Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 25 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Idei DIY: Cum faci rafturi de gips carton

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 24.05.2022 / Timp lectură: 5 min

Functionalitatea spatiului in care locuiesti depinde si de felul in care alegi sa-l amenajezi, iar rafturile si etajerele sunt elemente importante, atat la nivel practic, cat si estetic. Realizarea acestora este acum tot mai simpla, chiar si pentru amatori sau incepatorii in activitatile de bricolaj. 

Placa de gips carton, cunoscut si ca rigips (n.r. brand producator al placilor de gips-carton, parte din grupul Saint Gobain), este unul dintre materialele care permite construirea unor rafturi potrivite pentru lucrurile din casa ta in timp util si cu minimum de efort. De asemenea, raportul calitate-pret este unul potrivit pentru toate bugetele.

Iata ce pasi trebuie sa respecti pentru un proces facil si un proiect de amenajare de succes:

Cuprins

Rafturi din gips carton: Materiale si unelte necesare

Posibilitatile sunt nenumarate, iar complexitatea proiectului tau de amenajare creste odata cu formele si numarul de rafturi pe care vrei sa le faci.

Pentru a crea rafturi din gips carton cat mai simple, pe care asezi carti sau obiecte decorative, ai nevoie de urmatoarele materiale:

Placi gips carton

Alegerea placilor de gips carton se efectueaza dupa stabilirea dimensiunilor si a grosimii acestora. In functie de greutatea elementelor pe care vrei sa le asezi pe suprafata rafturilor, poti opta pentru placi cu grosime de 12-15 mm pentru obiecte usoare sau placi de pana la 29 mm pentru o mica biblioteca.

Tine cont de urmatoarele tipuri de placi gips carton, in functie de nevoile pe care le ai in incaperea in care le instalezi:

●    Placi de gips carton rezistente la mucegai, bacterii si umiditate - placi de culoare verde care sunt tratate cu substante speciale pentru a se evita formarea mucegaiului in spatii precum baile si bucatariile.
●    Placi de gips carton rezistente la foc - placi de culoare roz sau rosie, fabricate din materiale ignifuge precum fibra de sticla.
●    Placi de gips carton pentru izolatie fonica - placile albastre, care sunt rezistente atat la umiditate, cat si la foc.
●    Pentru exterior - acestea sunt placi de gips carton speciale, cu o compozitie care le face rezistente la impact si umiditate ridicata.

alegerea placilor de cips carton rigips
Profile gips carton

Orice raft din gips carton are nevoie de o sustinere cat mai buna, asigurata cu ajutorul profilelor de metal. Cu cat acestea sunt mai groase, cu atat mai rezistente vor fi si rafturile de gips carton pe care vrei sa le montezi. Grosimea variaza, de regula, intre 0,35-0,6 mm.

Indiferent de ceea ce construiesti cu placi de gips carton - pereti sau rafturi - profilele din tabla sau aluminiu ofera baza pentru montare. In cazul rafturilor, vei avea nevoie de profile gips carton de tip UD si CD.

Chit de imbinare

Chitul sau adezivul sunt necesare pentru imbinarea cu succes a placilor, impreuna cu ipsosul. De asemenea, vei avea nevoie de un amestec special si pentru etansarea imbinarilor. Chitul se slefuieste cu usurinta dupa aplicare, iar suprafata ramane pregatita pentru a fi vopsita dupa preferinte.

Chit acrilic

Mascarea golurilor (rosturilor) formate intre perete si raft o poti face cu un silicon pe baza de acril. Totodata, utilizarea materialului acrilic ofera si o stabilitate suplimentara raftului.

scule si unlete pentru profile gips carton

Scule si unelte

Pentru construirea rafturilor din gips-carton vei avea nevoie de urmatoarele scule si unelte:

  • Masina de gaurit si insurubat

Masina de gaurit si insurubat iti este necesara pentru:
●    Prinderea in perete a profilelor de rigips;
●    Fixarea placilor de gips in profile.
Daca nu ai o masina de gaurit si insurubat, iti recomandam sa iti achizitionezi un model din gama hobby, sau din zona profi, daca intentionezi sa mesteresti mai des.

Pentru un grad ridicat de mobilitate, sfatul nostru este sa optezi pentru o bormasina cu acumulator.

  • Foarfeca pentru tabla

Profilele de metal trebuie taiate, pentru a le ajusta dimensiunile, in functie de cele ale rafturilor pe care vrei sa le instalezi. O foarfeca pentru tabla faciliteaza acest pas. Profilele pentru gips carton pot avea dimensiuni cuprinse intre 2 si 4m. 

Vei fi nevoit, in functie de lungimea rafturilor, sa tai profilul la dimensiunile corespunzatoare, conform masuratorilor facute pentru dimensionarea rafturilor.

Tabla zincata este materialul de baza din care sunt facute profilele. Fiind un material moale, il poti taia foarte usor cu o foarfeca pentru tabla.

