Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 27 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum construiesti singur un pat din lemn: tutorial pas cu pas

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 3 min
Uneori, obiectele pe care le construim cu propriile maini pot conferi mai multa personalitate decorului interior. In plus, acestea reprezinta si o modalitate eficienta de a economisi bani, dar si de a configura piesele de mobilier in functie de nevoi. Construirea unui pat este o munca destul de migaloasa, dar nu imposibila. Pentru unii, poate fi chiar o modalitate de destindere si relaxare. Iata tot ce trebuie sa stii despre aceasta lucrare pe care o poti realiza singur:

Cuprins

Etapa de planificare: proiectarea patului

Etapa de planificare: proiectarea patului

In primul rand, in etapa de planificare si proiectare, vei stabili cateva detalii legate de patul pe care ti-l doresti, in functie de dimensiunile dormitorului si de spatiul disponibil, dar si in functie de nevoile tale. Construirea unui pat single nu este neaparat mai putin complexa decat cea a unui pat matrimonial, insa fiecare dintre ele raspunde unei nevoi diferite.

Dimensiunile patului vor fi stabilite in functie de suprafata camerei in care va fi amplasat si de nevoia de utilizare. Bineinteles ca pentru dormitorul copiilor nu vei avea nevoie de un pat foarte mare, chiar daca spatiul ar permite amplasarea unuia.

Alegerea modelului si a caracteristicilor

Inainte sa achizitionezi materialele si uneltele necesare si sa te apuci, efectiv, de construit, trebuie sa stabilesti ce model de pat doresti sa creezi. Nevoia de materiale poate fi diferita in functie de rama aleasa, de prezenta sau absenta unei lazi a patului sau de existenta sau lipsa unei tablii.

Pentru mai multa inspiratie, vezi galeria foto de mai jos, unde vei gasi mai multe modele de paturi, potrivite pentru diferite stiluri de design interior.

De ce ai nevoie ca sa construiesti un pat?

De ce ai nevoie ca sa construiesti un pat

Dupa alegerea modelului dorit si stabilirea dimensiunilor, te vei ocupa de lista de cumparaturi. Pe aceasta trebuie sa se regaseasca toate materialele de care ai nevoie, dar si sculele si accesoriile pe care le vei folosi ca sa construiesti patul.
Materiale necesare pentru a construi un pat
Pentru a confectiona un pat de 194x80 cm, vei avea nevoie de urmatoarele materiale:

  • 2 scanduri de 18 mm grosime si 18 cm latime, a caror lungime sa fie egala cu cea stabilita pentru pat (de exemplu, 194x1.8x18);
  • 2 scanduri de 18 mm grosime si 18 cm latime, a caror lungime sa fie egala cu latimea patului (de exemplu, pentru acelasi pat de 194x80 cm, cele 2 scanduri vor avea dimensiunile de 80x1.8x8 cm);
  • 1 scandura de 148x1.8x8 cm;
  • 1 scandura de 188x1.8x8 cm;
  • 2 scanduri de 190x5x2.4 cm

Accesorii si materiale consumabile
Pe langa materialele mentionate anterior, vei mai avea nevoie de urmatoarele:

De ce unelte si scule ai nevoie pentru a construi un pat
Pentru taierea scandurilor, vei avea nevoie de un flex si de un fierastrau electric. De asemenea, ti-ar putea fi de ajutor si un slefuitor electric. Pentru montarea elementelor patului si fixarea lor cu suruburi, vei avea nevoie de o bormasina si de burghiuri potrivite ca marime. Bineinteles, primul lucru pe care il ai de facut in aceasta misiune este sa masori corect, asadar vei avea nevoie si de o ruleta.

Cum construiesti un pat, pas cu pas?

Cum construiesti un pat, pas cu pas

In cele ce urmeaza, te vom invata sa construiesti singur un pat cu cadru din lemn. Urmeaza intocmai pasii, cronologic, si vei avea satisfactia de a te odihni intr-un pat construit de tine insuti:
1. Asaza cele doua scanduri lungi paralel si pe cele destinate laturii de latime a patului perpendicular pe acestea, astfel incat sa obtii un dreptunghi, dupa ce le-ai slefuit si rotunjit marginile in prealabil.
2. Prinde coltarele in suruburi pe fiecare latura a ramei patului.
3. Dupa fixarea coltarelor, vei fixa cu suruburi cu cap rotund, saibe si piulite picioarele patului de rama acestuia, pe fiecare colt.
4. Urmatorul pas este fixarea scandurii exterioare, pentru care vei folosi accesorii de prindere precum cele utilizate pentru prinderea coltarelor.
5. Dupa aceea, vei aplica adezivul pentru lemn pe partea interioara a laturilor de lungime si vei fixa pe acestea cele doua scanduri de sustinere (190x5x2.4 cm).
6. Vei slefui si finisa apoi scandurile anti-cadere si le vei rotunji capetele.
7. Bara plata de aluminiu va fi taiata la aceleasi dimensiuni ca ale laturilor patului, iar capetele sale care vor ramane in partea exterioara vor fi slefuite in forma ovala si smirgheluite bine, astfel incat sa nu zgarie si sa nu agate.
8. Dupa finisarea laturilor de platband, acestea vor fi prinse in suruburi de scandura anti-cadere si de rama patului.
9. Felicitari, ai ajuns in etapa de finisare. Pentru aceasta, vei avea nevoie de baituri, lacuri si vopsele, dar si de pensule de diferite dimensiuni, astfel incat sa obtii designul si culoarea dorite pentru patul tau.

Nu este imposibil sa construiesti singur anumite piese de mobilier. Pentru unele dintre ele, vei gasi sabloane si numeroase idei care sa te inspire. Pentru a te asigura ca nu vei da gres, respecta intocmai instructiunile si sfaturile profesionistilor.

De asemenea, este foarte important sa alegi si sa folosesti materiale, accesorii, scule si unelte de calitate, pentru ca obiectul construit de tine, in cazul de fata patul, sa fie rezistent si de buna calitate.

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.