Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ce generator iti trebuie pentru o casa si cum il alegi pe cel potrivit?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 11.10.2022 / Timp lectură: 6 min

Un generator este esential cand se intrerupe furnizarea electricitatii, cunoscuta in mod uzual ca pana de curent. De asemenea, este indispensabil in cazul in care lucrezi la casa, iar santierul nu este racordat la reteaua de energie electrica. Practic, combustibilul fosil este transformat in electricitate si alimenteaza sursele de iluminat, electrocasnicele sau sculele electrice din gospodarie. 

Descopera in acest articol diferentele dintre generatoarele portabile, cu invertor sau stationare. Mai mult, afla care sunt cele mai importante specificatii tehnice de care sa tii cont pentru a achizitiona generatorul de curent potrivit pentru casa ta si cat consuma un astfel de produs. 

Cuprins

Tipuri de generatoare electrice

Generatoarele de curent se pot clasifica in functie de numeroase specificatii tehnice, iar diferentele de pret pot fi considerabile. In continuare, iata prin ce se deosebesc cele portabile, cu invertor sau stationare. 

Generator portabil

Greutatea si dimensiunile generatoarelor portabile sunt reduse, motiv pentru care acestea pot fi mutate cu usurinta. Sunt prevazute cu roti sau cu un cadru cu manere, pentru a facilita transportul. Pot avea fie o putere redusa, potrivita in cazul avariilor sau situatiilor in care consumul este moderat, fie mai mare, ca sa faca fata nevoilor de pe santier sau cand se opreste furnizarea energiei electrice o perioada indelungata. 

Generator cu invertor

generator cu invertor​​​​​​​
Un avantaj important al generatoarelor cu invertor este furnizarea unui curent electric fara fluctuatii de tensiune si frecventa. Astfel, pot fi alimentati fara probleme consumatorii mai sensibili. In general, modelele cu invertor au o putere mai mica, dar un consum mai eficient de combustibil si sunt silentioase. 

Descopera mai multe: Invertorul: Ce este, cum functioneaza si ce rol are?

Generator stationar

Generatoarele stationare pot fi profesionale sau semiprofesionale, sunt voluminoase si mai grele. In acelasi timp, puterea motorului este una considerabila. Echipamentele fac fata unui consum mare de energie electrica, specific unei gospodarii extinse, dar si costul este unul important. Din aceste motive, un astfel de generator este utilizat de cele mai multe ori pentru complexuri rezidentiale, spatii de birouri, sedii de firme etc. 

Ce generator alegi pentru casa?

Daca te intrebi ce generator iti trebuie pentru o casa, raspunsul difera in functie de scopul utilizarii, de consumul estimat, dar si de alti factori. Iata care sunt specificatiile tehnice de care sa tii cont in primul rand, astfel incat sa alegi cel mai bun generator pentru nevoile tale. 

Combustibil utilizat

Generatoarele de curent functioneaza cu diferiti combustibili fosili. Cele pe benzina pot avea un cost de achizitie mai mic, insa sunt potrivite doar pentru perioade limitate de utilizare. Un generator de curent diesel poate avea un consum mai mic de combustibil si genereaza energie electrica fara intrerupere pentru un timp mai indelungat. 

Puterea generatorului

In functie de puterea motorului masurata in CP si de puterea maxima in kW, putem vorbi despre generatoare electrice de avarie, care trebuie sa functioneze o perioada scurta si nu trebuie sa acopere un consum mare, sau despre generatoare ca sursa stabila de curent, mult mai puternice. 

Pentru a sti care este echipamentul potrivit pentru casa ta, aduna puterile aparatelor electrice pe care vrei sa le folosesti in acelasi timp. Pentru ca anumite produse au nevoie de o putere mai mare la pornire, trebuie sa imultesti consumul estimat cu 1,5 sau 2. Astfel, obtii o valoare mult mai aproape de consumul real. 

De asemenea, poti limita consumul necesar de curent prin alegerea unor aparate si echipamente eficiente din punct de vedere energetic. Mai mult, inlocuieste becurile clasice din toate camerele cu unele LED care functioneaza cu minim 75% mai putina energie.

