Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Construirea unei saune: cum alegi materialele necesare?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 25.08.2022 / Timp lectură: 5 min
Sauna poate avea numeroase beneficii pentru sanatate, printre care imbunatatirea circulatiei sangelui, a imunitatii si metabolismului, pierderea in greutate, detoxificare si relaxare. Te-am convins sa construiesti o sauna? Daca da, ti-am pregatit un ghid din care afli unde trebuie amplasata, care sunt materialele de care ai nevoie, ce pasi ar trebui sa urmezi plus cateva masuri de siguranta.

Cuprins

Unde amplasezi sauna?

Poti amplasa o sauna atat in exteriorul locuintei, cat si in interior, daca dispui de suficient spatiu - in subsol, in baie, la mansarda etc. Doua aspecte importante sunt izolarea termica si asigurarea unei ventilatii eficiente.

Daca preferi sa construiesti o anexa in curte sau gradina, iti recomandam sa alegi o zona ferita de vanturi puternice si variatii mari de temperatura. In caz contrar, va fi afectata functionarea saunei. In plus, trebuie sa ai acces la reteaua de energie electrica, la un spatiu de tranzitie si la o camera cu dus.   

Nu ai nevoie de un spatiu prea mare pentru constructia saunei. Cu cat suprafata este mai extinsa, cu atat creste si costul pentru incalzire. Tine cont de numarul de persoane care beneficiaza de aceasta, insa ar trebui sa te incadrezi intre 3-4 mp pentru o familie. Inaltimea minima recomandata este de 190-200 de centimetri. 

sauna pe terasa​​​​​​​

Construirea unei saune: materiale necesare

Inainte de a achizitiona materialele necesare, trebuie sa decizi ce tip de sauna vrei: modulara, din prefabricate sau construita de la zero din lemn masiv. De asemenea, poti opta pentru o sauna cu aburi, traditionala, uscata sau cu infrarosu. Iata care sunt principalele produse de care ai nevoie pentru o sauna construita din lemn. 

Lemn rezistent la umezeala

interior sauna din lemn

Lemnul are proprietati de izolare termica foarte bune si un transfer de caldura redus, ceea ce il face o alegere excelenta pentru construirea saunelor. Mai mult, produsele din lemn au un aspect placut si un miros specific deosebit, in functie de esenta lemnoasa folosita. 

Pentru o sauna exterioara, lemnul trebuie sa fie durabil si rezistent la conditiile meteo, la temperaturi inalte si la umezeala. Poti opta pentru cedru, molid, plop, pin, brad s.a. O alta caracteristica importanta a produselor folosite pentru finisaje este sa izoleze termic foarte bine si sa nu fie fierbinti la atingere. 

Lemnul poate fi tratat sau protejat fie cu lac, fie cu ceara pentru rezistenta sporita la apa si murdarie. Se poate aplica si ulei de sauna pe banci sau pe placajele din lemn, pentru un efect hidrofug si pentru a preveni deshidratarea.  

Pardoseala

Alege o pardoseala rezistenta la umiditate si la temperaturi de peste 60-70 de grade Celsius dar si usor de curatat. Totodata, asigura o panta de scurgere, pentru a evita acumularile de apa, in special in cazul unei saune umede. Sunt disponibile gratare de podea din lemn, confortabile, care pot fi indepartate cu usurinta pentru intretinere.

Daca alegi incalzire in pardoseala, parchetul trebuie sa indeplineasa anumite conditii: sa aiba o rezistenta termica optima, o stabilitate dimensionala mare (nu se dilata la caldura si umezeala) si o grosime de cel putin 8 milimetri (pentru a asigura rezistenta la caldura si la trafic).

Citeste si: Ghid pentru montarea unui sistem de incalzire in pardoseala - sfaturi practice si avantaje

Termoizolatie si bariera de vapori

termoizolatie sauna

Indiferent ca sauna este interioara sau exterioara, termoizolatia este absolut necesara pentru pereti, pardoseala si planseu. Ia in considerare ca si usa trebuie sa asigure un grad mare de izolare termica. Una dintre cele mai bune alegeri pentru sauna este vata minerala. Aceasta poate fi instalata intr-o structura de lemn, protejata de o bariera de vapori si acoperita cu placaje din lemn.

Sistem de incalzire

Temperaturile dintr-o sauna sunt cuprinse intre 65-70 de grade Celsius si 90-95 de grade Celsius. Sistemul de incalzire sau radiatoarele pot fi electrice, pe gaz sau pe combustibil solid. 

Sunt disponibile pe piata incalzitoare pentru sauna cu roci, iar rolul lor este de a se incalzi si a degaja caldura. In cazul saunelor umede, se toarna apa pe aceste roci pentru a se produce abur.
incalzire cu pietre sauna​​​​​​​

Construirea unei saune: pasi de urmat

Planificarea este primul pas pentru orice tip de constructie. Sauna poate fi o simpla camera de 2-3 mp in locuinta sau o anexa complexa, cu zona de tranzit, dus si alte facilitati. Iata cateva etape si sfaturi pe care sa le iei in considerare. 

Pregatirea spatiului 

Daca vrei sa construiesti o sauna exterioara, pregateste terenul si toarna fundatia. Ridica o structura de rezistenta din lemn si o sarpanta inclinata sau in 2 ape. Poti alege tigla metalica sau tabla pentru invelitoarea acoperisului. Urmatorii pasi sunt:
●    pregatirea instalatiei electrice si izolarea corespunzatoare a cablurilor;
●    instalarea conductelor, tevilor si obiectelor sanitare, daca amenajezi un dus sau o toaleta;
●    daca alegi incalzirea pe gaz, asigura racordul;
●    pregateste instalatia pentru incalzire in pardoseala, daca este cazul.

Instalarea termoizolatiei si barierei de vapori 

Placile de vata minerala se instaleaza usor. Vezi care sunt etapele recomandate in articolul: Cum se monteaza vata minerala bazaltica? Nu uita sa adaugi bariera de vapori. Daca termoizolatia prinde umezeala, isi pierde din proprietati. Un alt aspect care nu trebuie neglijat este ventilatia: ai nevoie de aer proaspat, dar fara a pierde caldura.

Montarea panourilor din lemn 

panouri de lemn in sauna​​​​​​​

Panourile din lemn se monteaza rapid si usor cu o masina de insurubat. Comanda suficiente suruburi pentru lemn si poti incepe montarea. Masoara si taie cu atentie produsele din lemn, astfel incat sa se potriveasca perfect pe structura. Tot in aceasta etapa, poti realiza finisajele pentru pardoseala.

Instalarea sistemului de incalzire 

Incalzitorul pentru sauna cu pietre se monteaza in camera principala. Daca optezi pentru o centrala electrica sau pe gaz si radiatoare, pregateste o zona separata. Pentru o sursa traditionala de incalzire, pe baza de combustibil solid, ai nevoie de mai mult spatiu pentru amplasare. 

Adaugarea mobilierului 

mobilier pentru sauna​​​​​​​

Nu uita de banci. Acestea pot fi realizate tot dintr-un lemn rezistent la caldura si umiditate, care nu se infierbanta si ofera un confort optim. Mai mult, iti recomandam un design pe noua nivele, astfel incat sa alegi locul potrivit pentru tine: mai jos, unde temperaturile sunt scazute, sau mai sus, unde beneficiezi de un grad mai mare de caldura.

De asemenea, fa ultimele retusuri si instaleaza corpurile de iluminat si intrerupatoarele. Monteaza usa intr-un mod etans. Saunele nu au ferestre, in general, pentru a se evita pierderile de caldura. Daca vrei, totusi, o sursa de lumina naturala, alege geamuri de dimensiuni reduse sau usa cu mai multe straturi de sticla.

Amenajarea saunei: masuri de siguranta

Tine cont de masurile de siguranta din fisa tehnica a incalzitorului pentru sauna. Unele produse trebuie montate la 10 centimetri fata de perete sau la o distanta minima fata de planseu. Instalatia electrica sau alte tipuri de racorduri trebuie realizate de persoane autorizate.

Mai ales in cazul unei saune umede, ventilarea este foarte importanta, atat pentru a impiedica infiltratia umezelii si aparitia mucegaiului, cat si pentru a improspata aerul si a elimina mirosurile neplacute. 

Chiar daca folosirea saunei are multe beneficii, trebuie sa urmaresti cateva reguli si recomandari:
●    daca ai probleme cardiovasculare sau diabet, consulta medicul specialist cu referire la folosirea saunei;
●    limiteaza timpul pe care il petreci in sauna; intre 5 si 15 minute pot fi suficiente pentru o singura sedinta.
●    fa un dus rapid inainte de a intra in sauna;
●    nu folosi sauna imediat dupa antrenament sau daca temperatura corpului este prea scazuta (spre exemplu, ai stat afara iarna). Asteapta in camera de tranzitie pana pulsul sau temperatura corpului revin la normal;
●    nu lasa usa de la sauna deschisa prea mult timp; intra si iesi intr-un timp cat mai scurt, pentru a nu cauza pierderi de caldura.
●    pune un prosop pe banca, inainte de a te aseza;
●    scade treptat temperatura corpului.

Comanda materialele necesare pentru constructia saunei de pe site-ul mathaus.ro si primesti comanda direct la tine acasa. Pregateste un plan pentru sauna si, in functie de acesta, stabileste etapele potrivite pentru un proiect reusit. 

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.