Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 23 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ce inseamna casa la gri si ce caracteristici are?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 28.09.2022 / Timp lectură: 3 min
Vezi anunturi de vanzare pentru case sau apartamente la gri? Iata ce inseamna acest termen folosit in constructii, care sunt avantajele si dezavantajele oferite, precum si ce etape sunt finalizate din proiect. Descopera in acest articol mai multe informatii utile si recomandari.

Cuprins

Ce inseamna casa la gri?

Etapele unei constructii sunt impartite in trei mari faze: la rosu, la gri si la alb (la cheie). In acest fel, este delimitata finalizarea anumitor pasi importanti din proiect si este simplificata comunicarea intre constructori sau intre vanzatori si beneficiari. Ce inseamna o casa construita la gri, la rosu sau la alb si de ce sunt denumite asa? Afla raspunsurile in continuare:
  • Casa la rosu - marcheaza finalizarea elementelor structurale ale unei cladiri, care includ fundatia, structura de rezistenta, ridicarea peretilor, realizarea planseului, scarilor interioare si sarpantei (structura de rezistenta a acoperisului). Denumirea este data de culoarea rosie a caramizii, insa termenul s-a pastrat pentru constructiile cu orice tip de zidarie;
  • Casa la gri - sintagma vine de la culoarea tencuielii. Ce inseamna o casa semifinisata? Aceasta etapa presupune montarea invelisului pentru acoperis, montarea tamplariei, instalatiei electrice, sanitare si termice (fara corpuri de iluminat, prize, intrerupatoare, obiecte sanitare, radiatoare si alte finisaje), realizarea tencuielilor, instalarea termo si hidroizolatiei. Vom prezenta pe larg acesti pasi mai jos;
  • Casa la alb/ la cheie - termenii sunt dati de culoarea alba a vopselei lavabile si de faptul ca te poti muta in casa dupa finalizarea acestei etape. Echipa de constructie realizeaza finisajele si amenajarile interioare/exterioare: gletuieste si varuieste peretii, finiseaza fatada, monteaza pardoseala, finalizeaza instalatia electrica, sanitara si termica etc.

casa la alb la cheie​​​​​​​

 Avantaje

  • Costul de achizitie este mai mic - manopera pentru finisaje este mai scumpa decat pentru zidire si tencuire, ceea ce poate scadea semnificativ costul cladirii la gri. Daca ai un buget mai mic, poti achizitiona o astfel de locuinta, iar finisajele si amenajarile pot fi realizate ulterior, treptat;
  • Ai posibilitatea de a alege finisaje care sunt pe placul tau - gresie, faianta, parchet, obiecte sanitare, corpuri de iluminat, culoarea peretilor etc.;
  • Casele din lemn sau chiar cele cu structura de rezistenta din beton armat nu sunt afectate - daca trece o perioada prea mare intre etapa la rosu si cea la gri, constructia este predispusa la acumularea umezelii, aparitia mucegaiului si infiltratii, ceea ce poate afecta structura locuintei.  

Dezavantaje

  • Nu ai posibilitatea de a alege designul locuintei, pozitionarea si dimensiunile camerelor, tipul de invelitoare a acoperisului si culoarea acestuia, tamplaria si termoizolatia folosita; 
  • Nu ai intotdeauna garantia calitatii materialelor utilizate si corectitudinii manoperei - asigura-te ca cele mai importante aspecte ale constructiei sunt conform asteptarilor tale si pretului cerut. In principal, verifica daca structura de rezistenta este metalica, din lemn sau din beton armat, cum au fost realizati peretii, izolatia termica, hidroizolatia si ce materiale au fost folosite. 

Citeste si: Materiale necesare pentru constructia unei case si proprietatile lor

Casa la gri: ce caracteristici are?

Etapele din fazele la rosu, la gri si la alb nu sunt intelese la fel de toti constructorii si de viitorii locatari. Inainte de a face achizitia, lamureste ce pasi sunt finalizati si ce va trebui sa termini ulterior. Compara stadiul proiectului, materialele de constructii folosite si corectitudinea executiei lucrarilor, pentru a stabili daca oferta este avantajoasa sau nu.

O casa la rosu presupune finalizarea tuturor elementelor care tin de structura de rezistenta, de la fundatie la sarpanta. Iata se realizeaza in etapa la gri.

Montarea invelitorii acoperisului

montarea invelitorii acoperisului
Tipuri de invelitori pentru acoperis pot avea diferente remarcabile atat in cazul pretului de achizitie, cat si al costului manoperei. Ia in calcul durabilitatea materialelor folosite si rezistenta la conditiile meteo specifice zonei. In plus, asigura-te ca a fost instalata o folie anticondens, iar termoizolatia si sarpanta au fost hidroizolate corespunzator.

Realizarea instalatiilor electrice, sanitare si termice

Realizarea instalatiilor electrice, sanitare si termice
Se face racordul la utilitati si se realizeaza primele etape din instalatia electrica, cea termica si cea sanitara: se sapa in pereti santurile pentru cablurile electrice, se pun pe pozitii tevile si conductele pentru apa si canalizare, se instaleaza incalzirea in pardoseala si tevile in pereti, daca este cazul s.a. 

Tencuirea peretilor interiori si exteriori

Tencuirea peretilor interiori si exteriori
In etapa la rosu se zidesc peretii, iar in cea la gri se tencuiesc. Tot in aceasta faza se pot crea peretii despartitori, tavanul cu gips carton si se toarna sapele de egalizare. Unii constructori aplica o mana sau doua de glet, insa, in mod normal, acest pas este realizat in etapa la alb.

Montarea tamplariei

Montarea tamplariei​​​​​​​
De cele mai multe ori, ferestrele si usile exterioare se monteaza dupa tencuire, pentru a evita stropirea lor. In schimb, usile interioare se pun pe pozitii in etapa la alb, dupa ce peretii sunt finisati, astfel incat sa nu fie murdarite sau deteriorate. 

Instalarea izolatiei termice si hidroizolatiei

Instalarea izolatiei termice si hidroizolatiei​​​​​​​
Un alt pas important din constructia casei la gri este montarea termo si hidroizolatiei. Verifica atat tipul de izolatie termica utilizat, cat si grosimea si proprietatile stratului termoizolator. De asemenea, o hidroizolatie eficienta impiedica infiltratiile si aparitia mucegaiului. 

Achizitioneaza o cladire la gri realizata din materiale de calitate si alege produse premium pentru finisaje si amenajari interioare sau exterioare. Investeste intr-o constructie durabila, iar costul va fi amortizat in timp.

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.