Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 29 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Compartimentarea casei: Sfaturi si idei pentru cele mai bune decizii

Actualizat: 08.06.2023 / Publicat: 24.05.2022 / Timp lectură: 9 min
Compartimentarea locuintei este o metoda excelenta de a maximiza spatiul casei, creand camerele perfecte pentru odihna, studiu, relaxare si alte activitati cu un design interior diversificat. Doresti o compartimentare eficienta pentru locuinta ta? Atunci consulta informatiile, sfaturile practice si ideile oferite in ghidul nostru pentru a putea lua cele mai bune decizii, astfel incat sa te bucuri de caminul ideal!

Cuprins

Compartimentarea eficienta a casei: Sfaturi practice

O locuinta spatioasa, cu un design potrivit nevoilor si dorintelor tale va oferi intotdeauna un loc relaxant, intim, cuprinzator si util. Iata 5 sfaturi practice pentru compartimentarea eficienta a casei tale!

compartimentarea eficienta a casei

Organizarea spatiului in functie de membrii familiei

Compartimentarea locuintei este influentata de numarul de persoane. Un loc eficient indeplineste nevoile tuturor membrilor prezenti cotidian dintr-o gospodarie, indiferent daca se afla in casa o singura persoana, o familie nucleara, monoparentala, extinsa sau un grup de prieteni care domiciliaza impreuna.

Camerele de odihna si relaxare si baile ar trebui tratate cu prioritate atunci cand realizezi planul pentru renovarea si construirea incaperilor din gospodaria ta. Opteaza pentru cel putin o toaleta principala si una secundara, de serviciu, indiferent de numarul locatarilor. 

O casa compartimentata util pentru orice situatie trebuie sa aiba urmatoarele spatii pentru tine si musafirii tai, numarul acestora putand fi modificat dupa caz.
●    Unul sau doua dormitoare;
●    O camera pentru oaspeti;
●    Un living;
●    Un spatiu tehnic;
●    O bucatarie;
●    O camera pentru depozitare, fie aceasta dressing sau camara/ debara;
●    Bai.

Impartirea incaperilor in functie de intrarea in casa

●    Intrarea exterioara, usile incaperilor si ferestrele
Intrarea in locuinta, usile de la camere, pozitionarea si numarul ferestrelor pot influenta compartimentarea casei. Pentru o gospodarie de dimensiuni mici, medii sau o constructie cu cel putin un etaj, insa cu o forma ingusta poti monta o singura usa de intrare, pe cand pentru o arhitectura lunga , in stil vagon, ai optiunea de a instala doua usi exterioare pentru accesul rapid in locuinta.

Ferestrele sunt un criteriu important de luat in calcul atunci cand se realizeaza planul pentru renovare si constructie. Orienteaza geamurile catre sud pentru ca lumina sa patrunda in locuinta, oferind un plus de confort si caldura. Camera de zi si dormitoarele poti fi amplasate catre punctul cardinal mentionat, pe cand baile, camera tehnica, casa scarii si spatiile de depozitare pot fi orientate catre nord, unde vei evita excesul de caldura si expunerea la razele solare.

In functie de structura casei, ferestrele pot fi montate in zona exterioara a peretilor de zidarie, in interiorul acestora, in planul de termoizolare sau chiar pe mijlocul peretelui, fiecare amplasare ofera avantaje si dezavantaje pentru locuinta, alegerea fiind influentata de arhitectura casei, de planul de constructie si de dorintele clientului.

●    Holul locuintei
Unii proprietari prefera prezenta unui hol in locuinta, pe cand altii aleg sa foloseasca eficient fiecare parte a casei, economisind astfel mai mult spatiu cat si cheltuielile de intretinere pentru vestibul. Dimensiunea holului  si numarul de intrari in casa, difera in functie de persoanele prezente in gospodarie, dar si a unei curti sau gradini exterioare.

