Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

21 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Clase de trafic ale parchetului laminat: ce inseamna si de ce sa le cunosti?

Actualizat: 15.05.2024 / Publicat: 13.06.2023 / Timp lectură: 4 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/hee/h05/h00/9547708530718.jpg
Vrei sa acoperi pardoseala cu parchet laminat? Inainte sa alegi modelul preferat trebui sa stii ca acesta se imparte in mai multe clase de trafic. In functie de ele vei gasi tipul potrivit pentru bucatarie, camera de zi, dormitor sau pentru diferite spatii cu trafic mic, mediu sau mare. Afla caracteristicile specifice fiecarei clase de trafic a parchetului laminat si cum le alegi pe acestea luand in considerare cerintele proiectului tau de renovare!

Cuprins

Ce este clasa de trafic a parchetului?

parchet laminat trafic greu muzeu

Clasa de trafic reprezinta gradul de rezistenta impotriva uzurii de care beneficiaza placile de parchet laminat. Clasele pot fi observate pe ambalajul materialului, fiind evidentiate prin diferite simboluri, litere si cifre. Vei avea toate informatiile disponibile direct pe ambalaj si iti va fi usor sa alegi cea mai buna clasa de trafic a parchetului pentru locuinta. 

Stratul superior al parchetului laminat ii determina rezistenta la abraziune. Denumit si strat de acoperire este alcatuit din rasina de melanina intarita la caldura. La acest strat se mai foloseste si lac UV pentru ca produsul sa pastreze toate proprietatile impotriva expunerii excesive la soare.

Daca vrei sa afli mai multe despre parchetul laminat, citeste si articolul „Ce este parchetul laminat si de ce sa il alegi pentru casa ta?

parchet laminat spatii birouri

Semnificatia simbolurilor

  • Literele AC indica clasa de trafic a parchetului: de la AC1 - trafic minim si pana la AC5 - trafic comercial/ industrial;
  • Numerele alaturate de la 1 - 5 reprezinta rezistenta la uzura a parchetului, de la trafic mic la trafic intens;
  • Numerele 31, 32 semnifica spatiul rezidential;
  • Numarulul 33 semnifica spatiul comercial; 
  • Simbolurile cu oameni de pe ambalaje te ajuta sa intelegi spatiul pentru care este destinat parchetul: un om - trafic redus, doi oameni - trafic mediu, trei oameni - trafic intens, pentru locurile rezidentiale si comerciale totodata.

simboluri clase de trafic de parchet

Determinarea claselor - masina Taber Abraser

Clasele de trafic sunt stabilite in urma unor teste efectuate pe masina Taber Abraser. Aceasta supune parchetul unor frecari calculate pentru a stabili cat de rezistent este avand in vedere traficul: greutatea, numarul de persoane sau de obiecte ce stau pe parchet. Mecanismul are la baza doua role abrazive care preseaza materialul testat. Clasa de rezistenta a placilor de lemn este determinata dupa ce acestea au fost supuse abraziunilor, apei, impactului, umiditatii, caldurii si zgarieturilor.

Clase de trafic ale parchetului

parchet laminat dormitor clasa de trafic rezidential

Clasele de trafic ale parchetului iti ofera un ghidaj in alegerea produsului potrivit pentru proiectele tale, in functie de cat de circulata este camera in care vei monta pardoseala de parchet. Trebuie sa ai in vedere daca spatiul are un trafic mic, precum dormitorul, mediu precum livingul sau mare in cazul unui sediu de birouri sau chiar spatiu comercial. 

Cu cat o incapere este mai tranzitata, cu atat vei avea nevoie de un parchet laminat dintr-o clasa de trafic mai mare. Tine minte ca acesta nu este singurul criteriu de luat in calcul atunci cand pui placile de lemn intr-o zona cu trafic intens. 

De pilda, materialul pentru pardoseala care nu are o sapa bine realizata, un montaj corespunzator al parchetului, dar si o grosime mai mare, nu va rezista perioade indelungate, asa ca etapele premergatoare si aplicarea stratului suport conteaza la fel de mult ca alegerea potrivita a placilor de parchet.

