Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 26 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Constructia unei piscine din beton: De ce materiale ai nevoie?

Actualizat: 25.01.2023 / Publicat: 18.10.2021 / Timp lectură: 5 min
O piscina este o investitie pe termen lung, motiv pentru care trebuie sa cunosti toate aspectele care tin de construirea acesteia. In continuare iti prezentam avantajele unei piscine de beton, etapele de constructie, materialele necesare si cateva sfaturi utile.

Cuprins

Avantajele unei piscine din beton

Constructia unei piscine din beton este un proiect amplu si dureaza mai mult decat instalarea unei cuve prefabricate, insa are numeroase beneficii, printre care:

  • piscinele din beton sunt foarte durabile;
  • sunt stabile si robuste;
  • piscinele ingropate din beton pot fi personalizate in ceea ce priveste dimensiunile si forma lor;
  • se pot placa folosind o gama variata de invelisuri precum gresie, faianta, mozaic din sticla, PVC armat si vopsea clorcauciuc.

Citeste si: Intretinerea si protectia unei piscine: activitati recomandate​​​​​​​

Tipuri de beton utile la constructia unei piscine

Tipuri de beton utile la constructia unei piscine​​​​​​​

Pentru constructia unei piscine exista 2 mari categorii de beton, dupa tehnica folosita: prin turnare sau torcretare. Indiferent de optiunea aleasa, este necesara realizarea unor structuri de armare din otel beton, care sa imbrace peretii si baza viitorului bazin.

Beton turnat

Turnarea betonului se face in cofraje din lemn, abia dupa ce au fost puse armaturile din fier beton. Procesul este unul relativ simplu pentru echipele de constructii experimentate, insa consumatoare de timp. Dupa uscare, structura trebuie decofrata si, daca este necesar, remediate golurile si denivelarile.

Beton torcretat 

Aplicarea betonului prin torcretare presupune utilizarea unei masini speciale cu aer comprimat. Tehnica aceasta permite finalizarea peretilor si bazei piscinei intr-un timp mult mai scurt si cu mai putin efort. Totusi, suprafetele astfel obtinute nu sunt netede si au nevoie de un proces suplimentar de finisare. 

Cum proiectezi piscina si alegi forma in functie de spatiul disponibil?

Cum proiectezi piscina​​​​​​​

Unul dintre cele mai importante avantaje ale piscinelor din beton fata de cele prefabricate este versatilitatea. Pot fi construite bazine de dimensiuni foarte mari, ceea ce nu ar fi fost posibil in cazul unei cuve din plastic sau fibra de sticla, spre exemplu, din cauza transportului. 

Mai mult, forma poate fi personalizata in functie de spatiul pe care il ai la dispozitie si de preferintele tale. Nu trebuie sa alegi dintr-o lista de optiuni disponibile la un producator, ci ai posibilitatea de a proiecta bazinul in moduri deosebite si sa iti transformi piscina de vis in realitate. 

De ce materiale ai nevoie pentru constructia unei piscine din beton?

Iata o lista cu cele mai importante materiale necesare pentru constructia unei piscine exterioare.

  • beton, accesorii si plasa de armare;
  • captuseala: pietris, scanduri din lemn;
  • materiale pentru cofraje (in cazul piscinelor din beton turnat);
  • tevi si furtunuri;
  • materiale pentru hidroizolarea piscinelor;
  • materiale pentru placarea bazinului: placi ceramice sau din portelan, vopsea epoxidica;
  • dale din beton, din lemn sau piatra naturala;
  • amorse si adezivi;
  • accesorii: scari din otel inoxidabil, filtre (cu nisip, cartuse sau diatomee), sistem de iluminare si de incalzire.

Etape de constructie pentru piscina din beton

Orice proiect reusit trebuie sa inceapa cu etapele de planificare si proiectare. Acestea vor fi realizate  de catre o echipa specializata in piscine, in conformitate cu ideile prezentate de tine. Descopera, in cele ce urmeaza, care sunt pasii procesului propriu-zis de constructie al bazinului! 

Alegerea locului potrivit 

Prima data trebuie sa stabilesti locul unde va fi construita piscina si cotele sale. Trebuie sa tii cont de spatiul de care va avea nevoie un excavator pentru a sapa terenul si, de asemenea, de locul necesar pentru amenajarea unor zone de acces, respectiv de relaxare sau socializare - cu sezlonguri, umbrele s.a.

Obtinerea autorizatiei de constructie

Urmatorul pas in construirea unei piscine din beton este obtinerea autorizatiei de constructie, ce se face in baza proiectului tehnic. Aceasta aprobare se emite de catre primaria sectorului sau a localitatii in care se afla terenul. Aceasta etapa este obligatorie pentru orice bazin ingropat, cu caracter permanent, indiferent de materialul din care este facut.

Pregatirea terenului 

Acest pas presupune indepartarea plantelor de pe suprafata terenului (in special a copacilor si a radacinilor acestora), nivelarea solului si eliminarea pietrelor de pe suprafata sa.

