Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Case cu acoperis drept: Caracteristici, avantaje si constructie

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 08.12.2022 / Timp lectură: 6 min
Casele cu acoperis drept sunt practice si moderne. Chiar daca sunt specifice unui climat arid sau mediteraneean, cladirile cu acoperis plat au devenit apreciate si in zonele cu multe precipitatii. Descopera prin ce se caracterizeaza o astfel de constructie, care sunt avantajele si dezavantajele acesteia, ce materiale se folosesc si care sunt etapele recomandate.

Cuprins

Caracteristicile caselor cu acoperis drept

Acoperisul drept are o suprafata aproape orizontala, spre deosebire de casele cu acoperis intr-o apa, care necesita un grad de inclinatie de cel putin 9-10 grade, in cazul in care montezi tabla, sau de cel putin 20 grade, daca optezi pentru tigla ceramica sau de beton

Totusi, pentru un drenaj eficient al apei, si acoperisul drept are nevoie de o panta de scurgere. Afla, in continuare, mai multe informatii despre inclinatia acoperisului, termoizolatie si hidroizolatie. 

Citeste si: Tipuri de acoperisuri: Cum alegi modelul ideal pentru locuinta ta?

Panta acoperisului plat

case cu acoperis plat

Proiectele de case cu acoperis plat includ: o terasa circulabila sau un planseu necirculabil, un atic perimetral cu o inaltime mai mica sau mai mare, guri de colectare a apei pluviale si, desigur, panta de scurgere. 

In special in zonele cu multe precipitatii, cum este cazul in Romania, iti recomandam o panta de cel putin 1 grad. Mai mult, acoperisul poate fi inclinat atat spre exterior, spre fatada, cat si spre interior, pentru drenarea apei cu ajutorul receptorilor.

Daca panta este mai mare, se pot folosi jgheaburi si burlane obisnuite. Cand construiesti o terasa circulabila, spre exemplu, cu o inclinatie mica, este util un sistem de colectare si evacuare a apei de ploaie. Acesta poate contine receptori, conducte orizontale cu sau fara panta, coloane verticale si stuturi de conectare.

Termoizolatia

termoizolatie acoperis

In conditiile in care o cantitate considerabila de caldura se pierde prin acoperis, este foarte importanta etapa de termoizolare. Unul dintre materialele izolatoare termice potrivite pentru casele cu acoperis plat este polistirenul expandat (EPS), cu valori cat mai mici pentru conductivitatea termica (W/mK). Stratul de termoizolatie ar trebui sa fie de cel putin 10 centimetri.  

In schimb, pentru terase circulabile, poti monta fie polistiren extrudat, fie expandat, sub o sapa cu o grosime de cel putin 5-6 centimetri. Astfel, pe stratul suport, se da cu amorsa bituminoasa, pentru o priza mai buna, se aplica o membrana bituminoasa de difuzie (cu perforatii care permit circulatia vaporilor) si o bariera de vapori tot bituminoasa. 

Dupa finalizarea acestor straturi, se poate monta polistirenul si se toarna sapa de egalizare. Urmatorii pasi sunt realizarea stratului final de hidroizolatie si a finisajelor. Daca amenajezi un spatiu circulabil, poti opta pentru placi din ceramica pentru exterior, piatra, lemn si nu numai.

Hidroizolatia

hidroizolatie acoperis drept​​​​​​​

Pentru a proteja stratul de izolatie termica, se aplica hidroizolatii lichide si membrane bituminoase perforate, insa procesul de etansare nu se incheie in aceasta faza. Asa cum am mentionat anterior, dupa montarea polistirenului sau a materialului termoizolant, se toarna o sapa de egalizare si se realizeaza etapa finala de hidroizolatie

O solutie eficienta este aplicarea unui strat secundar din membrana sau carton bituminat si a unui strat final, format dintr-o membrana bituminoasa cu armatura si ardezie. Datorita finisajului cu ardezie rezistent la razele UV, acest produs hidroizolant poate fi ultimul material montat pe suprafata acoperisului. 

Totodata, pentru o terasa functionala, aplica o sapa de protectie si alege finisajele in functie de preferinte. Tine cont ca acoperisurile drepte au nevoie de o hidroizolatie eficienta si realizata de profesionisti, astfel incat sa elimini riscurile de infiltratii, de aparitie a mucegaiului si de compromitere a structurii si a finisajelor interioare.

Case cu acoperis drept: avantaje si dezavantaje

Indiferent de tipul de acoperis pe care il alegi pentru casa ta, ai o serie de avantaje si de dezavantaje. Descopera care sunt aspectele pozitive ale constructiilor cu acoperis drept si care sunt dificultatile pe care le-ai putea intampina.  

