Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Idei pavaj curte: Optiuni si materiale necesare

Actualizat: 16.04.2024 / Publicat: 16.05.2022 / Timp lectură: 5 min

Pavarea aleilor, teraselor si a parcarii pentru masina ofera numeroase posibilitati de amenajare pentru curtea ta, de la modelul clasic, geometric si pana la un design unic, estetic si practic. Curtile au scopuri diferite, precum zona de relaxare, loc de joaca, gradina pentru legume si fructe sau zona de dining cu gratar, iar pentru toate acestea pavarea confera un aspect complet ce combina toate elementele spatiului exterior!

Daca iti doresti o curte practica si relaxanta deopotriva, atunci afla care sunt modelele de pavaje potrivite pentru curtea ta, ce materiale sunt folosite si cum asortezi design-ul acestora cu aspectul exterior al casei tale!

Cuprins

Idei pavaj curte: Ce optiuni ai?

Fiecare persoana doreste un design exterior special si aparte pentru gradina sa, iar prin pavarea curtii va putea crea intocmai estetica si functionalitatea dorita. Iata 10 idei de pavaje pentru spatiul exterior din fata sau spatele casei, in functie de cerintele tale si de amenajarea oazei tale de liniste.

Modelul traditional, drept

pavaj traditional drept

Daca iti doresti un model simplu, liniar si geometric, atunci alege un design drept, in care fiecare pavela se monteaza in continuarea celei din urma. O astfel de amenajare este perfecta pentru orice stil al curtii, de la cel rustic si pana la cel scandinav. Pavajele Elis iti pun la dispozitie o gama extinsa de culori: granit, maro, festival, dolomit, umbra, mozaic natur, pastel etc, pentru un stil personalizat al aleilor, terasei sau parcarii.

Modelul de sah

pavaj sah
Modelul de sah este frecvent intalnit in aleile si zonele de acces ale spatiilor rezidentiale, insa sunt ideale si pentru curtile private. Design-ul imita o tabla de sah, putand fi asortate doua culori dupa bunul plac sau chiar poti opta pentru culorile clasice ale tablei, de alb si negru. Daca iti doresti varietate si modernism, atunci alege pavele de dimensiuni diferite sau acopera unele zone cu gazon in loc de material.

Modelul circular

pavaj  model circular

Modelul circular este extrem de versatil, putand fi create forme rotunjite de dimensiuni mici sau mari. Design-ul este excelent atat pentru alei, terase sau parcari, dar si pentru aspectul exterior al elementelor de decor ale gradinii, precum fantanile sau spatiile dedicate pentru plantarea florilor, arbustilor etc. Vei gasi o colectie extinsa de culori, aspect si finisaje, astfel incat sa alegi pavajul ideal pentru curtea casei tale!

Modelul hexagonal

pavaj hexagonal

Modelul hexagonal sau cel sub forma de romb ofera curtii un aspect modern si aerisit, fiind perfect pentru aleile sau spatiile de dimensiuni mai mari. Alege un mixt favorit de culori care sa dea dinamism, aspect estetic placut si practic gradinii. 
 
Cu pavajele Semmelrock vei putea combina diferite produse din aceeasi gama, insa cu forme: dale, dreptunghiulare sau patrate, dimensiuni: de la 25x25 cm la 50x50 cm si palete cromatice diferite: nuante marmotate, fumurii negru, prosecco, albe, granit, calcar etc. Modelul hexagonal este potrivit pentru stilurile de amenajare rustice, boho, francez sau englez.

Modelul ecologic

pavaj cu iarba

Modelul ecologic imbina design-ul modern al pavelelor, dalelor si bordurilor cu locuri dedicate pentru spatiul verde. Acesta permite precipitatiilor sa alimenteze panza freatica, spre deosebire de celelalte tipuri de pavaje. Poate fi utilizat pentru drumurile pietonale si parcari deopotriva. Tine minte ca rotile autoturismului se vor murdari de noroi in caz de ploaie. Modelul ecologic poate contine pavele de dimensiuni, culori si texturi diferite, alaturi de insertii de gazon, fie acesta rulouri sau pus prin insamantare.

Modelul mozaic

pavaj mozaic

Pavajul mozaic este un design popular atat in Romania, dar si in afara granitelor acesteia. Reda un aspect modern si personalizat, rezistenta si durabilitate in timp. Este excelenta pentru zona de parcare a autovehiculelor, pentru dining, dar si pentru alte locuri cu trafic greu de activitate, precum aleea din fata curtii. Datorita versatilitatii pavelelor si bordurilor Elpreco, vei putea amenaja gradina dupa bunul plac, cu forme moderne si aparte: dreptunghiulare, hexagonale, romb, triunghiulare sau cu forme „curvy” și într-o paletă cromatică bogată.

Modelul englezesc

pavaj englezesc

Un model atemporal pentru pavarea curtii casei tale este cel englezesc, caracterizat prin montarea materialelor in directii alternative care formeaza silueta literei „V”. Acest design poate fi folosit atât pentru spațiile exterioare, dar și pentru cele interioare. Pavelele se prind intre ele la un unghi de 45 sau 90 de grade, in functie de aspectul final la care doresti sa ajungi.

Modelul asimetric

pavele asimetrice

Pavarea asimetrica a curtii casei tale poate fi realizata prin montarea pavelelor si dalelor de dimensiuni, culori sau forme diferite sau creand un design atipic si personalizat. De pilda, pentru o astfel de amenajare poti chiar sa imprumuti materiale de zidarie, precum diferitele tipuri de caramida. Caramizile cu goluri pot fi utilizate pentru crearea aleilor, dar si pentru pereti despartitori si decorativi intre zonale diferite ale curtii tale.

