Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

25 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Umidificator: tipuri, beneficii, utilizari

Actualizat: 08.06.2023 / Publicat: 05.12.2019 / Timp lectură: 5 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2019/11/6ydxpz6zagmi9ntf2s3tzprf4g-pneajs9xsx9tgukdd9lv3gaozikmhkvokabjarkwt4rxkqfxrwpp8vqcksdjlhva0rdx-bq5maf-lrjru0hylftfnsnn0ekdh8kmogbn4gp-c-jpeg.jpg

Aerul foarte uscat, dar si cel foarte umed pot influenta sanatatea si conditiile de trai din interiorul casei tale. Din acest articol, poti afla mai multe despre umidificatorul de camera: ce este, cum te ajuta sa pastrezi nivelul optim de umiditate din locuinta, de cate tipuri poate fi, cum il alegi pe cel mai bun, cand si unde ar trebui sa il folosesti.

Cuprins

Ce este umidificatorul?

Umidificatorul este un aparat care controleaza nivelul de umiditate, astfel incat calitatea aerului si confortul sa fie considerabil imbunatatite. Indiferent de tipul de produs pentru care optezi, principiul de functionare este acelasi: apa din rezervor se transforma in vapori (reci sau calzi), pentru a creste umiditatea din incapere pana la un nivel optim.

Cand ar fi trebui sa folosesti un umidificator? Ei bine, intrarea unui nou anotimp in drepturi si variatiile bruste de temperatura conduc cel mai adesea la schimbari de umiditate si este momentul sa controlezi gradul de umezeala din locuinta.

Iarna este sezonul cand umiditatea din casa scade cel mai mult, dat fiind ca temperatura din locuinta creste. Aerul uscat poate dauna cailor respiratorii, poate provoca reactii alergice sau deshidratarea organismului.

Pe de alta parte, uscarea hainelor in casa poate conduce la un aer foarte umed in incapere, iar de aici si pana la aparitia mucegaiului poate fi doar un pas.

Beneficii

umidifcator in functiune langa planta

Folosirea unui umidificator de aer te ajuta sa ameliorezi problemele cauzate de aerul cu umiditate scazuta, cum ar fi uscarea mucoaselor de la nivelul nasului si gurii, buze crapate, ochi uscati si disconfort general. In acelasi timp, este foarte important sa cureti periodic si temeinic aparatul, pentru a nu determina alte neplaceri.

Umidificatorul este foarte mult si in atentia mamicilor, deoarece ajuta bebelusul sa respire mai bine atunci cand are nasul infundat.

Nu doar oamenii au beneficii de pe urma acestui tip de aparat, ci si majoritatea plantelor de apartament. In plus, daca alegi un umidificator cu functie de aromaterapie, beneficiezi de un miros placut in camera sau in intreaga locuinta. 

Utilizari

Cand aerul este prea uscat, poti resimti iritatii ale cailor respiratorii si disconfort la nivelul pielii. In ceea ce priveste locuinta, pot fi afectate materialele naturale, precum lemnul. Astfel, controlul nivelului de umiditate din casa este important si se recomanda a fi intre 30-40% pe perioada iernii si 50-60% vara (se masoara cu un higrometru de camera).

Umidificatoarele inteligente au integrat un senzor de umiditate si trepte de utilizare. Totodata, unele produse pot fi folosite si pentru raspandirea unor mirosuri placute in camera, prin adaugarea unor uleiuri esentiale in apa din rezervorul aparatului sau intr-un sertar special. 

In schimb, cand aerul este prea umed, acesta favorizeaza aparitia mucegaiului, care afecteaza atat starea de sanatate, cat si aspectul peretilor si mirosul din incapere. Pentru a preveni astfel de neplaceri, foloseste dezumidificatoare de camera. Acestea absorb umiditatea si se utilizeaza in special in bai, bucatarii si dormitoare.

Tipuri de umidificatoare

Tipuri de umidificatoare

Exista diferite tipuri de umidificatoare, fiecare functioneaza intr-un mod distinct, dar toate au acelasi obiectiv comun - nivelul adecvat de umiditate din interiorul locuintei. Mai jos, le gasesti prezentate.

