Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Caracteristicile cablurilor electrice: tipuri si utilizari

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.05.2021 / Timp lectură: 3 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2021/04/7bg3cj3yzo9_ey73a4yqllciqzka9pjoz1argnu4uukj2uuu13xnxee61nwkmrx-26m8o5x3gfifbtxw8cmjghpjxu8onu98m9e6w3fdzjd_v7mx4i6ugwcohurouflgpmztmios-jpeg-4.jpg

Cablurile electrice sunt realizate din unul sau mai multi conductori si pot transporta de la semnale minuscule si tensiuni mici pana la mii de volti. Este bine sa cunosti caracteristicile principale ale cablurilor si conductorilor electrici pentru a alege modelele potrivite nevoilor tale.

Cuprins

Care sunt caracteristicile cablurilor electrice?

Caracteristici electrice

  • Tensiunea nominala: tensiunea pentru care cablul a fost proiectat si la care se refera caracteristicile sale de incercare si functionare.
  • Curentul maxim acceptabil de durata la o temperatura anume a mediului inconjurator: sarcina maxima pe care cablul o poate suporta fara depasirea temperaturii maxime, acceptabile de lucru, in regim de durata.

Caracteristici termice

  • In regim permanent: temperatura cea mai ridicata a conductorului, obtinuta prin insumarea supratemperaturii datorate curentului de sarcina si a temperaturii mediului inconjurator.
  • In conditii de scurtcircuit: temperatura maxima a conductorului care poate fi admisa la finalul unui scurtcircuit cu o durata de cel mult 5 secunde.

Clasificarea cablurilor electrice in functie de utilizare

  • Cabluri pentru telemecanica (pilot): folosite pentru instalatii in care tensiunea de serviciu nu este mai mare de 60 V, precum cele de teleprotectie, telesemnalizare, telemasuri si telecomenzi.
  • Cabluri pentru comanda si control (cabluri de semnalizare si cabluri de circuite secundare): folosite pentru instalatiile in care tensiunea de serviciu nu depaseste 400 V, precum cele de comanda, protectie, masura, automatizare, semnalizare, reglaj si blocaj.
  • Cabluri de energie (cabluri de forta): folosite pentru joasa tensiune (mai mica de 1 kV), medie tensiune (intre 6 si 35 kV) sau inalta tensiune (intre 110 si 400 kV), in circuitele primare ale instalatiilor de producere, distributie, utilizare si transport a energiei electrice, in curent alternativ ori continuu.

  •  

cabluri electrica

Tipuri de cabluri electrice

Cablurile electrice pot fi de mai multe tipuri, fiind categorisite in functie de diverse aspecte.

Dupa numarul de conductoare, exista:

  • cabluri unifilare: cu un singur conductor;
  • cabluri multifilare: cu mai multe conductoare.

Pentru a afla care sunt componentele cablurilor electrice, citeste ghidul complet de cumparare.D

upa destinatia utilizarii, exista:

  • cabluri rezidentiale;
  • cabluri comerciale.

In functie de tensiunea de alimentare, exista urmatoarele tipuri de cabluri:

  • cabluri de joasa tensiune: realizate cu conductoare flexibile (placate cu cupru ori goale) si rigide, solide sau cu fir din aluminiu si cupru. Principalii compusi izolatori si de protectie pentru aceste cabluri sunt PVC, XLPE, elastomeri si LSF/LSOH;
  • cabluri de medie tensiune: realizate cu conductoare de aluminiu sau cupru si izolate pe hartie, ori izolatie din EPR sau XLPE. Ecranul metalic se poate bloca longitudinal si radial pe apa, iar izolatiile pot fi din PVC, LSP si PE (HDPE sau MDPE);
  • cabluri de inalta si de foarte inalta tensiune: deoarece acestea genereaza o tensiune mare, ele nu se folosesc in cablajul unei locuinte, ci in sectorul industrial si comercial, pentru tensiuni de la 115.000 pana la 1.100.000 VAC. Sunt realizate cu conductoare de aluminiu sau cupru si izolare XLPE. Pe ecranul extrudat de izolatie se aplica un ecran metalic din fire din plumb, cupru, ori manta de aluminiu. Materialele de invelis exterior sunt PVC, LSF si HDPE.