Amplasarea casei scarii

Scara influenteaza modul in care se realizeaza compartimentarea casei, in functie de forma acesteia, dimensiune si pozitionare. Printre cele mai intalnite tipuri de scari sunt cele cu odihnitor sau cele balansate, fie acestea cu sau fara balustrada. Latimea difera in functie de dimensiunea cladirii; insa de regula este intre 80cm si 100cm. 

Bucatarie open space sau inchisa

Bucatariile open space maresc vizual locuinta, uniformizand si fluidizand spatiul din casa. Cu toate acestea, decizia finala trebuie luata impreuna cu un arhitect care sa garanteze siguranta structurala a cladirii. Daca iti doresti o bucatarie deschisa, este important sa iei in considerare mai multi factori, precum: mirosul mancarii proaspat gatite, zgomotul veselei, vaselor pentru gatit sau ale aparatelor electrice de bucatarie.

Pe de alta parte, bucatariile inchise delimiteaza zona pentru prepararea mancarurilor de restul casei, izoland mirosurile si ferind dezordinea din timpul gatitului de catre musafirii tai sau ceilalti locatari. Acestea ofera mai mult spatiu de depozitare, dar si o zona de lucru generoasa. Pot fi amenajare atat in stilurile moderne de design, cat si pentru cele traditionale sau rustice.

Amplasarea corecta a camerelor

Casele vechi sunt compartimentate si amenajate diferit spre deosebire de locuintele contemporane. Daca ai investit intr-o locuinta cu design perimat sau ai mostenit „casa batraneasca”, atunci iata cum o poti moderniza:
●    Camerele care nu necesita incalzire pot fi amplasate in apropierea unei camere incalzite sau in zona umbrita a terenului (spre nord). Aceste incaperi pot fi: camera tehnica, garajul, casa scarii, dressing-ul si baia de serviciu. 
●    Incaperile functionale, precum bucataria, baile si camera tehnica se recomanda a fi amenajate adiacent, pentru ca traseul instalatiilor sa fie cat mai scurt si direct. Totodata, pentru compartimentarea locuintelor cu etaj este indicat ca grupurile sanitare sa fie pozitionate unele sub altele.
●    Bucataria ar trebui amplasata in apropierea livingului, indiferent de dimensiunea sau forma acesteia.
●    Amplaseaza baile in apropierea holului, bucatariei sau livingului in defavoarea dormitoarelor sau a camerelor pentru oaspeti. Sunetul, lumina dar si alte impedimente pot deranja persoanele care doresc sa se odihneasca.
●    Daca ai curte, atunci este recomandat sa amplasezi living-ul si bucataria catre terasa exterioara, iar in cazul in care exista balcon la etajul casei, atunci creează cel putin doua usi de acces: una din dormitor, iar alta de pe hol.
●    Daca doresti sa creezi o camera cu o tematica sau cu un scop specific (spatiu pentru fitness, studio, cinema), ia in considerare dimensiunea incaperii de care ai nevoie pentru activitatea respectiva, dar si zona de amplasare in locuinta, astfel incat sa nu incurci treburile zilnice ale celorlalte persoane din casa.

Idei de compartimentare a casei

Compartimentarea interioara a casei poate fi realizata in numeroase moduri, insa este foarte important sa ai in vedere tipul de structura al locuintei, numarul de persoane care vor locui zi de zi in gospodarie, dimensiunea si totalul de camere, dar si piesele de mobilier si decoratiunile. Asa ca iata 5 idei de compartimentare eficienta a casei!

amera compartimentata​​​​​​​

Uneste doua incaperi

Locuinta actuala beneficiaza de camere de dimensiuni mici, insa tu iti doresti un living modern si generos pentru gazduirea evenimentelor speciale din viata ta? Atunci uneste doua incaperi alaturate intr-una singura si amenajeaz-o pe aceasta dupa bunul plac. 

Un astfel de proiect poate fi realizat doar daca zidul dintre cele doua incaperi nu este de sustinere. Peretii despartitori pot fi sparti in intregime sau poti crea un design contemporan cu acestia, precum o arcada extinsa. 

