Reguli generale pentru amenajarea cu gresie si faianta in bucatarie
Exista diferite colectii de modele si culori pe care le poti folosi in amenajarea bucatariei cu gresie si faianta inclusiv gresie tip parchet. De asemenea, mobila de bucatarie trebuie aleasa astfel incat sa se potriveasca frumos cu placile din incapere.
Combinatii de modele si culori
In alegerea combinatiilor de placi ceramice, ar trebui sa tii cont de cateva principii de relationare intre elemente. Este recomandata stabilirea elementelor dominante si a celor neutre (care le pun in evidenta pe cele dominante).
Iata doua reguli de baza in alegerea combinatiilor de modele si culori pentru placile din bucatarie pentru a obtine complementaritate:
- daca gresia are o textura deosebita si culori puternice, alege o faianta de bucatarie cu un model simplu si in nuante neutre;
- daca gresia are un model neutru si o culoare simpla, textura faiantei va fi una deosebita, iar nuanta poate fi puternica.
Asocierea placajelor ceramice cu aspect complementar poate fi folosita in bucatariile amenajate in orice stil de design interior.
Un exemplu popular este alegerea gresiei care replica aspectul unor materiale naturale (lemn sau piatra), care creeaza o atmosfera calduroasa si primitoare si asocierea acesteia cu placi de faianta deschise la culoare, ce confera stabilitate incaperii.
Alegerea mobilei de bucatarie in functie de gresie si faianta
Combinatiile de culori pentru mobila de bucatarie vor fi alese in functie de textura si nuantele placilor ceramice. Printre cele mai populare optiuni sunt formulele similare si cele complexe.
- Formula similara: opteaza pentru placi in nuante neutre si piese de mobilier cu textura puternica. Placile ceramice cu „greutate” vizuala similara lasa locul unui mobilier dominant, cu modele deosebite.
- Formula complexa: daca alegi faianta, gresia si mobilierul din aceasta incapere cu aspect neutru, opteaza pentru obiecte decorative si finisaje (precum peretele tapetat) cu accente puternice.
Amenajarea cu gresie si faianta a unei bucatarii open space
In cazul bucatariilor open space, accentul va fi pus pe delimitarea dintre cele doua zone: cea a livingului si cea a bucatariei. Aceasta delimitare poate fi facuta prin montarea unor modele sau nuante diferite de gresie de interior in spatiul ce serveste drept bucatarie si cel al sufrageriei. Pentru un rezultat armonios, cele doua modele sau nuante diferite trebuie sa se potriveasca.Placile mari sunt potrivite in bucatariile open space deoarece scot in evidenta spatiul placat si pot mari vizual zona respectiva. Avand in vedere ca gresia este durabila, cel mai bine este sa optezi pentru un model care nu se demodeaza.
Alte elemente pe care le poti folosi pentru delimitarea spatiului dintre bucatarie si living sunt insula de bucatarie, cateva scaune inalte si un corp de rafturi. Poti, de asemenea, instala sisteme diferite de iluminat.
Amenajarea cu gresie si faianta in functie de stilul bucatariei
Exista numeroase stiluri de design interior potrivite pentru o bucatarie amenajata cu placi ceramice, cel rustic, minimalist, scandinav si modern fiind printre cele mai populare.
Stilul rustic
Faianta mozaic este o alegere potrivita pentru bucatariile amenajate in stil rustic. Acest model adauga dinamism incaperii si se asorteaza cu placi de gresie in culori neutre si modele care imita lemnul sau piatra.
Stilul modern
Peretii si podelele bucatariilor in stil modern pot fi placati cu placi de culoare alba sau in culori deschise precum bleu ori roz pal. Mobila potrivita intr-o astfel de incapere trebuie sa fie simpla, in tonuri neutre, deschise, cu linii drepte, fara incarcaturi decorative.
Stilul minimalist
Modelele de bucatarii cu placi ceramice albe, gri, bej si negre se pot incadra in stilul minimalist, definit prin simplitate si functionalitate. Piesele de mobilier recomandate sunt cele care ofera suficient spatiu de depozitare pentru vasele si electrocasnicele mici, a caror prezenta pe blat sau pe masa ar incarca atmosfera. Este de preferat ca obiectele de decor, daca sunt folosite, sa aiba si o utilitate - de exemplu, o vaza ornamentala in care pot fi tinute flori care completeaza aspectul incaperii.
Stilul scandinav
In stilul scandinav, culoarea predominanta este albul, motiv pentru care placajele in tonuri de alb sunt potrivite. Piesele de mobilier pot fi, de asemenea, albe, ori, in culoarea lemnului sau intr-o combinatie dintre cele doua. Mobilierul in stil scandinav este simplu, cu spatii practice de depozitare.
Pentru a alege faianta si gresie de calitate, iti recomandam sa citesti acest ghid. Pe blogul nostru gasesti, de asemenea, un articol in care iti explicam tot ce trebuie sa stii despre montarea gresiei si un material despre cum poti sa gasesti adezivul potrivit.
Speram ca informatiile din acest articol iti sunt de ajutor in amenajarea bucatariei. Pentru a achizitiona toate materialele si uneltele de care ai nevoie pentru proiectul tau, te asteptam in magazinul nostru online.
Nu conteaza cantitatile sau greutatea produselor, noi iti livram comanda cu flota proprie de camioane prevazute cu brat de descarcare sau prin curierii parteneri la orice adresa din Romania.
