Cum construiesti un cuptor de paine pe lemne: materiale necesare
Pentru a construi cuptorul de paine pe lemne potrivit pentru curtea ta, este necesar sa tii cont de amplasament (fiind o sursa de foc si fum), dimensiunea gradinii, materialele folosite (de exemplu, ar trebui folosite materiale refractare, cum sunt caramida tip samota si mortarul refractar), frecventa cu care il vei utiliza si de cantitatea de produse de panificatie pe care o vei pregati. Iata principalele materiale si unelte de care ai nevoie:
Beton
Iti va fi necesar pentru turnarea fundatiei si a placii pe care urmeaza sa stea lemnele, carbunii si celelalte materiale. Din cauza greutatii cuptorului, trebuie sa tii cont de adancimea de inghet pentru saparea santului fundatiei, care, in Romania, variaza intre 60 cm si 110 cm.
Material geotextil
Pentru constructia unei fundatii solide, cu dimensiuni de 1,5×1,5 m, trebuie sa scoti 70 cm de sol. Urmatorul pas implica asezarea unui material geotextil, peste care vei compacta un strat de circa 50 cm de pietris, asigurand astfel o mai mare stabilitate a fundatiei. Finalizarea pregatirii fundatiei se face prin plasarea unei folii de polietilena deasupra stratului de pietris.
Cherestea
Constructia cofrajului necesita utilizarea cherestelei pentru cofraje, asamblandu-se un cadru de scanduri care va fi captusit la interior cu folie de polietilena. Peste ea se vor plasa distantieri de 5 cm inaltime, urmand ca deasupra sa fie asezata o plasa sudata cu ochiuri de 10x10 cm si diametru de 6 sau 8 mm. Apoi:
- dupa turnarea betonului in cofraj, se va astepta o scurta perioada pentru inceputul intaririi, apoi se va nivela suprafata cu ajutorul unui dreptar;
- dupa uscarea completa a betonului, se poate proceda la construirea peretilor din boltari de beton, cu dimensiuni de 1,2 m latime, 1,2 m lungime si 0,8 m inaltime;
- se va construi suportul pentru cuptorul din caramida refractara, care va implica turnarea unei a doua placi armate, proces care presupune initial cofrarea si armarea placii, urmata de turnarea betonului;
- odata ce betonul s-a intarit, se va trece la constructia vetrei cuptorului, utilizand 40 de caramizi de samota, zidite cu mortar refractar, pentru rezistenta la temperaturi inalte.
Sipci de lemn
Vei avea nevoie de sipci de lemn pentru sablonul-suport care va acoperi spatiul de gatit.
Boltari din beton
Acest material este indispensabil unei lucrari de durata si rezistente. Poate sa nu fie inclus in proiectul pentru realizarea cuptorului, insa va oferi mai multa stabilitate si va rezista foarte bine impotriva ciclurilor de inghet si dezghet.
Caramida
Pentru un proiect durabil se recomanda caramida refractara, datorita rezistentei sale impotriva temperaturilor mari, fiind un material foarte bun pentru realizarea cuptorului de paine.
Plasa sudata
Armeaza structura de rezistenta cu ajutorul plasei sudate. Vei realiza un proiect rezistent si de lunga durata.
Mortar refractar
Cu ajutorul mortarului refractar vei intari structura cuptorului, imbinand foarte bine caramizile si celelalte materiale intre ele.
Scule si unelte
Vei avea nevoie de mistrie, cancioc, spaclu, nivela, galeata, dar si alte scule de mana si nu numai. Nu uita de echipamentul de protectie, precum manusile.
Constructia unui cuptor de paine pe lemne: pasi de urmat
Cuptorul de paine cu lemne poate fi achizitionat semifabricat, urmand ca tu sa-l amplasezi in zona dorita. De asemenea, poti sa-i adaugi anumite elemente suplimentare pentru o mai buna functionalitate si un design care sa se integreze in stilul general de amenajare.
