Etapa de planificare: proiectarea patului
In primul rand, in etapa de planificare si proiectare, vei stabili cateva detalii legate de patul pe care ti-l doresti, in functie de dimensiunile dormitorului si de spatiul disponibil, dar si in functie de nevoile tale. Construirea unui pat single nu este neaparat mai putin complexa decat cea a unui pat matrimonial, insa fiecare dintre ele raspunde unei nevoi diferite.
Dimensiunile patului vor fi stabilite in functie de suprafata camerei in care va fi amplasat si de nevoia de utilizare. Bineinteles ca pentru dormitorul copiilor nu vei avea nevoie de un pat foarte mare, chiar daca spatiul ar permite amplasarea unuia.
Alegerea modelului si a caracteristicilor
Inainte sa achizitionezi materialele si uneltele necesare si sa te apuci, efectiv, de construit, trebuie sa stabilesti ce model de pat doresti sa creezi. Nevoia de materiale poate fi diferita in functie de rama aleasa, de prezenta sau absenta unei lazi a patului sau de existenta sau lipsa unei tablii.
Pentru mai multa inspiratie, vezi galeria foto de mai jos, unde vei gasi mai multe modele de paturi, potrivite pentru diferite stiluri de design interior.
De ce ai nevoie ca sa construiesti un pat?
Dupa alegerea modelului dorit si stabilirea dimensiunilor, te vei ocupa de lista de cumparaturi. Pe aceasta trebuie sa se regaseasca toate materialele de care ai nevoie, dar si sculele si accesoriile pe care le vei folosi ca sa construiesti patul.
Materiale necesare pentru a construi un pat
Pentru a confectiona un pat de 194x80 cm, vei avea nevoie de urmatoarele materiale:
- 2 scanduri de 18 mm grosime si 18 cm latime, a caror lungime sa fie egala cu cea stabilita pentru pat (de exemplu, 194x1.8x18);
- 2 scanduri de 18 mm grosime si 18 cm latime, a caror lungime sa fie egala cu latimea patului (de exemplu, pentru acelasi pat de 194x80 cm, cele 2 scanduri vor avea dimensiunile de 80x1.8x8 cm);
- 1 scandura de 148x1.8x8 cm;
- 1 scandura de 188x1.8x8 cm;
- 2 scanduri de 190x5x2.4 cm
Accesorii si materiale consumabile
Pe langa materialele mentionate anterior, vei mai avea nevoie de urmatoarele:
- 8 suruburi cu cap rotund;
- 8 suruburi standard;
- Un coltar;
- Un tub de adeziv special pentru lemn;
- Bara plata (cunoscuta si drept platbanda) din aluminiu;
- Smirghel.
De ce unelte si scule ai nevoie pentru a construi un pat
Pentru taierea scandurilor, vei avea nevoie de un flex si de un fierastrau electric. De asemenea, ti-ar putea fi de ajutor si un slefuitor electric. Pentru montarea elementelor patului si fixarea lor cu suruburi, vei avea nevoie de o bormasina si de burghiuri potrivite ca marime. Bineinteles, primul lucru pe care il ai de facut in aceasta misiune este sa masori corect, asadar vei avea nevoie si de o ruleta.
Cum construiesti un pat, pas cu pas?
In cele ce urmeaza, te vom invata sa construiesti singur un pat cu cadru din lemn. Urmeaza intocmai pasii, cronologic, si vei avea satisfactia de a te odihni intr-un pat construit de tine insuti:
1. Asaza cele doua scanduri lungi paralel si pe cele destinate laturii de latime a patului perpendicular pe acestea, astfel incat sa obtii un dreptunghi, dupa ce le-ai slefuit si rotunjit marginile in prealabil.
2. Prinde coltarele in suruburi pe fiecare latura a ramei patului.
3. Dupa fixarea coltarelor, vei fixa cu suruburi cu cap rotund, saibe si piulite picioarele patului de rama acestuia, pe fiecare colt.
4. Urmatorul pas este fixarea scandurii exterioare, pentru care vei folosi accesorii de prindere precum cele utilizate pentru prinderea coltarelor.
5. Dupa aceea, vei aplica adezivul pentru lemn pe partea interioara a laturilor de lungime si vei fixa pe acestea cele doua scanduri de sustinere (190x5x2.4 cm).
6. Vei slefui si finisa apoi scandurile anti-cadere si le vei rotunji capetele.
7. Bara plata de aluminiu va fi taiata la aceleasi dimensiuni ca ale laturilor patului, iar capetele sale care vor ramane in partea exterioara vor fi slefuite in forma ovala si smirgheluite bine, astfel incat sa nu zgarie si sa nu agate.
8. Dupa finisarea laturilor de platband, acestea vor fi prinse in suruburi de scandura anti-cadere si de rama patului.
9. Felicitari, ai ajuns in etapa de finisare. Pentru aceasta, vei avea nevoie de baituri, lacuri si vopsele, dar si de pensule de diferite dimensiuni, astfel incat sa obtii designul si culoarea dorite pentru patul tau.
Nu este imposibil sa construiesti singur anumite piese de mobilier. Pentru unele dintre ele, vei gasi sabloane si numeroase idei care sa te inspire. Pentru a te asigura ca nu vei da gres, respecta intocmai instructiunile si sfaturile profesionistilor.
De asemenea, este foarte important sa alegi si sa folosesti materiale, accesorii, scule si unelte de calitate, pentru ca obiectul construit de tine, in cazul de fata patul, sa fie rezistent si de buna calitate.