Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 39 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Amenajarea unui dormitor mic: trucuri si sfaturi utile

Actualizat: 31.01.2023 / Publicat: 31.01.2019 / Timp lectură: 8 min
Dormitorul este una dintre cele mai importante incaperi ale casei tale, iar felul in care acesta este amenajat poate influenta in bine sau in rau modul in care te odihnesti. Un spatiu aglomerat te-ar putea impiedica sa te relaxezi cu adevarat si ti-ar putea afecta somnul. In acelasi timp, intr-o camera mica, va trebui sa fii inventiv pentru a gasi cele mai bune solutii de amenajare. Iata cateva trucuri, sfaturi si idei care te vor ajuta sa indeplinesti cu brio aceasta provocare!

Cuprins

Reguli generale de amenajare a unui dormitor mic pentru a parea mai spatios

Cand dispui de un spatiu mic, cea mai buna metoda de amenajare este cea minimalista - alege mobilier practic, simplu si nu incarca dormitorul cu prea multe obiecte decorative. Ti-am pregatit mai multe trucuri si sfaturi in cele ce urmeaza. 

Citeste si: Dormitoare moderne: 12+ idei de amenajare si sfaturi utile

Trucuri pentru un dormitor mai spatios si mai aerisit

Primele lucruri la care trebuie sa te gandesti cand incepi misiunea de amenajare a unui dormitor mic sunt eliberarea spatiului si crearea iluziei ca acesta este mai amplu. Pentru asta, vei regandi asezarea lucrurilor in camera, dar te vei folosi si de cateva artificii pentru a face camera sa para mai incapatoare si mai aerisita.

  • Scapa de lucrurile inutile

dormitor modern albastru

O camera aglomerata va parea intotdeauna mai mica decat una conceputa minimalist. Fa-ti o lista cu lucrurile de care ai cu adevarat nevoie in dormitor si compar-o cu lista lucrurilor care se afla in camera.

Cu siguranta, vei constata ca exista cateva piese de mobilier sau decoratiuni care nu au ce cauta acolo. Poate sunt lucruri vechi cu valoare sentimentala sau obiecte pe care ti-a fost mai la indemana sa le depozitezi in dormitor. Le poti muta intr-o camera mai spatioasa, intr-o debara sau le poti dona. 

  • Foloseste-te de lumina si de reflexia acesteia pentru a crea iluzia unui spatiu mai mare

dormitor modern iluminat

Lumina poate face o diferenta uriasa in ceea ce priveste felul in care percepem dimensiunile unei incaperi. Daca pe cea naturala nu o poti controla, strategia de utilizare a celei artificiale depinde doar de tine.

Stiai ca lampile fixate pe pereti pot mari optic orice spatiu inchis? Foloseste-le cu incredere pentru a face dormitorul sa para mai incapator si mai luminos. Pentru a te asigura ca planul tau functioneaza, alege becuri suficient de puternice. Daca nu vrei ca lumina sa iti oboseasca ochii si vrei sa conferi un aspect mai intim camerei in care dormi, urmeaza exemplul de amenajare al tarilor nordice si alege o lumina calda, odihnitoare.

Un alt truc care te-ar putea ajuta in demersul de a face dormitorul sa para mai spatios este folosirea oglinzilor. Daca vrei ca efectul sa fie si mai vizibil, pozitioneaza oglinzile pe peretele opus celui pe care sunt fixate corpurile de iluminat; acestea vor reflecta lumina si vor face incaperea sa para si mai luminoasa.

  • Profita din plin de spatiul disponibil

dormitor spatios

Chiar daca suprafata pe care o ai la dispozitie nu este prea mare, o delimitare clara a spatiului te va ajuta sa il folosesti la capacitatea maxima. Iata cum poti proceda:

  1. delimiteaza zona destinata dormitului si relaxarii: pat si noptiere, daca este cazul;
  2. delimiteaza zona destinata depozitarii hainelor, daca nu ai un dressing sau un dulap intr-o alta incapere.

