Tipuri de diferente intre gresie si faianta
Gresia si faianta sunt placi ceramice cu diferite compozitii si obtinute prin alte metode de fabricare si coacere, ceea ce le confera proprietati si beneficii distincte. Cele 3 mari directii prin care se deosebesc aceste produse sunt: domeniul de utilizare, designul si rezistenta. Afla mai multe detalii in cele ce urmeaza, pentru a putea alege cel mai bun model in functie de particularitatile proiectului tau!Diferente de utilizare
Cel mai important aspect pe care trebuie sa il cunosti este ca faianta se monteaza doar pe perete, in timp ce gresia poate fi folosita atat pentru placarea pardoselilor, cat si a suprafetelor verticale. In functie de domeniul de utilizare, placile ceramice au diferite proprietati pe care se pune accentul.
Faianta are o grosime mai mica si absoarbe mai multa apa decat gresia, motiv pentru care nu este recomandata montarea placilor de faianta pe pardoseala - in timp, vor crapa sub greutatea utilizatorilor.
Placi ceramice pentru pereti
Pentru placarea peretilor este recomandata faianta. De regula, aceasta este mai subtire si disponibila intr-o varietate mare de culori, texturi si modele: lucioasa, metro, mozaic si multe altele. Nu are nevoie de proprietati speciale, insa iti recomandam sa alegi produse:
- durabile si rezistente la socuri;
- rezistente la umiditate si infiltratii de apa, in special pentru baie si bucatarie;
- usor de intretinut.
Afla cum se pune faianta in urmatorul articol: Cum se monteaza placile de faianta? [Ghid complet]
Placi ceramice pentru pardoseala
Doar anumite placi de gresie sunt indicate pentru pardoseli - cele rezistente la trafic pietonal usor sau ridicat. Totodata, gresia poate fi montata chiar si pe suprafete verticale. Daca preferi, ai posibilitatea de a alege acelasi model pentru intreaga incapere, pentru a obtine un aspect unitar si modern. Principalele proprietati pe care trebuie sa le indeplineasca un astfel de produs sunt:
- rezistenta mecanica mare;
- aderenta ridicata - in special pentru bai, bucatarii, holuri si spatii cu umiditate mare;
- aplicare si intretinere usoara.
Placi ceramice pentru exterior
Pentru exterior iti recomandam gresia portelanata, datorita proprietatilor sale superioare celei obisnuite. Unul dintre avantajele majore ale acestui tip de placi ceramice este durabilitatea. De asemenea, trebuie sa prezinte:
- rezistenta la ciclurile de inghet-dezghet;
- finisaj mat sau semi-mat antiderapant - pentru placarea zonelor expuse ploilor, zapezii si umezelii, aceasta proprietate este obligatorie si reduce riscul de alunecare;
- rezistenta la actiuni mecanice
Diferente de design
Faianta are dimensiuni mai mici si este mai usoara decat gresia, ceea ce faciliteaza procesul de montare verticala, pe pereti. Totodata, acest tip de placi ceramice este adesea mai colorat, decorat cu diferite modele, pentru a se potrivi pentru toate gusturile si stilurile de design interior.
Placi ceramice portelanate simple
Gresia portelanata este fabricata prin presare in masa si printr-un singur proces de coacere (cottura), in cuptoare speciale la o temperatura ridicata, de aproximativ 1200 de grade Celsius. Procedeul se numeste vitrifiere (topire urmata de solidificare), iar placile portelanate capata un aspect foarte neted, asemanator marmurei sau portelanului.
Decorul se obtine prin presare si placile ceramice sunt mate sau semi-mate. Datorita acestor procedee, durabilitatea si rezistenta sunt superioare produselor obisnuite, insa designul ramane unul simplu si nu exista o gama larga de modele.
Cu toate acestea, unul dintre avantajele importante ale placilor ceramice portelanate simple, cand vine vorba de decor, este posibilitatea de a placa intr-un mod estetic colturile exterioare ale peretilor, politelor si treptelor. In momentul in care folosesti o masina de taiat gresia, produsul va avea aceeasi nuanta sau un model similar pe toata grosimea sectiunii.
Placi ceramice glazurate
Gresia pentru interior simpla sau portelanata poate avea un strat suplimentar de culoare, numit glazura, care poate fi mat sau lucios. Similar, faianta poate avea unul sau mai multe randuri de vopsea, aplicate peste baza realizata din argila si din alte materiale.
Placile ceramice smaltuite sau glazurate trec prin doua sau mai multe procese de coacere (monocottura si biccoturra), in cuptoare speciale, iar diversitatea de modele este foarte mare.
Iti recomandam si: Cum alegi gresia si faianta? Ghid complet
Diferente de rezistenta
Placile de gresie sunt, in general, mai groase decat faianta, pentru a se comporta mai bine la uzura, trafic pietonal intens, presiune, socuri mecanice, ciobiri, patari etc. Mai mult, pot fi rezistente la caldura si la schimbarile de temperatura, astfel incat sa fie potrivite pentru incalzirea in pardoseala.
Citeste cum se pune gresia si alte informatii utile: Tot ce trebuie sa stii despre gresie si montarea acesteia
Intra pe MatHaus.ro si descopera oferta vasta de placi de gresie si faianta, potrivite pentru diverse aplicatii! Tine cont de diferentele de utilizare, decor si rezistenta ale placilor ceramice, pentru a alege cel mai bun tip de produs pentru proiectul tau: placarea suprafetelor verticale sau orizontale, in interior sau exterior.