Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 32 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Amenajare dormitor: sfaturi si idei pentru un spatiu confortabil

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 20.03.2023 / Timp lectură: 6 min

Dormitorul, mai mult decat orice incapere din locuinta, trebuie sa fie primitor si sa asigure un grad ridicat de confort. Indiferent de stilul de design interior pe care il preferi, camera de dormit poate fi transformata intr-un spatiu placut si confortabil. Iata care sunt detaliile care fac diferenta, de la alegerea mobilierului la schema de culori potrivita si decoratiuni!

Mai mult, ti-am pregatit cateva idei de amenajare a dormitorului intr-un mod confortabil, in functie de specificul fiecarui tip de locuinta: apartament, casa cu parter sau cu etaj, cu mansarda si cu demisol. 

Cuprins

Amenajarea dormitorului in functie de tipul de locuinta

Daca ai in plan sa amenajezi sau sa renovezi dormitorul, incearca sa creezi o camera de dormit care sa te reprezinte. Alege cu atentie pilota, paturile, pernele, lenjeriile de pat si fiecare detaliu al incaperii, astfel incat spatiul sa devina cat mai confortabil si sa iti ofere sentimentul de intimitate si relaxare. 
In functie de tipul de locuinta, amenajarea dormitorului vine cu diferite aspecte pe care trebuie sa le planifici atent. In cele ce urmeaza, vom anticipa principalele provocari cu care te poti confrunta si iti venim in ajutor cu o serie de sfaturi practice. 

 Amenajare dormitor apartament
 Amenajare dormitor apartament

Daca spatiul pe care il ai la dispozitie este amplu, ai o libertate mai mare de organizare. In schimb, de multe ori, dormitoarele din apartamente sunt mici si dificil de amenajat. Iata cateva recomandari utile de care sa tii cont in aceste cazuri!
●    Amenajeaza incaperea doar cu piese de mobilier de stricta necesitate - Un pat cat mai mic, dar care sa asigure suficient confort; o comoda, daca nu ai loc de un sifonier s.a.m.d.
●    Valorifica la maximum spatiul pe care il ai la dispozitie - Spre exemplu, poti alege un pat cu sertare sau cu loc suplimentar de depozitare. De asemenea, unul dintre pereti poate fi acoperit complet cu dulapuri si rafturi, pentru haine, carti si alte obiecte necesare.
●    Opteaza pentru o paleta cromatica deschisa, care sa reflecte lumina si sa ofere impresia unui spatiu mai mare - In acelasi timp, iti recomandam dulapurile cu oglinzi.
Iti recomandam si: Amenajarea unui dormitor mic: trucuri pentru a obtine mai mult spatiu si sfaturi de design

Amenajare dormitor casa
Amenajare dormitor casa

La casa poti dispune de un spatiu mai mare si, implicit, de numeroase optiuni de amenajare. Daca este posibil, organizeaza separat un dressing, pentru a nu aglomera camera de dormit cu dulapuri de mari dimensiuni. Adauga, in schimb, multe perne comode, covoare pufoase, tablouri si alte detalii care ar fi incarcat o camera prea mica, dar care creeaza o atmosfera intima si primitoare. 

Amenajare dormitor mansarda
Amenajare dormitor mansarda

Modul in care poti aranja mobilierul intr-un dormitor la mansarda este limitat din cauza plafonului inclinat. Patul, noptierele, un birou si o comoda pot fi asezate pe peretele cu inaltimea cea mai mica, iar pe latura opusa ar trebui sa ai suficient spatiu pentru un dulap. 
Totodata, este important sa nu neglijezi iluminatul, in special daca incaperea nu are o fereastra pentru mansarda si nu beneficiaza de suficienta lumina naturala. Pe langa aplica sau lustra, adauga veioze si lampadare cu lumina neutra sau calda, in apropierea patului, a biroului sau langa zona de citit.