Pe de alta parte, poti construi cuptorul de la zero singur, cu ajutorul unui prieten sau cu o echipa de specialisti, astfel incat sa aiba modelul dorit, sa fie practic si conform cerintelor tale. Daca alegi cea de-a doua varianta, atunci iata care sunt etapele de lucru:
Realizarea fundatiei cuptorului de paine
Sapa 70 cm in pamant pentru a putea face corect fundatia cuptorului de paine. Aceasta adancime variaza in functie de dimensiunea constructiei, dar si de materialele folosite pentru ridicarea acestuia, fiind cu precadere recomandate caramizile pentru gratar. In zona sapata, adauga materialul geotextil si un strat gros de pietris de circa 50 cm.
Construirea cofrajului
Construieste cofrajul cu ajutorul scandurilor sau cherestelei, a distantierilor si a placilor sudate. Umple cofrajul cu beton, apoi niveleaza-l si lasa-l sa se usuce conform indicatiilor producatorului de pe ambalaj.
Construirea suportului
Suportul se construieste cu boltarii de beton, insa in cazul in care nu vrei sa inalti sau sa folosesti acest material, consolideaza foarte bine fundatia si intareste zona pe care urmeaza sa amplasezi cuptorul propriu-zis. Suportul pentru intarire poate fi confectionat utilizand forme decupate din PAL si sipci de lemn.
Trebuie sa ai in vedere faptul ca desi inaltimea cuptorului poate varia in functie de preferintele si necesitatile tale, in general se poate incadra intre 120 si 160 cm. Un alt aspect important de care trebuie sa tii cont este adancimea interioara a cuptorului. Aceasta se stabileste in fuctie de diametrul sau si de structura, dar nu trebuie sa fie mai mica de 30 de cm.
Realizarea peretilor cuptorului
Ridica zona inconjuratoare cuptorului din caramizi refractare. Construieste un suport plat din caramizi, dar si peretii pentru acesta. Asigura-te ca exista spatiu liber pentru vatra, adica locul unde vei adauga lemnele si produsele pentru gatit. In functie de constructie, poti dubla sau nu peretele de caramida.
Realizarea boltei cuptorului
Realizeaza cu ajutorul unor sipci un suport pentru bolta cuptorului, apoi zideste zona respectiva cu caramizi refractare. Dupa ce s-au fixat foarte bine in mortar, iar materialul s-a uscat, scoate bucatile de lemn din structura. Tot in aceasta etapa trebuie sa calculezi si dimensiunea gurii de acces. Aceasta trebuie raportata la structura cuptorului, dar si la marimea vaselor de gatit sau a tavilor ori instrumentelor pe care le vei introduce in cuptor.
Realizarea cosului de fum
Unele cuptoare au cos de fum, pe cand altele au o zona libera in partea din spate pentru evacuare, precum si alte orificii de aerisire si de ventilatie, in functie de modelul cuptorului.
Daca vrei sa construiesti un cos, atunci acesta trebuie, de asemenea, realizat dintr-un suport de sipci pentru caramizile de gratar ce apoi va fi indepartat. Pentru mai multa siguranta, poti sa adaugi un geam termorezistent in zona de gatit, alaturi de alte elemente practice si de design.
Construirea unui cuptor pe lemne este un proiect care imbina traditia cu utilitatea, oferind nu doar o metoda de gatit autentica, ci si un punct central de atractie in orice gradina sau curte. El necesita atentie la detalii si planificare, de la alegerea materialelor rezistente la temperaturi inalte, pana la implementarea accesoriilor adecvate care sa faciliteze utilizarea si intretinerea. Un cuptor pe lemne construit corect poate dura foarte multi ani, devenind martorul multor intalniri familiale si sarbatori, raspandind caldura si aroma inconfundabila a preparatelor traditionale gatite la foc de lemne.
Descopera pe platforma online MatHaus toate materialele necesare si adauga-le in cosul de cumparaturi, iar noi ti le vom livra oriunde in Romania, chiar la tine acasa, prin curieri parteneri sau prin flota proprie de camioane.