Impartirea unei camere in mai multe spatii 

Impartirea unei camere in mai multe spatii poate fi realizata chiar si dupa finalizarea planului de compartimentare pentru locuinta. Pentru impartirea eficienta si moderna a unei camere in mai multe zone de activitati, iata care sunt unele dintre cele mai populare rezultate!
●    Perdele. O camera poate fi compartimentata in mai multe spatii cu ajutorul unei perdele. Aceasta poate fi montata chiar in mijlocul incaperii pentru a delimita spatiul in doua, sau fixat in apropierea unui perete. In spatele perdelei pot fi depozitate diferite cutii si alte obiecte personale pentru a pastra camera curata si ordonata.
●    Biblioteca. Creeaza o biblioteca pentru carti, accesorii si elemente decorative ce desparte zona de dormit a camerei fata de restul incaperii. Aceasta poate fi creata la dimensiunea dorita (lungime si latime). In acelasi sens, poti monta o mobila modulara, cu spatiu de televizor pe mijloc si zona de trecere langa peretele unde se afla si ferestrele.
●    Delimitare cu plante. Poti instala un raft pe care sa pui ghivece de diferite dimensiuni sau plante inalte, pentru mai multa intimitate, dar si pentru oxigen si o stare continua de prospetime si natura.
●    Usa glisanta. Creeaza intr-o singura incapere: spatiu de dormit, birou si dressing cu ajutorul unei usi glisante care traverseaza intreaga camera.
●    Canapeaua. Canapeaua poate delimita spatiul dintr-o incapere. De exemplu, monteaza un birou in spatele acesteia pentru a crea o zona de lucru, iar la incheierea programului te poti relaxa numaidecat pe un divan confortabil si practic!
●    Creeaza mai multe nivele. Daca incaperea respectiva are pereti inalti, atunci poti monta patul deasupra biroului. Este necesar sa creezi o delimitare din materiale rezistente care sa reziste greutatii patului si corpului. Nu uita sa instalezi si o scara de acces.

Renovarea pe verticala

Daca ai investit intr-o cladire cu peretii foarte inalti si doresti un tavan mai jos, atunci cea mai simpla solutie este cea a tavanului fals. Acesta este ideal pentru toate incaperile, dar si pentru mansarda/ pod. Este folosit in special pentru a ascunde grinzile, instalatiile electrice, sistemele de ventilatie etc. 

Cu atat mai mult, exista mai multe tipuri de tavan fals din gips carton, fiecare model oferind anumite avantaje locuintei, precum: izolarea termica si acustica a incaperii, mascarea cablurilor si retelelor electrice, permiterea montarii unui sistem de iluminat eficient si modern, precum spoturile sau benzile LED, dar si amenajarea ideala pentru nevoile si dorintele tale.

Compartimentarea unei case cu etaj

Compartimentarea unei case cu etaj poate fi realizata in foarte multe modalitati, in functie de numarul de persoane din gospodarie si de activitatile de zi cu zi. Drept prim exemplu, o familie restransa poate amenaja la parter bucataria, o baie, living, camera tehnica si casa scarii ce se continua pe nivelul superior; iar la etaj pot fi compartimentate 3 camere: pentru parinti, copil si musafiri, un dressing si o baie.

Pe de alta parte, daca in aceeasi casa locuieste o familie extinsa (parinti, copii, bunici), atunci poti compartimenta etajul in mai multe camere de dimensiuni mai mici, iar la parter sa creezi din living si un spatiu de dormit prin adaugarea de canapele extensibile.

Compartimentarea unei case cu camere speciale

Preferi lucratul de acasa in defavoarea mersului la sediul firmei? Preferi sa te mentii in forma cu ajutorul videoclipurilor de pe internet si vrei sa creezi un loc in casa pentru aerobic si fitness? Vrei un spatiu de lectura? Esti pasionat de muzica, iti place sa canti la un instrument sau sa mixezi si masterizezi la tine acasa? Atunci ai nevoie de o incapere separata sau o zona dedicata pentru sarcinile profesionale de zi cu zi.

