O foarte scurta istorie a pivnitei
In mod traditional, beciurile au fost folosite pentru depozitarea alimentelor si a vinurilor. Temperaturile scazute din aceste incaperi subterane faceau posibila o mai buna conservare a produselor de consum in vremurile in care nu exista refrigerarea.Abia in anii 1950, americanii au inceput sa foloseasca subsolurile caselor si ca spatii de locuit. De atunci, o importanta mai mare a inceput sa fie acordata designului acestor incaperi.
Reguli de constructie a beciului intr-o locuinta noua
Daca abia iti construiesti o casa, ar trebui sa te gandesti foarte bine la scopul pe care il va avea subsolul. Un arhitect sau un constructor iti va putea spune ca amplasarea beciului este o decizie importanta.
- Daca vrei sa folosesti pivnita ca spatiu de locuit, este recomandata amplasarea sa inspre est sau nord-est. Astfel, beciul va fi atins si incalzit de razele soarelui.
- Daca vrei sa folosesti pivinita ca spatiu de depozitare, este recomandata construirea beciul in directia nordului. Nefiind incalzit de soare, beciul isi va pastra o temperatura scazuta, constanta tot timpul anului, fiind ideala pentru pastrarea alimentelor si a vinurilor.
Tot in ideea unui spatiu de depozitare (in special in cazul unei crame) fundatia pivnitei trebuie sa aiba o adancime de cel putin 4 metri. Insa chiar si pentru o camera de locuit inaltimea este importanta; asigura-te ca, in forma sa finala, beciul nu va fi mai scund de 2 metri.
Tot in acest moment va trebui sa decizi cum se va face accesul in beci.
- Intrarea in pivnita va fi in exteriorul casei - Aceasta varianta poate fi practica daca doresti sa depozitezi lucruri pe care nu vrei neaparat sa le plimbi prin casa (de exemplu, unelte de gradinarit, anvelope, bicicleta). Altfel, optiunea nu este practica, deoarece vei aduce in incapere mai mult praf si murdarie.
- Intrarea in pivnita va fi in interiorul casei - Aceasta este solutia ideala pentru un beci care va fi spatiu de locuit, sala de fitness, dar si crama sau camara pentru alimente.
In functie de sol, fundatia pentru subsol poate fi sapata manual sau cu ajutorul unui buldoexcavator. Nu este insa recomandata construirea unei case cu pivnita pe un sol nisipos.
Lucrari necesare pentru amenajarea beciului
Fundatia unui beci poate fi relativ aproape de o panza freatica, astfel ca este foarte important sa izolezi peretii, tavanul si pardoseala incaperii, impotriva umezelii. Materialele hidroizolante cele mai des recomandate sunt diferitele tipuri de membrane bituminoase existente pe piata.
Daca intrarea in beci se va face din exterior, cel mai bine este sa alegi o usa izolanta de tip termopan. Daca alegi sa construiesti un demisol, geamurile, de asemenea, vor trebui sa fie termopan.
Pentru finisarea pardoselii, piatra este cel mai recomandat placaj, insa gresia este o alegere la fel de buna. Din cauza riscului ridicat al infiltrarii umezelii, trebuie sa eviti mocheta cu desavarsire.
In aceasta faza este foarte important sa decizi ce temperatura constanta vei dori in subsol, pentru a determina daca ai nevoie de ventilatie sau de o anumita instalatie de climatizare.
Cum poti transforma beciul in crama?
Crama nu poate sa lipseasca din casa ta, daca doresti sa incepi o colectie de vinuri sau chiar daca vrei pur si simplu un spatiu in care sa depozitezi mai bine bauturile.
O crama impune fie un stil rustic, fie un stil elegant, insa privirea va fi intai atrasa de rafturile pentru sticlele de vin.
In cazul unei crame traditionale, poti completa decorul cu elemente rustice precum butoaie, grinzi de lemn sau chiar un candelabru vechi (daca inaltimea iti permite). Piatra este cea mai buna solutie pentru pardoaseala, iar pentru pereti poti folosi piatra, caramida sau lemnul. Daca vei alege ultima varianta, asigura-te ca lemnul folosit este tratat corespunzator importiva umezelii si a fungilor.
In amenajarea unei crame moderne ai mai multa libertate, deoarece nu trebuie sa incerci sa reproduci vizual un stil vechi. Pentru pereti, poti sa folosesti doar vopsea lavabila alba sau de o culoare calda si poti lumina rafturile de sticle cu ajutorul spoturilor incastrate in tavan. Daca vrei sa pui in evidenta o anumita zona, poti folosi becuri de intensitati diferite.
Indiferent de stilul ales, nu uita sa amenajezi si un mic spatiu de relaxare, unde sa poti sta la un pahar cu prietenii sau unde sa poti organiza chiar si o degustare. Nu vei avea nevoie de mai mult de o masa si cateva scaune (sau poate o canapea si un fotoliu, pentru un plus de confort).
Galerie
Cum poti transforma beciul in bar?
Daca nu esti neaparat pasionat de vinuri, poti amenaja un bar in spatiul pe care il ai la dispozitie. Din nou, lemnul este un element foarte important in decoratiune, asa ca lambriurile sunt cea mai buna optiune pentru finisarea peretilor.
Pe peretele din spatele barului, vei amplasa bauturile la vedere, pe rafturi suspendate. Tot pe acel perete iti recomandam sa pui o oglinda, pentru a crea iluzia unui spatiu mai mare.
Dincolo de bar trebuie sa creezi un spatiu nu doar pentru relaxare, dar si pentru activitate. Daca bugetul si spatiul iti permit, poti instala aici o masa de biliard. Daca nu, un bord de darts pe unul din pereti va fi suficient pentru a recrea o atmosfera autentica de bar si iti va da un motiv in plus pentru a petrece mai mult timp cu prietenii in aceasta camera.
Transformarea beciului in camara
O camara este un spatiu folositor oricui vrea sa mai scurteze timpul petrecut la cumparaturi. Aici poti stoca provizii de alimente care se altereaza mai greu, dar si condimente, sticle de ulei, bauturi etc.
O temperatura scazuta te va ajuta sa pastrezi si alimente mai persiabile, dar asigura-te ca le lasi cat mai la vedere si aproape de intrare, pentru a nu uita de existenta lor.
Ca mobilier, vei avea nevoie de multe rafturi inalte, fie ca piese separate de mobilier, fie sub forma corpurilor suspendate. Pentru a economisi si mai mult spatiu, foloseste rafturi de colt sau construieste rafturile direct in perete.
Beciul ca spatiu de lucru si depozitare a uneltelor
Pentru a nu aglomera prea mult garajul, poti amenaja un spatiu de lucru in pivnita. Din nou, vei avea nevoie de multe rafturi pentru scule de toate felurile, dar si de o masa de lucru. Alternativ, poti sa folosesti panouri suspendate cu suporti pentru a-ti organiza mai bine uneltele.
Ca finisaje, poti folosi caramida. Fiind o camera de lucru, va trebui sa folosesti lumina alba sau rece. Daca vei avea o zona de lucru, vei avea nevoie fie de o lampa puternica, fie poti monta cateva LED-uri direct in perete, deasupra mesei.
Beciul ca sala de fitness
Pivnita poate fi un loc ideal si pentru o mica sala de fitness. Ca decor, unul din pereti va trebui sa fie acoperit integral de oglinda. Lumina ar trebui sa fie alba, puternica si data de spoturile de tavan.
Fiind o sala de fitness, temperatura din camera va fi foarte importanta, asa ca vei avea nevoie de o instalatie de climatizare sau de un aer conditionat. Pentru a spori senzatia de confort, poti finisa pardoseala cu parchet, insa asigura-te ca hidroizolatia este realizata cat se poate de eficient.
Dupa ce amenajezi astfel pivnita, nu-ti ramane decat sa investesti in aparatele de fitness.
Transformarea beciului in camera de jocuri
Orice copil viseaza la o astfel de camera. Chiar daca o faci pentru copilul tau sau pentru tine, un subsol plin de jocuri si jucarii va fi ca un mic colt de rai pe pamant.
Desigur, in era in care traim dintr-un gaming room nu trebuie sa lipseasca un televizor mare, o consola pentru jocuri video si probabil un sistem bun de sunet. Incorporeaza in camera prizele de care ai nevoie, dar si o priza pentru cablul de la internet (nu este recomandat sa te bazezi pe wi-fi in beci).
Vei avea nevoie de cateva rafturi inalte pentru a depozita o colectie de jocuri, dar si de filme. E recomandat sa ai o canapea confortabila pentru a te putea juca impreuna cu prietenii.
Nu ignora insa nici posibilitatea unei camere cu jocuri mai „traditionale”. O masa de ping-pong, de biliard sau de fussball iti va oferi distractie ore in sir. Poti achizitiona o masa extensibila pentru sesiuni lungi de board games si poti folosi rafturi si polite pentru a le umple cu figurine reprezentand personaje din filme, seriale, jocuri etc.
Amenajarea biroului in pivnita
Poate ca suna ciudat sa-ti amenajezi un birou in pivnita, insa, daca incerci, vei obtine un spatiu intim de lucru cu o investitie minima. Vei avea nevoie de mobilierul pentru birou, rafturi, prize si acces la internet.
O canapea si o masuta de cafea pentru pauzele de lucru vor fi si ele utile. Pentru a-ti spori confortul in timpul lucrului, ar trebui sa decorezi podeaua cu parchet.
Transformarea pivnitei in camera de zi
Intr-un beci suficient de spatios poti recrea confortul autentic al unui living de la nivelul solului. Poti folosi atat parchetul, cat si gresia mata. In cazul gresiei, va trebui sa optezi pentru culori calde si, daca vrei un plus de confort, sa folosesti un covor in zona canapelei.O masuta de cafea, un fotoliu sau doua si un televizor sunt accesorii obligatorii. Poti integra chiar si un sistem home cinema pentru seri de film impreuna cu prietenii sau familia.
Atat timp cat spatiul este bine izolat si dotat cu instalatiile electrice corespunzatoare, beciul poate fi transformat dupa bunul tau plac. Mai sus ti-am dat doar cateva exemple, dar gandes-te cum ar arata subsolul ca un studio de pictura sau de fotografie, o mica sala de cinema sau chiar si un dormitor.
Senzatia de intimitate pe care o ai in susbsol este mai puternica decat cea pe care o ai in alte camere. Foloseste sfaturile noastre si imaginatia pentru a amenaja un spatiu in care sa te simti cu adevarat in largul tau.