Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 54 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ce distanta trebuie sa fie intre sipci si tigla metalica la acoperis?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 06.10.2022 / Timp lectură: 3 min
Pentru a realiza un acoperis durabil si rezistent, utilizeaza materiale de calitate foarte buna. In acelasi timp, lucrarea trebuie sa fie executata de montatori calificati si cu experienta in domeniu. Gasesti in acest articol raspunsuri si explicatii pe intelesul tuturor despre distanta dintre sipci si tigla metalica, precum si despre alte nelamuriri.

Cuprins

Importanta distantei dintre sipci si tigla metalica la acoperis

De ce trebuie lasat un spatiu sub tigla metalica? Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, iata mai multe informatii utile despre construirea unui acoperis. Invelitoarea unui acoperis inclinat se monteaza pe o structura de rezistenta numita sarpanta. 

Cel mai adesea, este realizata din lemn, insa poate fi construita si din profile metalice. Are rolul de a prelua si distribui greutatea invelitorii, fie ca alegi tigla metalica sau tabla usoara, fie ca optezi pentru tigla ceramica sau de beton, care este mai grea.

Dupa ce este finalizata structura de rezistenta, se captuseste pe exterior cu scanduri sau OSB, iar stratul acesta poarta denumirea de astereala. Pentru a proteja sarpanta si astereala de umiditate si infiltratii, se adauga o folie anticondens pe toata suprafata acoperisului. Folia se fixeaza de astereala cu ajutoul unor sipci si contrasipci, iar pe acestea se monteaza invelitoarea.
acoperis tigla metalica in lucru 
Sipcile verticale si cele orizontale se monteaza la o anumita distanta una de alta, despre care vom discuta pe larg mai jos. Astfel, intre invelitoare si astereala, respectiv folia sub acoperis ramane un spatiu de cativa centimetri. Aceasta distanta are rolul de permite circulatia naturala a aerului.

Daca un acoperis este ventilat corespunzator, invelitoarea rezista in conditii bune o perioada indelungata si poate scadea gradul de umezeala, infiltratii si de formare a mucegaiului. In acest fel, elementele din lemn si stratul de termoizolatie nu sunt afectate. In plus, circulatia aerului reduce temperatura tiglei metalice, caldura nu se propaga spre interiorul locuintei si este creat, intr-o oarecare masura, un confort termic in timpul sezonului cald.

Iti recomandam si: Tipuri de acoperisuri: Cum alegi modelul ideal pentru locuinta ta?

Ce distanta trebuie sa fie intre sipci si tigla metalica?

Ce distanta trebuie sa fie intre sipci si tigla metalica​​​​​​​

Pentru a construi un acoperis din tigla, respecta indicatiile din proiect si apeleaza la experti. In continuare, iti prezentam cateva informatii generale, astfel incat sa iti faci o idee mai clara asupra materialelor de care ai nevoie si modului de lucru:

  • Sipcile (orizontale) si contrasipcile (verticale) ar trebui sa aiba o grosime de cate aproximativ 3 centimetri, ceea ce inseamna ca distanta de la astereala la tigla metalica va fi de 6 centimetri;
  • Capriorii, barnele din scheletul acoperisului, trebuie sa fie montati la o distanta maxima de 80 de centimetri unul de celalalt. Contrasipcile se monteaza vertical in dreptul capriorilor, dupa ce a fost adaugata astereala si folia anticondens. Sipcile verticale au, de regula, o latime de 5 centimetri;
  • Sipcile orizontale se monteaza paralel cu streasina si coama, la o distanta cuprinsa intre 30 si 40 de centimetri, in functie de modulele tiglei metalice. Primele doua sipci de la streasina se prind la o distanta mai mare cu 2-3 centimetri;
  • In cazul unui sistem de invelitoare cu tigla metalica, panta acoperisului trebuie sa fie de cel putin 14 grade, pentru a asigura curgerea corecta a apei de ploaie;
  • Folia anticondens se intinde paralel cu streasina incepand de la streasina catre coama.Se desface asa cum este ea rulata(ambalata); 
  • Montajul acoperisului din tabla sau tigla metalica se realizeaza cu ajutorul unor accesorii - adesea, sunt utilizate suruburi autoforante cu saiba, garnitura si capat cu aceeasi culoare ca a invelitorii. Tabla se fixeaza din doua in doua ondule.

