Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 34 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Invertorul: Ce este, cum functioneaza si ce rol are?

Actualizat: 14.06.2023 / Publicat: 18.02.2022 / Timp lectură: 4 min

Atunci când folosesti dispozitive electrice fara a fi bransat la o sursa de energie furnizata de compania de utilitati, un invertor se poate dovedi foarte util. Un generator de curent de tensiune joasa, panourile solare si bateriile auto furnizeaza curent direct, insa acesta trebuie trecut printr-un invertor, astfel incat sa fie transformat in curent alternativ. 

Probabil ca esti deja familiar cu termeni precum invertor de sudura, invertor auto sau invertor 12-220V. Invertoarele sunt atotprezente in viata noastra de zi cu zi si pot servi pentru uz rezidential, cat si industrial. Descopera ce este un invertor, cum functioneaza acesta, ce tipuri exista si la ce poate fi utilizat!

Cuprins

Ce este un invertor si cum functioneaza?

Daca te intrebi ce este un invertor, trebuie sa stii ca acesta reprezinta un dispozitiv care are rolul de a transforma curentul continuu care vine de la sursa (asa cum este un generator sau o baterie auto) in curent alternativ de 240V. 

Multumita lui Nikola Tesla care, la sfarsitul anilor 1800, a dovedit faptul ca alimentarea prin curent alternativ este mai potrivita decat folosirea curentului continuu, aparatele electrice din ziua de azi functioneaza pe baza de curent alternativ. De aceea, un invertor este foarte important pentru punerea in functiune a dispozitivelor electrice, fiind „puntea de legatura” dintre sursa de energie si aparatele care trebuie alimentate.

Spre deosebire de curentul electric continuu, care circula intr-un singur sens, curentul alternativ isi schimba sensul de multiple ori pe secunda. De aceea, valoarea intensitatii si a tensiunii curentului alternativ se modifica mereu. 

Pentru a-ti da seama de principiul de functionare a invertorului, iti poti imagina ca cineva scoate bateria unui dispozitiv si o intoarce, curentul curgand in sens opus.

Pentru a inversa directia curentului, invertoarele utilizeaza comutatoare electromagnetice care functioneaza cu foarte mare viteza. 

Fluxul de curent este inversat de 60 de ori sau 50 de ori (in cazul dispozitivelor produse in Europa) pe secunda. Astfel, electronii, de regula, nu fac un circuit complet, deplasandu-se inainte si inapoi prin conductori si prin consumatori.

Care este rolul unui invertor?

Un invertor poate avea diverse roluri, in functie de aplicatiile in care este intrebuintat. Spre exemplu, atunci cand cauti aparate de aer conditionat, poti descoperi ca unele dintre acestea sunt dotate cu tehnologie inverter. 

Ce inseamna „inverter”? Ei bine, se refera la capacitatea aparatului de a se opri atunci cand atinge temperatura setata prin termostat si de a reporni in momentul in care aerul din incapere incepe iar sa se incalzeasca.

Acest lucru este posibil multumita invertorului electric care are rolul de a controla viteza electromotorului si, in consecinta, randamentul functiilor de racire si de incalzire. 

Astfel, aparatele de aer conditionat dotate cu tehnologie inverter sunt mai eficiente decat cele clasice. Nu doar atat, dar sunt eliminate fluctuatiile de sarcina si viata componentelor este prelungita.

De asemenea, daca folosesti un generator de joasa tensiune alaturi de un invertor pentru gospodaria ta, atunci nu vei mai avea nevoie de un stabilizator de tensiune. Acest lucru se intampla deoarece generatorul poate detecta momentul in care se produc fluctuatii sau intreruperi de curent electric, pornind automat atunci cand se indeplinesc aceste conditii.

Tipuri de invertoare:

tipuri de invertoare​​​​​​​

Dupa caracteristicile de iesire

  • Invertor cu unda sinusoidala pura

La invertoarele cu unda sinusoidala pura, comutarea dintre plus si minus se realizeaza usor, tensiunea fiind crescuta sau redusa treptat, in functie de fiecare caz. 

Aceste invertoare ofera o experienta de utilizare ideala a dispozitivelor electrice, deoarece felul in care e distribuita energia electrica este comparabil cu modul in care curentul e furnizat de compania de utilitati.

  • Invertor cu unda sinusoidala modificata

Singura deosebire dintre invertoarele cu unda sinusoidala pura si cele cu unda sinusoidala modificata este faptul ca, in cazul celor din urma, iesirea curentului e neregulata si prezinta distorsiuni din cauza modului in care aparatul creste sau scade tensiunea pentru comutarea polaritatii. 

De aceea, aceste invertoare sunt recomandate penru consumatorii mici de energie, asa cum sunt echipamentele de birou, incarcatoarele de telefon, electrocasnicele mici (precum fierul de calcat sau uscatorul de par) si sistemele de iluminat. Astfel se explica si diferenta de pret dintre invertoarele cu unda sinusoidala pura si cele cu unda sinusoidala modificata, cele din urma fiind mai accesibile.

Dupa tipul sursei de curent

  • Invertoare de retea

invertoare de retea + panouri fotovoltaice​​​​​​​
Sursa foto: Shutterstock.com

Invertorul de retea mai este cunoscut si sub numele de invertor de tensiune. In categoria invertoarelor de retea intra si invertoarele solare. Acestea se folosesc pentru transformarea curentului direct produs de panourile solare. Tot in categoria invertoarelor de retea intra si cele folosite in cazul generatoarelor de curent.

