Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Alegerea corecta a parchetului - din lemn masiv, laminat sau stratificat?

Actualizat: 23.01.2023 / Publicat: 06.05.2021 / Timp lectură: 5 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2021/04/ozudf7orlpzagj0ofjiippnwps2tlanoucv5dgnz58497nduq3di8_b02zj3psyguy41heff9xxnk2kunsto1bryclzp2usbf80sf3rohph7uxwo8r7i8gmf2fc_gqrdbw6m4jyr-jpeg-4.jpg

Parchetul face parte din categoria finisajelor interioare supuse unei uzuri constante. Totodata reprezinta un punct de plecare pentru construirea intregului decor al unei camere. Pentru a te bucura de un produs trainic, dar care sa contribuie din plin la estetica unei incaperi, decizia de cumparare trebuie sa porneasca de la o serie clara de beneficii pe care acesta le ofera, comparativ cu alte materiale pentru acoperirea pardoselii. Afla cum sa faci cea mai buna alegere pentru proiectul tau de amenajare!
 

Cuprins

Ce alegem - parchet laminat, stratificat sau masiv?

Exista 3 tipuri diferite de parchet, fiecare cu particularitatile, avantajele si dezavantajele sale, despre care te invitam sa descoperi mai multe in acest articol: din lemn masiv, laminat si stratificat. Spre deosebire de alte tipuri de produse pentru pardoseli, acesta:

  • se monteaza usor, iar intretinerea parchetului nu necesita prea mult efort din partea ta;
  • vine intr-o gama variata de culori si texturi, deci poate fi ales fara probleme in functie de amenajarea unui anumit decor; 
  • fata de placile ceramice, parchetul asigura un confort termic mult mai bun.

1. Parchetul din lemn masiv - facut sa reziste o viata

parchet din lemn masiv

O categorie de parchet cu totul deosebita este cea din esente lemnoase tari. Daca alegi pardoseli din lemn masiv, iata care sunt beneficiile pe care le garanteaza:

  • dintre cele 3 tipuri de parchet, cel din lemn masiv este cel mai bun termoizolator;
  • daca este montat si intretinut in mod corespunzator, parchetul din lemn masiv poate rezista o viata;
  • parchetul din lemn masiv nu retine praful sau mucegaiul;
  • daca placile sunt bine imbinate si protejate cu lacuri pentru parchet, se pot curata foarte usor.

Dezavantaje ale parchetului din lemn masiv:

  • costurile de intretinere sunt mai mari. Parchetul din lemn masiv trebuie raschetat si „reimprospatat” cu ajutorul unui finisaj special;
  • absoarbe excesul de umiditate dintr-un spatiu, eliminandu-l cand aerul din camera respectiva este mult prea uscat.

Parchetul din lemn masiv se poate realiza din esente:

  • clasice: cires, frasin, fag, salcam;
  • exotice: mahon, eucalipt, palisandru, maslin, stejar brazilian.

2. Parchetul laminat - costuri reduse, montare usoara

parchet laminat  - montaj

O varianta de pardoseala cu un cost mai mic de achizitie este parchetul laminat. Acesta este realizat din fibre lemnoase presate, acoperite cu un strat decorativ care imita lemnul.

Iata care sunt beneficiile pe care le garanteaza:

  • placile de parchet laminat se imbina foarte simplu, prin sistem „dublu-click”;
  • parchetul laminat are un pret de achizitie foarte bun;
  • vine intr-o gama variata de nuante, deci il poti alege in functie de cromatica unui anumit spatiu;
  • in timp, parchetul laminat nu are nevoie de raschetare;
  • este un tip de parchet potrivit pentru sistemele de incalzire prin pardoseala.

Dezavantajele parchetului laminat:

  • comparativ cu parchetul din lemn masiv, cel laminat nu garanteaza acelasi confort termic;
  • prezinta o rezistenta scazuta impotriva umiditatii, insa poti gasi pe piata parchet laminat rezistent la apa;
  • are o durata de viata cuprinsa intre 8 si 25 de ani;
  • durabilitatea sa este determinata atat de calitatea materialului, cat si de conditiile de trafic.

3. Parchetul stratificat - confort termic sporit

Parchetul stratificat - confort termic sporit

Din punct de vedere al compozitiei, ​​​​​​​parchetul ​​​​​​​triplustratificat se aseamana mai mult cu parchetul din lemn masiv decat cu cel laminat.

Totusi, spre deosebire de parchetul realizat din lemn masiv, straturile placilor stratificate se suprapun perpendicular unul peste celalalt, ceea ce le face mai stabile din punct de vedere dimensional. 