In ceea ce priveste decoratiunile, este preferabil sa ramai in zona de simplitate. Alege doar cateva si fara un design incarcat. De asemenea, pentru a te asigura ca folosesti optim spatiul pe care il ai la dispozitie, opteaza pentru piese de mobilier facute la comanda. Astfel te vei asigura ca toate lucrurile din camera de odihna au dimensiunea potrivita si ca nu sunt prea mari pentru suprafata disponibila, dar nici prea mici pentru nevoile tale.

Alegerea pieselor de mobilier

Indiferent daca iti comanzi mobilierul sau daca achizitionezi piese de mobilier direct din magazin, la dimensiuni standard, exista si in acest sens cateva trucuri care pot face spatiul sa para mai incapator.

  • Alegerea patului 

pat in dormitor

Spatiul te limiteaza in ceea ce priveste designul pieselor de mobilier, insa poti opta chiar si pentru un pat tapitat, daca dimensiunile acestuia nu sunt foarte mari. Bineinteles ca un unul de tip king size ar putea sa iti ocupe toata camera, dar poti avea un pat dublu de 140 x 200 de centimetri.

Pe de alta parte, daca locuiesti singur, amenajezi camera unui copil sau dormitorul pentru oaspeti, poti opta pentru un pat single ori pentru o canapea extensibila.

  • Alegerea pieselor de mobilier destinate depozitarii

spatii de depozitare in dormitor langa pat

Daca ai ales ca dormitorul sa fie si camera in care iti depozitezi hainele si accesoriile, vei avea nevoie de un dulap. Cel mai bine ar fi sa il comanzi personalizat in functie de nevoile proprii de compartimentare. O idee buna ar fi sa il faci inalt pana in tavan, pentru optimizarea spatiului.

In ceea ce priveste deschiderea usilor, trebuie sa stii ca cele glisante sunt mult mai confortabil de folosit intr-un spatiu redus. Daca mai detii un dulap sau chiar un dressing, dar ai nevoie de o piesa de mobilier in care sa iti pui cateva haine si accesorii pe care vrei sa le ai mereu la indemana, poti opta pentru o comoda cu sertare.

Pont: alege o culoare apropiata de cea a zugravelii; cu cat contrastul este mai mic, cu atat camera va parea mai incapatoare si dulapul nu va deranja vizual.

Iti recomandam si: Amenajari interioare: Idei e proiecte DIY si avantaje esentiale

  • Alegerea noptierelor sau inlocuirea lor cu alte corpuri de mobilier

noptiera moderna langa pat

Poate fi dificil sa gasesti noptiere potrivite pentru spatiul de care dispui, iar o optiune pentru un dormitor mic este de a folosi una singura. O alta solutie este inlocuirea acestora cu niste rafturi sau polite suspendate. Sunt mult mai compacte, designul lor minimalist arata foarte bine si se potriveste cu orice alt stil de decor. In plus, sunt suficiente pentru lucrurile de care chiar ai nevoie langa pat: o veioza, cartea preferata si, eventual, ochelarii.

Alegerea culorilor pentru un dormitor mic

culori pentru un dormitor mic

Cand vine vorba despre dormitoare mici, culorile deschise sunt cele care flateaza astfel de spatii si le fac sa para mai luminoase si mai incapatoare. Poti opta pentru alb sau pasteluri discrete ori chiar pentru ambele, daca te simti creativ. Culorile reci sunt cele mai potrivite pentru dormitoare, in general, deoarece nu suprasolicita si nu obosesc ochii, ceea ce le face perfecte pentru odihna si relaxare.

Nuantele pale de bleu ciel sau verde olive arata foarte bine in dormitoare. Daca nu vrei sa te aventurezi in a le folosi pentru toti peretii, poti zugravi camera in alb, cu exceptia unui perete vopsit intr-una dintre aceste nuante.

Culorile mobilierului pot fi complementare sau apropiate de cele folosite la zugraveala. Ramai totusi in spectrul nuantelor deschise, daca vrei sa maresti vizual camera. 

Afla mai multe: Cum alegi cea mai buna vopsea lavabila pentru proiectul tau?

