Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Curatare aer conditionat: ce trebuie sa stii

Actualizat: 19.05.2023 / Publicat: 07.02.2022 / Timp lectură: 4 min
/medias/sys_master/root/h59/h5d/h00/9451996020766/Curatarea-aparatului-de-aer-conditionat.jpg

Racirea si ventilatia sunt cruciale in timpul sezonului cald. Din acest motiv, este nevoie sa mentii aparatul de aer conditionat in cea mai buna forma, iar curatarea sa este o operatiune ce trebuie efectuata periodic. Descopera tot ce trebuie sa stii despre igienizarea AC-ului!

Cuprins

De ce este importanta curatarea aparatului de aer conditionat?

Curatarea aerului conditionat este importanta pentru a tine departe alergenii, prelungesti durata de viata a aparatului si eviti eventuale reparatii care pot fi costisitoare.

Eficienta si performanta aerului conditionat sunt afectate in cazul in care acesta nu este curatat periodic, iar consumul de curent electric poate creste cu pana la 15%. 

Mai mult decat atat, bacteriile si alergenii care se acumuleaza de-a lungul timpului pot provoca probleme de sanatate, cum sunt iritatiile, alergiile, ba chiar si problemele respiratorii grave; copiii mici si persoanele cu astm fiind cei mai vulnerabili.

Bacteriile din filtrele necuratate pot duce la aparitia bronsitelor, la raspandirea virusurilor, la agravarea simptomelor rinitei alergice si ale astmului. 

De asemenea, o boala destul de rara, numita populat boala „legionarilor”, poate fi cauzata de bacteria Legionella, care se dezvolta in mediile umede si calde. Printre simptomele acesteia se numara durerile in piept, febra, greata si letargia. In cazul in care nu este tratata, boala poate deveni fatala.

Cand trebuie curatat aparatul de aer conditionat?

Igienizarea aerului conditionat trebuie facuta in mod regulat. Spre exemplu, pentru aparatele care functioneaza numai vara, curatarea filtrului trebuie sa se realizeze o data la 1 an.

In cazul in care aparatul este pus in functiune si iarna, pentru a genera caldura, atunci operatiunea de curatare trebuie facuta la 6 luni, ba chiar mai des in situatia in care patrunde foarte mult praf in incaperea in care se afla aparatul sau mediul in care locuiesti este poluat.

Este indicat sa te ocupi de curatarea aerului conditionat chiar inainte de inceperea sezonului cald, chiar daca nu au trecut inca 6 luni de la ultimul control. Pentru a realiza acest lucru, vei avea nevoie de scule, dispozitive si consumabile pentru instalatii.

Curatarea filtrului aparatului de aer conditionat

Curatarea filtrului aparatului de aer conditionatSursa foto: Shutterstock.com

Pentru a incepe igienizarea filtrului de aer conditionat, este nevoie sa scoti aparatul din priza. In primul rand, trebuie curatata unitatea interna, deoarece este expusa la umiditatea din locuinta si poate dezvolta mucegai. Sterge-o cu o laveta umeda, iar apoi las-o sa se usuce.

Urmatorul pas este curatarea mastii unitatii externe. Foloseste o carpa umeda pentru a sterge praful, dupa care poti sa o speli sub jet de apa cu detergent sau sa o dezinfectezi cu alcool etilic.

Indeparteaza praful de pe filtrele si prefiltrele mecanice. Rabateaza masca aparatului si trage filtrele in jos pana cand observi ca s-au desprins complet. Pentru curatarea lor, utilizeaza o solutie antimucegai care neutralizeaza bacteriile si ciupercile.

Nu in ultimul rand, verifica admisia si refularea aerului, pentru a vedea daca functioneaza corect sau daca sunt infundate. In cazul in care eficienta acestor operatiuni este compromisa, va fi nevoie, cel mai probabil, sa apelezi la o companie specializata, care sa se ocupe de reumplerea freonului.

Curatare aer conditionat auto

curatarea aerului conditionat

La cat timp trebuie sa curat aerul conditionat in masina? Pentru a te asigura ca AC-ul auto functioneaza corespunzator si nu sunt emise mirosuri neplacute, este recomandata igienizarea acestuia la cel mult 2 ani sau cand observi ca: se acumuleaza praf, se formeaza gheata pe bobine sau condens sub gurile de intrare, se aud zgomote ciudate sau fluxul de aer este slab.

Poti folosi solutii speciale pentru curatare AC, cum ar fi o spuma cu aplicator de tip spray pentru functionarea si dezinfectarea aerului conditionat in autovehicule. Dupa oprirea motorului si a instalatiilor electrice, introdu adaptorul 30 cm in orificiul de intrare AC si pulverizeaza produsul. 

Alte activitati pentru intretinerea si functionarea normala a aerului conditionat

Mentenanta sistemelor de racire si ventilatie si, implicit, a aerului conditionat cuprinde mai multe activitati care pot fi desfasurate de catre un specialist, care are cunostinte tehnice. Printre acestea se numara curatarea bateriei evaporatorului, indreptarea aripioarelor indoite si verificarea tensiunii de alimentare, a sigurantelor de protectie, a racordurilor electrice si frigorifice, precum si a contactoarelor compresorului.

Cum se intretine unitatea exterioara de aer conditionat?

Curatarea unitatii exterioare a aerului conditionat​​​​​​​

Curatarea unitatii exterioare a aerului conditionat cuprinde igienizarea turbinei, a tavii de condens, a condensorului, precum si a palelor ventilatorului. De asemenea, pentru intretinerea unitatii exterioare in cea mai buna forma, este nevoie sa se rematiseze tevile izolatoare, sa se verifice racordurile, presiunea, drenajul condensului, puterea de absorbtie si tensiunea de alimentare.

