Tipuri de generatoare electrice
Generatoarele de curent se pot clasifica in functie de numeroase specificatii tehnice, iar diferentele de pret pot fi considerabile. In continuare, iata prin ce se deosebesc cele portabile, cu invertor sau stationare.
Generator portabil
Greutatea si dimensiunile generatoarelor portabile sunt reduse, motiv pentru care acestea pot fi mutate cu usurinta. Sunt prevazute cu roti sau cu un cadru cu manere, pentru a facilita transportul. Pot avea fie o putere redusa, potrivita in cazul avariilor sau situatiilor in care consumul este moderat, fie mai mare, ca sa faca fata nevoilor de pe santier sau cand se opreste furnizarea energiei electrice o perioada indelungata.
Generator cu invertor
Un avantaj important al generatoarelor cu invertor este furnizarea unui curent electric fara fluctuatii de tensiune si frecventa. Astfel, pot fi alimentati fara probleme consumatorii mai sensibili. In general, modelele cu invertor au o putere mai mica, dar un consum mai eficient de combustibil si sunt silentioase.
Descopera mai multe: Invertorul: Ce este, cum functioneaza si ce rol are?
Generator stationar
Generatoarele stationare pot fi profesionale sau semiprofesionale, sunt voluminoase si mai grele. In acelasi timp, puterea motorului este una considerabila. Echipamentele fac fata unui consum mare de energie electrica, specific unei gospodarii extinse, dar si costul este unul important. Din aceste motive, un astfel de generator este utilizat de cele mai multe ori pentru complexuri rezidentiale, spatii de birouri, sedii de firme etc.
Ce generator alegi pentru casa?
Daca te intrebi ce generator iti trebuie pentru o casa, raspunsul difera in functie de scopul utilizarii, de consumul estimat, dar si de alti factori. Iata care sunt specificatiile tehnice de care sa tii cont in primul rand, astfel incat sa alegi cel mai bun generator pentru nevoile tale.
Combustibil utilizat
Generatoarele de curent functioneaza cu diferiti combustibili fosili. Cele pe benzina pot avea un cost de achizitie mai mic, insa sunt potrivite doar pentru perioade limitate de utilizare. Un generator de curent diesel poate avea un consum mai mic de combustibil si genereaza energie electrica fara intrerupere pentru un timp mai indelungat.
Puterea generatorului
In functie de puterea motorului masurata in CP si de puterea maxima in kW, putem vorbi despre generatoare electrice de avarie, care trebuie sa functioneze o perioada scurta si nu trebuie sa acopere un consum mare, sau despre generatoare ca sursa stabila de curent, mult mai puternice.
Pentru a sti care este echipamentul potrivit pentru casa ta, aduna puterile aparatelor electrice pe care vrei sa le folosesti in acelasi timp. Pentru ca anumite produse au nevoie de o putere mai mare la pornire, trebuie sa imultesti consumul estimat cu 1,5 sau 2. Astfel, obtii o valoare mult mai aproape de consumul real.
De asemenea, poti limita consumul necesar de curent prin alegerea unor aparate si echipamente eficiente din punct de vedere energetic. Mai mult, inlocuieste becurile clasice din toate camerele cu unele LED care functioneaza cu minim 75% mai putina energie.
Citeste si: Becurile ecologice - Criterii de alegere si avantaje pentru intreaga familie
Tipul de curent generat
Un generator monofazic este potrivit pentru majoritatea gospodariilor. Daca folosesti consumatori cu sistem trifazat (centrala electrica, cuptor electric etc.) sau ai nevoie de un echipament profesional, opteaza pentru un generator de curent trifazic.
Tensiunea generata si numarul de prize
Majoritatea generatoarelor au o tensiune generata de 230V, respectiv 380V si pot fi dotate cu regulator sau stabilizator automat de tensiune. Daca trebuie sa alimentezi aparate electronice sensibile la fluctuatiile de tensiune, este necesar sa alegi un generator cu stabilizator automat.
In plus, cu cat numarul de prize este mai mare, cu atat mai util va fi acesta in gospodarie. Unele produse pot fi echipate cu priza de iesire de 12V curent continuu (DC), pentru incarcarea bateriilor. Pentru alimentarea aparatelor electrice este furnizat curent alternativ (AC). Ia in considerare ca anumite generatoare pot fi conectate la reteaua electrica a casei.
Autonomie
Cate ore poate functiona generatorul in mod continuu? Autonomia poate fi calculata la capacitate de 75% sau de 100%. Daca ai nevoie de o alternativa pentru alimentarea cu energie electrica in cazul unei avarii la reteaua furnizorului, poate fi suficient un generator cu autonomie de 3-4 ore. In schimb, daca ai nevoie de electricitate o perioada indelungata fara oprire, alege un echipament mai puternic, cu o autonomie de 8-10 ore sau mai mult.