Citeste si: Becurile ecologice - Criterii de alegere si avantaje pentru intreaga familie

Tipul de curent generat

Un generator monofazic este potrivit pentru majoritatea gospodariilor. Daca folosesti consumatori cu sistem trifazat (centrala electrica, cuptor electric etc.) sau ai nevoie de un echipament profesional, opteaza pentru un generator de curent trifazic. 

Tensiunea generata si numarul de prize

tensiunea generata si numarul de prize
Majoritatea generatoarelor au o tensiune generata de 230V, respectiv 380V si pot fi dotate cu regulator sau stabilizator automat de tensiune. Daca trebuie sa alimentezi aparate electronice sensibile la fluctuatiile de tensiune, este necesar sa alegi un generator cu stabilizator automat. 

In plus, cu cat numarul de prize este mai mare, cu atat mai util va fi acesta in gospodarie. Unele produse pot fi echipate cu priza de iesire de 12V curent continuu (DC), pentru incarcarea bateriilor. Pentru alimentarea aparatelor electrice este furnizat curent alternativ (AC). Ia in considerare ca anumite generatoare pot fi conectate la reteaua electrica a casei.

Autonomie

Cate ore poate functiona generatorul in mod continuu? Autonomia poate fi calculata la capacitate de 75% sau de 100%. Daca ai nevoie de o alternativa pentru alimentarea cu energie electrica in cazul unei avarii la reteaua furnizorului, poate fi suficient un generator cu autonomie de 3-4 ore. In schimb, daca ai nevoie de electricitate o perioada indelungata fara oprire, alege un echipament mai puternic, cu o autonomie de 8-10 ore sau mai mult.

Capacitatea rezervorului

Si consumul de combustibil, si capacitatea rezervorului influenteaza autonomia generatorului. Cu cat are mai multi litri, cu atat mai mult timp vei beneficia de furnizarea curentului pana la o noua alimentare. La MatHaus, gasesti generatoare cu o capacitate mare, de pana la 25 de litri. Poti lua in considerare si capacitatea rezervorului pentru ulei.

Racirea motorului

In general, generatoarele de avarie cu o putere mai mica au un sistem de racire cu aer. In schimb, racirea cu lichid este mai eficienta si se foloseste in cazul generatoarelor cu putere si autonomie mare, pentru a evita supraincalzirea. Cu toate acestea, chiar si un echipament de mari dimensiuni poate fi echipat cu sistem de racire a motorului cu aer. 

Mod de pornire

generator cu pornire manuala
Generatoarele cu pornire manuala, la sfoara, au un cost de achizitie mai mic, insa pot fi dificil de utilizat pentru anumite persoane din gospodarie. Cele cu pornire electrica manuala, la cheie sau prin telecomanda sunt mult mai usor de folosit. Deasemenea exista si posibilitatea ca generatoarele sa porneasca automat, cu ajutorul automatizarilor pentru generatoare.

Acestea pot sa porneasca in 2-6 secunde din momentul in care alimentarea principala este inchisa Trebuie sa iei in calcul aceste aspecte, daca vrei ca generatorul sa poata fi folosit de orice persoana adulta din familie.

Stabilizator de tensiune

Asa cum am mentionat anterior, unele generatoare sunt dotate cu stabilizator de tensiune AVR. Fluctuatiile de tensiune pot scurta durata de functionare a aparatelor electrice sensibile, cum ar fi calculatorul, televizorul, frigiderul si aerul conditionat. Un fenomen obisnuit in cazul fluctuatiilor de tensiune este palpairea becurilor, in momentul in care porneste compresorul unui electrocasnic. 

Carcasa generatorului

carcasa generator electric​​​​​​​ 
Multe dintre generatoarele disponibile pe piata sunt destinate folosirii la interior. In cazul in care esti in cautarea unui produs rezistent la intemperii, la praf si la conditiile din exterior, carcasa si capacele de siguranta ale prizelor trebuie sa aiba un grad ridicat de protectie IP.

