Unde amplasezi sauna?
Poti amplasa o sauna atat in exteriorul locuintei, cat si in interior, daca dispui de suficient spatiu - in subsol, in baie, la mansarda etc. Doua aspecte importante sunt izolarea termica si asigurarea unei ventilatii eficiente.
Daca preferi sa construiesti o anexa in curte sau gradina, iti recomandam sa alegi o zona ferita de vanturi puternice si variatii mari de temperatura. In caz contrar, va fi afectata functionarea saunei. In plus, trebuie sa ai acces la reteaua de energie electrica, la un spatiu de tranzitie si la o camera cu dus.
Nu ai nevoie de un spatiu prea mare pentru constructia saunei. Cu cat suprafata este mai extinsa, cu atat creste si costul pentru incalzire. Tine cont de numarul de persoane care beneficiaza de aceasta, insa ar trebui sa te incadrezi intre 3-4 mp pentru o familie. Inaltimea minima recomandata este de 190-200 de centimetri.
Construirea unei saune: materiale necesare
Inainte de a achizitiona materialele necesare, trebuie sa decizi ce tip de sauna vrei: modulara, din prefabricate sau construita de la zero din lemn masiv. De asemenea, poti opta pentru o sauna cu aburi, traditionala, uscata sau cu infrarosu. Iata care sunt principalele produse de care ai nevoie pentru o sauna construita din lemn.
Lemn rezistent la umezeala
Lemnul are proprietati de izolare termica foarte bune si un transfer de caldura redus, ceea ce il face o alegere excelenta pentru construirea saunelor. Mai mult, produsele din lemn au un aspect placut si un miros specific deosebit, in functie de esenta lemnoasa folosita.
Pentru o sauna exterioara, lemnul trebuie sa fie durabil si rezistent la conditiile meteo, la temperaturi inalte si la umezeala. Poti opta pentru cedru, molid, plop, pin, brad s.a. O alta caracteristica importanta a produselor folosite pentru finisaje este sa izoleze termic foarte bine si sa nu fie fierbinti la atingere.
Lemnul poate fi tratat sau protejat fie cu lac, fie cu ceara pentru rezistenta sporita la apa si murdarie. Se poate aplica si ulei de sauna pe banci sau pe placajele din lemn, pentru un efect hidrofug si pentru a preveni deshidratarea.
Pardoseala
Alege o pardoseala rezistenta la umiditate si la temperaturi de peste 60-70 de grade Celsius dar si usor de curatat. Totodata, asigura o panta de scurgere, pentru a evita acumularile de apa, in special in cazul unei saune umede. Sunt disponibile gratare de podea din lemn, confortabile, care pot fi indepartate cu usurinta pentru intretinere.
Daca alegi incalzire in pardoseala, parchetul trebuie sa indeplineasa anumite conditii: sa aiba o rezistenta termica optima, o stabilitate dimensionala mare (nu se dilata la caldura si umezeala) si o grosime de cel putin 8 milimetri (pentru a asigura rezistenta la caldura si la trafic).
Citeste si: Ghid pentru montarea unui sistem de incalzire in pardoseala - sfaturi practice si avantaje
Termoizolatie si bariera de vapori
Indiferent ca sauna este interioara sau exterioara, termoizolatia este absolut necesara pentru pereti, pardoseala si planseu. Ia in considerare ca si usa trebuie sa asigure un grad mare de izolare termica. Una dintre cele mai bune alegeri pentru sauna este vata minerala. Aceasta poate fi instalata intr-o structura de lemn, protejata de o bariera de vapori si acoperita cu placaje din lemn.
Sistem de incalzire
Temperaturile dintr-o sauna sunt cuprinse intre 65-70 de grade Celsius si 90-95 de grade Celsius. Sistemul de incalzire sau radiatoarele pot fi electrice, pe gaz sau pe combustibil solid.
Sunt disponibile pe piata incalzitoare pentru sauna cu roci, iar rolul lor este de a se incalzi si a degaja caldura. In cazul saunelor umede, se toarna apa pe aceste roci pentru a se produce abur.
Construirea unei saune: pasi de urmat
Planificarea este primul pas pentru orice tip de constructie. Sauna poate fi o simpla camera de 2-3 mp in locuinta sau o anexa complexa, cu zona de tranzit, dus si alte facilitati. Iata cateva etape si sfaturi pe care sa le iei in considerare.