Dupa temperatura de umidificare, se impart in:

  • umidificatoare cu vapori reci;
  • umidificatoare cu vapori calzi.

Dupa tipul de umidificare, categoriile sunt:

  • umidificatoare prin evaporare;
  • umidificatoare cu ultrasunete (ultrasonice).

In functie de nevoile tale, alege umidificatorul adecvat:

 

Tipuri de umidificatoare

 

Vapori reci (Abur rece)

 

Vapori calzi (Abur cald)

 

Prin evaporare (directa/naturala)

 

 

Cu rotor (evaporare fortata)

 

Abur

 

Vaporizator

 

Cu ultrasunete

Umidificatoare cu vapori reci

Umidificatoare cu vapori reci

  • Sunt eficiente energetic.
  • Nu folosesc elemente de incalzire si nici lichide fierbinti.

Iti recomandam si: Clase energetice: ce sunt si cum citesti eticheta energetica

Prin evaporare directa

  • Pot fi cu sau fara ventilator.
  • Principiul de functionare este acelasi: apa din rezervor este trasa de un filtru foarte fin din hartie sau din panza. Aerul trece prin acest filtru, raceste si umidifica aerul inconjurator. In plus, ii imbunatateste calitatea, deoarece impuritatile sunt prinse in filtru.
  • In functie de model, filtrul va necesita inlocuire sau curatare (filtrul este spalat si uscat intre utilizari). Aceasta actiune de inlocuire/curatare a filtrului se face regulat la fiecare doua luni.

Cu rotor - evaporare fortata

  • Mai sunt cunoscute ca umidificatoare centrifugale.
  • Ventilatoarele cu impingere functioneaza cu un disc rotativ care elibereaza apa din rezervor printr-un dispensor. Apa este dispersata in picaturi mai mici si emisa in incapere
  • Unul dintre avantajele acestui tip de umidificator este ca foloseste cea mai curata metoda de umidificare a aerului si poate face fata unor incaperi mari.
  • Modelele de acest fel pot fi zgomotoase, iar fara inlocuirea/curatarea frecventa a filtrului, poate dezvolta bacterii.

In categoria de produse ventilatoare de camera, gasesti astfel de aparate de racire a aerului cu umidificator si sertar special pentru uleiuri aromatice. 

Umidificatoare cu vapori calzi

Umidificatoare cu vapori calzi

  • Pot reduce numarul de bacterii din rezervorul de apa, deoarece aceasta este fiarta.
  • Nu este nevoie de filtru, ceea ce inseamna o economie de timp si reducerea costurilor.
  • Pentru ca apa este incalzita, temperatura din raza umidificatorului este mai mare.
  • Poate fi periculos pentru copiii mici, dat fiind faptul ca functioneaza cu apa fierbinte.
  • Precum aparatele cu umidificare rece, functioneaza pe procesul de evaporare naturala.

Umidificatoare cu abur

  • Apa este incalzita, prin urmare este un tip de aparat care exceleaza la uciderea bacteriilor.
  • Este mai silentios decat un umidificator cu vapori reci, deoarece nu are nevoie de un ventilator pentru a functiona.
  • Incalzeste usor aerul, ceea ce poate fi un avantaj intr-un mediu cu temperaturi mai scazute.
  • Functionarea poate fi scumpa, dat fiind consumul de energie.
  • Face fata pentru o suprafata relativ mica.

Umidificatoare cu vaporizator

  • Similar umidificatorului cu abur, vaporizatorul incalzeste rezervorul de apa pana la punctul de fierbere folosind electrozi, apoi emite umezeala in aer.
  • Vaporizatoarele sunt asociate cu beneficiile pentru sanatate in cazul persoanelor care se confrunta cu probleme de respiratie, cum ar fi astmul.
  • Vaporizatoarele functioneaza bine impreuna cu inhalatoarele medicale, cum ar fi cele cu extract de plante (infuzie de mentol, ierburi), facandu-le excelente pentru ameliorarea tusei si raceliilor.
  • Nu se recomanda in casele cu copii mici, dat fiind riscul de pericole provocat de apa fierbinte.