Capacitatea rezervorului
Si consumul de combustibil, si capacitatea rezervorului influenteaza autonomia generatorului. Cu cat are mai multi litri, cu atat mai mult timp vei beneficia de furnizarea curentului pana la o noua alimentare. La MatHaus, gasesti generatoare cu o capacitate mare, de pana la 25 de litri. Poti lua in considerare si capacitatea rezervorului pentru ulei.
Racirea motorului
In general, generatoarele de avarie cu o putere mai mica au un sistem de racire cu aer. In schimb, racirea cu lichid este mai eficienta si se foloseste in cazul generatoarelor cu putere si autonomie mare, pentru a evita supraincalzirea. Cu toate acestea, chiar si un echipament de mari dimensiuni poate fi echipat cu sistem de racire a motorului cu aer.
Mod de pornire
Generatoarele cu pornire manuala, la sfoara, au un cost de achizitie mai mic, insa pot fi dificil de utilizat pentru anumite persoane din gospodarie. Cele cu pornire electrica manuala, la cheie sau prin telecomanda sunt mult mai usor de folosit. Deasemenea exista si posibilitatea ca generatoarele sa porneasca automat, cu ajutorul automatizarilor pentru generatoare.
Acestea pot sa porneasca in 2-6 secunde din momentul in care alimentarea principala este inchisa Trebuie sa iei in calcul aceste aspecte, daca vrei ca generatorul sa poata fi folosit de orice persoana adulta din familie.
Stabilizator de tensiune
Asa cum am mentionat anterior, unele generatoare sunt dotate cu stabilizator de tensiune AVR. Fluctuatiile de tensiune pot scurta durata de functionare a aparatelor electrice sensibile, cum ar fi calculatorul, televizorul, frigiderul si aerul conditionat. Un fenomen obisnuit in cazul fluctuatiilor de tensiune este palpairea becurilor, in momentul in care porneste compresorul unui electrocasnic.
Carcasa generatorului
Multe dintre generatoarele disponibile pe piata sunt destinate folosirii la interior. In cazul in care esti in cautarea unui produs rezistent la intemperii, la praf si la conditiile din exterior, carcasa si capacele de siguranta ale prizelor trebuie sa aiba un grad ridicat de protectie IP.
Nivel de presiune sonora
Ai nevoie de un generator silentios? Poti opta pentru un model cu invertor sau care are carcasa insonorizata. Zgomotul care depaseste 85 de dB este deranjant si poate afecta auzul in timp. Daca trebuie sa amplasezi generatorul intr-o camera neizolata fonic si il folosesti des sau pentru perioade indelungate, investeste intr-un produs cu nivel de presiune sonora sub 70 de dB. Spre exemplu, generatoarele cu invertor disponibile pe mathaus.ro genereaza un zgomot redus, de 58 de dB.
De asemenea, unele modele pot avea afisaj digital, senzori pentru nivelul scazut de ulei, protectie la scurtcircuit si suprasarcina sau alte dotari care sporesc eficienta echipamentului. Inca nu stii care este cel mai bun generator electric pentru casa ta? Specialistii MatHaus iti stau la dispozitie pentru orice intrebare. Nu ezita sa ne contactezi pentru o consiliere telefonica.
Cat consuma un generator?
Un generator cu invertor consuma cu pana la 40% mai putin decat unul obisnuit, pentru ca isi ajusteaza automat viteza motorului in functie de consumatorii alimentati. Un astfel de model este potrivit pentru avariile de scurta durata sau aplicatiile comune.
Daca optezi pentru un generator mai puternic, conventional, consumul difera in functie de mai multi factori: combustibilul folosit (cele diesel sunt mai eficiente), capacitatea la care functioneaza produsul, puterea motorului s.a. Spre exemplu, un generator pe benzina de 6 kW poate consuma aproximativ 2.8 l/h la capacitate de 75%, iar unul pe motorina de 6 kW are un consum mai mic de 1.5 l/h. Aceste valori pot fi diferite in functie de produs. Citeste cu atentie fisele tehnice sau cere informatii suplimentare.
Iti doresti sa fii pregatit pentru orice situatie neprevazuta sau ai nevoie de un generator pentru un santier ori o casa fara acces la o retea de energie electrica? Achizitioneaza un generator de curent potrivit pentru nevoile tale. Compara diferitele produse disponibile la MatHaus si alege cea mai buna si mai avantajoasa varianta pentru tine.