Nivel de presiune sonora

Ai nevoie de un generator silentios? Poti opta pentru un model cu invertor sau care are carcasa insonorizata. Zgomotul care depaseste 85 de dB este deranjant si poate afecta auzul in timp. Daca trebuie sa amplasezi generatorul intr-o camera neizolata fonic si il folosesti des sau pentru perioade indelungate, investeste intr-un produs cu nivel de presiune sonora sub 70 de dB. Spre exemplu, generatoarele cu invertor disponibile pe mathaus.ro genereaza un zgomot redus, de 58 de dB. 

De asemenea, unele modele pot avea afisaj digital, senzori pentru nivelul scazut de ulei, protectie la scurtcircuit si suprasarcina sau alte dotari care sporesc eficienta echipamentului. Inca nu stii care este cel mai bun generator electric pentru casa ta? Specialistii MatHaus iti stau la dispozitie pentru orice intrebare. Nu ezita sa ne contactezi pentru o consiliere telefonica.

Cat consuma un generator?

Un generator cu invertor consuma cu pana la 40% mai putin decat unul obisnuit, pentru ca isi ajusteaza automat viteza motorului in functie de consumatorii alimentati. Un astfel de model este potrivit pentru avariile de scurta durata sau aplicatiile comune. 

Daca optezi pentru un generator mai puternic, conventional, consumul difera in functie de mai multi factori: combustibilul folosit (cele diesel sunt mai eficiente), capacitatea la care functioneaza produsul, puterea motorului s.a. Spre exemplu, un generator pe benzina de 6 kW poate consuma aproximativ 2.8 l/h la capacitate de 75%, iar unul pe motorina de 6 kW are un consum mai mic de 1.5 l/h. Aceste valori pot fi diferite in functie de produs. Citeste cu atentie fisele tehnice sau cere informatii suplimentare. 

Iti doresti sa fii pregatit pentru orice situatie neprevazuta sau ai nevoie de un generator pentru un santier ori o casa fara acces la o retea de energie electrica? Achizitioneaza un generator de curent potrivit pentru nevoile tale. Compara diferitele produse disponibile la MatHaus si alege cea mai buna si mai avantajoasa varianta pentru tine.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Iti doresti sa sudezi un gard metalic, sa realizezi obiecte de decor din fier forjat sau sa faci reparatii prin curte? Utilizarea unui aparat de sudura cu flacara necesita pregatire temeinica si indemanare, insa dupa ce vei exersa vei putea obtine rezultate durabile si estetice. Descopera in acest articol informatii de baza despre gazele de sudura si tehnicile utilizate.
Compresorul de aer este un utilaj multifunctional ce isi poate dovedi utilitatea intr-o gama variata de proiecte casnice, dar poate fi utilizat cu succes si in activitati specifice unui atelier de mecanica. Un compresor utilizat sporadic in regim DIY, poate sustine doar realizarea unor activitati cu un grad redus de dificultate,cu o serie de caracteristici tehnice precum: Putere a motorului mica - pana in 6 CP Greutate redusa si dimensiuni ergonomice Usor de transportat - compresoarele casnice dispun de maner si roti Usor de conectat cu alte scule ce functioneaza prin presiunea de aer: pistoale, capsatoare, ciocane pneumatice etc.
Polizorul unghiular este un instrument de nelipsit pentru orice iubitor de proiecte DIY si poate fi folosit intr-o varietate de aplicatii, pentru a taia, a slefui, a indeparta rugina sau chiar pentru a ascuti. Prin urmare, datorita diferitelor discuri care se ataseaza, polizorul unghiular (cunoscut sub numele de flex) are mai multe intrebuintari decat pare la prima vedere. Cu fir sau cu acumulator (pentru o buna libertate de miscare), polizorul unghiular poate avea puteri diferite ale motorului, pentru a indeplini sarcini cu dificultati variate, de la cele de tip hobby pana la cele profesionale. In cazul in care ti-a atras si tie atentia polizorul unghiular, ai vrea sa iti cumperi unul si te intrebi la ce se foloseste, iti dezvaluim in acest articol.
Proiectele de constructii, amenajari, ori simplele reparatii in gospodarie implica folosirea unei game variate de scule. Indiferent ca esti mester profesionist sau amator, urmatoarele 20 de scule nu trebuie sa lipseasca din trusa ta.