Afla mai multe din articolul: Construirea unui acoperis - Pasi de lucru si materiale necesare.

Cati metri patrati are un acoperis? Pentru a estima cate coli de tigla metalica ai nevoie, trebuie sa calculezi aria acoperisului:

  • In cazul unei sarpante cu o singura panta sau in 2 ape, foloseste aria dreptunghiului - lungime x latime;
  • Daca optezi pentru un acoperis in 4 ape (tip plic sau piramida), ai nevoie de aria fiecarui triunghi care formeaza laturile sarpantei - (latura stresinii x inaltimea de la streasina la coama)/2;
  • Tine cont ca fiecare coala de tigla metalica trebuie suprapusa aproximativ 3 centimetri, pentru a impiedica infiltratiile, iar necesarul de materiale este putin mai mare decat aria acoperisului.

Asigura ca proiectul tau este realizat corespunzator si montajul acoperisului va fi unul de durata. Respecta normele de protectie a lucrului la inaltime si indicatiile proiectantului. In acelasi timp, achizitioneaza materiale de calitate premium. Gaseste pe mathaus.ro cele mai bune produse pentru nevoile si asteptarile tale.
 

Te-ar putea interesa și:

Policarbonatul este un material plastic rezistent si stabil care ofera avantaje unice. Este rezstent la impact, spargere si deteriorare, dar in acelasi timp este usor. Permite transmisia luminii si este disponibil in placi de diferite grosimi, dimensiuni si culori. Aceasta combinatie de insusiri ale policarbonatului l-au facut sa devina un material foarte utilizat in domeniul constructiilor, de la cladiri industriale, comerciale si pana la proiectele DIY. Il poti folosi intr-o multitudine de aplicatii in proiectul casei tale, devenind o alegere excelenta atunci cand alte materiale nu se potrivesc.
Infiltratiile de acoperis si scurgerile sunt cat se poate de neplacute. Acestea afecteaza in mod considerabil confortul proprietarului, care se confrunta cu prezenta apei in tavan si pereti, cu aparitia mucegaiului sau riscul producerii scurtcircuitului la contactul cablurilor electrice cu apa infiltrata. Cu cat aparitia infiltratiei este semnalata de la primele semne, cu atat gradul de deteriorare al finisajelor interioare va fi mai mic. Daca te afli in situatia in care dupa o ploaie puternica sau dupa topirea zapezii iarna, ai observat ca ai probleme cu acoperisul, curge apa in casa, atunci acest articol iti este dedicat pentru a remedia situatia.
Izolarea acoperisului este un proiect a carui importanta este binecunoscuta. Inca din faza de constructie este necesar sa se acorde atentie acestei etape. Nu este suficient sa se achizitioneze materiale eficiente energetic pentru constructia si izolatia peretilor, atata timp cat acoperisul nu este termoizolat corespunzator. Ne dorim o temperatura confortabila in casa pe tot parcursul anului si costuri de intretinere reduse. Acest lucru este posibil cu ajutorul izolarii termice exterioare, cu mentiunea ca cele mai mari pierderi de caldura au loc prin acoperis, peste 30% din total. Prin urmare, daca te afli in aceasta etapa si iti doresti sa realizezi o izolare de foarte buna calitate a acoperisului casei tale, te invitam sa parcurgi acest articol, pentru a afla din secretele specialistilor cu experienta in domeniu.
Pentru a intelege mai bine cum se construieste un acoperis de casa, vom raspunde impreuna la o serie de intrebari esentiale pentru aceasta etapa din proiect: