Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down

Cu ocazia 1 Mai și a Sărbătorilor de Paște, programul magazinelor MatHaus și al depozitelor Arabesque este modificat. Vezi programul.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum alegi gresia si faianta? Ghid complet

Actualizat: 05.08.2021 / Publicat: 24.01.2021 / Timp lectură: 3 min
Placile de gresie si faianta sunt disponibile in numeroase dimensiuni, texturi si culori, fiind astfel simplu sa gasesti ceva pe gustul tau. Popularitatea acestora se datoreaza durabilitatii lor, dar si usurintei cu care se intretin. Care sunt principalele tipuri de gresie, cum le alegi in functie de specificatiile lor plus multe alte informatii utile despre dimensiunile placilor le gasesti in ghidul nostru de mai jos.  Care sunt tipurile principale de gresie si faianta? Dimensiunile placilor de gresie si faianta Cum alegi gresia si faianta in functie de caracteristicile placilor? Porozitatea placilor de gresie si faianta

Cuprins

Care sunt tipurile principale de gresie si faianta?

 

Tip

 

Descriere

 

Aplicare pe pereti

 

Aplicare pe podele

 

Aplicare pe podeaua cabinei de dus

 

Placi portelanate

 

Placile portelanate sunt fabricate la temperaturi inalte, in cuptoare speciale. Acestea sunt dense, durabile si rezistente la umezeala.

 

 

 

 

Placi glazurate

 

Placile glazurate au o fata poroasa, iar cealalta glazurata, aspectul sau fiind unul neted si lucios.

 

 

 

 

 

Placi ceramice

 

Realizate din argila si alte minerale, placile ceramice sunt coapte in cuptoare speciale si apoi vopsite cu nuante lucioase. Vitrarea ofera un aspect lucios si o suprafata asemanatoare sticlei.

 

 

 

 

Piatra naturala

 

Placile din piatra naturala sunt durabile si disponibile intr-o variatate de culori. Este recomandat sa le tratezi cu o solutie de sigilare inainte de montare (in special pe podeaua cabinei de dus) pentru o mai buna rezistenta la pete si umezeala.

 

 

 

 

Placi din ciment

 

Placile din ciment sunt turnate in forme si apoi coapte sau uscate in mod natural. Producatorii pot adauga diverse culori in compozitia mortarului pentru un aspect personalizat. Este bine sa tratezi aceste placi cu o solutie de sigilare inainte sa le montezi, pentru o mai buna rezistenta la pete si umezeala.

 

 

 

 

 

Placi Saltillo

 

Placile Saltillo sau placile mexicane sunt uscate in aer liber, la soare, ceea ce le ofera un aspect si un finisaj deosebit. Acest proces face ca placile sa fie putin mai moi si mai putin durabile decat alte tipuri, asa ca asigura-te ca folosesti o solutie de sigilare daca vrei sa le aplici in interior.

 

 

 

 

 

Placi Terrazzo

 

Terrazzo este un compozit de piatra sau bucatele de marmura turnate in ciment pentru o placa cu suprafata texturata.

 

 

 

 

 

Placi din sticla

 

Aceste placi sunt formate din bucati de sticla de diferite culori, modelate uniorm. Se gasesc atat sub forma de mozaic cu suport de plasa, cat si ca placi individuale.

 

 

 

 

Placi cu aspect de caramida

 

Sunt mai subtiri decat caramida adevarata si reprezinta o optiune potrivita pentru pereti si zonele pe care vrei sa le scoti in evidenta.

 

 

 

 

Dimensiunile placilor de gresie si faianta

Placile de gresie au, de regula, forma patrata si grosimi intre 12 si 20 mm. Lungimea si latimea acestora porneste de la 10x10 cm, placile mari putand ajunge si la 100x100 cm. Alte forme in care se gaseste gresia sunt cea rectangulara, octogonala, hexagonala si metro.

Placile de faianta sunt si ele, de cele mai multe ori, patrate. Acestea sunt mai subtiri decat cele de gresie si au dimensiuni pornind de la 7x7 cm pana la 35x35 cm.

Bucatile de mozaic au mai putin de 7 cm si pot fi montate individual. Totusi, daca planuiesti sa te ocupi singur de aplicare, iti va fi mai usor sa folosesti placi pre-montate pe suporturi de plasa.

Dimensiunile placilor de gresie si faianta

Cum alegi gresia si faianta in functie de caracteristicile placilor?

Caracteristici precum duritatea placilor si rezistenta lor la umezeala sunt importante pentru a sti daca acestea se potrivesc pentru suprafata pe care vrei sa le montezi. Unele modele sunt create pentru interior sau exterior, in timp ce altele pot fi aplicate atat in spatii interioare, cat si exterioare. Mai exista si placi special create pentru soclu.

De exemplu, in hol este nevoie de o gresie dura, rezistenta la abraziune si la umezeala. In baie, gresia trebuie sa fie rezistenta la umezeala si nealunecoasa. Pentru a face suprafata nealunecoasa, producatorii trateaza placile cu un material abraziv.

Cum alegi gresia si faianta?

Galerie

Porozitatea placilor de gresie si faianta

Porozitatea placilor de gresie si faianta

Porozitatea este definita de raportul dintre golurile de aer si masa solida a placilor de gresie si faianta. Aceasta influenteaza procentul de apa absorbit in placi. Cu cat o placa este mai densa, cu atat absoarbe mai putina apa, deoarece are mai putine goluri de aer.

Porozitatea gresiei si a faiantei este extrem de importanta, in special atunci cand placile urmeaza sa fie montate in bucatarie si baie, incaperi ce necesita pereti si pardoseli rezistente la umezeala. Nu este recomandata folosirea placilor poroase nici in exterior, unde ploaia, zapada si gheata le pot deteriora.

La noi gasesti materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai in derulare. Comanzi online, rapid și economisești timp pentru alte activități. Ne ocupam noi de transport fie acasă sau direct la șantier.​​​​​​​

Poți alege orice cantitate de materiale ai nevoie, chiar si pentru a construi o casă de la zero inclusiv cu finisaje, să fie gata doar să te apuci de mobilat și decorat.

Avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu brat de descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.