Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum se construieste o mansarda din lemn - de la structura la finisaje

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 4 min
Deosebita prin insasi constructia sa, mansarda este un spatiu util pe care il poti „adauga” casei tale atunci cand familia ta se mareste sau daca pur si simplu doresti sa iti transformi podul intr-o opera de design interior. In acest articol vei afla cele mai importante aspecte care tin de constructia unei mansarde din lemn.

Cuprins

Aspecte de care trebuie sa tii cont inainte de constructie

Inainte de a demara proiectul, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l afli este daca ai spatiul necesar construirii unei mansarde. In cazul cel mai fericit, podul tau este suficient de inalt pentru a putea fi transformat intr-o incapere locuibila, iar plafonul ultimului etaj este suficient de rezistent pentru a sustine viitoarea mansarda.

Insa, in majoritatea cazurilor, va trebui sa refaci complet podul si acoperisul pentru a construi o mansarda functionala. Nu vei putea face aceasta modificare fara o autorizatie eliberata de primaria in raza caruia esti domiciliat. Intreaga structura a casei va fi evaluata de un inginer structurist, care va confirma daca aceasta este sau nu suficient de rezistenta pentru a putea sustine noua mansarda.

Vei realiza apoi proiectul impreuna cu un arhitect, iar in acest timp va trebui sa stii deja ce rol va avea mansarda, pentru ca proiectul sa fie facut in conformitate cu dorintele tale. Arhitectul va trebui sa tina cont de aspecte precum:

  • inaltimea noilor ziduri
  • planul noului acoperis (va trebui sa includa si noile ferestre)
  • noua scara interioara prin care se va face accesul spre mansarda
  • izolatia folosita
  • modalitati de incalzire si de aerisire
  • prelungirea instalatiilor electrice si sanitare
  • finisaje si decoratiuni​​​​​​
Tot acum va trebui sa estimezi si costurile intregii lucrari.

Realizarea structurii mansardei

In cazul in care primesti un aviz negativ de la inginerul structurist, vei fi nevoit sa realizezi o lucrare de intarire a fundatiei casei. O mansarda cu o structura realizata integral din lemn are avantajul de a fi mult mai usoara si de a incarca mai putin structura casei.
Pentru o mansarda din lemn, atat peretii (nu foarte inalti), cat si scheletul acoperisului vor fi realizati din scanduri ignifugate, hidrofugate si tratate impotriva fungilor si insectelor. Mansarda va fi apoi inchisa cu placi din OSB.

Este important ca grinzile, stalpii si pilonii sa fie atent construiti, pentru a sustine intreaga greutate a acoperisului. Cel mai probabil, aceste elemente vor fi integrate in designul interior al mansardei.

Tot in aceasta etape va fi realizata si scara care va face accesul spre mansarda. Daca o scara dreapta ocupa prea mult loc, o solutie ideala pentru economia de spatiu este scara in spirala.

Izolarea mansardei

Mai ales daca mansarda este realizata din lemn, in interiorul ei se vor resimti rapid toate schimbarile de temperatura. De aceea, izolarea mansardei este o etapa extrem de importanta pe care nu trebuie sa o amani pana dupa terminarea constructiei.

Cea mai folosita metoda de izolare a mansardei este montarea placilor de vata minerala de stcla sau bazaltica pe interiorul peretilor si al acoperisului. Pe acoperis, vata este montata intre capriori, iar pentru o mai buna fixare, este recomandat ca placile sa aiba o latime cu 2 cm mai mare decat cea a distantei dintre capriori.

Urmeaza montarea profilelor metalice peste care se vor aseza placile de gips carton. Se recomanda totusi ca structura metalica sa se fixeze cu bride pe grinzile din lemn astfel incat sa permita insertul unui alt strat termoizolant din vata care sa acopere in camp continuu intreaga suprafata (de regula minimum 50mm). Solutia celui de-al doilea strat de vata in strat continuu are scopul de a evita aparitia puntilor termice, intrucat vata minerala si lemnul sunt doua produse total diferite care se manifesta complet diferit la schimbarile de termperatura si umididate. Aceste profile vor fi acoperite ulterior cu o membrana impotriva vaporilor care va servi la hidroizolarea mansardei. Abia peste aceasta membrana se monteaza placile de gips carton.

Pentru ca izolatia sa fie completa, trebuie sa fii atent si la ferestrele sau lucarnele pe care le alegi. Acestea au un rol important atat in design, cat si in izolatia si ventilatia mansardei, astfel ca trebuie sa fie suficient de mari, dar rezistente la schimbarile de temperatura si sa nu permita infiltrarea apei.