In functie de rezistenta la foc, exista:

  • cabluri rezistente la foc: invelisurile acestora sunt proiectate pentru a rezista la ardere si a limita propagarea focului. Modelele cu emisie scazuta de fum sunt prevazute cu o manta cu rolul de a limita degajarile de fum si gaze cu halogen din timpul incendiilor;
  • cabluri ignifuge: proiectate pentru a fi utilizate in situatii de incendiu in care raspandirea focului de-a lungul traseelor de cablu trebuie intarziata;
  • cabluri free-halogen: realizate astfel incat fumul degajat in urma arderilor sa nu contina halogen.

Alte tipuri de cabluri:

  • cabluri ecranate: protejeaza semnalele care circula in cablu impotriva interferentelor externe si previn emiterea zgomotelor din cablu. Ecranele pot fi realizate dintr-o impletitura de cupru si placate cu staniu ori sub forma de folie de aluminiu;
  • cabluri din silicon: au o rezistenta ridicata la temperaturi de pana la 250° C si o flexibilitate permanenta. Structura lor moleculara reticulata le ajuta sa-si pastreze forma originala chiar si cu influenta de temperatura. Acestea nu contin halogen, iar siliconul este un material ce-si poate mentine functia in caz de incendiu;
  • cabluri din cauciuc: flexibilitatea intervalului de temperatura este principalul avantaj al acestor cabluri. Mai mult, au proprietati bune de absorbtie a apei, iar multe modele au o rezistenta crescuta la abraziune si intemperii, ceea ce le face potrivite pentru medii dure. De asemenea, ele sunt proiectate pentru a rezista la diferite substante chimice.

Cabluri electrice

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Renovarea unui apartament nou achizitionat implica in prima faza schimbarea instalatiei electrice. Blocurile vechi raspund unor nevoi de consum cu mult sub cele actuale, cand in bucatarie lucreaza si masina de spalat vase, hota, cuptorul electric, centrala termica si nu numai. Instalatia electrica inseamna parcurgerea unor etape bine definite, iar una dintre ele este cea a pozitionarii prizelor si a intrerupatoarelor. Prin urmare, daca te afli in acest stadiu, fie ca este vorba de casa sau apartament si iti doresti sa stii unde ar fi bine sa ai prizele si intrerupatoarele, tine cont de recomandarile prezentate in acest articol.
Tabloul electric este cea mai importanta componenta din sistemul electric al unui apartament. Acesta are rolul de a proteja aparatele electrocasnice, locuinta si chiar locuitorii imobilului respectiv, datorita sigurantelor automate, care „sar” si intrerup curentul. Afla mai multe informatii utile din acest articol.
Alegerea becului potrivit poate reduce semnificativ facturile la energie, insa achizitia acestuia poate fi o misiune de-a dreptul dificila, dat fiind numeroasele optiuni aflate la raft. Datorita progreselor tehnologice, becurile incandescente au fost inlocuite cu popularele becuri cu LED economice. Acestea din urma au o durata mult mai mare de viata, consuma considerabil mai putina energie, ofera o lumina calda placuta si pot avea o intensitate reglabila pentru a obtine ambianta potrivita.
Tehnologiile de iluminat s-au dezvoltat mult in ultimii ani si au adus schimbari majore optiunilor pe care ai la dispozitie. O directiva din 2009 a Consiliului European a interzis folosirea becurilor incandescente cu filament pentru uz casnic, iar din 2018 a intrat in vigoare o interdictie de producere si comercializare a becurilor cu halogen cu lumina non-directionala (becurile GLS, in forma de para), din cauza eficientei energetice scazute. Acestea din urma vor fi eliminate gradual din Uniunea Europeana. In prezent, daca vrei sau esti nevoit sa inlocuiesti becurile din casa, ai de ales intre urmatoarele becuri ecologice: Becuri cu halogen G4 si G9 (bulbi cu soclu cu 2 pini intre care exista o distanta de 4 mm si, respectiv, 9 mm; ) si R7 (tuburi liniare cu doua capete). Becuri compacte fluorescente (CFL - Compact Fluorescent Lamp) Becuri LED (Light Emitting Diodes) In acest articol vei afla cum functioneaza fiecare dintre aceste becuri ecologice, ce eficienta energetica au, care sunt avantajele si dezavantajele specifice, precum si criteriile de alegere de care trebuie sa tii cont. Toate aceste informatii sunt esentiale pentru ca tu sa achizitionezi produse sigure, care te ajuta sa economisesti bani si sa protejezi mediul inconjurator.