Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 24 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Polistiren Extrudat vs Expandat vs Grafitat: Ghid complet

Actualizat: 01.10.2021 / Publicat: 31.08.2021 / Timp lectură: 10 min

Polistirenul este un material de constructie ce termoizoleaza, hidroizoleaza si izoleaza fonic locuinta. 

Polistiren extrudat, expandat sau grafitat? In acest ghid iti prezentam caracteristicile, utilizarile, avantajele si dezavantajele fiecarui tip de polistiren, pentru a lua o decizie informata. 

Cuprins

Polistirenul Extrudat

Polistirenul extrudat este un material potrivit pentru termoizolarea, hidroizolarea si izolarea fonica a constructiilor exterioare si interioare. Exista si un tip de polistiren extrudat care se poate monta sub parchet, acesta fiind mai subtire decat cel aplicat pe pereti. 

Polistirenul Extrudat​​​​​​​

Care sunt caracteristicile polistirenului extrudat?

Polistirenul extrudat se caracterizeaza prin duritatea superioara a materialului spre deosebire de cel expandat, avand un grad de  impermeabilitate si termoizolare mai ridicat decat cel de tip EPS.

Suprafata placilor de XPS poate fi neteda sau gofrata. Polistirenul extrudat este disponibil in diferite grosimi (10, 20, 30, 50 sau 100 mm) si dosponibil indimensiuni 580x1250, 600x1250, 1250x600.

Avantajele polistirenului extrudat

●    In conditii normale, polistirenul extrudat are o durata de viata ce poate depasi 50 de ani.
●    In comparatie cu alte materiale, polistirenul extrudat termoizoleaza eficient locuinta, avand o valoare generala de conductibilitate termica cuprinsa intre 0.030 si 0.035 W/mk.
●    Polistirenul extrudat are o buna rezistenta la compresiune > 300 KPa, iar anumite sortimente pot depasi 500KPa (peste 50 Tone/ m2 ). Cu cat densitatea este mai mare, cu atat rezista mai bine la socuri fara ca materialul sa se deformeze. Astfel, este potrivit drept izolator pentru sapele de beton grele, sub constructiile de case.
●    In conditii optime, produsele fabricate din XPS nu sunt toxice pentru om, fiind un compus stabil chimic.
●    XPS-ul poate rezista la temperaturi extreme pornind de la -50 grade pana la +65 grade Celsius.
●    Polistirenul poate fi gasit in densitati diferite, potrivite pentru mai multe tipuri de constructii. Polistirenul extrudat are densitati cuprinse intre 20 si 45 kg/m3.
●    XPS-ul se monteaza relativ usor, avand muchiile fasonate in L, pentru un contact perimetral pe o suprafata cat mai mare.
●    Polistirenul extrudat este un produs termoizolant, proiectat special pentru a fi cat mai putin absorbant si a fi folosit in solutii de hidroizolare a fundatiilor, a pardoselilor sau a peretilor. Intr-un experiment in care a fost lasata o placa de XPS in apa timp de o luna, aceasta a absorbit doar 0.4-1% din total.

Dezavantajele polistirenului extrudat

●    Polistirenul extrudat ca material independent este un material inflamabil si combustibil. Polistirenul, in general, se topeste si arde destul de repede, de aceea este mai bun pentru izolarea exterioara a constructiei, in defavoarea celei interioare. Totusi, in sistem cu mortarul adeziv si masa de spaclu se incadreaza in clasa de reactie la foc B, adica nu intretine arderea.  
●    Daca in conditii normale, polistirenul extrudat nu este nociv omului, in caz de incendiu acesta emana vapori ce pot dauna sanatatii.
●    Polistirenul extrudat este cel mai scump material de termoizolatie din gama produselor intalnite in mod frecvent in piata;
●    Polistirenul extrudat nu este potrivit pentru izolarea peretilor din blocuri de BCA, ceramica sau caramida. Fiind un material cu un grad ridicat de impermeabilitate, impedica ventilarea corecta a peretilor sau in termeni mai populari, nu permite peretilor sa respire. Materialele de zidarie mentionate sunt permeabile, avand nevoie de un spatiu mai mare de tranzit al aerului. Prin placarea cu placi de tip XPS se va crea condens, favorizand aparitia mucegaiului.
●    Este sensibil la unele substante chimice printre care: benzina, kerosen, motorina, esteri, gudron de carbune, substante din clasa cetonei, vopsele pe baza de ulei, benzen si hidrocarburi.
●    Datorita absortiei reduse la apa, pentru lipirea lui trebuie sa se foloseasca adezivi cu aderenta mare, cel mai indicat fiind adezivul poliuretanic la doze sub presiune, cu pistol sau cu pai. Acestea creaza cea mai buna aderenta chimica cu suprafata XPS -ului, mai ales la sortimentele cu suprafata lisa. 
●    Desi are un grad foarte mare de impermeabilitate, in cazul in care acesta este distrus in timpul montajului, iar izolarea compromisa. Picaturile de ploaie si ninsoare pot ramane in zona in care izolatia este deteriorata, ceea ce va facilita aparitia mucegaiului.