  • Activitati profesionale si hobby intr-o camera comuna
    ​​​​​​​Daca nu dispui de foarte mult spatiu, este recomandat sa delimitezi zona de munca si alte activitati fata de restul incaperii. Acest lucru se poate realiza prin usoara schimbare a stilului de design interior, prin inserarea unui covor, a diferitelor obiecte decorative, prin piese de mobilier, bureti fonici, saltele de yoga si accesorii sport sau chiar prin ridicarea unei jumatati de perete din placi de gips carton ce poate fi decorat dupa bunul plac.
  • Activitati profesionale si hobby intr-o camera separata
  • Realizarea activitatilor profesionale si hobby-urilor intr-o incapere separata ofera numeroase avantaje atat pentru tine, dar si pentru ceilalti membri din casa. In functie de sarcinile tale, opteaza pentru crearea unei camere mai spatioase sau mai mici.
  • Pentru birou - amplaseaza moblierul langa fereastra pentru a te bucura de aer curat, un sentiment fresh si energic si de lumina naturala.
  • Pentru sala fitness - ventilatia si aerisirea camerei sunt esentiale, asa ca fereastra nu trebuie sa lipseasca! Adauga un dulap pentru depozitarea accesoriilor sport si investeste intr-o banda de alergat, un stepper, saltele de yoga si chiar o bicicleta.
  • Pentru studio de muzica - este foarte important sa izolezi acustic incaperea cu ajutorul buretilor fonici, a placilor de gips-carton, OSB sau lemn pentru pereti, podea si tavan, prin montarea deflectoarelor de sunet si prin acoperirea pardoselii cu covoare groase.

Compartimentarea casei este o procedura grea care necesita timp si mare atentie la detalii. Ia in considerare sfaturile practice oferite si asigura-te ca te bucuri de o locuinta functionala, confortabila si spatioasa pentru toate activitatile pe care le realizezi, dar si pentru toti membrii din gospodarie!

Ne dorim sa iti fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile asa cum ai gasit in articolul de mai sus sau cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat. 

Cu MatHaus poti construi o casa de la fundatie si pana la acoperis. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisesti timp pentru alte activitati. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, sa adaugi produsele in cos si de restul ne ocupam noi. Avem posibilitatea sa iti livram orice tip de material oriunde in tara prin flota noastra de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Galeria perdelei are atat rolul functional, cat si unul estetic, de decor al ferestrelor (de multe ori in deplina concordanta cu elementele intregii camere). Asadar, daca ai ales o galerie decorativa cu bara din lemn, metal sau plastic in locul celei cu sina, iata ce trebuie sa stii despre montarea acesteia!
Achizitia mobilierului este catalogata de multe ori ca procesul mult asteptat, partea usoara a lucrurilor dupa o renovare indelungata si obositoare. Stim ce preferinte avem, ce culori ne plac, vizualizam deja obiectele in camera, insa alegerea mobilierului ar trebui sa se bazeze pe un lucru in plus - calitatea. Investitia in mobilier este una semnificativa si cu siguranta iti doresti sa achizitionezi produse de calitate, de lunga durata, care sa iti ofere confort si o stare de bine. Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a alege inteligent mobilierul.
Lumina potrivita este importanta pentru crearea unei atmosfere confortabile, care sa te relaxeze cand vrei sa te odihnesti, sa te energizeze cand petreci timp cu cei dragi si sa-ti stimuleze productivitatea cand lucrezi. De aceea, becurile trebuie alese cu mare grija pentru fiecare incapere. In acest articol, iti explicam cum sa imbini temperaturile de culoare in fiecare camera a casei.
O provocare des intalnita atunci cand achizitionezi un apartament, este aceea de a-l face sa se simta cat mai mare si mai spatios. Vrei ca fiecare camera sa iti ofere loc pentru a te simti cat mai confortabil. Daca stii ca apartamentul pe care l-ai achizitionat este unul mic, tine cont ca trucurile de design sunt numeroase si te ajuta sa transformi spatiul, astfel incat sa nu resimti numarul mic de metri patrati. In acest articol iti oferim sfaturi utile pe care sa le pui in aplicare pentru amenajarea unui apartament mic de bloc.