Stabilitatea dimensionala a parchetului garanteaza rezistenta in conditii de umezeala sporita si se refera la modul in care acesti factori influenteaza in timp forma placilor de parchet.

Iata care sunt principalele avantaje ale parchetului stratificat:

  • stabilitate dimensionala excelenta;
  • asigura un grad foarte ridicat de izolare termica;
  • un tip de parchet foarte rezistent in fata timpului si a uzurii;
  • se instaleaza usor, prin sistemul de imbinare „dublu-click”;
  • un produs recomandat pentru sistemele de incalzire prin pardoseala, cu precizarea ca realizarea transferului termic depinde de grosimea parchetului stratificat.

Dezavantajele parchetului stratificat:

  • prezinta o rezistenta scazuta la zgariere si amprentare;
  • se intretine usor, insa cu produse de curatare speciale;
  • costuri de achizitie mult mai mari fata de parchetul laminat.

Cum alegi corect parchetul: sfaturi practice

Cel mai bun tip de parchet pentru proiectul tau de amenajare interioara difera, in principal, in functie de: particularitatile incaperii in care va fi montat, caracteristicile speciale ale pardoselii si de aspectul estetic. Afla mai multe in cele ce urmeaza!  

Alege parchetul in functie de camera

parchet in bucatarie

Intr-un hol ai nevoie de un parchet din lemn masiv, laminat si stratificat cu rezistenta la trafic intens, in timp ce in dormitor ar trebui sa urmaresti alte specificatii: proprietati termice superioare, dar si izolatie fonica. In camera copilului, pardoseala trebuie sa se curete fara dificultate si sa nu se pateze, zgarie sau deterioreze usor.

Parchetul pentru bucatarie trebuie sa indeplineasca mai multe criterii: sa fie rezistent la trafic mediu sau intens, sa nu se deterioreze din cauza lichidelor varsate si a obiectelor scapate, sa fie usor de curatat etc. Placile laminate sau triplustratificate pot fi montate chiar si in baie, daca alegi un produs cu stabilitate dimensionala buna, cu un grad ridicat de izolare termica si rezistent la urmele de apa - ia in considerare ca acestea trebuie sterse cat mai repede. 

Tine cont de grosimea parchetului si de tipul de montaj

montaj parchet

Ce grosime ar trebui sa alegi pentru parchetul laminat, triplustratificat sau din lemn masiv? Daca spatiul este tranzitat de un numar mare de persoane, opteaza pentru placi de 10mm sau 12 mm. In rest, poti achizitiona produse cu un cost mai mic de achizitie, de 6-8 mm. 

In acelasi timp, grosimea placilor este importanta pentru alegerea parchetului pentru incalzire in pardoseala. Aceasta trebuie sa fie optima, astfel incat produsul sa aiba o durabilitate extinsa si sa permita transferul termic. 

Un alt aspect de care ar trebui sa tii cont cand alegi tipul de pardoseala este montajul. Placile laminate sau stratificate se pot instala rapid cu un sistem click, iar cele din lemn masiv se fixeaza cu adezivi si chituri speciale - sunt usor de utilizat, insa necesita mai multa atentie.

Ia in considerare stilul de amenajare interioara 

parchet in sufragerie

Ce culori de parchet se poarta? Raspunsul la aceasta intrebare este variat, in functie de stilul de amenajare interioara ales de tine, dar si de paleta cromatica pentru care optezi. Pentru un decor impunator si sobru, iti recomandam variantele inchise la culoare. Daca iti doresti un design scandinav, pardoseala potrivita este cea luminoasa. Pentru o incapere rustica, monteaza dusumea din lemn masiv, in nuante naturale. 

De asemenea, in stilul clasic de amenajare poti integra parchet din lemn masiv, de tip mozaic sau triplustratificat. In cazul finisajelor contemporane sau moderne, alege placile laminate sau stratificate. 

Pentru a alege parchetul potrivit pentru proiectul tau, compara avantajele si dezavantajele fiecarui tip - din lemn masiv, laminat si stratificat. In plus, ia in calcul specificul fiecarei incaperi si preferintele pentru aspectul estetic. 

Profesionistii MatHaus iti pot oferi consiliere telefonica pentru alegerea produselor din oferta noastra, potrivite pentru proiectul tau. De asemenea, te pot ajuta sa calculezi necesarul de materiale si sa plasezi o comanda. Nu ezita sa ne contactezi!

parchet cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.