Clasele de trafic recomandate ale parchetului laminat sunt:

  • AC3. Poate fi folosit in scop casnic pentru zonele cu trafic intens, precum baia sau bucataria - insa tine cont ca nu toate tipurile de parchet sunt potrivite pentru un mediu umed. Totodata, AC3 este indicat de utilizat pentru pardoselile dormitoarelor sau sufrageriilor. Este clasa recomandată pentru spațiul privat, domestic.
  • AC4. Placile sunt destinate uzului comercial cu trafic general mediu, cum ar fi birouri de medii si mari dimensiuni, cafenelele, spatiile comerciale mici sau showroom-urile;
  • AC5. Acest tip de parchet este intalnit in zonele comerciale cu trafic intens, ca de exemplu institutiile publice sau mall-uri.
  • AC6. Ultima clasa de trafic pentru parchet, cea mai nouă, face față cu succes traficului extrem de intens, cum este în mall-uri, supermarket-uri, terminale din aeroporturi, stații și gări etc.

parchet laminat living clasa de trafic rezidential

Rezistenta la uzura: de la trafic redus la cel intens

Clasele parchetului, dupa cum ai observat anterior, sunt numerotate de la AC1 - trafic redus si pana la AC5 - trafic intens. La acestea se mai adauga un nou simbol compus din doua cifre si anume: 21, 22, 23, respectiv 31, 32, 33. Prima cifra semnifica destinatia, 2 = spatiu rezidential (dormitor, living, bucatarie, hol), 3 = spatiu comercial (sediu de birouri, mall, scoala, cafenea). A doua cifra explica intensitatea traficului, 1 = redus, 2 = mediu 3 = intens. Asadar, exista: 

  • Rezistenta la uzura: 21 si 31 - ofera placilor de parchet o duritate redusa, fiind potrivite pentru traficul domestic si usor. Este utilizat cu precadere in mediul rezidential pentru dormitor sau camera de oaspeti, insa poate fi aplicat si intr-un birou in care lucreaza 1-2 persoane, de exemplu. Pentru acest grad de rezistenta impotriva uzurii se recomanda utilizarea clasei de trafic AC3.

  • Rezistenta la uzura: 22 si 32 - parchetul laminat cu aceasta duritate impotriva uzurii se utilizeaza atat in mediile rezidentiale, cat si in cele comerciale, pentru spatii cu trafic mediu: living, zona de dining, sedii de birouri, cafenele etc. Dintre clasele de trafic mentionate anterior, AC4 este cea potrivita.
  • Rezistenta la uzura: 23 si 33 - placile de parchet cu emblemele 23 si 33 sunt utilizate in zonele cu trafic intens, greu, precum cladirile publice: scoli, centre comerciale, sedii office, dar si zone industriale. Foloseste produsele din clasa de trafic AC5

parchet laminat birou clasa de trafic industrial

De ce este important sa cunosti clasele de trafic ale parchetului?

Tipul de parchet montat intr-o incapere este influentat de scopul in care este utilizata camera respectiva. De exemplu, daca montezi parchet din clasele A1-A3 intr-un birou, atunci pardoseala se va deteriora rapid din cauza abraziunii, uzurii si presiunii mobilierului greu sau a numarului mare de persoane care circula zilnic in spatiul respectiv.

Pentru mai multe informatii despre achizitionarea parchetului potrivit, citeste si „Cum alegi parchetul? Ghid de cumparare”.

Daca vei alege clasa de trafic potrivita pentru parchetul laminat, atunci te vei bucura o perioada indelungata de pardoseala, indiferent de mediul in care va fi materialul instalat: trafic usor, mediu sau intens. Alaturi de material, asigura-te ca ai la dispozitie toate instrumentele, sculele si accesoriile aferente pentru un proiect rezistent si de lunga durata.

Esti in cautarea materialelor de calitate pentru acoperirea pardoselii din locuinta ta? Vrei o sapa rezistenta, termoizolatie si hidroizolatie buna si parchet laminat care rezista la orice provocare? Atunci achizitioneaza online din colectia MatHaus tot necesarul pentru proiectul tau de renovare, iar noi ti-l livram oriunde in Romania, cu flota noastra de camioane sau prin curierii parteneri!

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. In continuare, vei afla mai multe informatii, care te vor ajuta sa alegi lambriurile.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.
Cea mai buna lavabila implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.