Alegerea accesoriilor

Oricat de simplu ai vrea sa decorezi, exista cateva accesorii de dormitor la care nu poti renunta. Iata care sunt regulile pentru alegerea acestora, daca ai un dormitor mic.

  • Alegerea draperiilor

draperii dormitor mic​​​​​​​

In ceea ce priveste materialul perdelelor si draperiilor, este indicat sa te orientezi catre texturi vaporoase, usoare, semi-transparente. Panza si voalul sunt potrivite pentru un dormitor de dimensiuni reduse, tocmai pentru ca permit trecerea luminii si nu incarca vizual aspectul camerei.

Culorile potrivite pentru draperii sunt cele deschise, eventual complementare cu cele ale peretilor sau ale pieselor de mobilier.

  • Alegerea covorului

covor in dormitor

Pentru ca spatiul este restrans, un covor mare ar putea sa incarce si mai mult incaperea. Daca nu vrei sa renunti la acest accesoriu, poti opta pentru o varianta putin mai mare decat dimensiunile patului, pe care sa il asezi sub acesta. Alege unul dreptunghiular si fixeaza-l simetric.

  • Alegerea lenjeriilor de pat

lenejerie de pat alb negru in dungi​​​​​​​

Dupa ce ti-ai amenajat dormitorul astfel incat sa para mai mare, mai aerisit si mai luminos, sa strici totul cu o lenjerie de pat nepotrivita nu e tocmai cea mai buna idee. De aceea, e bine sa eviti imprimeurile exagerate, culorile stridente sau formele geometrice incarcate.

Pentru lenjeriile de pat dintr-un dormitor mic, dungile sunt o idee buna, indiferent daca sunt orizontale sau verticale, cu conditia sa fie in doar doua culori sau mai multe nuante ale aceleiasi culori.

Idei de amenajare a unui dormitor mic de bloc

Intr-un apartament mic, iti recomandam sa alegi o paleta restransa de culori si sa profiti la maximum de lumina naturala. Poti aseza patul la mijlocul unui perete din dormitor, pentru a avea suficient loc in jurul acestuia. De asemenea, este foarte important spatiul pentru depozitare la bloc.

Daca locuiesti singur sau amenajezi camera unui copil, poti pune patul lipit de perete, iar in spatiul ramas poti amplasa un birou, o comoda sau un dulap. ​​​​​​​

Amenajarea unui dormitor mic patrat

dormitor mic patrat​​​​​​​

Cea mai simpla modalitate de a amenaja un dormitor patrat este sa asezi patul, noptierele si celelalte elemente din camera simetric. O alta idee ar fi sa optezi pentru un pat de colt, ceea ce va crea suficient loc pentru un fotoliu pentru citit, un birou, o comoda sau chiar un dulap mare cu oglinzi. 

Amenajare unui dormitor mic cu canapea

dormitor mic cu canpea gri​​​​​​​

Vrei sa ai mai mult spatiu in dormitor in timpul zilei? Inlocuieste patul cu o canapea extensibila. Asigura-te ca felul in care este aranjat restul mobilierului iti permite sa te misti usor atat cand salteaua este stransa, cat si cand pregatesti camera pentru dormit. 

Daca vrei sa decorezi cu un covor, alege unul cu fir scurt, care sa nu creeze dificultati cand impingi cadrul cu roti al canapelei extensibile. De asemenea, poti pune in apropiere o comoda sau un dulap pentru perne, pilota si lenjerii de pat. 
​​​​

Amenajarea unui dormitor mic la mansarda

dormitor la mansarda​​​​​​​

Principala provocare cand amenajezi un dormitor mic la mansarda este data de tavanul inclinat. Pozitionarea mobilierului este foarte importanta in acest caz. Daca nu ai nevoie de mult spatiu pentru depozitare, inlocuieste dulapul cu o comoda. In zona mai putin inalta din camera poate fi pus patul, un fotoliu si o mini biblioteca sau un birou.
 

