Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Care este cel mai bun polistiren pentru izolatia exterioara?

Actualizat: 01.10.2021 / Publicat: 24.08.2021 / Timp lectură: 5 min
Datorita pretului sau mai mic in comparatie cu alte optiuni termoizolante, polistirenul este materialul folosit cel mai frecvent pentru izolarea exterioara a locuintei. Afla din acest ghid care sunt criteriile de care este bine sa tii cont atunci cand alegi polistirenul, care sunt tipurile principale de polistiren si care este este cel mai bun polistiren pentru exterior.

Cuprins

Criterii de care trebuie sa tii cont cand alegi polistirenul pentru izolatia exterioara

Citeste in continuare care sunt criteriile pe care trebuie sa le ai in vedere daca vrei sa alegi cel mai bun polistiren pentru exterior. 

Rezistenta la compresiune

Rezistenta la compresiune este un aspect esential, in sensul ca materialul trebuie sa reziste la o serie de socuri mecanice din exterior, precum lovituri, grindina si vant puternic. Rezistenta la compresiune este masurata in kPA, iar in cazul polistirenului aceasta poate fi intre 50 si 200 kPA. Pentru un sistem de termoizolatie aplicat la exterior este necesar un polistiren cu o valoare de cel putin 70 kPA (densitate de 15 kg/mc).

Grosime

Cand vorbim despre grosimea polistirenului pentru izolatia exterioara, este important sa stii ca fiecare centimetru in plus conteaza, asadar cu cat stratul de polistiren este mai gros, cu atat transferul termic (intre exterior si interior) va fi mai redus. Grosimea minima recomandata pentru un sistem de termoizolatie exterioara este de 8-10 cm.

Daca, insa, casa ce urmeaza a fi izolata este la munte, unde temperaturile sunt mai mici, este bine sa alegi o grosime mai mare, in acest caz cea potrivita fiind cea de 15 cm. 

Chiar daca un tip de polistiren mai gros costa mai mult, presupunand asadar o investitie mai ridicata, performanta termica pe care o are este semnificativ mai mare. De exemplu, un strat de polistiren gros de 15 cm are o performanta termica cu 47% mai ridicata decat un strat de 10 cm grosime.

termoizolatie cu polistiren expandat

Conductivitate

Eficienta izolatiei termice depinde de folosirea unui polistiren cu o conductivitate cat mai mica. Conductivitatea termica este notata cu λ pe ambalajele in care sunt impachetate placile de polistiren. Este recomandat ca polistirenul ce va fi aplicat pe fatada cladirii sa aiba o conductivitate termica intre 0,030 W/mK si 0,040 W/mK.

Rezistenta la factori mecanici si agenti chimici

Este important ca polistirenul folosit la izolarea fatadei cladirii sa fie rezistent la factori mecanici, precum lovituri si vant puternic, dar si la diferiti agenti chimici

Tipuri de polistiren si utilizarile lor

Materialele care se folosesc cel mai des la izolatiile termice exterioare sunt polistirenul expandat (EPS) si polistirenul extrudat (XPS).

Polistirenul expandat (EPS)

Polistirenul expandat (EPS) este un material a carui conductivitate termica este mica, nepermitand transferul total de caldura din interiorul locuintei catre exterior, asadar previne pierderile de caldura. In acelasi timp, polistirenul expandat este poros si permeabil la vapori de apa, permitand evacuarea vaporilor de apa acumulati in camere si evitand astfel formarea condensului. In comert gasesti polistiren expandat de diferite grosimi si cu diverse valori ale rezistentei la compresiune si conductivitatii termice.

Ce inseamna EPS 50, 60, 70, 80, 100, 150, 200 la polistiren? Aceasta valoare indica densitatea si conductivitatea termica a polistirenului - cu cat densitatea si conductivitatea termica sunt mai mari, cu atat eficienta termica a produsului creste.

EPS 50
●    Izolarea spatiilor libere: spatii exterioare cu verande, pardoseli, cu destinatia balcoane, cu terase, pe care se depoziteaza piese usoare de mobilier sau circulate de oameni.
●    Izolarea spatiilor fara incarcare statica deosebita: camerele unei locuinte la bloc, spatii interioare cu pardoseli utilizate pentru circulatia locatarilor si depozitarea corpurilor usoare de mobilier.
●    Izolarea in interiorul cladirilor.

EPS 60
●    Izolarea spatiilor libere: spatii exterioare cu verande, pardoseli, cu destinatia balcoane, cu terase, pe care se depoziteaza piese usoare de mobilier sau circulate de oameni.
●    Izolarea spatiilor fara incarcare statica deosebita: camerele unei locuinte la bloc, spatii interioare cu pardoseli utilizate pentru circulatia locatarilor si depozitarea corpurilor usoare de mobilier.
●    Izolarea in interiorul cladirilor.

EPS 70
●    Izolarea fatadelor.
●    Utilizarea la sisteme de termoizolatii instalate pe exteriorul cladirilor.

EPS 80
●    Izolarea fatadelor.
●    Utilizarea la sisteme de termoizolatii instalate pe exteriorul cladirilor.

EPS 100
●    Izolarea acoperisurilor.
●    Izolarea spatiilor cu incarcare statica medie: spatii interioare cu circulatie intensa precum sedii de firme, sali de spectacole, institutii publice, scoli sau spitale, ori a spatiilor interioare cu pardoseli pe care se depoziteaza obiecte mai grele.
●    Montarea sub cimentul de egalizare.