Model cu pavaj dublu T

pavaj dublu T

Pavajul dublu T este unul dintre cele mai raspandite modele pentru acoperirea aleilor, teraselor, drumurilor publice, strazilor, spatiilor rezistentiale si parcarilor, fiind o varianta economica, estetica si practica deopotriva. Aceste pavele pot fi montate intr-o singura culoare, pentru un aspect uniform si uni sau in nuante si aranjamente diferite.

Model cu pavaj ondulat

pavaj ondulat

Pavajul ondulat ofera o solutie de amenajare creativa si deosebita. Un astfel de design pentru curtea ta va crea un ambient primitor, relaxant si placut, fiind ideal pentru orice sezon datorita duritatii, impermeabilitatii si rezistentei superioare la socuri si trafic greu. 

Materiale necesare pentru pavarea curtii

Pentru pavarea curtii vei avea nevoie de anumite materiale de constructie, unelte si utilaje corespunzatoare, in functie de pavelele, dalele sau bordurile utilizate, dar si de design-ul pe care doresti sa-l realizezi. Cu toate acestea, este indicat sa achizitionezi pentru proiect urmatoarele materiale esentiale.
●    Piatra sparta. După decopertare, straturile portante se realizeaza prin asternerea pietrei sparte si compactarea sa in straturi de 20-30 cm grosime.
●    Nisip margaritar si nisip pentru rostuire. Dupa compactarea straturilor se asterne patul de nisip care, ulterior, se niveleaza cu dreptarul. 
●    Ciment pentru beton. Elementele de bordura se monteaza pe un fundament de beton cu o grosime de 20 cm cu reazem amplasat in spate pe o inaltime de minim o treime din inaltimea bordurii. 
●    Betoniera. In functie de suprafata pe care vrei sa o pavezi, ia in calcul sa ai la indemana o betoniera pentru realizarea mortarului de ciment necesar fixarii bordurilor. 
●    Compactor mecanic. Tasarea nisipului se poate realiza manual sau cu un compactor pe care specialistii il recomanda in detrimentul compactarii manuale. In cazul in care vrei sa pavezi o suprafata mare, atunci un astfel de utilaj iti va usura munca.
●    Chit pentru rosturi. Dupa ce montezi pavelele, rosturile trebuie umplute fie cu nisip fin, pentru pavelele vibropresate sau cu chit special pentru rosturi. Daca suprafata este mica, golurile dintre borduri poate fi umplute tot cu mortar de ciment.
●    Pavelele, dalele si bordurile. Alege modelele preferate de pavele, dale si borduri pentru curtea ta, indiferent daca doresti sa creezi o alee, o terasa in fata locuintei sau o platforma pentru parcarea autovehiculului.

pavare in lucru​​​​​​​

Imediat cum ai achizitionat toate produsele necesare de pe lista de cumparaturi, poti incepe proiectul propriu zis pentru pavarea curtii tale. Pentru un proiect realizat corect si rapid, gasesti in urmatorul articol tot ce trebuie sa stii despre planificarea, etapele si greselile pe care trebuie sa le eviti atunci cand montezi pavelele.

Pavajele ofera functionalitate curtii casei tale, acoperind aleile din fata sau spatele locuintei, terasele, zona de dining si de gratar, locul de joaca si parcare. La MatHaus vei gasi modelele preferate de pavele pentru amenajarea curtii din fata sau spatele locuintei, alaturi de toate materialele si uneltele necesare. Comanzi online rapid si economisești timp pentru alte activități. Ne ocupam noi de transport fie acasa sau direct la santier.

MatHaus - pavaje

Te-ar putea interesa și:

Absolut orice spatiu poate fi transformat intr-o veritabila oaza de relaxare, atat timp cat ai la indemana resursele necesare pentru amenajarea sa - sfaturi si recomandari utile, materialele de constructie potrivite, precum si o echipa de specialisti, capabili sa duca la bun sfarsit acest proiect personal. Asadar, vom discuta in randurile de mai jos despre amenajarea curtilor si a gradinilor.
Iti doresti sa transformi un balcon de doar cativa metri patrati intr-un loc dedicat relaxarii? Poti recurge la o serie de trucuri menite sa iti garanteze un confort deplin chiar si in cele mai inguste spatii. Iata mai multe reguli, sfaturi practice si idei care sa te ajute in proiectul tau de amenajare!
Patio provine de la cuvantul latin patere, care inseamna expus. Originar, acest termen era folosit in legatura cu arhitectura spaniola, mai precis pentru a descrie un spatiu exterior fara acoperis (desi uneori poate sa aiba). In timpul secolului al XV-lea, in Spania devenise popular asa numitul patio, in forma patrata, inconjurat de galerii si porti. Familiile se retrageau aici pentru a avea intimitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial aceste patio s-au transformat in curti interioare decorate cu piatra, ceramica, mozaic sau caramida.
A sta la casa si a avea curte implica si avantajul unei gradini de legume. Daca ti-ai propus sa te bucuri de o recolta de rosii, castraveti, ceapa, ardei si nu numai, va trebui sa urmezi cateva etape. Pana la plantarea propriu-zisa este necesara atentia acordata organizarii viitoarei tale gradini de legume.