De ce se opreste aerul conditionat pe modul de caldura?

Aerul conditionat poate sufla caldura numai atunci cand temperatura exterioara este mai mare de -10 grade Celsius, deoarece protectia interna opreste functionarea circuitelor de comanda si a compresorului. In cazul in care temperatura exterioara se apropie de pragul mentionat, s-ar putea ca aparatul sa aiba un randament mai scazut.

Alte motive care pot explica faptul ca aparatul nu mai sufla aer cald sunt defectarea compresorului, consumarea freonului, defectarea turbinei interioare sau a senzorilor ambientali ori obstructionarea cailor de acces.

Citeste si: Defectiuni la centrala termica: probleme comune si solutii

Ce faci daca aparatul de aer conditionat nu functioneaza la capacitate maxima?

  • Daca observi ca aparatul de aer conditionat incalzeste sau raceste incaperea intr-un timp mai lung decat o facea anterior, atunci este nevoie sa realizezi cateva verificari. In primul rand, pune mana in calea fluxului de aer, pentru a observa daca acesta se simte pe toata suprafata unitatii interioare. 

  • In cazul in care gasesti anumite zone in care aerul sufla mai slab, atunci inseamna ca aparatul are nevoie de o curatare temeinica.

  • De asemenea, daca ai impresia ca aerul conditionat doar ventileaza aerul, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa verifici setarile sale cu ajutorul telecomenzii. In cazul in care acestea sunt corecte, atunci e nevoie sa verifici daca functioneaza compresorul aparatului.

  • Daca nu se aude niciun zgomot din unitatea exterioara, acesta e un semn clar ca trebuie sa apelezi la o echipa de frigotehnisti pentru a repara compresorul.

  • Un alt lucru care poate diminua puterea aparatului de aer conditionat este insuficienta freonului. In acest caz, vei putea observa scurgerea apei din unitatea interioare sau aparitia ghetii pe teava care porneste de la robinetii din unitatea exterioara.

Acum ca ai aflat tot ce trebuie sa stii despre curatarea aerului conditionat, ii poti feri pe membrii familiei tale de afectiuni respiratorii ce pot fi dezvoltate din cauza bacteriilor din filtrul de aer. Mai mult, vei spori eficienta aparatului din locuinta ta, vei reduce cheltuielile pentru reparatii si vei face economii in ce priveste curentul electric consumat.

Viziteaza magazinul online, alege-ti produsele necesare si noi ne ocupam de livrare, fie prin flota noastra de camioane specializate in transportul produselor grele sau cu ajutorul curierilor parteneri!

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Renovarea unui apartament nou achizitionat implica in prima faza schimbarea instalatiei electrice. Blocurile vechi raspund unor nevoi de consum cu mult sub cele actuale, cand in bucatarie lucreaza si masina de spalat vase, hota, cuptorul electric, centrala termica si nu numai. Instalatia electrica inseamna parcurgerea unor etape bine definite, iar una dintre ele este cea a pozitionarii prizelor si a intrerupatoarelor. Prin urmare, daca te afli in acest stadiu, fie ca este vorba de casa sau apartament si iti doresti sa stii unde ar fi bine sa ai prizele si intrerupatoarele, tine cont de recomandarile prezentate in acest articol.
Tabloul electric este cea mai importanta componenta din sistemul electric al unui apartament. Acesta are rolul de a proteja aparatele electrocasnice, locuinta si chiar locuitorii imobilului respectiv, datorita sigurantelor automate, care „sar” si intrerup curentul. Afla mai multe informatii utile din acest articol.
Alegerea becului potrivit poate reduce semnificativ facturile la energie, insa achizitia acestuia poate fi o misiune de-a dreptul dificila, dat fiind numeroasele optiuni aflate la raft. Datorita progreselor tehnologice, becurile incandescente au fost inlocuite cu popularele becuri cu LED economice. Acestea din urma au o durata mult mai mare de viata, consuma considerabil mai putina energie, ofera o lumina calda placuta si pot avea o intensitate reglabila pentru a obtine ambianta potrivita.
Tehnologiile de iluminat s-au dezvoltat mult in ultimii ani si au adus schimbari majore optiunilor pe care ai la dispozitie. O directiva din 2009 a Consiliului European a interzis folosirea becurilor incandescente cu filament pentru uz casnic, iar din 2018 a intrat in vigoare o interdictie de producere si comercializare a becurilor cu halogen cu lumina non-directionala (becurile GLS, in forma de para), din cauza eficientei energetice scazute. Acestea din urma vor fi eliminate gradual din Uniunea Europeana. In prezent, daca vrei sau esti nevoit sa inlocuiesti becurile din casa, ai de ales intre urmatoarele becuri ecologice: Becuri cu halogen G4 si G9 (bulbi cu soclu cu 2 pini intre care exista o distanta de 4 mm si, respectiv, 9 mm; ) si R7 (tuburi liniare cu doua capete). Becuri compacte fluorescente (CFL - Compact Fluorescent Lamp) Becuri LED (Light Emitting Diodes) In acest articol vei afla cum functioneaza fiecare dintre aceste becuri ecologice, ce eficienta energetica au, care sunt avantajele si dezavantajele specifice, precum si criteriile de alegere de care trebuie sa tii cont. Toate aceste informatii sunt esentiale pentru ca tu sa achizitionezi produse sigure, care te ajuta sa economisesti bani si sa protejezi mediul inconjurator.