Importanta intretinerii piscinei
Activitatile de intretinere a piscinei sunt absolut necesare pentru mentinerea unui spatiu functional, sanatos si sigur pentru inot, dar si pentru protejarea investitiei si prelungirea durabilitatii bazinului. Operatiunile nu sunt complicate, insa trebuie realizate periodic: zilnic, saptamanal, la 2-3 luni, la inceput sau sfarsit de sezon s.a.
De asemenea, este mai usor si mai putin costisitor sa previi anumite probleme decat sa le combati. Spre exemplu, curatarea constanta a cuvei si tratarea apei cu o substanta algicida te poate scapa de aparitia algelor. Odata ce acestea se dezvolta, devine mai dificil de a tine situatia sub control si de a le elimina.
Citeste si: Incalzirea piscinei: ce optiuni ai?
Activitati recomandate pentru intretinerea si protectia piscinei
Indiferent ca vorbim despre intretinerea unei piscine ingropate, supraterane, interioare sau gonflabile, activitatile sunt, in mare parte, aceleasi. Principalele solutii de mentinere a bazinului functional sunt curatarea cuvei ori de cate ori este nevoie, tratarea corespunzatoare a apei, inspectarea si renovarea periodica a bazinului, protejarea cu o prelata atat in timpul sezonului, cat si iarna.
Curatarea cuvei si zonei din jurul piscinei
Cuva piscinei si zona din jurul acesteia nu trebuie mentinute curate doar din considerente estetice, ci si pentru a asigura un mediu sanatos pentru inot.
Articolele de curatenie de care ai nevoie pentru baza, peretii sau perimetrul bazinului sunt: o matura si o perie cu maner telescopic, un aspirator pentru piscina etc.
Piscina trebuie curatata temeinic la inceput de sezon, inainte de a umple bazinul cu apa, dar si pe tot parcursul sezonului de inot. O data pe saptamana sau cat de frecvent este necesar, inedparteaza murdaria grosiera, urmele de calcar, mucegaiul sau microorganismele.
De asemenea, trebuie efectuata inca o sesiune de curatare temeinica inainte de sezonul rece. In cazul piscinelor interioare incalzite, goleste complet bazinul cand este necesara igienizarea in profunzime a cuvei.
Igienizarea apei din piscina
Daca nu vrei sa inlocuiesti apa din bazin inainte de fiecare utilizare, chiar si o piscina gonflabila are nevoie de un sistem de recirculare si filtrare a apei. Astfel, faci economie la apa si la solutii de igienizare. Practic, un astfel de sistem elimina bacteriile si microorganismele invizibile cu ochiul liber, dar si impuritatile de dimensiuni mici.
Mai mult, apa din piscina trebuie testata de cateva ori pe saptamana cu chituri speciale, usor de utilizat, care masoara parametri importanti, precum pH-ul si clorul. Daca nivelul acestora este prea mic sau prea mare, sunt afectate si pielea, ochii sau mucoasele inotatorilor, implicit finisajele sau echipamentele din piscina.
Totodata, in functie de acesti parametri si de aspectul general al bazinului (apa tulbure, inverzita etc), vei sti ce solutii de intretinere pentru piscina trebuie sa folosesti si in ce cantitati: pH minus sau plus, algicid, sare pentru piscina, tratament soc cu clor sau substante cu prelungire indelungata s.a.
Activitatile de intretinere si igienizare a apei din piscina trebuie realizate:
- Zilnic - Indeparteaza frunzele si mizeria de pe linia apei si din cosurile skimmerelor (gurile prin care apa este trasa din piscina spre sistemul de filtrare);
- De cateva ori pe saptamana - Testeaza apa si foloseste solutiile chimice necesare pentru reglarea parametrilor;
- La inceputul sezonului - Aplica un tratament soc cu clor;
- Periodic - Schimba patul filtrant si curata filtrul.
Repararea si protejarea bazinului
Piscinele din beton au cea mai mare durata de functionare si ofera numeroase beneficii, printre care personalizarea formei si finisajelor. Pentru a prelungi durabilitatea bazinului si a te asigura ca structura acestuia nu este afectata, reaplica la fiecare 10 ani un strat hidroizolant de calitate.
Cu timpul, finisajele pot fi afectate de radiatiile UV si de substantele folosite pentru curatarea piscinei si igienizarea apei. Reinnoieste stratul de vopsea speciala pentru beton sau repara finisajul din mozaic, dupa caz. Cu o investitie minima poti prelungi durabilitatea bazinului tau.
Afla mai multe: Constructia unei piscine din beton: de ce materiale ai nevoie?
Pregatirea pentru iarna
Activitatile de intretinere a piscinei inainte de iarna presupun reducerea nivelului de apa si eliminarea acesteia din sistemul de recirculare si filtrare, curatarea cuvei in profunzime, testarea apei si aplicarea unui tratament clor cu soc, scoaterea accesoriilor si acoperirea piscinei cu o prelata.
Totdata, este recomandata acoperirea bazinului cu o prelata in timpul sezonului, pentru a impiedica patrunderea frunzelor, prafului si parului de animale, modificarea echilibrului apei din cauza ploii sau a radiatiilor UV, evaporarea apei in perioadele cu temperaturi ridicate etc. Mai mult, reprezinta o masura de siguranta in cazul copiilor sau animalelor.
Care este costul intretinerii piscinei?
Costurile pentru intretinerea piscinei difera in functie de dimensiuni, numarul de persoane si frecventa utilizarii, sistemele de recirculare, filtrare si incalzire folosite, tipul de bazin etc. Spre exemplu, o piscina interioara are nevoie de o cantitate mai mica de clor sau de substante chimice pentru igienizarea apei decat un subterana exterioara, ceea ce inseamna un cost mai mic.
Actiunile de intretinere si protejare a piscinei au rolul de a mentine bazinul functional, de a prelungi durabilitatea structurii si finisajelor, dar si de a asigura un mediu sigur pentru sanatatea inotatorilor. Descopera mai multe articole pe blogul MatHaus despre casa si gradina!