Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Conductivitatea termica: Ce este si cum ne ajuta sa marim performantele casei?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 04.10.2022 / Timp lectură: 3 min
/medias/sys_master/root/h2e/hfe/h00/9499680866334/Conductivitatea-termica.jpg
Conductivitatea termica este un parametru util pentru alegerea celor mai bune materiale termoizolatoare. Pentru a limita pierderile de caldura si a realiza un strat eficient de izolatie termica, aceasta valoarea trebuie sa fie cat mai mica. Descopera o definitie pe intelesul tuturor si afla cum actioneaza asupra locuintei.

Cuprins

Ce este conductivitatea termica?

Simplu spus, conductivitatea termica este capacitatea unui material de a conduce caldura, sau mai concret de a cauza pierderi de caldura. Acest coeficient de transfer termic lambda (λ) are simbolul k, se masoara in W/mK si reprezinta: cantitatea de caldura care trece intr-o unitate de timp printr-un material cu grosimea de o unitate, in conditiile in care diferenta de temperatura dintre cele doua fete ale produsului este de o unitate. Valoarea se poate stabili cu un aparat de masura specific.

Cu cat este mai mica valoarea conductivitatii termice, cu atat este mai buna capacitatea izolatoare a materialului. Te ajuta sa compari materiale diferite care au aceeasi grosime: spre exemplu, te ajuta sa vezi care material dintre polistiren sau vata bazaltica pastreaza mai bine caldura intr-o incapere.

Daca vrei sa compari acelasi tip de material, dar cu grosimi diferite, ia in considerare rezistenta termica (R). Este masurata in m²K/W si reprezinta raportul dintre grosime si conductivitate termica: d/λ. O valoare mai mare a lui R inseamna o mai buna capacitate de termoizolare. Astfel, poti afla daca obtinem aceeasi performanta de izolare termica cand folosim o vata bazaltica de 10 cm sau de 15 cm.

Pentru a fi mai clar cum te ajuta acesti parametri sa alegi materialele pentru termoizolatie, iti prezentam un exemplu simplu. Sa presupunem ca vrei sa alegi intre doua tipuri de vata minerala:
●    Produs A (λ = 0.038 W/mk), cu o grosime de 50 mm → R = 1,3 m²K/W;
●    Produs B, (λ = 0.038 W/mk), cu o grosime de 100 mm → R = 2,6 m²K/W

Valoarea conductivitatii termice λ este identica, dar difera cea pentru rezistenta termica R. Asta inseamna ca pentru a obtine o izolare termica mai buna, poti folosi un strat dublu de vata A de 50 de milimetri, nu unul de vata B.

De asemenea, pentru a compara materiale diferite, dar cu aceeasi grosime, parametrul care face diferenta este conductivitatea termica λ:
●    Caramida X de 30 cm - λ este 0.20 W/mK;
●    BCA Y de 30 cm - λ este 0.12 W/mK.

In acest caz, BCA-ul Y are o valoarea mai mica a conductivitatii termice decat caramida X cu aceeasi grosime, astfel incat izoleaza termic mai bine. Tine cont ca aceste cifre difera de la produs la produs si sunt doar cu nota explicativa. Citeste fisa tehnica a materialelor pentru a face o comparatie pertinenta. 

Cum influenteaza conductivitatea termica a produselor asupra performantelor de izolare a casei?

Conductivitatea termica te ajuta sa compari materiale, si totodata sa stabilesti grosimea optima a stratului de termoizolatie

Daca iei in considerare sa iti izolezi locuinta cu polistiren sau vata minerala, vei reusi sa faci economii semnificative de energie, rezultand costuri mai mici pentru incalzirea locuintei. 

Capacitatea materialelor de a izola termic poate fi redusa in cazul in care stratul termoizolant este supus umezelii. Din acest motiv, este recomandat sa folosesti adezivi corespunzatori, sa etansezi suprafetele si sa asiguri o protectie adecvata pentru vaporii de apa cu ajutorul foliilor de difuzie ori bariera de vapori.

Citeste si: Intrebari frecvente despre termoizolare si materialele utilizate

casa termoizolata cu vata minerala​​​​​​​

Conductivitatea termica a materialelor izolatoare

Cele mai comune materiale folosite pentru izolarea termica a locuintei sunt: polistirenul vs vata bazaltica vs vata de sticla. Mentionam inca o data ca valorile conductivitatii termice difera de la produs la produs, iar noi iti prezentam in continuare valorile generale.

Iti recomandam si: Cel mai bun material izolator: vata bazaltica, vata de sticla sau polistiren?

Vata de sticla

Este recomandata izolarii mansardei si acoperisului, a podurilor neincalzite, a peretilor de compartimentare, dar si fatadelor ventilate. Conductivitatea termica este una buna, cuprinsa intre 0.031 si 0.044 W/mK. Este disponibila sub forma de role flexibile, dar si de placi. Mai mult, vata de sticla are un grad bun de izolare fonica.

Vata bazaltica

Se comercializeaza sub forma de placi rigide, cu rezistenta buna la compresiune. Se foloseste in special pentru izolarea exterioara a peretilor, a mansardelor si acoperisurilor, peretilor interiori sau pardoselilor. Conductivitatea termica a vatei bazaltice este asemanatoare celei de sticla fiind cuprinsa intre 0.034 si 0.042 W/mK.

Polistiren 

​​​​​​​polistiren​​​​​​​
Polistirenul este avantajos financiar si are un grad bun de izolare termica: intre 0.029 si 0.039 W/mK. Este utilizat pentru diferite aplicatii, in functie de tip: expandat (EPS) - termoizolarea fatadelor; extrudat (XPS) - termoizolarea soclurilor, subsolurilor si pardoselilor.

Afla mai multe: Cum aleg polistirenul?

Alege materialele de constructie in cunostinta de cauza, astfel incat sa achizitionezi cele mai bune produse pentru proiectul tau. Tine cont de conductivitatea termica si de raportul calitate-pret pentru a compara diferite materiale izolatoare.

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.
Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca poate fi gasita intr-o gama variata de nuante si modele, este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.