Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Culorile din dormitor: Combinatii recomandate si idei de amenajare

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 31.01.2022 / Timp lectură: 5 min
Crearea unei atmosfere potrivite in locuinta ta poate fi o provocare, mai ales atunci cand exista nenumarate combinatii de culori pentru dormitor dintre care sa alegi. Acestea au intotdeauna impact asupra starii de spirit pe care o ai atunci cand iti petreci timpul in dormitor. Descopera combinatiile recomandate pentru aceste culori si idei de amenajare care sa-ti puna inspiratia la lucru!

Cuprins

De ce trebuie sa tii cont cand alegi culorile pentru dormitor?

Dimensiunea

Cele mai potrivite culori pentru dormitoarele mici sunt cele deschise, deoarece acestea dau impresia unui spatiu mai amplu decat in realitate. Albul, bejul, cremul, griul deschis si culorile pastelate, toate s-ar potrivi grozav in amenajarea unui dormitor mic.

De asemenea, culorile calde pentru dormitor nu ar trebui sa fie foarte aprinse, acestea fiind, conform psihologiei culorilor in designul interior, mai degraba potrivite pentru bucatarie, deoarece starnesc pofta de mancare.

Opteaza pentru culori complementare, asa cum sunt albastrul si oranjul sau verdele si rosul, daca iti doresti un dormitor cu o personalitate puternica. Contrastul armonios dintre aceste culori va crea o atmosfera cu adevarat interesanta, dar tine cont de faptul ca astfel de culori puternice se preteaza mai degraba pentru dormitoarele spatioase.

Alte combinatii de culori pentru dormitor pot fi rozul pal si albastrul marin, galbenul deschis si violetul de culoarea prunei, turcoazul si rozul prafuit, precum si verdele smarald cu verdele praz. Cu toate acestea, culorile recomandate pentru dormitor nu se limiteaza aici. Daca-ti doresti sa amenajezi aceasta incapere pentru a crea o atmosfera calma si primitoare, atunci opteaza pentru bej si crem, cu cateva pete de culoare cafenie.

Forma

In cazul in care dormitorul tau are o forma clasica, dreptunghiulara sau patrata, atunci te sfatuim sa alegi aceeasi culoare pentru toti cei 4 pereti. Evident, daca spatiul iti permite, te poti juca alegand un perete de accent pe care sa-l vopsesti intr-o alta culoare astfel incat sa creezi un contrast.

Daca, in schimb, dormitorul tau are o forma mai putin regulata, spre exemplu daca se afla la mansarda sau daca este lung si ingust, atunci te poti folosi de configuratia peretilor pentru a adauga o componenta cromatica neasteptata. Transforma acel perete de forma neregulata sau acea firidă intr-un punct de interes care sa atraga privirea!

Luminozitatea

Luminozitatea este, la randul ei, foarte importanta. Un dormitor in culori intunecate poate fi potrivit in cazul in care ferestrele acestuia sunt orientate catre est, astfel incat sa ai la dispozitie suficienta lumina de dimineata. In caz contrar, te sfatuim sa optezi pentru culori deschise. 

Desigur, daca dorinta ta este sa creezi o atmosfera misterioasa in dormitorul tau, atunci poti opta pentru un perete de accent intunecat, care sa vina in contrast cu o culoare primara foarte luminoasa.

Sfaturi pentru alegerea combinatiilor de culori potrivite pentru dormitor

Alege o schema de culori pe baza mobilei existente

Piesele de mobilier existente trebuie luate in considerare atunci cand iti renovezi dormitorul. 

Atunci cand alegi schema de culori, gandeste-te la nuantele deja prezente in aceasta incapere si opteaza pentru o vopsea lavabila care va pune in valoare obiectele de mobilier precum patul, dressingul sau fotoliile.

Spre exemplu, în cazul în care patul este albastru, iar dressingul roz pal, poti folosi albul pentru culoarea dominanta si albastrul pentru culoarea peretelui de accent, dar numai in cazul in care pe acest perete se afla dulapul. De ce? Pentru contrast, bineinteles! 

Ai grija ca vopseaua de interior pe care o folosesti sa fie de calitate, orice combinatii de culori pentru dormitor ai alege. Daca inca nu esti hotarat referitor la paleta de culori, te invitam sa citesti ghidul nostru despre cum sa alegi culoarea potrivita pentru zugraveli.

Tine cont de ambianta pe care vrei sa o creezi in dormitor

Starea noastra de spirit poate fi afectata de incaperea in care ne aflam. Spre exemplu, daca-ti doresti sa creezi un spatiu relaxant, este indicat sa eviti rosul. Atunci cand iti petreci timpul intr-o camera mica ai carei pereti sunt rosii, este posibil sa-ti creasca ritmul cardiac.

In general, culorile reci dau impresia unui spatiu mai amplu, insa acest lucru nu inseamna ca nu poti incorpora culori calde in dormitorul tau. Un perete de accent intr-un oranj „afumat” poate sa creeze impresia unui spatiu mai intim.

In cazul in care esti o persoana careia-i place foarte mult sa petreaca timpul in natura, atunci poti sa alegi cromatica dormitorului tau inspirandu-te din aceasta: alege nuante de verde, de brun si de albastru. De asemenea, culorile peretilor dormitorului nu sunt singurele care contribuie la formarea stari de spirit placute. Poti sa integrezi obiecte de mobilier din lemn lacuit, ba chiar si plante de interior care sa contribuie la alcatuirea unei ambiante relaxante.

Culori recomandate pentru dormitor

Este foarte important sa-ti asiguri confortul de care ai nevoie in dormitor. Culorile acestei camere trebuie sa fie alese pe masura. 
Descopera in continuare 5 idei de culori pentru dormitor care sa te ajute sa decizi paleta potrivita pentru aceasta incapere!