Cand utilizam polistirenul extrudat?

Polistirenul extrudat este potrivit pentru diferite tipuri de izolari, iar printre acestea se numara: 
●    Izolarea peretilor de subsol si demisol. Subsolul si demisolul au nevoie de o izolare cu  placi XPS deoarece, in special la demisol, gradul umiditatii este mult mai pare spre deosebire de alte zone ale casei. 
●    Izolatii la soclu. Soclul cu solutii bituminoase are rol de hidroizolare, iar placile XPS sunt de cele mai mult ori preferate ca un material izolator suplimentar, datorita avantajului impermeabil pe care il ofera si rezistentei la compresiune si lovituri.
●    Pardoseli industriale. Placile din XPS sunt un material mult mai puternic fata de polistirenul expandat; in acest caz el poate fi folosit pentru izolarea pardoselilor industriale rezistand la  sarcini de pana la 50To/m2. 
●    Acoperis in panta peste astereala. Izolarea exterioara a acoperisului salveaza spatiu in interior si ofera un grad ridicat de confort in locuinta.
●    Terase circulabile si necirculabile. Placile de polistiren extrudat sunt excelente pentru termoizolarea teraselor si a balcoanelor si apoi finisarea acestora prin turnarea cu sape de egalizare.

Polistirenul Expandat

Polistirenul expandat (EPS) se fabrica prin expandarea intr-un mediu controlat de temperatura si presiune (etuve), a particulelor de stiren in care este captiv pentan sub forma de gaz. 

Cu ajutorul unui mecanism de presare la cald se formeaza primele blocuri de polistiren cu o greutate cuprinsa intre 10  si 28 kg/mc, in functie de rezistenta la compresiune dorita. 

Cel mai usor EPS, corespunzator unei densitati de 10kg/mc este caracterizat de o rezistenta la compresiune de 50 KPa, iar cel mai dens are in  jur de 30 kg si corespunde unei rezistente la compresiune de 200 KPa.  
Cel mai utilizat EPS pentru izolarea fatadelor este EPS 80, cu rezistenta la compresiune de 80 KPa si o densitate de 13,5-14 kg/m3. 

polistiren expandat​​​​​​​

Care sunt caracteristicile polistirenului expandat?

Polistirenul expandat este un material usor de manipulat datorita greutatii sale reduse cu foarte bune proprietati izolatoare si cu cel mai mic cost dintre toate materialele termoizolante aflate pe piata. 

Totodata, acesta poate lua forma dorita fara prea mult efort, fiind folosit si ca material de protectie in industria ambalajelor.

Este un produs care se decompune lent si este considerat un produs poluator.   

Placile de polistirenul expandat, mai ales cel grafitat (de culoare gri) se recomanda a fi tinute departe de razele UV ale soarelui, deoarece in contact cu acestea, se deformeaza si se macina, devenind friabile.

EPS  fata de XPS, are o permeabilitate la vaporii de apa mai buna, motiv pentru care este recomandat pentru izolarea termica a peretilor, avand un coeficient de transfer termic 𝞴 = 0,038 W/mK, mai mare decat cel al XPS -ului, dar comparabil ca si izolare termica .

Avantajele polistirenului expandat

●    Polistirenul expandat este non-toxic pentru om in conditii normale de montare. Spre deosebire de alte materiale, precum spuma poliuretanica, aici nu este necesara purtarea mastii de protectie, deoarece materialul nu elimina vapori nocivi si nici nu are miros.
●    Daca izolarea constructiei se realizeaza in mod corespunzator, EPS-ul poate rezista la temperaturi minime si maxime de pana la +/- 55 grade Celsius.
●    EPS se monteaza relativ usor si este mai ieftin spre deosebire de alte materiale de termoizolare.
●    Polistirenul expandat are porii deschisi astfel incat absoarbe mai multa apa in comparatie cu XPS, insa are totusi un grad mare de impermeabilitate. Intr-un experiment in care a fost lasata o placa de EPS in apa timp de aproximativ 30 de zile, aceasta a absorbit intre 2 si 5% din volum.