EPS 150
●    Izolarea acoperisurilor terasate circulabile si cu spatii verzi.
●    Izolarea acoperisurilor terasate cu spatii verzi.
●    Izolarea spatiilor a caror incarcare statica este ridicata: spatii interioare cu trafic pietonal intens, precum hale cu echipamente tehnologice, depozite sau spatii frigorifice mari, ori spatii interioare cu pardoseli pe care se depoziteaza corpuri foarte grele.

EPS 200
●    Izolarea platformelor si acoperisurilor terasate circulabile si cu spatii verzi.
●    Izolarea spatiilor a caror incarcare statica este deosebit de ridicata: spatii interioare cu mijloace de ridicat care circula, precum hale industriale in care exista utilaje de transportat si ridicat sau depozite frigorifice cu rafturi grele si voluminoase, ori spatii interioare cu pardoseli pe care sunt depozitate echipamente deosebit de grele.

Prin urmare, polistirenul expandat este folosit in principal la izolarea exterioara a cladirilor si in general in zone unde nu se exercita incarcari mari, cum sunt peretii exteriori (exclus peretii de la subsol), fatadele ventilate, acoperisurile cu sarpanta din lemn (aplicarea polistirenului se face intre capriori), terasele necirculabile si planseele asezate peste incaperile reci.

Polistiren extrudat (XPS)

Polistirenul extrudat (XPS) are o rezistenta mecanica ridicata, permeabilitate mica la vapori (structura materialului este de tip “pori inchisi”) si calitati izolatoare bune. In comparatie cu polistirenul expandat, cel extrudat are o impermeabilitate mare, ceea ce il face potrivit pentru placarea peretilor de la subsol, a fundatiilor, a teraselor circulabile si a soclurilor, dar si pentru utilizarea in medii cu umiditate.

Nu este recomandata folosirea polistirenului extrudat la izolarea fatadelor.

Un aspect de care trebuie sa tii cont este lipirea acestui tip de polistiren. Avand o structura cu pori inchisi, suprafata placilor de polistiren extrudat este neteda, asadar aderenta masei de spaclu si a adezivului va fi scazuta. Este recomandata, astfel, aplicarea polistirenului cu suprafata prelucrata.

Diferenta dintre polistirenul expandat si polistirenul extrudat este, asadar, semnificativa. Structura polistirenului expandat este cu “pori deschisi,” materialul fiind permeabil la vapori de apa si lasand peretele sa respire. Pe de alta parte, structura polistirenului extrudat este cu “pori inchisi,” rezistenta mecanica a materialului fiind ridicata.

Polistirenul grafitat

Mai exista pe piata si polistirenul grafitat, imbogatit cu grafit. Grafitul este o forma naturala a carbonului, avand o culoare gri-inchis si un luciu metalic. Polistirenul grafitat lasa peretii sa respire (are o porozitate deschisa) si ofera un randament termic cu aproximativ 20% mai mare decat celelalte sortimente pentru termoizolarea fatadelor, insa este si cel mai scump tip de polistiren. Placile de polistiren grafitat sunt recomandate pentru izolarea fatadelor ventilate, a celor lipite si a peretilor usori din lemn.

Care este cel mai bun polistiren pentru izolatia exterioara?

polistiren pentru izolatie exterioara​​​​​​​

Daca te intrebi ce polistiren sa alegi, trebuie sa stii ca pentru o buna izolare termica, aspectul pe care trebuie sa il ai prima data in vedere este grosimea materialului. Cele mai bune optiuni sunt polistirenul expandat simplu si cel expandat grafitat, iar modelul ales trebuie sa fie rezistent la factori precum vant puternic si lovituri. Pentru fatade exterioare, opteaza pentru polistiren de cel putin EPS 70. 

Daca vrei sa afli mai multe despre izolatia exterioara a locuintei, citeste acest ghid in care iti explicam cand si de ce ai nevoie de izolatii exterioare, ce solutii ai la dispozitie, cum se face izolatia exterioara a cladirii si care sunt materialele de care ai nevoie pentru cea mai buna izolatie termica exterioara.

Speram ca articolul nostru ti-a fost de ajutor si ca sfaturile prezentate ti se par utile si te asteptam si in magazinul nostru online.

Pe MatHaus.ro gasesti materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolaj ai in derulare. Comanzi online, simplu si rapid, fara a mai pierde timpul prin magazine.

Nu conteaza cantitatile comandate sau greutatea materialelor, avem posibilitatea de a livra fie cu flota proprie de camioane specializate cu brat de descarcare, ori prin curier rapid, oriunde in Romania, acasa sau direct pe santier!

​​​​​​​MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Urmeaza sa hidroizolezi acoperisul, terasa, subsolul, fundatia sau alta structura? Ia in considerare membrana bituminoasa si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta: ce este, care sunt tipurile, utilizarile principale si avantajele, cum o alegi si cum se aplica!
Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.
Polistirenul este utilizat la scara larga in constructii pentru proiectele de izolare termica, insa este cunoscut si ca material pentru ambalaje, caserolele pentru mancare fiind reprezentative. Industriile in care se foloseste polistirenul sunt insa diverse. Prin urmare, daca vrei sa-ti verifici cunostintele despre polistiren, in acest articol iti prezentam 5 dintre utilizarile sale.