Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum alegi o saltea de pat - Ghid de achizitie

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 10 min

Achizitia unei saltele, fie ca vrei sa o inlocuiesti pe cea actuala sau te muti la casa noua, poate fi usor descurajanta, dat fiind optiunile diverse disponibile precum saltea ortopedica, saltea cu arcuri, saltea din spuma cu memorie.

Plaja de preturi este si ea cat se poate de variata. Asadar, pe care o alegi? Ceea ce poti afirma sigur este ca iti doresti sa ai un somn odihnitor si confortabil.

Ghidul de achizitie prezentat mai jos are rolul de a-ti simplifica misiunea. Vei intelege care sunt tipurile de saltele si care sunt diferentele dintre acestea.

Cuprins

Saltea de pat - Ce model ti se potriveste?

Un somn de calitate este esential pentru regenerarea organismului, imbunatatirea functiilor cognitive si menținerea unei stari de bine. Cu toate acestea, importanta saltelei pentru obtinerea unui somn odihnitor este de multe ori subestimata.

O saltea nepotrivita poate duce la dureri de spate, tulburari de somn si alte probleme de sanatate. De aceea, este esential sa alegi o saltea care sa se potriveasca nevoilor si preferintelor tale.

Fiecare tip de saltea raspunde unor cerinte diferite, fie ca este vorba de un suport ferm pentru spate sau de o suprafata cat se poate de moale. In functie de preferintele tale, vei putea alege un anumit tip de saltea. Inainte de toate este bine sa le cunosti.

Cum aleg o saltea?

Procesul de alegere al saltelei poate fi unul solicitant, dat fiind varietatea de modele disponibile in magazine. Printre tipurile pe care le intalnesti, se numara: saltelele cu arcuri, saltelele cu spuma de memorie sau saltelele din latex. Fiecare are caracteristici specifice si este bine sa alegi produsul in functie de criterii precum fermitatea saltelei, postura de somn si eventualele probeleme de sanatate. Pe blogul nostru gasesti si articolul intitulat: Saltea cu arcuri sau cu spuma: principalele diferente si ce alegi.

De exemplu, daca te intrebi ce inseamna saltea ortopedica, trebuie sa stii ca aceasta este proiectata special pentru a sustine coloana vertebrala si a mentine o aliniere corecta a corpului in timpul somnului. Este conceputa ca sa ofere un suport adecvat pentru zona lombara, dar si sa reduca presiunea asupra articulatiilor.

Daca esti in cautarea unei solutii temporare, o saltea pe care s-o folosesti pentru niste musafiri neasteptati sau pentru intervalul de timp in care vei sta in chirie, atunci poti opta pentru o saltea gonflabila.

In concluzie, fiecare tip de saltea are caracteristici specifice care poate indeplini diferitele nevoi ale cumparatorului. Afla din acest articol care sunt avantajele si dezavantajele lor, pentru a-ti usura procesul de achizitie.

Ce se pune sub saltea, dar deasupra ei?

Sub saltea sta somiera. Aceasta este o structura cu lamele de lemn sau metal. Lamelele ofera o sustinere adecvata si imbunatatesc circulatia aerului in jurul saltelei. Rama de pat este o alta optiune. Este realizata din lemn sau metal si ofera o baza solida pentru saltea si in acelasi timp adauga stabilitate patului.

Pentru a alege suportul potrivit este important sa iei in considerare tipul saltelei, dimensiunile patului si preferintele personale. Daca ai o saltea cu arcuri, somiera este o optiune buna, in timp ce saltelele cu spuma pot fi sustinute de rame de pat sau platforme solide.

Deasupra saltelei poti pune un topper. El reprezinta un strat suplimentar de confort pe care il adaugi peste saltea. Poate fi vorba de un strat moale sau ferm, in functie de preferintele tale personale. Totodata, ajuta la prelungirea duratei de viata a saltelei, fiindca o protejeaza de murdarie si uzura. Tot ce trebuie sa stii despre tipurile de saltele, inclusiv topper pentru saltea, vei afla din randurile urmatoare.

Saltea cu arcuri

Ideala pentru: persoanele care obisnuiesc sa doarma pe spate si pe burta

Traditionala saltea cu arcuri este recomandata persoanelor care isi doresc sa aiba un suport ferm in timpul somnului. Modelele prezente astazi in piata cunosc imbunatatiri semnificative pentru un confort sporit.