Dezavantajele polistirenului expandat

●    Polistirenul expandat in sine este un material ce poate lua foc repede, asemanator celui XPS, dar in sistem cu adezivii si masa de spaclu, tesatura fibra sticla si tencuiala decorativa, este incadrat in clasa B de reactie la foc, adica nu intretine arderea.
●    Polistirenul EPS, dar si XPS, este instalat pe peretii exteriori, mai putin in aria geamurilor si a usilor unde se pune, de regula, vata minerala. In caz de incendiu, focul nu se transfera dintr-un loc in altul la fel de rapid.
●    In caz de incendiu sau in contact direct cu temperaturi extrem de ridicate (+80-85 grade Celsius), EPS emana un gaz inecacios.
●    Polistirenul expandat este foarte sensibil la razele UV ale soarelui. Daca este ferit de acestea, materialul poate dura decenii intregi, insa in contactul direct cu ele, EPS-ul isi va pierde din proprietati.
●    EPS, spre deosebire de XPS, are o rezistenta mult mai mica la socurile mecanice, precum lovituri, rupturi si spargeri. Acesta poate fi rupt cu mana.
●    Polistirenul expandat se contracta iarna si se dilata vara; acest proces poate fi observat dupa o perioada mai lunga de timp daca materialul a fost instalat corespunzator. In caz contrar, vor aparea imperfectiuni vizibile la putin timp dupa montaj.

Cand utilizam polistirenul expandat?

Polistirenul este folosit in foarte multe domenii. Este potrivit in special pentru planurile de termoizolare a constructiilor, printre acestea numarandu-se:
●    izolarea peretilor exteriori. Se recomanda folosirea EPS-ului ca izolatie exterioara, datorita urmatoarelor motive :

  1. pentru ca izolatie sa fie cat mai eficienta, elementul termoizolant trebuie sa fie montat  catre sursa rece ; de aceea la camerele frigotehnice izolatia termica este la interior ;
  2. se salveaza spatiul din interiorul locuintei ;
  3. izolatie fonica mai buna la montaj exterior  ;
  4. in lunile de anotimp rece, creste randamentul incalzirii incintei, datorita inertiei termice a caramizilor, lucru care nu se mai realizeaza la izolatiile interioare;

●    izolarea peretilor interiori.  Izolarea interioara se foloseste atunci cand sursa rece este in interior sau nu exista spatiu suficient pentru izolatie exterioara;
●    izolarea spatiilor libere. Spatiile exterioare precum terasele, balcoanele verandele in care se depoziteaza obiecte usoare sau care sunt circulate;
●    izolarea acoperisurilor. Izolarea cu polistiren expandat este recomandata pentru acoperisurile cu sarpanta de lemn, placile fiind prinse intre capriori;
●    izolarea pardoselilor. Pardoseala interioara si exterioara poate contine un strat izolator din EPS de inalta densitate ; pentru o pardoseala circulabila se recomanda o rezistenta la compresiune de minimum 120 KPa ;

Polistirenul Grafitat

Polistirenul grafitat este folosit similar cu placiile de polistiren de tip EPS sau XPS, pentru termoizolarea constructiilor. 

polistiren grafitat​​​​​​​

Care sunt caracteristicile polistirenului grafitat?

Acest material este un polistiren expandat cu diferenta ca perlele de stiren sunt invelite intr-un strat de  grafit, in scopul cresterii rezistentei termice a stratului termoizolant. EPS-ul  grafitat are un coeficient de transfer termic 𝞴 cuprins intre  0,029 - 0,033 W/mK, fiind cel mai bun izolator termic din industrie.

Dezavantajele polistirenului grafitat

●    Este mai scump cu 20 % fata de polistirenul expandat clasic ;.
●    Este foarte sensibil la UV ; este interzisa depozitarea sub cerul liber, in bataia directa a soarelui, deoarece are un indice de reflexie a luminii foarte mic si se supraincalzeste ; 
●    Este contraindicat sa se monteze pe fatadele la care se doreste o tencuiala decorativa cu nuante si culori inchise, din cauza  stresului termic pe care il induc radiatiile soarelui si al coeficientului de dilatare mai mare decat in cazul  EPS-ului obisnuit, existand pericolul aparitie de crapaturi in tencuiala;
●    Datorita absortiei scazute la apa si dilatarilor suplimentare, pentru montajului este nevoie de un adeziv puternic aditivat, care sa faca o priza chimica impreuna cu suprafata polistirenului; se recomanda pentru lipire adeziv poliuretanic la tub;

Cand utilizam polistirenul grafitat?

