Setări personalizate Accept toate cookie-urile
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Constructia unei piscine din beton: De ce materiale ai nevoie?

Publicat: 18.10.2021 / Timp lectură: 3 min
O piscina este o investitie pe termen lung, motiv pentru care este important sa cunosti toate aspectele care tin de construirea acesteia. In continuare iti prezentam avantajele unei piscine de beton, etapele de constructie si materialele necesare.

Cuprins

Avantajele unei piscine din beton

●    Piscinele din beton sunt foarte durabile.
●    Sunt stabile si robuste.
●    Piscinele ingropate din beton pot fi personalizate in ceea ce priveste dimensiunile si forma lor.
●    Se pot placa folosind o gama variata de invelisuri precum gresie, faianta, mozaic din sticla, PVC armat si vopsea clorcauciuc.

Cum construiesti o piscina din beton: etapele necesare

Alegerea locului potrivit

Prima data trebuie sa stabilesti locul unde va fi construita piscina si cotele sale. In functie de aceste informatii, o echipa specializata va realiza proiectul piscinei de beton. 

Obtinerea autorizatiei de constructie

Urmatorul pas in construirea unei piscine din beton este obtinerea autorizatiei de constructie, ce se face in baza proiectului tehnic. Aceasta aprobare se obtine de la primaria sectorului sau a localitatii unde se construieste piscina.

Pregatirea terenului

Aceasta etapa presupune indepartarea plantelor de pe suprafata terenului (in special a copacilor si a radacinilor acestora), nivelarea solului si eliminarea pietrelor de pe suprafata sa.

Excavarea

Mai departe, respectand cotele din proiectul tehnic, se traseaza conturul piscinei si se trece la excavarea solului. Este recomandat ca groapa sa fie cu aproximativ 20-30 cm mai mare decat interiorul pentru a acomoda grosimea peretilor. De asemenea, este bine ca acum sa se sape si groapa pentru sistemul de filtrare al apei.

Sapaturile pot fi realizate si manual, insa pentru mai multa precizie si o durata mai scurta este de preferat utilizarea unui excavator.
excavarea piscinei

Nivelarea

Aceasta operatiune se executa pentru fundul piscinei si peretii acesteia. Piscinele nivelate corect prezinta un risc scazut de a se crapa in timp.

Armarea bazei si a peretilor

Dupa nivelare, se vor monta in interiorul piscinei cofraje din lemn. Apoi, pe fundul piscinei se va aseza pietris ce va fi ulterior compactat, iar peretii vor fi placati cu scanduri din lemn. Piscinele din beton torcretat nu necesita cofrare - acest pas este necesar doar la piscinele din beton turnat.

Instalarea conductelor

In spatele armaturilor se vor monta conductele de alimentare, evacuare si recirculare a apei - conducte din PVC.

Instalarea sistemului de filtrare

Sistemul de recirculare si filtrare a apei va fi montat separat de bazin. Deseori, acesta se instaleaza sub nivelul solului, motiv pentru care, pentru a usura intreg procesul de constructie, este indicat ca groapa pentru sistemul de filtrare sa fie sapata odata cu cea pentru piscina. Acum se va realiza si racordarea la sistemul electric al cladirii.
 instalarea sistemului de filtrare pentru o piscina
Betonarea piscinei

Dupa caz, se va turna sau torceta betonul pe fundul si pe peretii bazinului, se vor nivela suprafetele si se va astepta 10-15 zile pentru ca materialul sa se usuce. Pentru o buna rezistenta, este recomandat ca grosimea peretilor sa fie de cel putin 15 cm.

Finisarea cuvei bazinului

Urmatorul lucru care trebuie facut este hidroizolarea piscinei de beton si montarea finisajelor. Cuva bazinului poate fi finisata cu vopsea epoxidica, placi ceramice sau din portelan. Dupa finalizarea acestui pas, se va astepta pana cand totul s-a uscat complet.
 Finisarea cuvei piscinei​​​​​​​
Finisarea marginilor piscinelor

Finisarea marginilor piscinelor trebuie facut cu materiale antiderapante in care se pot incorpora si scurgeri de captare a apei. Dalele din beton, cele din lemn sau piatra naturala sunt potrivite pentru finisarea marginilor bazinului.

Instalarea accesoriilor

Ultima etapa este montarea tuturor accesoriilor pentru piscina: filtre (cartuse sau nisip), sisteme de iluminare, de incalzire a apei si scari din otel inoxidabil.

Cat costa o piscina din beton: materialele necesare

Iata o lista cu cele mai importante materiale necesare pentru constructia unei piscine exterioare.
●    Beton, accesorii si plasa de armare
●    Materiale pentru cofraje (in cazul piscinelor din beton turnat)
●    Captuseala: pietris, scanduri din lemn
●    Tevi si furtunuri
●    Materiale pentru hidroizolarea piscinelor
●    Materiale pentru placarea bazinului: placi ceramice sau din portelan, vopsea epoxidica
●    Dale din beton, din lemn sau piatra naturala
●    Amorse si adezivi
●    Accesorii: scari din otel inoxidabil, filtre (cartuse ori nisip), sistem de iluminare si de incalzire

Preturile acestor materiale depind de cantitatea necesara: pentru o piscina mai mica, costul va fi mai redus decat pentru una mai mare, deoarece va fi nevoie de o cantitate mai mica de materiale. Pe langa materiale, va trebui sa platesti si pentru operatiunile realizate de echipa de specialisti (manopera). De exemplu, pentru o piscina din beton adanca de 1,5 metri, cu o lungime de 8 metri si o latime de 4 metri, costul porneste de la aproximativ 12.000 de euro. 
 piscina construita​​​​​​​
Ne dorim sa iti fim de ajutor cu sfaturi si cu materiale, acum si pe viitor. Ramai pe MatHaus.ro, adauga in cos materialele si sculele necesare, completeaza adresa de livrare si plaseaza o comanda online. Noi iti trimitem produsele la orice adresa din Romania. Beneficiezi de transport specializat cu flota proprie de camioane prevazute cu brat de descarcare sau prin curierii parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitor la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobilierul exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural, elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.
Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.