Umidificatoare cu ultrasunete

Umidificatoare cu ultrasunete

  • Pot fi atat cu vapori reci, cat si cu vapori calzi.
  • Sunt cele mai silentioase modele de pe piata, deoarece functioneaza prin unde de sunet.
  • Undele sonore vibreaza pe o diafragma metalica sau ceramica, rezultand mici picaturi de apa eliberate in aer ca o ceata fina.
  • Raportat la dimensiunea pe care o au, pot produce o cantitate impresionanta de vapori, pentru o raza larga de actiune.
  • Sunt portabile.
  • Sunt cel mai putin susceptibile de a dezvolta bacterii.

Cum alegi cel mai bun umidificator de aer?

Un umidificator bun este acela care se potriveste nevoilor tale:

  • dimensiunea camerei - pentru incaperi mici, poti alege un aparat cu vapori calzi, in timp ce pentru un spatiu amplu vei avea nevoie de un umidificator cu vapori reci sau ultrasonic;
  • nivelul de zgomot - daca te deranjeaza sunetul produs de un umidificator cu evaporare fortata, opteaza pentru unul cu aer cald sau cu ultrasunete;
  • capacitatea rezervorului si consumul de energie electrica;
  • utilizare - daca vrei sa pui aparatul in apropierea ghivecelor cu plante sau in camera copiilor, alege unul cu vapori reci, clasic sau cu ultrasunete;
  • functii speciale - aromaterapie, lampa de veghe, higrometru etc.

Unde trebuie pus umidificatorul?

Pentru a evita orice fel de incidente, plaseaza umidificatorul la cel putin 30 de centimetri de perete, perdele si draperii, mobilier, prize, intrerupatoare si alte obiecte care pot opri vaporii de apa. De asemenea, daca il folosesti in dormitor, acesta ar trebui sa fie la cel putin un metru de patul tau sau, in cazul camerei copiilor, la o distanta destul de mare, astfel incat sa nu il darame. 

Alege sa te bucuri de beneficiile unui aer optim, impreuna cu intreaga familie, cu ajutorul unui umidificator. Compara tipurile de aparate disponibile pe piata si alege-l pe cel mai bun pentru tine!

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Materiale Necesare

Te-ar putea interesa și:

Galeria perdelei are atat rolul functional, cat si unul estetic, de decor al ferestrelor (de multe ori in deplina concordanta cu elementele intregii camere). Asadar, daca ai ales o galerie decorativa cu bara din lemn, metal sau plastic in locul celei cu sina, iata ce trebuie sa stii despre montarea acesteia!
Achizitia mobilierului este catalogata de multe ori ca procesul mult asteptat, partea usoara a lucrurilor dupa o renovare indelungata si obositoare. Stim ce preferinte avem, ce culori ne plac, vizualizam deja obiectele in camera, insa alegerea mobilierului ar trebui sa se bazeze pe un lucru in plus - calitatea. Investitia in mobilier este una semnificativa si cu siguranta iti doresti sa achizitionezi produse de calitate, de lunga durata, care sa iti ofere confort si o stare de bine. Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a alege inteligent mobilierul.
Lumina potrivita este importanta pentru crearea unei atmosfere confortabile, care sa te relaxeze cand vrei sa te odihnesti, sa te energizeze cand petreci timp cu cei dragi si sa-ti stimuleze productivitatea cand lucrezi. De aceea, becurile trebuie alese cu mare grija pentru fiecare incapere. In acest articol, iti explicam cum sa imbini temperaturile de culoare in fiecare camera a casei.
O provocare des intalnita atunci cand achizitionezi un apartament, este aceea de a-l face sa se simta cat mai mare si mai spatios. Vrei ca fiecare camera sa iti ofere loc pentru a te simti cat mai confortabil. Daca stii ca apartamentul pe care l-ai achizitionat este unul mic, tine cont ca trucurile de design sunt numeroase si te ajuta sa transformi spatiul, astfel incat sa nu resimti numarul mic de metri patrati. In acest articol iti oferim sfaturi utile pe care sa le pui in aplicare pentru amenajarea unui apartament mic de bloc.