior, fie din exterior. Se pot utiliza diferite materiale hidroizolante si termoizolante, precum polistirenul extrudat, potrivit pentru peretii subsolului si pentru alte aplicatii.
Izolarea exterioara a subsolului
Poate fi mai costisitoare, deoarece necesita, de multe ori, excavarea in jurul peretilor subsolului. Inainte de a sapa solul, verifica zonele in care se afla cablurile sau conductele subterane. Mai mult, ia toate masurile de siguranta necesare, astfel incat sa nu existe riscul de surpare a santurilor.
Izolarea exterioara a peretilor subsolului trebuie realizata cand exista probleme de infiltratie sau umiditate crescuta. De asemenea, un strat extern izolator impiedica formarea condensului si limiteaza pierderile de caldura.
Dupa saparea santurilor, curata peretii si fa reparatii, in caz de crapaturi sau alte probleme majore. Monteaza un sistem de drenaj, daca este nevoie. In plus, aplica un strat de hidroizolatie. Spre exemplu, poti folosi spuma poliuretanica pentru etansare.
Pentru izolarea termica pot fi montate mai multe tipuri de materiale potrivite pentru exterior. Se utilizeaza frecvent polistirenul extrudat, datorita rezistentei la compresiune si la apa. Peste acesta se poate atasa o membrana bitumoasa impermeabila.
Izolarea interioara a subsolului
Primul pas pentru izolarea peretilor interiori si a planseului din subsol este verificarea suprafetelor. Acestea trebuie tratate cu diferite produse pentru mucegai si umezeala, daca este cazul. In plus, infiltratiile majore ar trebui rezolvate din exterior.
Se repara fisurile sau crapaturile peretilor si se etanseaza suprafetele. Izolarea se poate realiza fie cu placi rigide aplicate direct pe zidarie, fie cu montarea unei structuri de lemn sau din profile metalice si umplerea golurilor cu material termoizolant.
Poti opta pentru izolarea in interiorul unui cadru, in special daca vrei sa acoperi stratul izolant cu placi de gips carton sau OSB. De asemenea, se poate aplica izolatie atat pe pereti, cat si pe podeau sau pe planseu, pentru o protectie completa. Mai mult, asigura-te ca montezi un sistem de ventilatie corespunzator.
Alege materiale potrivite pentru conditiile si necesitatile locuintei tale si respecta indicatiile producatorilor, pentru o aplicare eficienta.