Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down

Cu ocazia 1 Mai și a Sărbătorilor de Paște, programul magazinelor MatHaus și al depozitelor Arabesque este modificat. Vezi programul.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Diferentele de constructie dintre demisol si subsol

Publicat: 20.06.2023 / Timp lectură: 4 min
Demisolul si subsolul au foarte multe caracteristici asemanatoare. Ambele sunt pozitionate sub parterul caselor si pot fi utilizate ca spatii de depozitare, camera tehnica sau chiar incapere pentru anumite activitati. Afla din acest articol mai multe detalii despre cele doua structuri si prin ce se diferentiaza una de cealalta.

Cuprins

Ce este subsolul?

ce este subsolul - spatiu de depozitare

Subsolul este parte integranta a constructiei casei, fiind amplasat in totalitate sub nivelul solului. Utilizat special pentru depozitare sau pentru amplasarea centralei termice, daca este cazul, subsolul nu reprezinta o incapere in care se poate locui. 

Camera nu este prevazuta cu facilitatile potrivite pentru ca o persoana sa traiasca zi de zi in acel spatiu, mai ales din lipsa aerului proaspat sau luminii soarelui. Totusi, unele constructii pot avea mici ferestre la nivelul superior al incaperii.

subsolul casei - fundatie de piatra

Subsolul face legatura dintre fundatia casei si parter, asa ca in cazul unor inundatii prezente in panza freatica, resedinta va fi protejata intocmai de aceasta incapere. Structura este pozitionata pe toata suprafata cladirii. Cu toate ca nu este un spatiu destinat locuirii, zona necesita termoizolatie si hidroizolatie corespunzatoare. Trebuie construit din materiale de calitate, care sa reziste impotriva infiltratiilor de apa.

Daca vrei sa amenajezi subsolul casei tale astfel incat sa utilizezi cat mai eficient spatiul disponibil, descopera 8 idei simple prin care poti transforma beciul casei in camara, crama, bar sau depozit etc.

Ce este demisolul?

ce este demisolul - spatiu de locuit tip living

Demisolul se afla de asemenea sub parter, insa este doar partial ingropat in pamant: nu mai mult de jumatate. Mai exact, acesta are podeaua sub nivelul solului, iar incaperea este prevazuta cu ferestre. Daca spatiul este amenajat corespunzator si are diferite facilitati, poate fi utilizat pentru locuire. Unele case pun la dispozitie intrare separata pentru demisol, pe cand altele au acces in incapere direct din locuinta.

ce este demisolul - extensie a spatului de locuit scara

Demisolul poate fi o extensie locativa a cladirii, o incapere in care poti amenaja un birou, o sala de fitness sau chiar un loc de sedere pentru musafirii tai. Spatiul necesita inca de la inceputul proiectului un montaj special pentru locuire, dar si finisajele corespunzatoare pentru pereti, podea, ferestre si usi, indiferent daca se va folosi ulterior in alt scop: de depozitare, camara, pentru spalarea si uscarea rufelor etc.

Care sunt diferentele de constructie dintre demisol si subsol?

Adancimea

Subsolul este amplasat integral sub nivelul pamantului. Doar in unele cazuri acesta are mici geamuri in partea superioara. Pe de alta parte, demisolul este ingropat in pamant doar pana la maximum jumatate din inaltime; incaperea fiind dotata cu ferestre. 

In cazul in care partea de sub nivelul solului este mai mare decat cea de deasupra pamantului, atunci structura va fi catalogata drept subsol. In caz contrar, daca partea ce iese la suprafata este mai inalta decat cea ingropata, atunci vorbim despre demisol.

adancimea unui demisol

Instalatii specifice locuirii

  • Prezenta ferestrelor

Pe planul de constructie al unui demisol trebuie sa existe incluse spatii pentru montarea ferestrelor. Daca la subsol sunt optionale sau chiar inexistente, unui demisol ii sunt necesare, mai ales pentru locuirea in incapere.

  • Prezenta corpurilor de iluminat si a sistemului de ventilatie

Un alt criteriu ce diferentiaza demisolul de subsol este montarea corpurilor de iluminat corespunzatoare, dar si a sistemului de ventilatie. Daca la subsol este in regula sa montezi un singur bec care sa lumineze discret spatiul, astfel incat sa depozitezi diferite obiecte sau chiar rezervorul de la centrala termica, intr-un demisol este indicat sa instalezi mai multe lumini care sa eficientizeze activitatile de zi cu zi, dar si o ventilatie buna, care sa ofere confort si aer proaspat.

  • Alimentarea cu energie electrica, incalzire, apa si canalizare

Esentiala intr-un plan pentru construirea demisolului este alimentarea incaperii cu energie electrica, incalzire, apa si canalizare, mai ales daca doresti sa transformi locul intr-un spatiu de odihna pentru musafiri sau chiar pentru tine si familia ta.

Nivelul de izolare

Atat subsolul, cat si demisolul, au nevoie de un grad specific de termoizolare si hidroizolare. Ambele creeaza puntea dintre fundatia casei si restul etajelor, ferind deci constructia superioara de temperaturile prea scazute sau prea ridicate, cat si de infiltratiile de apa din sol. 

Desi ambele sunt anvelopate cu material de termoizolare si hidroizolare, precum placarea cu polistiren extrudat sau expandat, pentru demisol este necesar sa iei in considerare si un grad specific pentru izolarea acustica, mai ales daca vrei sa creezi o anumita camera in demisol, precum dormitor, sufragerie, sala de repetitii sau de fitness.
nivelul de izolare la deminsol versus subsol

Acces din exteriorul casei

Pentru a intra in incaperea de la demisol poti crea o usa de acces prin interiorul locuintei, dar si prin afara acesteia, folosind o intrare separata de restul resedintei. Pe de alta parte, in subsol vei avea acces doar prin utilizarea unei scari amplasate in interiorul casei.

Costul de constructie

Unele cladiri au in planul initial de constructie demisolul pe care urmeaza sa-l ridice si nu implica modificari majore. In schimb, costul relativ de construire al unui subsol este mult mai mare, deoarece schimba fundamental structura fundatiei.

Daca vrei sa stii cum se realizeaza corect fundatia casei, citeste „Cum se construieste fundatia casei: etape de pregatire si de turnare”.

Care sunt taxele detinerii unui subsol sau a unui demisol?

Care sunt taxele detinerii unui subsol sau a unui demisol

Taxele detinerii unui demisol sau subsol difera in functie de modul in care este spatiul folosit: incaperi locuibile sau nelocuibile?

  • Demisol locuibil. Daca ai transformat demisolul intr-un spatiu de odihna, atunci se va percepe o taxa de 75% din valoarea normala pe care o achiti  pe restul suprafetelor de locuit din resedinta;
  • Demisol sau subsol nelocuibil. Pe de alta parte, daca ai transformat subsolul sau demisolul in camera de depozitare, atelier, sala de fitness etc, atunci taxa va fi de 50% din costul celorlalte spatii de locuit din casa.

Vrei sa renovezi subsolul sau demisolul casei tale, ai nevoie de materialele corespunzatoare, de scule si de alte instrumente specifice unor astfel de proiecte? Atunci comanda tot necesarul din magazinul online MatHaus, iar noi ti-l vom livra direct la tine acasa sau pe santier, oriunde in Romania, cu flota noastra de camioane sau prin curierii parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.