Dormitor alb

dormitor alb
Sursa foto: Shutterstock.com

Vopsirea peretilor dormitorului in alb este solutia perfecta pentru incaperile mici. Un dormitor alb reprezinta „panza” ideala care sa-ti serveasca la conturarea designului interior al acestei camere, intrucat nu te constrange cromatic in niciun fel. Nu doar atat, dar albul este potrivit pentru aproape orice stil de amenajare, de la cel clasic pana la cel minimalist.

Dormitor galben

dormitor galben
Sursa foto: Shutterstock.com

Daca esti mereu sufletul petrecerii si-ti place la nebunie sa-i faci pe ceilalti sa rada, atunci de ce sa nu alegi galbenul pentru peretii dormitorului tau? Te sfatuim sa optezi pentru un galben fad, deoarece o culoare prea intensa pe o suprafata atat de mare s-ar putea sa devina deranajanta. Daca-ti doresti totusi sa integrezi un galben mai aprins in dormitorul tau, atunci pastreaza-l pentru celelalte elemente de design, precum tapiteriile sau obiectele decorative.

Dormitor verde

dormitor verdeSursa foto: Shutterstock.com

Verdele a furat de la celelalte culori tot ce e mai bun: calmul de la albastru si veselia de la galben. Asadar este o culoare mai mult decat potrivita pentru dormitor, ba chiar te poti juca alaturand diverse nuante de verde: verde smarald, verde praz, verde de Verona, verde imperial sau lime. Devino creativ si joaca-te inclusiv cu imprimeurile cuverturii de pat si ale pernelor decorative. De asemenea, daca-ti doresti sa adaugi inca o pata de culoare in aceasta mare de verde, te sfatuim sa optezi pentru niste materiale pretioase de un violet elegant.

Dormitor bej

dormitor bej
Sursa foto: Shutterstock.com

Bejul, cremul, oranjul luminos si albul prafuit sunt niste culori potrivite pentru dormitor. Acestea creeaza o atmosfera calda, primitoare, fiind in acelasi timp culori deschise, care nu „fura” din dimensiunile incaperii. În ce privește parchetul, te sfatuim sa alegi un lemn de culoare deschisa, cum este pinul sau fagul, astfel incat sa obtii o coerenta cromatica uimitoare, care sa scalde dormitorul intr-un calm desavarsit.

Dormitor gri

dormitor gri​​​​​​​
Sursa foto: Shutterstock.com

Daca iubesti culorile neutre, cu siguranta te vei indragosti de un dormitor gri. In cazul in care alegi un gri deschis, atunci incearca sa creezi contraste cu obiectele de mobilier sau de decor, care pot fi mai intunecate. In schimb, daca preferi griul mai inchis pentru pereti, trebuie sa stii ca acesta este ideal pentru un design industrial. Opteaza pentru suprafete metalice cu urme subtile de uzura si pentru o culoare texturata a peretilor si vei obtine un dormitor demn de paginile revistelor de design interior!

Acum ca ai descoperit ce combinatii de culori pentru dormitor poti face, nu-ti ramane decat sa pui in aplicare ideile pe care le-ai descoperit in acest articol. Tine minte sa iei in considerare dimensiunea si forma dormitorului atunci cand alegi paleta cromatica si tine cont de psihologia culorilor pentru a crea o atmosfera inedita in aceasta incapere!

Te-ar putea interesa și:

Dormitorul, mai mult decat orice incapere din locuinta, trebuie sa fie primitor si sa asigure un grad ridicat de confort. Indiferent de stilul de design interior pe care il preferi, camera de dormit poate fi transformata intr-un spatiu placut si confortabil. Iata care sunt detaliile care fac diferenta, de la alegerea mobilierului la schema de culori potrivita si decoratiuni! Mai mult, ti-am pregatit cateva idei de amenajare a dormitorului intr-un mod confortabil, in functie de specificul fiecarui tip de locuinta: apartament, casa cu parter sau cu etaj, cu mansarda si cu demisol.
Dormitorul este una dintre cele mai importante incaperi ale casei tale, iar felul in care acesta este amenajat poate influenta in bine sau in rau modul in care te odihnesti. Un spatiu aglomerat te-ar putea impiedica sa te relaxezi cu adevarat si ti-ar putea afecta somnul. In acelasi timp, intr-o camera mica, va trebui sa fii inventiv pentru a gasi cele mai bune solutii de amenajare. Iata cateva trucuri, sfaturi si idei care te vor ajuta sa indeplinesti cu brio aceasta provocare!
Dormitoarele moderne sunt caracterizate de simplitate, confort si o estetica inconfundabila, fiind locul ideal pentru relaxare, somn linistit si lectura unei carti inainte de culcare. Daca iti doresti toate aceste lucruri, atunci descopera 12 idei de amenajare a dormitoarelor moderne care sa te ajute sa-ti gasesti inspiratia!
Achizitia unei saltele, fie ca vrei sa o inlocuiesti pe cea actuala sau te muti la casa noua, poate fi usor descurajanta, dat fiind optiunile diverse disponibile precum saltea ortopedica, saltea cu arcuri, saltea din spuma cu memorie. Plaja de preturi este si ea cat se poate de variata. Asadar, pe care o alegi? Ceea ce poti afirma sigur este ca iti doresti sa ai un somn odihnitor si confortabil. Ghidul de achizitie prezentat mai jos are rolul de a-ti simplifica misiunea. Vei intelege care sunt tipurile de saltele si care sunt diferentele dintre acestea.