Găsește repede ce ai nevoie

Ce este placajul si prin ce se diferentiaza de PAL sau MDF?

Ai un proiect de mobilier si te intrebi ce material sa alegi?

Este important sa cunosti optiunile, sa stii ce caracteristici are fiecare dintre solutiile existente.

Asadar, afla care este diferenta dintre placaj, PAL sau MDF, avantajele oferite de fiecare dintre aceste produse derivate ale lemnului.

Pentru ca procesul de achizitie sa fie unul in cunostinta de cauza, este momentul sa cunosti detaliile despre cele trei materiale pe care le poti achizitiona pentru obiectul de mobila pe care il ai in plan.

Ce este placajul?

Placajul este un produs derivat din lemn, realizat din trei sau mai multe straturi de foi de furnir suprapuse. Acestea sunt lipite cu ajutorul adezivilor prin presare la cald. Placajul are un numar impar de furnire, minimul fiind de trei. Asadar, de la un placaj la altul poate diferi numarul de furnire (3, 5, 7, 9), dar si grosimea acestora din urma. Foile de furnir din compozitia placajelor pot avea grosimi cuprinse intre 1 si 4 mm.

Placajul este un material durabil (placile cu un numar mai mare de furnire sunt mai rezistente), folosit in industria mobilei, a amenajarilor interioare, dar si pentru realizarea diverselor tipuri de ambalaje. Placajele se impart in cele de uz general, pentru industria mobilei sau placaje de exterior ori cu utilizari speciale, folosite in constructii sau aviatie.

Nota: Furnirul este o foaie subtire de lemn obtinuta prin taierea trunchiului arborelui, fie din foioase (de cele mai multe ori), fie din rasinoase. Este de doua feluri:

 • furnir tehnic (mai gros) pentru realizarea placajului; poate fi pentru miez (deci aflat in compozitie) sau pentru fata, adica pentru decorare, obtinandu-se un aspect elegant al placii (se numeste placaj furniruit);
 • furnir estetic (mai subtire) pentru decorarea placilor de PAL sau MDF; astfel, materiale mai ieftine capata aspectul natural al lemnului, datorita foii de furnir care se lipeste cu adeziv (rezulta PAL furniruit, MDF furniruit);

Avantaje:

 • pret scazut
 • este un material mai usor decat PAL-ul sau MDF-ul;
 • aspect placut, in special daca a fost furniruit; speciile lemnoase din care provine furnirul pot fi variate, fag, mesteacan, brad, paltin, stejar s.a.
 • este usor de prelucrat;
 • este rezistent (are in compozitie mai multe straturi de lemn, foile de furnir; cu cat sunt mai multe, cu atat creste durabilitatea placajului); rezistenta este uniforma de-alungul placajului, prin urmare se comporta favorabil la impact;
 • dimensiunile placajului sunt mari, poti achizitiona un placaj de 2000 mm lungime si 1250 mm latime; asadar, poti acoperi suprafete generoase cu o singura placa;
 • la inserarea cuielor sau a suruburilor nu se descompune, datorita faptului ca este un produs stratificat;
 • este un material ideal pentru proiectele de mobilier DIY (Do it yourself);

Galerie

Placaj sau PAL

Principala diferenta intre cele doua materiale consta in compozitia lor. Placajul este compus din foi de furnir lipite prin presare la cald. De cealalta parte, PAL-ul, al carui acronim provine de la placi aglomerate de lemn, denumire care dezvaluie si alcatuirea sa, este compus din semifabricate de lemn, precum rumegus, aschii. Acestea sunt lipite cu ajutorul rasinilor sintetice.

Care este mai puternic si mai durabil?

Foile de furnir ale placajului sunt dispuse in mod perpendicular, cele interioare intr-un sens, iar cele exterioare in sens alternativ. De aici provine caracterul puternic si durabil al placajelor, lucru datorat insa si adezivilor utilizati?

Raspuns: placajul

 

Care este mai simplu de folosit?

Datorita compozitiei mai puternice a placajului, atunci cand vei insera suruburi, acesta se va comporta mult mai bine, comparativ cu PAL-ul, a carui compozitie din rumegus este mai moale.

Raspuns: placajul

 

Care este mai usor?