  • Suruburi

Fixarea placilor pe profilele metalice se efectueaza cu suruburi autofiletante si dibluri. Acestea se aleg in functie de grosimea placilor de rigips.

Exista mai multe tipuri de suruburi si dibluri pentru montarea placilor de gips-carton, clasificate astfel:
●    Suruburi autofiletante (negrese) - pentru prinderea placilor de gips-carton pe structura metalica sau pe o constructie din lemn, dar si pentru fixarea profilelor de ghidare. Suruburile alese trebuie sa aiba o lungime de 25-35 mm. Cele de 35 mm se folosesc daca vrei sa instalezi doua straturi de gips carton pe un perete.
●    Diblu cu surub cui - pentru fixarea profilelor pe perete. Se recomanda cele cu diametru de 6 mm si lungime de 40 mm.
●    Diblu din plastic - pentru fixarea sarcinilor suspendate pe structura din gips carton.
●    Diblu cu cap cilindric - pentru fixarea profilelor in pardoseala sau pereti.

  • Fierastrau pentru gips carton

Pentru a realiza polite de gips carton in sufragerie, hol sau bucatarie, ai nevoie si de un fierastrau cu care sa tai placile. In acest fel poti crea forme inedite, de la cele curbate, hexagonale, la clasicele dreptunghiulare.

  • Nivela

Nivela asigura acuratetea si precizia pozitionarii rafturilor. Daca lucrezi la un proiect de amploare si vrei ca rezultatul sa fie optim, o nivela cu laser te va ajuta sa calculezi totul in cele mai mici si corecte detalii si sa rafturi drepte.

  • Alte unelte

Cateva dintre uneltele si accesoriile care ar trebui sa se regaseasca in fiecare gospodarie si care te vor ajuta in cadrul acestui proiect sunt:
●    Smirghel;
●    Cuter;
●    Ruleta;
●    Creion;
●    Spaclu.

gips carton verde​​​​​​​

Cum sa faci rafturi din gips carton: Pasi de urmat

Odata ce ai toate uneltele si materialele la indemana este timpul sa treci la actiune si sa construiesti rafturile din gips carton. Iata cum:
1.    Creeaza cadrul
●    Stabileste dimensiunile si traseaza schita raftului;
●    Noteaza lungimea, latimea si adancimea;
●    Masoara lungimea necesara pentru profilul metalic si taie excesul cu foarfeca pentru tabla;
●    Masoara adancimea, in functie de cea a placii de rigips si taie bucata de profil;
●    Asambleaza profilele de metal pe toate cele 3 laturi ale placii cu ajutorul suruburilor autofiletante;

raft de carti de rigips​​​​​​​

2.    Monteaza cadrul
●    Delimiteaza un dreptunghi pe placa de rigips, in functie de dimensiunile cadrului;
●    Taie forma cu ajutorul cutterului si a fierastraului si repeta operatiunea pentru a forma un nou dreptunghi;
●    Fixeaza fiecare parte pe profilul metalic, prin suruburile autofiletante;
●    Decupeaza 3 dreptunghiuri pentru laturile exterioare;
●    Fixeaza-le pe profilul metalic, la un unghi de 90 de grade;
●    Acopera zonele de imbinare cu plasa de armare;
●    Chituieste zonele de imbinare;
●    Finiseaza chitul cu smirghel.

3.    Montarea profilelor metalice pe perete
●    Schiteaza pozitia in care vrei sa montezi rafturile pe perete, cu ajutorul nivelei si a unui creion;
●    Suruburile se introduc in profilul metalic din 15 in 15 centimetri;
●    Taie profilul metalic UD dupa lungimea raftului de gips carton;
●    Fa gauri in perete in zonele marcate, pentru a introduce diblurile si monteaza profilul.

profile metalice gips carton rigips​​​​​​​
 
4.    Montarea raftului de gips carton
●    Fixeaza cadrul de rigips pe profilul metalic cu suruburi autofiletante, asezate la o distanta de 10 cm;
●    Verifica acuratetea montarii cu ajutorul nivelei;
●    Curata materialul de imbinare si adauga chit acrilic la imbinarile cu peretele.
●    Vopseste raftul cu lavabila.

Procesul de montare este unul facil, daca ai rabdarea necesara si materialele care te ajuta sa finalizezi lucrarea. Opteaza pentru rafturi din gips carton pentru sufragerie sau bucatarie, dar tine cont de greutatea obiectelor depozitate.

Poti aseza polite de gips carton pe un perete la colturile camerei, pentru a crea un punct de atractie in ceea ce priveste decorul, dar si pentru a economisi spatiu. Rafturile de dimensiuni mai mici sunt mai usor de construit si montat, de asemenea.

Alege cele mai bune unelte si materiale inainte de a incepe proiectul si descopera o noua pasiune pentru renovarea casei.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.