Excavarea

excavare pentru piscina

Mai departe, respectand cotele din proiectul tehnic, se traseaza conturul piscinei si se trece la excavarea solului. Este recomandat ca groapa sa fie cu aproximativ 20-30 cm mai mare decat dimensiunile cuvei, pentru a acomoda grosimea peretilor. 

De asemenea, este bine ca acum sa se sape si groapa pentru sistemul de filtrare al apei. Sapaturile pot fi realizate si manual, insa pentru mai multa precizie si o durata mai scurta de executie a lucrarilor este de preferat utilizarea unui excavator.

Nivelarea 

Aceasta operatiune se executa pentru fundul piscinei si peretii acesteia. Piscinele nivelate corect prezinta un risc scazut de a se crapa in timp. 

Armarea bazei si a peretilor 

Dupa nivelare, se vor monta in interiorul piscinei cofraje din lemn. Apoi, pe fundul bazinului se va aseza pietris ce va fi ulterior compactat, iar peretii vor fi placati cu scanduri din lemn. Piscinele din beton torcretat nu necesita cofrare - acest pas este necesar doar la piscinele din beton turnat. Insa, in ambele situatii, poti folosi panouri sudate si bare din otel beton pentru armare. 

Instalarea conductelor

In spatele armaturilor se vor monta tevile de alimentare, evacuare si recirculare a apei - conducte din PVC. Tot in aceasta etapa se poate realiza prima parte a instalatiei electrice, in cazul in care optezi pentru spoturi incastrate in piscina. Acestea vor fi tratate cu mare atentie in procesul de turnare al betonului. 

Instalarea sistemului de filtrare 

instalarea sistemului de filtrare al piscinei

Sistemul de recirculare si filtrare al apei va fi montat separat de bazin. Deseori, acesta se instaleaza sub nivelul solului, intr-un camin, motiv pentru care, pentru a usura intreg procesul de constructie, este indicat ca groapa pentru sistemul de filtrare sa fie sapata odata cu cea pentru piscina. 

Betonarea piscinei 

Dupa caz, se va turna sau torceta betonul pe fundul si pe peretii bazinului, se vor nivela suprafetele si se va astepta 10-15 zile pentru ca materialul sa se usuce. Pentru o buna rezistenta, este recomandat ca grosimea peretilor sa fie de cel putin 15 cm.

Finisarea cuvei bazinului 

finisarea cuvei bazinuli unei piscine​​​​​​​

Urmatorul lucru care trebuie facut este hidroizolarea piscinei de beton si montarea finisajelor. Cuva bazinului poate fi finisata cu vopsea epoxidica, placi ceramice sau din portelan. Dupa finalizarea acestui pas, se va astepta pana cand totul s-a uscat complet.

Finisarea marginilor piscinelor 

Finisarea marginilor piscinelor trebuie facuta cu materiale antiderapante, in care se pot incorpora si scurgeri de captare a apei. Dalele din beton, cele din lemn sau piatra naturala sunt potrivite pentru perimetrul bazinului.

Instalarea accesoriilor 

Ultima etapa este montarea tuturor accesoriilor pentru piscina: filtre, sisteme de iluminare, de incalzire a apei, scari din otel inoxidabil si alte produse speciale - cascade sau perdele de apa, tobogane, trambuline etc.

Iti recomandam si: Incalzirea piscinei: ce optiuni ai?

Sfaturi utile de care sa tii cont

piscina in constructie​​​​​​​

Daca vrei sa construiesti o piscina functionala, cu un design placut si costuri reduse de exploatare, tine cont de urmatoarele sfaturi:

  • investeste in materiale de calitate, potrivite pentru constructia piscinelor, care sa garanteze o rezistenta sporita in timp;
  • alege o echipa de lucru cu experienta in realizarea piscinelor, alaturi de care sa realizezi fiecare etapa confort specificatiilor din proiect;
  • in stabilirea bugetului, rezerza cel putin 10-20% pentru situatii si cheltuieli neprevazute;
  • apeleaza la profesionisti pentru alegerea sistemelor de recirculare, filtrare si, daca iti doresti, de incalzire ale apei din piscina. Acestea trebuie sa fie compatibile cu volumul bazinului si sa fie performante energetic. Astfel, vei reduce semnificativ costurile de functionare si intretinere.

Care este pretul constructiei?

Pretul pentru constructia unei piscine din beton depinde de dimensiunile bazinului si, implicit, de cantitatea de materiale folosite, la care se adauga un cost suplimentar pentru finisaje, echipamente si accesorii. In plus, va trebui sa platesti pentru operatiunile realizate de echipa de specialisti (manopera). 

De exemplu, pentru o piscina din beton adanca de 1,5 metri, cu o lungime de 8 metri si o latime de 4 metri, costul porneste de la aproximativ 12.000 de euro. 

Ne dorim sa iti fim de ajutor cu sfaturi si cu materiale, acum si pe viitor. Ramai pe MatHaus.ro, adauga in cos materialele si sculele necesare, completeaza adresa de livrare si plaseaza o comanda online. Noi iti trimitem produsele in orice loc din Romania. Beneficiezi de transport specializat cu flota proprie de camioane prevazute cu brat pentru descarcare sau prin curierii parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.