Ce este subsolul?
Subsolul este parte integranta a constructiei casei, fiind amplasat in totalitate sub nivelul solului. Utilizat special pentru depozitare sau pentru amplasarea centralei termice, daca este cazul, subsolul nu reprezinta o incapere in care se poate locui.
Camera nu este prevazuta cu facilitatile potrivite pentru ca o persoana sa traiasca zi de zi in acel spatiu, mai ales din lipsa aerului proaspat sau luminii soarelui. Totusi, unele constructii pot avea mici ferestre la nivelul superior al incaperii.
Subsolul face legatura dintre fundatia casei si parter, asa ca in cazul unor inundatii prezente in panza freatica, resedinta va fi protejata intocmai de aceasta incapere. Structura este pozitionata pe toata suprafata cladirii. Cu toate ca nu este un spatiu destinat locuirii, zona necesita termoizolatie si hidroizolatie corespunzatoare. Trebuie construit din materiale de calitate, care sa reziste impotriva infiltratiilor de apa.
Daca vrei sa amenajezi subsolul casei tale astfel incat sa utilizezi cat mai eficient spatiul disponibil, descopera 8 idei simple prin care poti transforma beciul casei in camara, crama, bar sau depozit etc.
Ce este demisolul?
Demisolul se afla de asemenea sub parter, insa este doar partial ingropat in pamant: nu mai mult de jumatate. Mai exact, acesta are podeaua sub nivelul solului, iar incaperea este prevazuta cu ferestre. Daca spatiul este amenajat corespunzator si are diferite facilitati, poate fi utilizat pentru locuire. Unele case pun la dispozitie intrare separata pentru demisol, pe cand altele au acces in incapere direct din locuinta.
Demisolul poate fi o extensie locativa a cladirii, o incapere in care poti amenaja un birou, o sala de fitness sau chiar un loc de sedere pentru musafirii tai. Spatiul necesita inca de la inceputul proiectului un montaj special pentru locuire, dar si finisajele corespunzatoare pentru pereti, podea, ferestre si usi, indiferent daca se va folosi ulterior in alt scop: de depozitare, camara, pentru spalarea si uscarea rufelor etc.
Care sunt diferentele de constructie dintre demisol si subsol?
Adancimea
Subsolul este amplasat integral sub nivelul pamantului. Doar in unele cazuri acesta are mici geamuri in partea superioara. Pe de alta parte, demisolul este ingropat in pamant doar pana la maximum jumatate din inaltime; incaperea fiind dotata cu ferestre.
In cazul in care partea de sub nivelul solului este mai mare decat cea de deasupra pamantului, atunci structura va fi catalogata drept subsol. In caz contrar, daca partea ce iese la suprafata este mai inalta decat cea ingropata, atunci vorbim despre demisol.
Instalatii specifice locuirii
- Prezenta ferestrelor
Pe planul de constructie al unui demisol trebuie sa existe incluse spatii pentru montarea ferestrelor. Daca la subsol sunt optionale sau chiar inexistente, unui demisol ii sunt necesare, mai ales pentru locuirea in incapere.
- Prezenta corpurilor de iluminat si a sistemului de ventilatie
Un alt criteriu ce diferentiaza demisolul de subsol este montarea corpurilor de iluminat corespunzatoare, dar si a sistemului de ventilatie. Daca la subsol este in regula sa montezi un singur bec care sa lumineze discret spatiul, astfel incat sa depozitezi diferite obiecte sau chiar rezervorul de la centrala termica, intr-un demisol este indicat sa instalezi mai multe lumini care sa eficientizeze activitatile de zi cu zi, dar si o ventilatie buna, care sa ofere confort si aer proaspat.
- Alimentarea cu energie electrica, incalzire, apa si canalizare
Esentiala intr-un plan pentru construirea demisolului este alimentarea incaperii cu energie electrica, incalzire, apa si canalizare, mai ales daca doresti sa transformi locul intr-un spatiu de odihna pentru musafiri sau chiar pentru tine si familia ta.
Nivelul de izolare
Atat subsolul, cat si demisolul, au nevoie de un grad specific de termoizolare si hidroizolare. Ambele creeaza puntea dintre fundatia casei si restul etajelor, ferind deci constructia superioara de temperaturile prea scazute sau prea ridicate, cat si de infiltratiile de apa din sol.
Desi ambele sunt anvelopate cu material de termoizolare si hidroizolare, precum placarea cu polistiren extrudat sau expandat, pentru demisol este necesar sa iei in considerare si un grad specific pentru izolarea acustica, mai ales daca vrei sa creezi o anumita camera in demisol, precum dormitor, sufragerie, sala de repetitii sau de fitness.
Acces din exteriorul casei
Pentru a intra in incaperea de la demisol poti crea o usa de acces prin interiorul locuintei, dar si prin afara acesteia, folosind o intrare separata de restul resedintei. Pe de alta parte, in subsol vei avea acces doar prin utilizarea unei scari amplasate in interiorul casei.
Costul de constructie
Unele cladiri au in planul initial de constructie demisolul pe care urmeaza sa-l ridice si nu implica modificari majore. In schimb, costul relativ de construire al unui subsol este mult mai mare, deoarece schimba fundamental structura fundatiei.
Daca vrei sa stii cum se realizeaza corect fundatia casei, citeste „Cum se construieste fundatia casei: etape de pregatire si de turnare”.
Care sunt taxele detinerii unui subsol sau a unui demisol?
Taxele detinerii unui demisol sau subsol difera in functie de modul in care este spatiul folosit: incaperi locuibile sau nelocuibile?
- Demisol locuibil. Daca ai transformat demisolul intr-un spatiu de odihna, atunci se va percepe o taxa de 75% din valoarea normala pe care o achiti pe restul suprafetelor de locuit din resedinta;
- Demisol sau subsol nelocuibil. Pe de alta parte, daca ai transformat subsolul sau demisolul in camera de depozitare, atelier, sala de fitness etc, atunci taxa va fi de 50% din costul celorlalte spatii de locuit din casa.
Vrei sa renovezi subsolul sau demisolul casei tale, ai nevoie de materialele corespunzatoare, de scule si de alte instrumente specifice unor astfel de proiecte? Atunci comanda tot necesarul din magazinul online MatHaus, iar noi ti-l vom livra direct la tine acasa sau pe santier, oriunde in Romania, cu flota noastra de camioane sau prin curierii parteneri.