Invertoarele de retea ofera o eficienta energetica de 98%, fiind conectate la sistemul energetic national. Acestea au capacitatea de a se deconecta automat in momentul in care este detectata intreruperea legaturii cu sistemul energetic.

  • Invertoare de baterii

Invertoarele de baterii pot fi, la randul lor, unidirectionale sau bidirectionale. Cele unidirectionale au rolul de a prelua curentul de la bornele acumulatorilor, convertindu-l in curent alternativ. Cele bidirectionale, in schimb, au o panfunctie in plus: ele asigura controlul tensiunii si al curentului utilizat pentru a incarca bateria.

Dupa tipul de bransament

  • Invertoare monofazice

Consumatorii rezidentiali folosesc un sistem monofazat, ceea ce inseama ca distributia curentului electric de face printr-un singur circuit. Puterea unui bransament monofazat nu poate sa depaseasca 9900 W. Avantajul invertoarelor monofazice il reprezinta, pe langa compatibilitatea cu sistemul monozafat, pretul de achizitie mai redus.

  • Invertoare trifazice

Sistemele trifazice sunt destinate uzului industrial, fiind folosit la pompe de apa sau alte echipamente performante. Un invertor trifazic (cunoscut si sub numele de variator de frecventa) se ocupa cu transformarea curentului monofazic in trifazic, permitand astfel o distribuire mai mare de energie. 

Invertorul trifazic este mai versatil decat cel monofazic, intrucat poate fi folosit si pentru o retea monofazica. Totusi, in anumite conditii si numai prin interventia unui specialist, este posibila dotarea unei retele trifazice cu 3 invertoare monofazice.

La ce poate fi utilizat un invertor?

Dupa cum spuneam si mai sus, invertoarele pot fi folosite pentru a transforma curentul generat de o baterie auto, in activitati de sudura, pentru functionarea optima a aparatului de aer conditionat, ba chiar si pentru alimentarea cu energie electrica produsa de panouri solare. In ce priveste domeniul industrial, invertoarele pot fi intrebuintate in ventilatoare centrifuge, pompe, mixere, extrudere, pompe dozatoare si transportoare.

invertor de sudura​​​​​​​

Invertoarele au nenumarate aplicatii, atat rezidentiale, cat si industriale. Acum ca stii la ce serveste si cum functioneaza un invertor, iti va fi mult mai usor sa intelegi felul in care acestea sunt integrate in dispozitive mai sofisticate care servesc unor scopuri diverse.

Ne dorim sa-ti fim de ajutor cu sfaturi practice, materiale, scule si unelte necesare acum si pe viitor. Viziteaza magazinul nostru online unde gasesti o gama variata de produse pentru proiecte si lucrari simple sau complexe.

Plaseaza o comanda, iar noi ti-o trimitem la orice adresa din Romania, acasa ori pe santier, cu flota proprie de camioane dotate cu brat specializat de descarcare sau prin curierii parteneri.​​​​​​​

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Iti doresti sa sudezi un gard metalic, sa realizezi obiecte de decor din fier forjat sau sa faci reparatii prin curte? Utilizarea unui aparat de sudura cu flacara necesita pregatire temeinica si indemanare, insa dupa ce vei exersa vei putea obtine rezultate durabile si estetice. Descopera in acest articol informatii de baza despre gazele de sudura si tehnicile utilizate.
Compresorul de aer este un utilaj multifunctional ce isi poate dovedi utilitatea intr-o gama variata de proiecte casnice, dar poate fi utilizat cu succes si in activitati specifice unui atelier de mecanica. Un compresor utilizat sporadic in regim DIY, poate sustine doar realizarea unor activitati cu un grad redus de dificultate,cu o serie de caracteristici tehnice precum: Putere a motorului mica - pana in 6 CP Greutate redusa si dimensiuni ergonomice Usor de transportat - compresoarele casnice dispun de maner si roti Usor de conectat cu alte scule ce functioneaza prin presiunea de aer: pistoale, capsatoare, ciocane pneumatice etc.
Polizorul unghiular este un instrument de nelipsit pentru orice iubitor de proiecte DIY si poate fi folosit intr-o varietate de aplicatii, pentru a taia, a slefui, a indeparta rugina sau chiar pentru a ascuti. Prin urmare, datorita diferitelor discuri care se ataseaza, polizorul unghiular (cunoscut sub numele de flex) are mai multe intrebuintari decat pare la prima vedere. Cu fir sau cu acumulator (pentru o buna libertate de miscare), polizorul unghiular poate avea puteri diferite ale motorului, pentru a indeplini sarcini cu dificultati variate, de la cele de tip hobby pana la cele profesionale. In cazul in care ti-a atras si tie atentia polizorul unghiular, ai vrea sa iti cumperi unul si te intrebi la ce se foloseste, iti dezvaluim in acest articol.
Proiectele de constructii, amenajari, ori simplele reparatii in gospodarie implica folosirea unei game variate de scule. Indiferent ca esti mester profesionist sau amator, urmatoarele 20 de scule nu trebuie sa lipseasca din trusa ta.