Pregatirea spatiului
Daca vrei sa construiesti o sauna exterioara, pregateste terenul si toarna fundatia. Ridica o structura de rezistenta din lemn si o sarpanta inclinata sau in 2 ape. Poti alege tigla metalica sau tabla pentru invelitoarea acoperisului. Urmatorii pasi sunt:
● pregatirea instalatiei electrice si izolarea corespunzatoare a cablurilor;
● instalarea conductelor, tevilor si obiectelor sanitare, daca amenajezi un dus sau o toaleta;
● daca alegi incalzirea pe gaz, asigura racordul;
● pregateste instalatia pentru incalzire in pardoseala, daca este cazul.
Instalarea termoizolatiei si barierei de vapori
Placile de vata minerala se instaleaza usor. Vezi care sunt etapele recomandate in articolul: Cum se monteaza vata minerala bazaltica? Nu uita sa adaugi bariera de vapori. Daca termoizolatia prinde umezeala, isi pierde din proprietati. Un alt aspect care nu trebuie neglijat este ventilatia: ai nevoie de aer proaspat, dar fara a pierde caldura.
Montarea panourilor din lemn
Panourile din lemn se monteaza rapid si usor cu o masina de insurubat. Comanda suficiente suruburi pentru lemn si poti incepe montarea. Masoara si taie cu atentie produsele din lemn, astfel incat sa se potriveasca perfect pe structura. Tot in aceasta etapa, poti realiza finisajele pentru pardoseala.
Instalarea sistemului de incalzire
Incalzitorul pentru sauna cu pietre se monteaza in camera principala. Daca optezi pentru o centrala electrica sau pe gaz si radiatoare, pregateste o zona separata. Pentru o sursa traditionala de incalzire, pe baza de combustibil solid, ai nevoie de mai mult spatiu pentru amplasare.
Adaugarea mobilierului
Nu uita de banci. Acestea pot fi realizate tot dintr-un lemn rezistent la caldura si umiditate, care nu se infierbanta si ofera un confort optim. Mai mult, iti recomandam un design pe noua nivele, astfel incat sa alegi locul potrivit pentru tine: mai jos, unde temperaturile sunt scazute, sau mai sus, unde beneficiezi de un grad mai mare de caldura.
De asemenea, fa ultimele retusuri si instaleaza corpurile de iluminat si intrerupatoarele. Monteaza usa intr-un mod etans. Saunele nu au ferestre, in general, pentru a se evita pierderile de caldura. Daca vrei, totusi, o sursa de lumina naturala, alege geamuri de dimensiuni reduse sau usa cu mai multe straturi de sticla.
Amenajarea saunei: masuri de siguranta
Tine cont de masurile de siguranta din fisa tehnica a incalzitorului pentru sauna. Unele produse trebuie montate la 10 centimetri fata de perete sau la o distanta minima fata de planseu. Instalatia electrica sau alte tipuri de racorduri trebuie realizate de persoane autorizate.
Mai ales in cazul unei saune umede, ventilarea este foarte importanta, atat pentru a impiedica infiltratia umezelii si aparitia mucegaiului, cat si pentru a improspata aerul si a elimina mirosurile neplacute.
Chiar daca folosirea saunei are multe beneficii, trebuie sa urmaresti cateva reguli si recomandari:
● daca ai probleme cardiovasculare sau diabet, consulta medicul specialist cu referire la folosirea saunei;
● limiteaza timpul pe care il petreci in sauna; intre 5 si 15 minute pot fi suficiente pentru o singura sedinta.
● fa un dus rapid inainte de a intra in sauna;
● nu folosi sauna imediat dupa antrenament sau daca temperatura corpului este prea scazuta (spre exemplu, ai stat afara iarna). Asteapta in camera de tranzitie pana pulsul sau temperatura corpului revin la normal;
● nu lasa usa de la sauna deschisa prea mult timp; intra si iesi intr-un timp cat mai scurt, pentru a nu cauza pierderi de caldura.
● pune un prosop pe banca, inainte de a te aseza;
● scade treptat temperatura corpului.
Comanda materialele necesare pentru constructia saunei de pe site-ul mathaus.ro si primesti comanda direct la tine acasa. Pregateste un plan pentru sauna si, in functie de acesta, stabileste etapele potrivite pentru un proiect reusit.