Iti recomandam si: Casa fara acoperis vs. casa cu acoperis: Avantaje si dezavantaje

Avantaje

casa cu acoperis drept si balcon

Principalul avantaj al caselor cu acoperis drept este „adaptabilitatea“. Designul locuintei nu este influentat de sarpanta cu mai multe ape: aspectul estetic este modern, cladirea poate avea plansee cu niveluri diferite si ai posibilitatea de a transforma acoperisul in terasa sau intr-un spatiu verde. De asemenea, te poti bucura de alte beneficii:

  • Costurile si timpul de proiectare sau de constructie sunt reduse - nu trebuie sa gasesti o solutie optima pentru realizarea sarpantei, reduci timpul necesar ridicarii sarpantei si costurile pentru materiale si manopera pot fi mai putin costisitoare. Mai mult, casele cu parter si cu acoperis drept pot fi transformate mai usor in constructii cu etaj, daca structura o permite;
  • Siguranta mai mare - o casa cu acoperis in doua ape, spre exemplu, prezinta mai multe riscuri: desi tigla este o alegere excelenta, necesita mentenanta si, in cazul unei manopere mai putin bune, poate fi deteriorata sau smulsa cand sunt conditii meteo extreme; greutatea acoperisului este mare si pune presiune pe structura de rezistenta a cladirii; produsele din lemn folosite pentru sarpanta sau astereala se pot aprinde mai usor si intretin arderea. In schimb, un acoperis drept este mai sigur la furtuni, tornade si incendii. 

Dezavantaje

acoperis drept vedere de sus​​​​​​​

Un acoperis plat este insotit si de dezavantaje, mai ales daca incepi constrctia intr-o zona cu multe precipitatii. Una dintre cele mai mari probleme este drenajul. O casa cu sarpanta si panta mare permite eliminarea apei de ploaie. Trebuie sa asiguri o inclinatie de cel putin 1-2 grade si sa realizezi temeinic hidroizolatia, astfel incat sa nu ai probleme in timp. 

Tot dezavantaj este acumularea zapezii pe planseu. Daca suprafata este extinsa, acoperisul nu are stabilitate foarte buna si o greutate suplimentara pune presiune pe structura de rezistenta. In aceasta situatie, trebuie sa iei in considerare clima si sa acorzi atentie mai mare fazei de proiectare.

Cum construiesti o casa cu acoperis drept: materiale necesare si pasi

Spre deosebire de constructia unei cladiri cu planseu intr-o apa sau a unei case cu acoperis in 2, 3 sau 4 ape, nu trebuie sa investesti timp sau resurse financiare in materiale pentru ridicarea sarpantei si montarea invelitorii. Iata ce produse sunt recomandate si care sunt etapele importante pentru realizarea acoperisului plat.

Afla mai multe: Construirea unui acoperis: Pasi de lucru si materiale necesare

Materiale necesare

hidroizolatie acoperis plat

Nu mai este necesar sa realizezi o structura de sustinere din lemn sau din metal, la fel cum nu trebuie sa mai alegi tigla sau tabla. In schimb, in functie de modelul de casa cu acoperis drept, ai putea avea nevoie de urmatoarele materiale:

  • beton si armaturi pentru planseu;
  • sape de egalizare, autonivelante si amorse;
  • produse pentru etansare - hidroizolatii lichide cu aplicare prin pensulare sau prin pulverizare, membrana bituminoasa de difuzie, bariera de vapori;
  • materiale termoizolante - polistiren, spuma poliuretanica s.a.;
  • strat hidroizolator - materiale hidroizolatoare bituminoase cu si fara armaturi;
  • eventual, un strat de protectie - sapa de protectie, membrane PVC sau alte finisaje;
  • sistem de drenaj;
  • daca ridici o terasa sau o anexa deschisa, acoperisul plat poate fi realizat din rulouri de fibra de sticla, flexibile, usor de manevrat si de montat.

Pasi de urmat

casa cu acoperis plat in constructie​​​​​​​

Etapele de constructie pot fi diferite, in functie de tipul cladirii si de materialele folosite. Iti prezentam principalii pasi pentru realizarea unui acoperis drept circulabil, insa tine cont de specificatiile din proiect:

  • toarna planseul si realizeaza un atic perimetral; in cazul teraselor circulabile, acesta ar trebui sa aiba aproximativ 1 metru;
  • ia in calcul sistemul de drenaj si toarna sapa de panta (cu o inclinatie de cel putin 1-2 grade);
  • curata stratul suport si da cu amorsa de exterior (1, 2, 3 straturi, in functie de suprafata);
  • adauga o membrana bituminoasa de difuzie a vaporilor (cu perforatii, permite lipirea in puncte a urmatorului strat);
  • aplica o membrana bituminoasa cu rol de bariera de vapori;
  • monteaza un strat de polistiren extrudat de 10 centimetri, pentru a asigura o termoizolare eficienta;
  • toarna o sapa de panta armata si respecta inclinatia initiala a acoperisului drept;
  • aplica un strat de hidroizolatie lichida pensulabila/amorsa bituminoasa pe toata suprafata sapei;
  • instaleaza o membrana bituminoasa elastomerica sau carton bituminat ca strat intermediar;
  • adauga stratul final de hidroizolatie care consta dintr-o membrana bituminoasa armata, cu finisaj din nisip, ardezie sau film PE;
  • suplimentar, toarna o sapa de protectie si realizeaza finisajele pentru pardoseala acoperisului drept circulabil.

Respecta timpul de uscare a sapei si temperaturile optime pentru lucru. In general, sunt cuprinse intre +5-10°C si +30-35°C. In acelasi timp, membranele bituminoase si cartonul bituminat pot fi instalate prin lipire in puncte cu ajutorul adezivului bituminos sau prin termosudare (nu depasi temperatura de topire recomandata, pentru ca poti provoca modificari ale structurii).

Foloseste materialele potrivite pentru proiectul tau, de calitate superioara si durabile. Comanda-le direct pe santier si realizeaza cu atentie si profesionalism fiecare etapa a constructiei.  

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.