Placajul este mai usor decat PAL-ul, este asadar mai facil de manevrat, favorabil daca realizezi un dulap de perete sau un mobilier pe roti.

Raspuns: placajul

 

Care este mai rezistent la umiditate?

Daca este o piesa de mobilier care va fi expusa intr-o incapere cu un grad inalt de umezeala, este mai bine sa fie utilizat placajul in locul PAL-ului, acesta din urma este cunoscut ca avand o sensibilitate la umiditate.

Raspuns: placajul

 

Care este mai accesibil ca pret?

Placajul are un pret mai ridicat daca este mai gros, de exemplu are 15 mm grosime si deci mai multe foi de furnire in compozitie. Costul variaza si in functie de dimensiune. De asemenea, pretul pe metru patrat creste si daca placajul beneficiaza de furnirul estetic. Trebuie stiut si ca placajul se clasifica in 5 clase de calitate in functie de defectele furnirului estetic al stratului exterior, ele fiind A, B, C, D, E (unde A inseamna calitate superioara, fara goluri si crapaturi).

Raspuns: PAL-ul

 

Care are suprafata mai fina?

Castigator este PAL-ul. De regula acesta nu este folosit in stare bruta, ci finisat, ca de exemplu PAL melaminat. Adica suprafata placii primeste o folie decorativa care imita diferitele esente lemnoase. Melamina ofera PAL-ului valoare prin gama larga de culori si decoruri.

Raspuns: PAL-ul         

 

Care este mai prietenos cu mediul?

Placajele sunt alcatuite din foi de furnir care se obtin prin taierea trunchiului arborelui in foi subtiri. Pentru PAL se folosesc resturile de lemn rezultate in urma proceselor de fabricare - rumegusul. Asadar, obtinerea placilor din PAL nu afecteaza taierea copacilor.

Raspuns: PAL-ul

Galerie

Placaj sau MDF

Poate te-ai intrebat ce sa alegi intre placaj ori MDF (placa din fibre lemnoase cu densitate medie). Este bine in acest sens sa cunosti si diferenta dintre MDF si PAL.

Trebuie mentionat, insa inca din start, ca MDF-ul este folosit pentru mobilierul de calitate superioara, avand o compozitie mult mai densa decat a PAL-ului, dar si o compozitie omogena de-alungul intregii placi.

Pentru a putea compara placajul cu MDF-ul, iata mai jos prezentate carcateristicile principale ale celor doua materiale.

Caracteristicile MDF-ului:

 • are suprafata neteda, uniforma, fara noduri
 • poate fi vopsit, furniruit sau infoliat cu folie PVC;
 • are o densitate mai mare, placa este alcatuita numai din fibre;
 • in stare bruta nu are rezistenta la umezeala, dar vopsit sau infoliat se pastreaza cel mai bine in mediul umed;
 • usor de taiat, nu are insa aceeasi durabilitate ca placajul;
 • are rezistenta ridicata la incovoiere si la umflare;
 • rezistenta la impact este mai mica decat cea a placajului
 • are greutate mai mica decat placajul;
 • nu se comporta la fel de bine ca placajul in cazul inserarii suruburilor;
 • accepta grunduri pe baza de ulei;
 • pretul unei placi de MDF (asadar in stare bruta) este mai mare decat al placii de PAL, dar mai mic decat pretul placajului;
 • favorabil pentru aplicatiile care necesita taiere, modelare, gaurire sau vopsire;

Caracteristicile placajului:

 • foarte durabil;
 • seamana mai mult cu aspectul lemnului masiv;
 • foarte rezistent la daunele cauzate de apa;
 • mai greu decat MDF-ul;
 • poate fi colorat;
 • suporta introducerea suruburilor;
 • poate primi furnir estetic;
 • favorabil pentru constructia de usi, scari, tavane, podele si proiecte exterioare, cat si pentru dulapuri de bucatarie (care sunt incarcate si trebuie sa prezinte rezistenta);

Consulta articolelele noastre despre PAL sau MDF pentru a afla mai multe informatii utile despre aceste produse derivate din lemn, pentru o comparatie in amanunt si o decizie in deplina concordanta cu nevoile proiectului tau.

Galerie

Te-ar putea interesa și: