Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

De ce este obligatoriu sa montezi bariera de vapori sub parchet?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 08.03.2023 / Timp lectură: 3 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/hcd/h8d/h00/9528234475550.jpg
Multe persoane omit bariera de vapori cand monteaza parchetul sau o confunda cu folia pentru pardoseli cu mici denivelari. Iata ce tipuri de izolatie poti folosi sub placile de parchet din lemn masiv, laminat sau stratificat. Mai mult, afla de ce este obligatoriu sa adaugi un strat antivapori si care sunt principalele avantaje ale acestuia!

Cuprins

De ce este nevoie de izolatie sub parchet?

Izolatia montata sub parchet are multiple roluri, in functie de tipul produsului utilizat: impiedica infiltratiile si deteriorarea pardoselii din cauza umiditatii, elimina diferentele mici de nivel, absoarbe tensiunea si presiunea pusa pe placi, atenueaza zgomotele, imbunatateste confortul termic etc. 

Scopul principal al izolatiilor este de a prelungi durata de viata a pardoselii. Asadar, ce se pune sub parchet depinde de caracteristicile proiectului:
●    Bariera de vapori - Este obligatorie pentru a proteja parchetul de umiditate. Trebuie sa se monteze in orice incapere, dar mai ales in baie, bucatarie si spatii supuse umezelii (sape turnate recent, zugravirea peretilor inainte de montarea pardoselii, subsol).
●    Folie de pus sub parchet - Este din polietilena expandata (PEE) si are rolul de a asigura montarea corecta a parchetului cand suprafata suport are mici denivelari. Totodata, amortizeaza pasii, vibratiile si presiunea exercitata de mobilier.
●    Polistiren pentru parchet - Izoleaza fonic si termic pardoseala. Se folosesc placi subtiri de polistiren extrudat, datorita rezistentei superioare la compresiune.
●    Vata minerala - In loc de placi de polistiren poti monta vata minerala, care este un excelent izolator termic si fonic.

Iti recomandam si: Cum alegi izolatia pentru parchet - tipuri de materiale si sfaturi de montare

Bariera de vapori sub parchet - Avantaje

bariere de vaporiDaca vrei sa cresti durabilitatea pardoselii, principalul accesoriu pentru parchet de care nu trebuie sa uiti este bariera de vapori. Pentru a alege cea mai buna izolatie sub parchet, tine cont de urmatoarele specificatii din fisa tehnica: rezistenta la compresie (CS), deformarea la compresiune (CC) si, suplimentar, conductivitatea termica λ (gradul de izolare termica), reducerea impact sunet (IS). 

Mai mult, materialele din care este realizata folia antivapori ar trebui sa fie ecologice, reciclabile, nontoxice, antialergice si nepoluante. In continuare, iata care sunt cele mai importante avantaje ale montarii barierei de vapori sub parchet! 

Citeste si: Alegerea corecta a parchetului - din lemn masiv, laminat sau stratificat? 

Protejeaza parchetul de umiditate

Bariera de vapori este absolut necesara pentru a impiedica infiltratiile din sapa catre pardoseala. Lipsa foliei antivapori duce la umflarea placilor din fibre lemnoase. De asemenea, daca este omis stratul de izolatie, poate ceda montajul cu click, mai ales in incaperile cu trafic intens - holuri, livinguri, terase etc.

Nu pierzi garantia parchetului
montaj parchet cu bariera de vapori

Daca nu respecti obligativitatea montarii barierei hidro si parchetul se umfla, niciun producator de parchet laminat nu iti va oferi garantia produsului. Astfel, pentru a evita deteriorarea pardoselii si pierderea investitiei, trebuie neaparat sa pui o folie antivapori. 

Creste gradul de izolare termica si fonica

Principalul rol al barierei de vapori este de a impiedica infiltratiile si umflarea parchetului, insa imbunatateste, intr-o oarecare masura, gradul de izolare termica si fonica. In plus, permite circulatia vaporilor prin stratul de termoizolatie montat sub pardoseala.

Montare usoara
montaj bariera de vapori

Suprafata pe care se monteaza parchetul si straturile de izolatie trebuie sa fie plana, cu denivelari mai mici de 2 milimetri. Urmareste ca umiditatea sapei sa nu depaseasca 3%. De asemenea, curata de praf si mizerii stratul de baza. 

Bariera de vapori este stratul suport pentru parchetul laminat, stratificat sau din lemn masiv. Astfel se monteaza peste izolatia termica si fonica. Intinde fasiile de folie pe toata suprafata incapeii si ai grija sa fie suprapuse 1-2 centimetri. Asigura-te ca sunt perfect intinse, dupa care lipeste si etanseaza marginile cu banda adeziva.  

Pentru o protectie eficienta, folia hidro trebuie sa depaseasca marginea parchetului cu cativa centimetri - lipeste-o cu banda adeziva la 2-3 centimetri de pardoseala, pe peretii incaperii sau spatiilor amenajate.  

De cele mai multe ori, costul barierei pentru vapori este mai mic de 10% fata de valoarea totala a parchetului, iar avantajele obtinute sunt considerabile. Nu omite montarea acesteia, pentru a asigura o durata de viata mare a pardoselii si a beneficia, in caz de nevoie, de garantie! 
​​​

Verificăm întotdeauna cu specialiștii MatHaus pentru a-ți prezența cele mai bune și concrete informații în articolele noastre. Mai mult, dacă ai în desfășurare un proiect similar sau te pregăteșți să începi unul, nu uită că poți oricând să comanzi produsele necesare online.

Astfel economiseșți timpul petrecut în trafic și în magazine. Noi putem livra orice tip de material la tine acasă sau direct la șantier. Indiferent de greutatea sau cantitatea comenzii, venim fie prin flota noastră de camioane specializate și dotate cu braț mecanizat pentru descărcat sau prin curierii parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. In continuare, vei afla mai multe informatii, care te vor ajuta sa alegi lambriurile.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.
Cea mai buna lavabila implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.