Amenajare dormitor demisol
Amenajare dormitor demisol

Inainte de a incepe amenajarea unui dormitor la demisol sau subsol, asigura-te ca hidroizolatia si termoizolatia sunt realizate corect, cu materiale de inalta calitate. La prima vedere, poate parea dificil sa transformi acest spatiu intr-unul confortabil si primitor, insa iti vom oferi cateva trucuri care sa te ajute:
●    adauga multe perne si paturi calduroase in sezonul rece;
●    chiar daca ferestrele sunt mici si inguste, iti recomandam sa pui draperii din tavan pana in podea;
●    covoarele pufoase au rolul de a infrumuseta locul, dar si de a impiedica transferul de caldura cu pardoseala;
●    nu uita de lumanari, ghirlande luminoase si alte decoratiuni care sa adauge personalitate dormitorului de la demisol;
●    cel mai bun mod de a garanta confortul este prin alegerea unei saltele de dormit premium.
Afla mai multe: Cum alegi o saltea de pat - ghid de achizitie

La ce sa fii atent cand amenajezi un dormitor?

Ia in calcul tipul de locuinta, amplasarea dormitorului si dimensiunile acestuia, pentru a alege cat mai bine culorile, texturile, mobilierul, corpurile de iluminat si decoratiunile. Indiferent de stilul de amenajare interioara pentru care optezi, ai la dispozitie o multitudine de elemente care sa aduca un plus de confort in camera de dormit. 

Alegerea culorilor pentru dormitor
Alegerea culorilor pentru dormitor

Combinatiile cromatice potrivite pentru un dormitor sunt aproape nelimitate, insa paleta de culori nu depinde doar de preferintele tale, ci si de stilul de amenajare ales si de alte specificatii ale proiectului. Iata cateva sfaturi generale dupa care sa te ghidezi:
●    pentru un dormitor mic sau minimalist sunt indicate culorile deschise, luminoase - parchet gri, bej si lemn natural, var lavabil alb, crem, cenusiu etc.;
●    nuantele pastelate sunt ideale pentru camera de dormit: verde fistic, caisa, galben canar, lila, lavanda - sunt puse in evidenta in combinatie cu diferite tonuri de gri;
●    pentru amenajarea unui dormitor mare, poti alege accente de culoare indraznete - vopsele lavabile colorate pentru interior, cum ar fi albastru purpuriu sau cobalt, perne si lenjerii de pat verde padure, o patura zmeurie in combinatie cu nuante neutre etc.;
●    culorile pamantii, calde, sunt potrivite pentru amenajarea unui dormitor clasic, confortabil - bej, ocru, cafeniu, caramel, cupru, miere, maro auriu s.a.

Gaseste mai multa inspiratie: Culorile din dormitor: combinatii recomandate si idei de amenajare

Alegerea texturilor pentru dormitor
Alegerea culorilor pentru dormitor

Confortul este sporit de tesaturile moi, fine la atingere, precum matasea, catifeaua si lenjeriile de pat din bumbac sau microfibra, paturile din lana sau mohair si nu doar atat. Elementele din lemn, abajururile din panza si cosurile din iuta contribuie la aspectul primitor al dormitorului.

Daca esti in cautare de idei de amenajare pentru un dormitor modern, poti integra elemente din sticla si metal, cum ar fi o noptiera speciala, corpuri de iluminat, un ghiveci metalic. Totusi, pentru a pune accentul pe confort, nu trebuie sa lipseasca texturile moi si calduroase.

Descopera si: Dormitoare moderne: 12+ idei de amenajare si sfaturi utile

Alegerea mobilierului pentru dormitor
Alegerea mobilierului pentru dormitor

Pentru a alege cea mai buna mobila de dormitor pentru proiectul tau de amenajare, trebuie sa fii atent la mai multe aspecte. Iti prezentam, pe scurt, principalele criterii pe care sa le iei in calcul inainte de a face o achizitie:
●    Dimensiunile si forma camerei - Planurile tale de amenajare trebuie sa valorifice spatiul pe care il ai la dispozitie. Poti opta pentru modele de dormitoare de-a gata (seturi) sau poti gasi solutii ingenioase de amplasare si combinare a pieselor de mobilier;
●    Spatiul pentru depozitare - Ai un dressing separat sau ai nevoie de cat mai multe rafturi, sertare si bare pentru umerase? Locurile de sub pat si de deasupra dulapurilor pot fi utilizate pentru pastrarea articolelor de imbracaminte nepotrivite sezonului in curs, dar si pentru alte obiecte pe care le folosesti mai rar;
●    Stilul de amenajare interioara - Mobila simpla, cu linii si suprafete drepte este specifica stilului minimalist sau modern. Totusi, paturile si dulapurile cu puternice elemente decorative se potrivesc amenajarilor clasice.

Te-ar putea interesa si: Cum alegi mobila pentru dormitorul copilului tau? 

Alegerea schemei de iluminat
Alegerea schemei de iluminat

Creeaza o ambianta relaxanta in dormitor cu ajutorul luminii difuze si calde. Corpurile de iluminat pot fi amplasate in diferite locuri ale camerei, in functie de modul in care este aranjata mobila. Asadar, langa pat sunt recomandate veiozele sau spoturile incastrate in plafonul din gips carton.

Daca in dormitor ai amenajat o zona de citit sau un birou, lampadarul sau lampa ar trebui sa aiba lumina neutra, pentru a spori vizibilitatea si contrastul. Corpul central de iluminat din camera poate fi cu bec neutru sau cald. Pentru o atmosfera cat mai confortabila, adauga ghirlande sau benzi luminoase in jurul mobilierului.

Alegerea decoratiunilor pentru dormitor
Alegerea decoratiunilor pentru dormitor

Ultima etapa din amenajarea dormitorului este alegerea decoratiunilor interioare: multe perne moi si confortabile, paturi si pilote calduroase, lenjerii de pat placute la atingere, ghivece cu flori, perdele si draperii, covoare, ceas decorativ de perete sau de birou, oglinda cu rama impresionanta, tablouri si multe altele. Chiar si o camera in stil minimalist are cateva obiecte cu rol de infrumusetare. 

Tot la capitolul decor pot fi incluse elemente de finisaj pentru interior: tapete cu motive geometrice, florale, cu model de caramida sau lemn; profile decorative pentru pereti si tavan, pentru stilul clasic de amenajare; mochete confortabile pentru camera copilului sau dormitorul parintilor etc. 

Intra pe MatHaus.ro si descopera oferta vasta de produse si materiale pentru finisajele dormitorului, mobilare, iluminare si decorare! Fiecare detaliu conteaza pentru a amenaja un spatiu de dormit confortabil si primitor. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Dormitorul este una dintre cele mai importante incaperi ale casei tale, iar felul in care acesta este amenajat poate influenta in bine sau in rau modul in care te odihnesti. Un spatiu aglomerat te-ar putea impiedica sa te relaxezi cu adevarat si ti-ar putea afecta somnul. In acelasi timp, intr-o camera mica, va trebui sa fii inventiv pentru a gasi cele mai bune solutii de amenajare. Iata cateva trucuri, sfaturi si idei care te vor ajuta sa indeplinesti cu brio aceasta provocare!
Dormitoarele moderne sunt caracterizate de simplitate, confort si o estetica inconfundabila, fiind locul ideal pentru relaxare, somn linistit si lectura unei carti inainte de culcare. Daca iti doresti toate aceste lucruri, atunci descopera 12 idei de amenajare a dormitoarelor moderne care sa te ajute sa-ti gasesti inspiratia!
Crearea unei atmosfere potrivite in locuinta ta poate fi o provocare, mai ales atunci cand exista nenumarate combinatii de culori pentru dormitor dintre care sa alegi. Acestea au intotdeauna impact asupra starii de spirit pe care o ai atunci cand iti petreci timpul in dormitor. Descopera combinatiile recomandate pentru aceste culori si idei de amenajare care sa-ti puna inspiratia la lucru!
Achizitia unei saltele, fie ca vrei sa o inlocuiesti pe cea actuala sau te muti la casa noua, poate fi usor descurajanta, dat fiind optiunile diverse disponibile precum saltea ortopedica, saltea cu arcuri, saltea din spuma cu memorie. Plaja de preturi este si ea cat se poate de variata. Asadar, pe care o alegi? Ceea ce poti afirma sigur este ca iti doresti sa ai un somn odihnitor si confortabil. Ghidul de achizitie prezentat mai jos are rolul de a-ti simplifica misiunea. Vei intelege care sunt tipurile de saltele si care sunt diferentele dintre acestea.