Idei pentru amenajarea unui dormitor mic modern

Intr-un dormitor modern se potrivesc paturile tapitate, piesele de mobilier cu linii simple si suprafete plane, becurile decorative, spoturile sau benzile luminoase. Totodata, poti opta pentru un perete accent cu lemn sau zugravit in nunate de gri. Alege cateva obiecte de decor creative, dar fara a incarca spatiul.

Amenajarea unui dormitor mic pentru copii

dormitor mic pentru copii cu pat suprapus​​​​​​​

O idee buna pentru amenajarea unui dormitor mic pentru 2 copii este folosirea unui pat supraetajat. Astfel, obtii mai mult spatiu care poate fi utilizat ca loc de joaca sau pentru studiu. In plus, sunt utili taburetii cu loc pentru depozitare. 

Chiar si un dormitor pentru un singur copil poate fi amenajat cu pat supraetajat. La nivelul superior va fi salteaua, iar in partea de jos poate fi un spatiu special de joaca, pentru depozitarea jucariilor, cartilor si a hainelor sau pentru pozitionarea unui birou.

Ce avantaje iti ofera un dormitor mic?

Un dormitor foarte mic este dificil de amenajat, insa are si multe avantaje, cum ar fi:

  • este mai usor de curatat si de intretinut;
  • spatiul se incalzeste mai repede in lunile de iarna, iar costurile sunt reduse;
  • ofera o senzatie mai intensa de intimitate si confort sporit;
  • sunt folosite mai putine piese de mobilier pentru dormitor sau de dimensiuni mai mici, ceea ce reduce costurile de amenajare;
  • trebuie sa alegi doar obiectele de stricta necesitate, iar un stil de viata mai simplu poate insemna mai putin stres.

Amenajarea unui dormitor mic este o provocare pentru oricine, chiar si pentru specialisti. Cu toate astea, daca vei tine cont de sfaturile noastre si vei reusi sa iti pui amprenta personala fara a incalca regulile, camera in care dormi poate deveni cu usurinta cel mai placut si confortabil loc din casa. 

Te-ar putea interesa și:

Dormitorul, mai mult decat orice incapere din locuinta, trebuie sa fie primitor si sa asigure un grad ridicat de confort. Indiferent de stilul de design interior pe care il preferi, camera de dormit poate fi transformata intr-un spatiu placut si confortabil. Iata care sunt detaliile care fac diferenta, de la alegerea mobilierului la schema de culori potrivita si decoratiuni! Mai mult, ti-am pregatit cateva idei de amenajare a dormitorului intr-un mod confortabil, in functie de specificul fiecarui tip de locuinta: apartament, casa cu parter sau cu etaj, cu mansarda si cu demisol.
Dormitoarele moderne sunt caracterizate de simplitate, confort si o estetica inconfundabila, fiind locul ideal pentru relaxare, somn linistit si lectura unei carti inainte de culcare. Daca iti doresti toate aceste lucruri, atunci descopera 12 idei de amenajare a dormitoarelor moderne care sa te ajute sa-ti gasesti inspiratia!
Crearea unei atmosfere potrivite in locuinta ta poate fi o provocare, mai ales atunci cand exista nenumarate combinatii de culori pentru dormitor dintre care sa alegi. Acestea au intotdeauna impact asupra starii de spirit pe care o ai atunci cand iti petreci timpul in dormitor. Descopera combinatiile recomandate pentru aceste culori si idei de amenajare care sa-ti puna inspiratia la lucru!
Achizitia unei saltele, fie ca vrei sa o inlocuiesti pe cea actuala sau te muti la casa noua, poate fi usor descurajanta, dat fiind optiunile diverse disponibile precum saltea ortopedica, saltea cu arcuri, saltea din spuma cu memorie. Plaja de preturi este si ea cat se poate de variata. Asadar, pe care o alegi? Ceea ce poti afirma sigur este ca iti doresti sa ai un somn odihnitor si confortabil. Ghidul de achizitie prezentat mai jos are rolul de a-ti simplifica misiunea. Vei intelege care sunt tipurile de saltele si care sunt diferentele dintre acestea.