Polistirenul grafitat este potrivit pentru: 
●    termoizolarea caselor pasive. Casele pasive sunt o noua tendina in materie de case sustenabile, prin materialele utilizate in constructia lor, asigura un consum scazut de energie pentru incalzirea si racirea spatiului interior;
●    Au cel mai mic coeficient de transfer termic dintre toate materialele de termoizolatie uzuale din piata si putem obtine una dintre cele mai bune izolatii termice.

Sfaturi practice: Montarea termoizolatie pentru izolarea locuintei

Pentru a-ti putea izola optim locuinta, trebuie sa verifici mai intai starea suprafetei ce urmeaza a fi izolata, sa te asiguri ca nu exista crapaturi sau goluri. In cazul in care acestea sunt prezente, este necesar sa le acoperi cu tencuiala de exterior pe baza de ciment. Nu se recomanda aplicarea termoizolatiei direct pe caramida, ci tencuirea prealabila a peretului. 

In felul acesta se uniformizeaza stratul suport pentru aplicarea corecta a termoizolatiei si nu exista riscul ca aerul sa circule  printre caramizi.

Cand alegem materialul de izolatie trebuie sa avem in vedere urmatoarele aspecte :

  • grosimea materialului confera rezistenta termica a peretelui la transferul termic dupa formula Rd= D/ 𝞴, unde D = grosimea materialului, iar 𝞴 este coeficientul de transfer termic ; asadar, cu cat 𝞴 este mai mic, cu atat vom obtine o izolatie mai buna ;
  • Pentru EPS, minimul acceptat pentru fatade este cel cu rezistenta la compresiune notata cu CS(10)= 80 KPa si este una din caracteristicile  obligatorii scrisa pe eticheta baxului de polistiren; greutatea specifica a polistirenului care corespunde acestei compresiuni este de 13,5-14 kg/mc, adica cca.3,4 kg/bax ;
  • Daca ne dorim o izolatie superioara, atunci se recomanda fie cresterea  grosimii EPS-ului, fie alegerea celui grafitat;
  • Pentru socluri se recomanda XPS -ul datorita rezistentei superioare  la socuri si umiditate; atentie, la soclu se evita folosirea diblurilor pentru a nu compromite hidroizolatia;
  • Daca ne dorim ca rezistenta la compresiune sa fie superioara, pentru zonele cu trafic intens, la strada, putem alege un EPS mai dur cu rezistenta la compresiune mai mare de  100KPa ; aceste confera si un coeficient de transfer termic mai mic ;
  • Pentru fatadele de contact, izolate termic cu EPS sau vata minerala bazaltica este obligatorie alegerea ca strat final a tencuielii decorative, datorita rezistentei mecanice superioare fata de vopsea, care are doar un aspect estetic ;
  • Pentru fatadele de contact la care se doreste decorarea cu  caramida aparenta sau piatra naturala  trebuie ales un EPS mai dur cu rezistenta la compresiune > 100KPa, cu prindere mecanica in dibluri metalice prin insurubare si cu 2 straturi de plasa de armare cu densitatea de 160 gr/mp;

Cu MatHaus poti oricand sa incepi un proiect nou de construit, renovat sau amenajat, fara a avea grija drumurilor lungi si dese la magazin. Pe site-ul nostru o gama variata de produse ce pot fi comandate online, iar consilierii nostri de vanzari te pot ajuta sa faci alegerea potrivita proiectului tau.

Intra pe MatHaus.ro, alege-ti localitatea de livrare si noi ne ocupam de transport fie prin flota noastra de camioane specializate in transportul produselor grele sau prin curierii parteneri. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Urmeaza sa hidroizolezi acoperisul, terasa, subsolul, fundatia sau alta structura? Ia in considerare membrana bituminoasa si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta: ce este, care sunt tipurile, utilizarile principale si avantajele, cum o alegi si cum se aplica!
Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.
Polistirenul este utilizat la scara larga in constructii pentru proiectele de izolare termica, insa este cunoscut si ca material pentru ambalaje, caserolele pentru mancare fiind reprezentative. Industriile in care se foloseste polistirenul sunt insa diverse. Prin urmare, daca vrei sa-ti verifici cunostintele despre polistiren, in acest articol iti prezentam 5 dintre utilizarile sale.