Este alcatuita din arcuri de otel (care se adapteaza greutatii) si un strat superior confortabil realizat din spuma sau fibre. Forma, marimea si numarul de arcuri dintr-o saltea pot varia. Ca regula generala, mai multe arcuri inseamna o calitate superioara si mai multa sustinere. Modelele noi de saltele cu arcuri se impart in:

  • saltele cu arc continuu - un singur fir de otel, rasucit in etape multiple, reuseste sa asigure intreg ansamblul de suport al patului, inlocuind, asadar, sistemul arcurilor individuale; izoleaza destul de bine miscarea, astfel ca daca partenerul adoarme greu, sansele ca celalalt sa fie deranjat sunt mai mici;
  • saltele cu arcuri impachetate - sunt alcatuite dintr-un numar mare de arcuri cilindrice, fiecare imbracat intr-un material (a se vedea imaginea de mai jos); arcurile se deformeaza individual, asadar presiunea pusa de greutatea unuia dintre parteneri va ramane localizata, fara a-l deranja pe celalalt;

Saltea cu arcuri

Saltea cu arcuri - Avantaje si dezavantaje

Pro:

  • pret mai mic decat in cazul celorlalte modele din piata;
  • suprafata racoroasa a saltelor cu arcuri - continutul redus de spuma (avantaj pentru persoanele care transpira in timpul somnului);​​​​​​​

Contra:

  • durata mai scurta de viata;
  • lipsa conturarii dupa forma corpului (sunt persoane care resimt acest tip de saltea ca fiind prea ferma);
  • grad scazut de absorbtie a miscarii;

Saltea cu spuma de memorie

Ideala pentru: persoanele care dorm pe o parte, pe spate sau pe burta si pentru cei care isi doresc sa scape de tensiunea musculara

Este o saltea din spuma, foarte la moda, fabricata din spuma de memorie (Memory Foam), un material care se modeleaza si care raspunde la temperatura si greutatea corpului.

A devenit cunoscuta pentru confortul pe care il ofera si pentru abilitatea de a se  contura dupa forma corpului, absoarbe greutatea si scade presiunea asupra articulatiilor.

Este compusa din mai multe straturi diferite. Ofera atat confortul dat de o suprafata moale, cat si un bun suport, contribuind la eliberarea tensiunii musculare din corp. Te simti sprijinit, in timp ce esti scufundat in spuma de memorie.

Un alt avantaj este acela al izolarii miscarii, acest lucru permite o suprafata de somn linistita, fara sa te deranjeze persoana care se misca in cealalta jumatate a patului.

Saltea cu spuma de memorie

Saltea cu spuma de memorie - Avantaje si dezavantaje

Pro:

  • suprafata moale care se contureaza pe forma corpului, ofera senzatia de imbratisare;
  • confort si suport in acelasi timp - distribuie in mod egal greutatea si mentine coloana vertebrala aliniata;
  • modele variate in functie de gradul de suport dorit, de la foarte moale la ferm;  
  • izolare buna a miscarii - este o optiune populara pentru cupluri;
  • usor de transportat - se achizitioneaza in format comprimat, iar dupa ce se despacheteaza salteaua se extinde pe intreaga dimensiune a patului;

Contra:

  • suprafata calda - spuma de memorie pastreaza temperatura corpului, aspect mai putin confortabil pentru persoanele care transpira abundent in timpul somnului;
  • senzatia de scufundare poate sa nu fie agreata de toate persoanele;
  • miros neplacut la deschidere - procesul de fabricare implica particule organice volatile care se elibereaza atunci cand salteaua este despachetata; ele sunt inofensive, dar au un miros puternic care poate persista de la cateva ore la cateva zile;

Saltea din latex

Ideala pentru: persoanele care isi doresc o saltea ferma, dar in acelasi timp si elastica

Salteaua din latex a devenit populara datorita duratei de viata si a confortului oferit. Desi se contureaza pe forma corpului, efectul nu este acelasi ca in cazul saltelei cu spuma de memorie. Salteaua din latex este mai putin flexibila, o optiune ideala pentru persoanele care vor suport moale, dar nu senzatia de scufundare, oferita de salteaua cu spuma de memorie.

Tot in comparatie, salteaua din latex retine caldura in proportie mai mica. Unul dintre avantajele saltelei din latex este si materialul natural din care este fabricata. Latexul natural este recoltat de la arborele de cauciuc, prin urmare nu exista substante chimice dure in saltea.

Tine cont ca, pe langa saltelele din latex natural, exista si saltele din latex sintetic, fabricate din ingrediente bazate pe petrol cu poliuretan. Acestea din urma nu ofera aceeasi durabilitate si nici elasticitatea pe care multi o cauta la o saltea de latex.

Saltea latex

Saltea din latex - Avantaje si dezavantaje

Pro:

  • conturul pe care il ia salteaua este mai permisiv, mai rotunjit, nu ofera senzatia de adancire a corpului in materialul saltelei (ca in cazul spumei de memorie);
  • suprafata de dormit racoroasa - nu retine caldura corporala;
  • latexul este un material hipolaergenic - rezista la mucegai si praf (durata mai mare de viata);
  • produs ecologic - saltelele din latex natural sunt biodegradabile;
  • absorbtie a miscarii - ofera o experienta de dormit linistita pentru ca minimalizeaza transferul de miscare (dar nu la fel de bine ca spuma de memorie); 

Contra:

  • miros initial de cauciuc - in timpul procesului de fabricatie se formeaza compusi organici volatili inofensivi care conduc la un miros puternic in momentul despachetarii; in cazul saltelei din latex natural mirosul este de cauciuc, in timp ce in cazul saltelei din latex sintetic este un miros chimic; indiferent de situatie, mirosul dispare intr-un interval de la cateva ore pana la cateva zile;
  • pret ridicat - salteaua din latex natural este una dintre cele mai scumpe optiuni;

Saltea ortopedica - Ce trebuie sa stii?

Salteaua ortopedica ofera o suprafata de somn ferma, cu scopul de a oferi suport pentru coloana vertebrala, gat, articulatii si ajuta la imbunatatirea pozitiei generale a corpului.

Daca te intrebi din ce este compusa, trebuie sa stii ca orice tip de saltea, cu arcuri, cu spuma de memorie sau din latex poate fi o saltea ortopedica. Diferenta este ca producatorul a conceput-o special pentru problemele de spate si articulatii.

Saltea ortopedica

 

Saltea ortopedica - Beneficii

  • maxim de suport - saltelele ortopedice sunt foarte ferme, concepute pentru a oferi un suport maxim pe tot parcursul noptii; ele sustin usor spatele si articulatiile pentru a diminua durerile;
  • distribuirea in mod egal a greutatii - suportul ferm distribuie in mod egal greutatea corpului, lucru care atenueaza presiunea de pe coloana vertebrala si reduce punctele de presiune dureroase (in special la gat, spate, solduri);
  • alinierea coloanei vertebrale - saltelele ortopedice asigura alinierea corecta a coloanei vertebrale, reducand in acelasi timp durerile de spate;
  • postura corecta - o saltea ortopedica te ajuta sa adopti postura corecta pe tot parcursul noptii, incurajand o buna circulatie a sangelui;

Este o saltea ortopedica potrivita pentru mine?

O saltea ortopedica ofera un grad de fermitate care ajuta la sprijinul si alinierea coloanei vertebrale. O saltea ortopedica este ideala pentru tine daca:

  • Ai dureri de spate, de gat;
  • Ai dureri articulare;
  • Doresti sa-ti imbunatatesti pozitia coloanei vertebrale;
  • Ai probleme cu respiratia in timpul somnului;
  • Preferi pur si simplu o suprafata de somn ferma;
  • Sunteti doua persoane care dormiti pe saltea si iti doresti ca transferul de miscare sa fie minim;
  • Vrei o saltea care nu se deformeaza in timp si pe care nu trebuie sa te rotesti pentru a-ti gasi pozitia confortabila;​​​​​​​

Consulta modelele de saltele ortopedice disponibile pe site-ul MatHaus.

Ghid de dimensiuni

Cele mai intalnite dimensiuni de saltele sunt:

  • saltea 90 x 200 cm - o optiune foarte buna pentru camera unui adolescent (elev de liceu sau student);
  • saltea 140 x 200 cm - ideala pentru o singura persoana, care este inalta si care isi doreste sa se rasfete cu suficient de mult spatiu pentru dormit;
  • saltea 160 x 200 cm - pentru cuplurile care nu pun accent pe foarte mult spatiu de dormit si care isi doresc sa economiseasca loc in camera;
  • saltea 180 x 200 cm - pentru cuplurile care vor sa se bucure de suficient de mult spatiu de dormit;

Topper saltea

Ce este un topper pentru saltea? Este o piesa detasabila care se asaza deasupra saltelei pentru a oferi un plus de confort patului. Scopul sau este acela de a imbunatati suprafata de somn, astfel daca aceasta este prea moale, topperul poate aduga un suport mai bun pentru spate cu ajutorul fermitatii sale. Daca din contra, salteaua este prea tare, atunci un topper din spuma poate oferi confortul mult asteptat.

De retinut:

  • un topper este o componenta suplimentara saltelei, cu rol de a imbunatati confortul si calitatea somnului;
  • topperul se alege in functie de suprafata de somn dorita, mai moale sau suficient de ferma;
  • topperele sunt fabricate pe dimensiunile saltelelor, este asadar usor sa gasesti produsul potrivit si au totodata inaltimi diferite, de la 2 cm si pot varia pana la 8 cm;
  • topperele sunt realizate din materiale diverse precum: spuma poliuretanica, spuma de memorie, latex, bumbac organic s.a.;
  • un topper este o solutie atat pentru pat, cat si pentru canapea;
  • un topper prelungeste durata de viata a saltelei;
  • un topper este o solutie foarte buna atunci cand salteaua da semne de inlocuire, dar vrei sa amani momentul investitiei; un topper ofera suportul dorit la un pret cu mult mai mic decat o saltea;
  • pentru doua persoane cu preferinte diferite pentru suprafata de somn, se poate achizitiona un topper pentru o singura parte a patului, ca sa indeplineasca cerintele persoanei careia salteaua prezenta i se pare prea moale sau prea tare;
  • un topper nu este acelasi lucru cu o protectie de saltea; aceasta din urma are rolul de a oferi rezistenta la umiditate, protejeaza salteaua de accidentele nedorite (cafeaua varsata in pat); un topper contribuie la o pozitie corecta a corpului in timpul somnului si la un somn odihnitor;

Saltea topper

Protectie saltea(husa saltea)

Este important sa se faca diferenta intre un topper si o protectie de saltea. Husa de saltea sau protectia este de obicei fabricata dintr-un material care se poate spala la masina. Ele sunt foarte subtiri, deloc voluminoase, fiind usor de pus in masina de spalat rufe. Sunt realizate din material textil sau impermeabil pentru a proteja salteaua de accidente.

De retinut:

  • o protectie de saltea se achizitioneaza cu scopul de a proteja salteaua sau topperul, pentru ca acestea sa fie foarte usor de intretinut;
  • protectia de saltea impermeabila este ideala daca ai copii mici, animale de companie sau iti place sa-ti iei micul dejun in pat;
  • un topper poate fi achizitionat cu protectie inclusa;
  • diferenta intre un topper si o protectie de saltea este ca un topper ofera suport corpului (o aliniere corecta a coloanei vertebrale in timpul somnului); daca ai achizitionat o saltea care ti se pare prea ferma, un topper din spuma de memorie poate oferi un strat suplimentar moale pentru a te bucura de un somn de calitate; pe de cealalta parte, o protectie de saltea se asaza peste topper (sau in absenta acestuia, direct peste saltea) si ii ofera protectie, fiind usor de spalat in masina de rufe;

Este important sa nu faci niciun compromis cand vine vorba de calitatea somnului. Datorita numeroaselor tipuri de saltele si toppere disponibile pe piata, vei putea sa iti oferi suprafata de somn 100% potrivita nevoilor tale. Si pentru ca a fi informat este pasul principal de pornire, cu ajutorul acestui ghid misiunea ta de achizitie este acum cat se poate de simpla!

Protectie saltea

Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.

Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor, noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț de descărcare sau prin curieri oriunde, acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Dormitorul, mai mult decat orice incapere din locuinta, trebuie sa fie primitor si sa asigure un grad ridicat de confort. Indiferent de stilul de design interior pe care il preferi, camera de dormit poate fi transformata intr-un spatiu placut si confortabil. Iata care sunt detaliile care fac diferenta, de la alegerea mobilierului la schema de culori potrivita si decoratiuni! Mai mult, ti-am pregatit cateva idei de amenajare a dormitorului intr-un mod confortabil, in functie de specificul fiecarui tip de locuinta: apartament, casa cu parter sau cu etaj, cu mansarda si cu demisol.
Dormitorul este una dintre cele mai importante incaperi ale casei tale, iar felul in care acesta este amenajat poate influenta in bine sau in rau modul in care te odihnesti. Un spatiu aglomerat te-ar putea impiedica sa te relaxezi cu adevarat si ti-ar putea afecta somnul. In acelasi timp, intr-o camera mica, va trebui sa fii inventiv pentru a gasi cele mai bune solutii de amenajare. Iata cateva trucuri, sfaturi si idei care te vor ajuta sa indeplinesti cu brio aceasta provocare!
Dormitoarele moderne sunt caracterizate de simplitate, confort si o estetica inconfundabila, fiind locul ideal pentru relaxare, somn linistit si lectura unei carti inainte de culcare. Daca iti doresti toate aceste lucruri, atunci descopera 12 idei de amenajare a dormitoarelor moderne care sa te ajute sa-ti gasesti inspiratia!
Crearea unei atmosfere potrivite in locuinta ta poate fi o provocare, mai ales atunci cand exista nenumarate combinatii de culori pentru dormitor dintre care sa alegi. Acestea au intotdeauna impact asupra starii de spirit pe care o ai atunci cand iti petreci timpul in dormitor. Descopera combinatiile recomandate pentru aceste culori si idei de amenajare care sa-ti puna inspiratia la lucru!