Galerie

Incalzirea si climatizarea

Mansarda nu va fi un spatiu greu de incalzit, asa ca cel mai probabil nu vei vedea cresteri semnificative la costurile de intretinere. Totusi, instalarea unei centrale termice va fi necesara pentru a mentine confortul termic pe timpul iernii. Este recomandat sa instalezi un calorifer chiar in dreptul ferestrei, pentru a preveni condensul.

Alternativ, poti alege sa instalezi un sistem de incalzire prin pardoseala sau cateva panouri radiante.

Pe timpul verii, chiar si interiorul unei mansarde bine izolate poate deveni sufocant. De aceea, instalarea unui aparat de aer conditionat va fi necesara. Este important sa montezi unitatea pe un perete drept, nu pe unul dintre peretii inclinati ai incaperii.

O alta metoda eficienta de a mentine o temperatura racoroasa in mansarda este ventilatia.

Daca o unitate de ventilatie este dotata si cu un sistem de recuperare de caldura, temperatura va fi constanta tot timpul anului.

Finisarea mansardei

Atunci cand vei alege finisajele pentru mansarda, trebuie sa ai in vedere care va fi scopul spatiului nou amenajat. Iti propui sa creezi un spatiu de relaxare sau o camera de jocuri? Vrei sa folosesti mansarda ca spatiu de depozitare, atelier de creatie sau dormitor pentru copii? Hotaraste acest lucru inca dinainte de realizarea proiectului si alege finisajele si mobilierul in functie de decizia luata.

Retine totusi ca, datorita prezentei vizibile a unor elemente precum grinzi si stalpi de sustinere, lemnul va face inevitabil parte din decorul mansardei. De aceea, ar fi o greseala estetica sa alegi un alt tip de pardoseala in afara de parchetul laminat. De asemenea, poti decora o parte din pereti cu lambriuri din lemn.

Nu trebuie neaparat sa creezi un decor rustic sau sa incerci sa imiti interiorul unei cabane de munte. Poti folosi vopsea colorata sau tapet pentru a da peretilor mai multa personalitate. Tine minte ca mansarda este, in esenta, un spatiu specific locuintelor moderne, pe care il poti transforma cu usurinta in functie de gusturile tale.

Sursa foto: Shutterstock.com

Galerie

Te-ar putea interesa și:

Policarbonatul este un material plastic rezistent si stabil care ofera avantaje unice. Este rezstent la impact, spargere si deteriorare, dar in acelasi timp este usor. Permite transmisia luminii si este disponibil in placi de diferite grosimi, dimensiuni si culori. Aceasta combinatie de insusiri ale policarbonatului l-au facut sa devina un material foarte utilizat in domeniul constructiilor, de la cladiri industriale, comerciale si pana la proiectele DIY. Il poti folosi intr-o multitudine de aplicatii in proiectul casei tale, devenind o alegere excelenta atunci cand alte materiale nu se potrivesc.
Infiltratiile de acoperis si scurgerile sunt cat se poate de neplacute. Acestea afecteaza in mod considerabil confortul proprietarului, care se confrunta cu prezenta apei in tavan si pereti, cu aparitia mucegaiului sau riscul producerii scurtcircuitului la contactul cablurilor electrice cu apa infiltrata. Cu cat aparitia infiltratiei este semnalata de la primele semne, cu atat gradul de deteriorare al finisajelor interioare va fi mai mic. Daca te afli in situatia in care dupa o ploaie puternica sau dupa topirea zapezii iarna, ai observat ca ai probleme cu acoperisul, curge apa in casa, atunci acest articol iti este dedicat pentru a remedia situatia.
Izolarea acoperisului este un proiect a carui importanta este binecunoscuta. Inca din faza de constructie este necesar sa se acorde atentie acestei etape. Nu este suficient sa se achizitioneze materiale eficiente energetic pentru constructia si izolatia peretilor, atata timp cat acoperisul nu este termoizolat corespunzator. Ne dorim o temperatura confortabila in casa pe tot parcursul anului si costuri de intretinere reduse. Acest lucru este posibil cu ajutorul izolarii termice exterioare, cu mentiunea ca cele mai mari pierderi de caldura au loc prin acoperis, peste 30% din total. Prin urmare, daca te afli in aceasta etapa si iti doresti sa realizezi o izolare de foarte buna calitate a acoperisului casei tale, te invitam sa parcurgi acest articol, pentru a afla din secretele specialistilor cu experienta in domeniu.
Pentru a intelege mai bine cum se construieste un acoperis de casa, vom raspunde impreuna la o serie de intrebari esentiale pentru aceasta etapa din proiect: